CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Mies vailla menneisyyttä

Produktionsland:
Finland

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Aki Kaurismäki

Producere:
Aki Kaurismäki

Fotograf:
Timo Salminen

Klipper:
Timo Linnasalo

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(62 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
20-05-05:
Kaurismäki på nattevagt
23-02-04:
Zentropa bag stort Europa-filmprojekt
28-05-03:
Ny dansk kirkepris til Kaurismäki
19-03-03:
Kaurismäki bliver væk fra Oscar-show
05-02-03:
Guldbagge 4-Lilja
22-01-03:
Kaurismäki hyldet i hjemlandet
13-01-03:
Årets Bodil-nomineringer offentliggjort
10-01-03:
Årets Robert-nomineringer offentliggjort
09-12-02:
Almodóvar blev årets Europamester
19-11-02:
Almodóvar overhalet i Oscar-kapløbet
11-11-02:
Kaurismäki og Almodóvars film topper EFA-nomineringer
30-10-02:
Nordisk Råds første filmpris til Kaurismäki
21-10-02:
Manden uden fortid vandt Flanderns hovedpris
14-10-02:
Stærkt felt konkurrerer om Nordisk Råds første filmpris
02-10-02:
Kaurismäki boycotter festival
08-09-02:
Kitano afløser vold med tragedie
 
Anmeldelser:
17-08-17:
Lys i mørket
26-09-12:
Miraklet i Le Havre
24-02-07:
Lys i tusmørket
09-09-05:
Havnekammerater
07-12-04:
Total Balalaika Show
07-12-04:
Leningrad Cowboys Go America
07-12-04:
Leningrad Cowboys Meet Moses
24-09-04:
Nói Albinói
04-08-04:
Land of Love
26-09-03:
Falcons
30-05-03:
Pigen fra tændstikfabrikken
30-05-03:
Ariel
30-05-03:
Skygger i Paradis
11-06-02:
Brother
11-01-02:
Stranger Than Paradise
03-04-01:
Kikujiro
14-03-01:
The Million Dollar Hotel
05-09-00:
Ghost Dog
16-06-00:
Sonatine
14-04-00:
Bag skyerne
 
Artikler:
07-03-02:
American Independents
04-04-01:
Takeshi Kitano: Kunstens altmuligmand
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1 Anamorphic Widescreen

Lyd:
Dolby Digital 2.0

Ekstra materiale:
2 trailere
Manden uden fortid

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Komedie/Drama
Varighed:94 minutter
Instruktør:Aki Kaurismäki
 
Anmeldelsesdato:10-06-2003
Medvirkende:Som:
Markku PeltolaM
Kati OutinenIrma
Annikki Tähti
Juhani Niemelä
Kaija Pakarinen
Sakari Kuosmanen

Finsk melankolika
 
Melankolikeren stener over evigheden, sentimentalisten over i forgårs. Den finske instruktør Aki Kaurismäki hører hjemme i den første afdeling. Derfor er hans film, ligesom bl.a. den amerikanske instruktør Jim Jarmusch’, den tyske Wim Wenders’ og den japanske Takeshi Kitanos blandt de mest tankevækkende og stemningsmættede.

”Her må du klare dig selv”
De nævnte instruktørers karakterer, der oftets til forveksling ligner almindelige mennesker på godt og ondt, stener rundt i verdenen og leder efter noget. Måske er det meningen med livet, måske er det muligheden for ’at klare sig’, måske er det kærligheden, og måske er det lige netop det, der gør dem og alle os andre til mennesker et sted mellem himmel og jord, mellem livet og døden i en verden, der er ”sad & beautiful”, som Jarmusch betegner den. I Aki Kaurismäkis seneste film, Manden uden fortid siges det klart og tydeligt: ”Guds barmhjertighed råder i himlen, her må du klare dig selv.” Her har manden efter et brutalt overfald fået hukommelsestab og har derfor kun lige præcis her og nu at forholde sig til. I det koncentrerede tidsperspektiv bliver evigheden dermed fortællingens baggrund.

Store og varme hjerter
Manden, der i creditteksten kaldes M, er kommet til Helsinki fra provinsen. Efter overfaldet kæmper han sig vej til hospitalet, hvor han efter kort tid erklæres død af lægen, der som en underfundig lille detalje har travlt med at komme videre til fødegangen.
Forslået, og altså uden viden om hvem han er, bevæger manden sig ud i verden igen. Han ender i et underligt skurvognskvarter ved havnen blandt arbejds- og subsistensløse og andre fattige, som samfundet har udskudt. En lille familie tager sig af ham, og snart er M installeret i sin egen skurvogn med både jukeboks og strøm.
I det fattige og kolde kvarter er der flere store og varme hjerter. Et af filmens stærke budskaber handler om anstændighed: ”Hvis du ser mig med ansigtet i rendestenen, så vend mig om,” siger manden, der installerer el i M’s skurvogn, da M spørger til betalingen.

