CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Samsara

Produktionsland:
Frankrig, Italien, Tyskland, Tibet

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Tim Baker [III] efter historie af Pan Nalin

Producere:
Karl Baumgartner

Fotograf:
Rali Raltschev

Klipper:
Isabel Meier

Komponist:
Cyril Morin

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Gloria Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(102 stemmer)

L�s ogs�...
Nyheder:
22-08-02:
Samsara triumferer fortsat
 
Anmeldelser:
01-10-06:
Forår, sommer, efterår, vinter ...og forår
10-01-03:
The Fast Runner
 
Artikler:
11-09-02:
Premiereinterview: Pan Nalin
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Ukendt

Lyd:
Ukendt

Ekstra materiale:
Ukendt
Samsara [I]

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Drama
Varighed:138 minutter
Instruktør:Pan Nalin
 
Anmeldelsesdato:29-04-2003
Medvirkende:Som:
Shawn KuTashi
Christy ChungPema
Neelesha BaVoraSujata
Lhakpa TseringDawa
Tenzin TashiKarma

Hvordan man forhindrer en dråbe vand i at udtørre
 
Samsara er det buddhistiske udtryk for livets cirkulation, sjælens vandring i det evige kredsløb, der starter med fødsel og bliver til lidelse og død for at genfødes på ny. Det er et stort ord at sætte på plakaten, men hvis nogen kan bære det, må det være indiske Pan Nalin. Den selvlærte instruktør fra Himalayas bjerghøjder har lavet en smukt harmonisk film om en munks indre disharmonier.

Våde drømme i klosteret
Hvordan kan man vælge mellem Samsaras – den verdslige verdens – sorg og glæder på den ene side og vejen til Nirvana i livet som munk på den anden, hvis ikke man har prøvet begge dele? Efter 3 år i enlig meditation bliver den unge munk Tashi hentet hjem fra sin isolation. Han er blevet en lovende discipel. Men så er det disse våde drømme begynder at plage ham. Tashi må vaske sine lagener hver morgen. Efter endelig at have mødt den underskønne Pema ved en tilfældighed, tager han derfor sin første beslutning: Han må kende til det verdslige liv, før han vælger det fra.

Ekstasen og verdens ondskab
Men det er som bekendt lettere at vælge fra end at vælge til. Verden udenfor klosteret er ikke just imødekommende over for en naiv munk. Selvom det ellers begynder euforisk. Tashi finder Pema, der forelsker sig lige så hovedkulds som han selv og de kan forsvinde sammen i den kropslige ekstase. Men tilbage i realiteternes verden lurer jalousi, bedrag, begær og ondskab. En dag tvinges Tashi til sit afgørende valg: Munk eller ægtemand?

Mindre er mere
2 timer og 18 minutter synes måske lang tid, men i Samsara er hvert enkelt givet godt ud. I god afbalanceret, buddhistisk tradition er intet unødvendigt. Her bruges ikke fyld i historierne. Heller ikke hvad gælder billeder, lyd og klip. Samsara er derfor en meget stille film, men ikke larmende stille. Ikke insisterende. De fysiske rammer holdes blot på et minimum, for at give plads til tankerne – samt hvis nogen skulle ville det: eftertanke. ’Mindre er mere’, som buddhisterne siger.

Svæver jordnært
Det, der gør Samsara til mere end et åndeligt portræt af en munk, er instruktørens samtidige realistiske udgangspunkt. Vi forlader nemlig ikke ubetinget jorden for de højere luftlag, sådan som vestens instruktører ofte har villet fremstille det – i Samsara vises hele spektret af klosterlivet, som f.eks. de grædende børn, når de efterlades af deres forældre. Eller en munk med våde drømme. I det instruktøren kalder sin ’Zenematografi’ tillader filmen sig kun at svæve over jorden, når begreberne bliver abstrakte og almindelig registrering kommer til kort. Som når kroppenes sammensmeltende ekstase fremstilles med hovedvendte billeder. Men helt ud af syne kommer jorden aldrig, og til tider må Tashi sågar bide i den. Det er den elegante balance, som gør Pan Nalins debutfilm til noget ganske særligt.

Åndelig realisme
Samsara er ved at blive en populær festivalgænger verden over. For nylig snuppede den sågar publikumsprisen i Melbourne foran næsen på den mexicanske frækkert …Og din mor!. Ikke hverdagskost for en indisk film om munke og livets valg, men Samsara er jo i virkeligheden også to slags film. En asketisk film om en munk, og en sanselig, sensuel om Pema og Tashi. Begge sider er ligeligt respekteret, og det er det, der gør Samsara til fint varieret filmkunst. Hvad enten man ser den for scenen med nye sider af kama-sutra-eventyret eller for at blive lidt klogere i ånden. En ny genre er født: åndelig realisme.
Hvordan forhindrer man så en dråbe vand i at udtørre? Det tager kun 138 minutter at finde ud af hvordan.
 
DVD-vurdering
Vurdering af ekstramaterialet har ikke været mulig, da distributøren ikke har stillet anmelderkopi til rådighed.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indl�g:

Seneste kommentarer: (183 i alt - L�s alle)
 
ForfatterIndl�g
プラダ 財布 安&#
23-8-2015 20:37
I want to to thank you for this very good read!! I certainly loved every bit of it. I've got you bookmarked to check out new stuff you postææ
プラダ 財布 安い http://www.sindicatosae.com/defhi/2015wo82ng6xz0822.asp

fiverr crork
5-5-2015 19:01
tT2hsx I take pleasure in, cause I discovered just what I was taking a look for. You've ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

oakley sunglasses outlet
1-4-2014 19:09
Wonderful items from you, man. I¡¯ve have in mind your stuff previous to and you¡¯re just too excellent. I really like what you have bought here, certainly like what you¡¯re stating and the way during which you assert it. You¡¯re making it enjoyable and you continue to take care of to keep it smart. I can not wait to learn much more from you. This is actually a tremendous web site.
oakley sunglasses outlet http://www.ds6pax.com/archive/oa.php

cheap ray ban
1-4-2014 18:58
?ujet rud§Öment int¨¦ressant !!!
cheap ray ban http://www.ds6pax.com/wp-ray.php

cheap ray ban sunglasses
1-4-2014 18:55
Hi are using WordPress for your site platform? I¡¯m new to the blog world but I¡¯m trying to get started and set up my own. Do you require any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!
cheap ray ban sunglasses http://www.ds6pax.com/wp-ray.php


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Deadpool11/2
Antboy 311/2
Zoolander 211/2
Single i New York11/2
Brooklyn11/2
Trumbo11/2
Fifty Shades of Black4/2
Den danske pige4/2
Ex Machina4/2
Brødre [2015]3/2
Flere bio-anmeldelser
 
The Gift8/2
Tavshedens labyrint5/2
Trainwreck2/2
Den franske forbindelse1/2
Maze Runner: Infernoet29/1
No Escape25/1
Phoenix22/1
Hitman: Agent 4719/1
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken italiensk skuespillerinde medvirker i blandt andet Matrix-filmene og Tears of the Sun?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2016 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google