CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Heaven

Produktionsland:
Tyskland, England

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz

Producere:
William Horberg
Cédomir Kolar
Anthony Minghella
Sydney Pollack

Fotograf:
Frank Griebe

Klipper:
Mathilde Bonnefoy

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(20 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
01-12-04:
Tykwer kaster sig over Perfume
20-10-04:
Tanovic instruerer Kieslowskis Helvede
12-10-04:
Tykwer tager til Hollywood
09-02-04:
Minghella fortsætter for Miramax
27-10-03:
Østeuropa i Cinemateket
03-10-03:
Blanchett kommer hjem igen
19-09-03:
Cate Blanchett gravid
24-05-03:
Pacino i Shakespeare-filmatisering
14-03-03:
Howard indsamler flere talenter
14-01-03:
På halvvejen topper blandt lokale kritikere
12-12-02:
Trange tider for tyske film
 
Anmeldelser:
29-07-13:
Cloud Atlas
08-12-11:
3
13-03-09:
The International
22-08-07:
Parfumen: Historien om en morder
05-07-07:
Little Fish
22-12-06:
Parfumen: Historien om en morder
08-11-04:
Blå
08-11-04:
Trois Couleurs
07-09-04:
The Missing
20-07-04:
Lost in Translation
31-03-04:
Veronica Guerin
08-03-04:
Goodbye, Lenin!
29-01-03:
What To Do in Case of Fire
15-01-03:
Charlotte Gray
 
Artikler:
26-03-04:
Natfilm '04: Made in German
12-04-03:
Premiereinterview: Tom Tykwer
04-10-02:
Premiereportræt: Tom Tykwer
13-02-02:
Berlinale 2002: Leve forskelligheden
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 1.85:1 Anamorphic

Lyd:
Dolby Digital 5.1, Dolby Surround 2.0

Ekstra materiale:
Trailer, links
Heaven

Anmeldt af:Christian Hansen
Genre:Drama
Varighed:93 minutter
Instruktør:Tom Tykwer
 
Anmeldelsesdato:27-05-2003
Medvirkende:Som:
Cate BlanchettPhilippa
Giovanni RibisiFilippo
James LloydCassande
Remo GironeFilippos far
Max Giusti
Vincenzo RicottaCassande
Se komplet creditliste her

En kvinde med en bombe
 
Få film har man ventet på med så stor spænding. Det polske Dekalog-makkerpar Krzysztof Kieslowski og Krzysztof Piesiewiczs manuskript i hænderne på den magiske tyske billedmager Tom Tykwer. For nogen vil det lyde som en besynderlig konstellation, men resultatet er faldet ganske heldigt ud.

En bombe
Det begynder ondt. Læreren Philippa (Cate Blanchett) ankommer til et stort kontorkompleks i Torino med en bombe i tasken. Hendes mål er at myrde den narkobaron, der forsynede hendes afdøde mand med stof, og som hver dag forsyner hendes elever med stof. Philippa får placeret bomben i papirkurven på mandens kontor (som cover driver han et elektronikfirma). Hun får endda lokket sekretæren væk fra sin post. Kun den onde skal bøde. En rengøringskone dukker imidlertid op og tømmer papirkurven. Rengøringskonen triller sin vogn ind i en elevator, hvor en far med sine to piger rykker sig, så der er plads til dem alle. Døren lukker sig, og efter et øjebliks larmende stilhed går bomben af. Vi ved instinktivt, at ingen af de fire overlever.

Fire mord
Philippa gør intet for at slette sporene efter sig, og natten efter anholdes hun af en sværtbevæbnet carabineri-styrke. Ved første afhøring kræver Philippa at blive forhørt på sit modersmål, engelsk, og den purunge betjent Filippo (Giovanni Ribisi) træder til som tolk. Forhørslederne tror ikke på, at Philippa har handlet på egen hånd, men vil kæde hende sammen med en terrororganisation. Da hun får at vide, at narkobaronen gik ram forbi, men fire mennesker døde, braser hun i gråd og besvimer. Filippo tror som den eneste på Philippas historie, og han forelsker sig på stedet i den handlekraftige kvinde.