”En slags drivtømmer”
Familiefaren kalder M ”en slags drivtømmer”. Det slår tonen an for et andet af filmens stærke tematiske lag: Det at være uden for nummer i vores gennemregistrerede velfærdssamfund. Da M er blevet nogenlunde etableret, starter kampen for at komme til at arbejde igen. Men for at arbejde må man være en identitet, et nummer i systemet. Det udvikler sig til en nærmest absurd tur igennem det finske bureaukrati. Heldigvis finder M både trøst, kærlighed og hjælp i englen Irma, der arbejder for Frelsens hær.

Stemning og stil
Stemningen i den stille storbyfabel med de store vingeslag skabes til dels af det helt igennem formidable soundtrack, der samler melankolske ”greatest” fra genrer som blues, tango og folkemusik.
De næsten ubegribeligt smukke og stærkt farverige billeder, hvor fotografen Timo Salminen ofte lader himlens lys tegne stemningen, gør hele tiden opmærksom på filmens karakter af film, af et kunstværk. Det samme gør skuespillernes yderst stiliserede skildringer og dialogens stærkt poetiserede præg. Genkendeligheden i karaktererne og filmen er rent stemningsbetonet, og stemningen er ren og genkendelig.
Det flyder med underfundigheder og filmens humor er på en gang skarp og snigende. Et godt eksempel er politimanden, der lejer skurvognen til M for en hamper pris. Hvis ikke M betaler, vil politimanden lade sin hund bide næsen af ham. ”Så vil du være færdig med at ryge under bruseren!” truer han.

Stor poetisk filmkunst
Tempoet er decideret langsomt og filmen skal indtages som sådan. Dens meditative, drømmende stemning underholder undervejs og holder tilskueren oppe til sidst. Efterfølgende føles livet midt i evigheden og den triste og smukke verden lidt lysere. Det er stor poetisk filmkunst. Den anbefales på det varmeste.
 
DVD-vurdering
Trailere til Drifting Clouds og Manden uden fortid er hvad man har valgt at byde på som ekstramateriale til Aki Kaurismäkis verdensomspændende både kritikeroste og bredt applauderede succesfilm. Tsk, tsk!

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
@ Anton
6-1-2004 15:14
Det er desværre rigtigt. Sandrew Metronome, som står bag den danske dvd/vhs-distribution, har kun udgivet den i videoformat til udlejningsbutikkerne.
I øvrigt en tendens der at ved at blive mere og mere almindelig.

Bedste hilsener
Kasper Larsen, Redaktør CZ

Anton
6-1-2004 13:41
Er det rigtigt at det ikke kan lade sig gøre at købe filmen på vhs med danske undertekster?
evt hvor?

På forhånd tak

Torben Axelsen
7-2-2003 12:16
Efter først at have set filmen efter alle andre og i oprindelseslandet, står det helt klart, at Markku Peltolas præstation nok er noget større end de øvrige skuespilleres.

Manden, der leger sin container ud til beboelse, er forresten slet ikke politimand, men en vægter med eget vagtfirma, der blot prøver at overleve - lige som filmens øvrige personer - i 1990'ernes finske Depression.

Alle bumseskikkelserne er taget fra det virkelige Helsingfors, lige som Matti Wuori blot er sig selv som forsvarsadvokat og agerere helt, som han ville gøre det til hverdag som advokat.

Filmen er et reelt spejlbillede af 1990'ernes rå virkelighed i et nordisk broderland. Og desværre kan historien komme til at gentage sig selv, nu hvor krisen igen kradser hårdt i det finske samfund. Men der er altid dem i hovedstaden, der kommer hurtigst ovenpå igen. De behøver jo ikke, at pakke grejerne og ankomme med 4-toget for at søge arbejde.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Kingsman: The Golden Circle21/9
Kærligheden flytter ind21/9
Paula21/9
LEGO Ninjago filmen21/9
I min datters navn21/9
Paris må vente21/9
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Smølferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Skønheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
En af følgende film har ikke manuskript af Billy Bob Thornton. Hvilken?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Søg på Google