Flugt
At Filippo arrangerer Philippas flugt kan vist godt afsløres her, uden at jeg dermed har fortalt for meget. Parret har ganske forskellige motiver, og de skal ikke røbes her. Det skal heller ikke røbes, hvordan parret kommer ud på landet omkring Montepulciano, og hvordan filmen spiller sig frem til en af filmhistoriens mest æggende udendørs præ-elskovscener. Men løs trygt billet og find ud af hvordan.

Ingen løftede pegefingre
Først og fremmest er filmen imidlertid en undersøgelse af en moralsk problemstilling. Hvordan kan Philippa leve videre med fire mord på samvittigheden? Man involverer sig og føler med Philippa, fordi Blanchett troværdiggør figuren. Fra scenen, hvor hun må erkende sig skyldig i fire mord og efterfølgende bryder sammen, hænger vi - på godt, men mest ondt - på hende, og er nødt til selv at tage stilling.
Kieslowski, Piesiewicz og Tykwer tager ikke stilling for os. Løftede pegefingre var ikke det polske makkerpars varemærke. I katolikken Kieslowskis ånd er der snarere tale om, at vi modtager Philippas skriftemål.

En umiskendelig Tykwer-filmen
Men selv med så berømte manusskriptforfattere, og med mainstreamkøbmænd som Harvey Weinstein og Sydney Pollack som producenter, er det lykkedes Tom Tykwer at skabe en umiskendelig Tykwer-film. Herhjemme kender vi Tykwer for det visuelt overdådige melodrama Vintersoverne (1997) og hverdagsdramaet Livet er en byggeplads (1997), som Wolfgang Becker instruerede ud fra et manuskript skrevet sammen med Tykwer. Det hektiske postmoderne skæbnespil Lola (1998) var Tykwers og Franka Potentes billet til Hollywood, hvilket ikke gør filmen mindre effetiv og betagende. Vi har siden haft mulighed for at stifte bekendtskab med Der Krieger und die Kaiserin (2000).

Svær at genrebestemme
Man kan finde et skyldsmotiv i de fleste af Tykwers film. Derfor er det ikke overraskende, at Heaven-manuskriptet har tiltalt Tykwer. Filmen er imidlertid svær at genrebestemme. Som thriller er den langsom, dvælende og kun momentvis spændende. Som kærlighedshistorie er den objektiv og usentimental. Som moralsk puslespil er den vedkommende, tankevækkende og bevægende.
Heaven er en blændende flot film, ikke mindst i kraft af Tykwers husfotograf Frank Griebes varme billeder og Arvo Pärts sprøde klaverstykker.
Cate Blanchett og Giovanni Ribisi spillede også sammen i Sam Raimis atmosfæremættede sydstatsgyser The Gift (2000). I Heaven overskygger Blanchett sin modspiller i så godt som alle scener. Om ikke andet, så se Heaven for Blanchetts skildring af en kvinde i den værst tænkelige livskrise.
 
DVD-vurdering
(- vega)

Trailer og links. Det Var Det! :-(

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jimmy
2-7-2008 08:46
ldgtHd http://putaria.dnip.net
http://sexpartylog.dnip.net
http://passiov.dnip.net
http://sexkore.dnip.net
http://352free.dnip.net
http://outdoorlog.dnip.net
http://buceti.dnip.net
http://kamranh.dnip.net
http://kamsut.dnip.net


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det store stilehæfte - Krigsdagbogen16/4
Når vinden rejser sig16/4
Fjerkongens rige10/4
Divergent10/4
Mig ejer ingen10/4
Non-Stop10/4
Rio 210/4
Yves Saint Laurent3/4
Guld3/4
Noa3/4
Flere bio-anmeldelser
 
Insidious 211/4
Hobbitten: Dragen Smaugs Ødemark9/4
Carrie8/4
The Weight of Elephants7/4
Ender's Game4/4
Tarok1/4
Mud31/3
Lovelace28/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken dansk skuespiller har lavet både Black Hawk Down og Kingdom of Heaven med Ridley Scott?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2014 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sà°¥ Google
シャネル バッグ シャネル バッグ