CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Animatrix

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Peter Chung, Yoshiaki Kawajiri, Andy Wachowski, Lana Wachowski, Shinichirô Watanabe

Producere:
Michael Arias

Fotograf:


Klipper:
Christopher S. Capp

Komponist:
Don Davis

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(25 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
27-04-03:
IMAX Matrix
22-03-03:
Første teaser til The Animatrix
 
Anmeldelser:
27-04-09:
The Day the Earth Stood Still
29-10-08:
Speed Racer
04-08-04:
Riddick - Dark Fury
02-04-04:
The Matrix Revolutions
21-05-03:
The Matrix Reloaded
04-12-01:
The Matrix Revisited
 
Artikler:
22-12-04:
DVD-box: The Ultimate Matrix Collection
19-05-03:
De mystiske Wachowski-brødre
 

Læs også...
I temaet what is the matrix?:
 
The Matrix Revolutions
Interview: Jada Pinkett Smith
Boganmeldelse: Matrix og ulydighedens evangelium
The Matrix Reloaded
De mystiske Wachowski-brødre
The Matrix Revisited
The Matrix: Fremtidens mode

DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 / 2.35:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarer til The Second Renaissance del 1 + 2, kommentarer til Program, kommentarer til World Record, Scrolls to Screen: historien og kulturen bag Animé, making of-dokumentarer til hver enkelt film, Enter the Matrix-spil-trailer
Animatrix

Anmeldt af:Nick Price
Genre:Animation, Sci-fi
Varighed:89 minutter
Instruktør:Peter Chung
Andy Jones [VI]
Yoshiaki Kawajiri
Takeshi Koike
Mahiro Maeda
Kouji Morimoto
Shinichirô Watanabe
 
Anmeldelsesdato:03-06-2003
Medvirkende:Som:
Kevin Michael RichardsonThadeus - 'Final Flight'
Pamela SegallJue - 'Final Flight'
Carrie-Anne MossTrinity - 'Detective Story'
Keanu ReevesNeo - 'Kid's Story'
James Arnold TaylorKid Walla - 'Kid's Story'/Raul - 'Matriculated'/Rick - 'Detective Story'

What is the Animatrix?
 
Livet i den digitale illusion har aldrig været flottere. Det er en vellykket om end noget skizofren oplevelse, man går i møde, når man kaster sig over de ni korte animationsfilm, der udgør Animatrix. Nogle er mere interessante end andre, men alle er utroligt vellavede...

Idéen til Animatrix kom i kølvandet på en promo-tour, som brødrene Andy Wachowski og Larry Wachowski var på i Japan. De to besøgte adskillige animé-tegnestuer, eftersom de begge var kæmpe fans af genren, og Matrix-universet i høj grad er inspireret af netop animé. I Japan kom brødrene til at tænke på, at det måske kunne være interessant at gå til et antal forskellige tegnestuer og høre, om de ville være interesserede i at arbejde sammen. Der var en generel begejstring over idéen, og mens mange forskellige slags projekter blev overvejet (inklusive én lang animé-film), endte vi med intet mindre end ni korte animationsfilm fordelt på i alt 89 minutter.

Den sidste flyvetur
Final Flight of the Osiris starter ballet, og filmen er uden tvivl den visuelt mest imponerende af de ni film, selvom den langt fra er den mest interessante. Det er dog samtidig den, der har den mest direkte relevans for The Matrix Reloaded, eftersom det er besætningen på fartøjet Osiris, der opdager og viderebringer informationerne om maskinernes forsøg på at bore sig ned til Zion fra overfladen. Final Flight of the Osiris er lavet af Square, holdet bag Final Fantasy-filmen, så teknikken er i orden, men desværre er historien kort, og der er en tand for meget 'fluff' til, at man føler sig bevæget eller specielt underholdt.
Anderledes fremragende er de to afsnit af filmen The Second Renaissance, der begge kan hentes fra Animatrix-hjemmesiden (www.animatrix.com). Filmene er instrueret af Mahiro Maeda, som i Japan er kendt for den animerede serie Blue Submarine no. 6. Maeda er en trænet herre, der tydeligvis har haft en række klare visioner om filmenes udformning og indhold, og han har da også haft stort set frie hænder i forhold til designet af figurerne og de områder, som handlingen udspiller sig i. Historien i Second Renaissance-filmene fortæller os om menneskets fald fra tinderne som maskinens herre, og det gøres mesterligt gennem en visuelt blændende stil, der blander tv-spots med flashbacks og computeranimation med håndtegninger. Maeda håndterer Wachowski-brødrenes historie eminent og formår at få illustreret kampene mellem mennesker og maskiner fra begges synsvinkler og med talrige referencer til forskellige begivenheder i verdenshistorien. De to film kan let klassificeres som skivens bedste.

Godt håndværk
Der er som sådan ingen af filmene, der er ringe eller direkte dårlige. World Record, der handler om en atlet, der forsøger på at sætte en verdensrekord i 100-meter-løb, og som næsten bryder reglerne i The Matrix ved at gøre det, er på sin egen vis spændende nok, men i det store hele er den komplet uinteressant og en af de svageste af fortællingerne. En anden historie, Beyond (instrueret af Koji Morimoto, manden bag animé-fænomenet Akira), er fuldkommen fantastisk at opleve, selvom den ikke bidrager med noget specielt til Matrix-universet. Den fortæller historien om nogle af de såkaldte glitches, altså programfejl, der opstår i The Matrix – elementer som Wachowski-brødrene blandt andet bruger til at forklare tilstedeværelsen af spøgelser og lignende paranormale fænomener med. Men i stedet for at skabe en gruopvækkende historie fyldt med skrækkelige væsner, vælger Morimoto at fortælle historien om et vidunderligt sted, hvor virkelighedens regler ophæves og børn frydes. Om ikke andet, så for en stund. De to film, Beyond og World Record, er på sin vis ens i den forstand, at de tager udgangspunkt i perifere elementer fra Matrix-universet og udnytter dem som fokuspunkt i historien, men samtidig er de også komplet forskellige, fordi de benytter sig af forskellige fortællemidler og bevæger sig på komplet forskellige talent-niveauer. Kid's Story handler om den dreng, der nærmest tilbeder Neo i The Matrix Reloaded og har som Final Flight of the Osiris et direkte link til begivenheder og personer i filmen, men som enestående film er den ikke overvældende interessant. Filmen Matriculated forsøger sig med at fortælle historien om maskinen, der bliver indlemmet i et Matrix skabt af mennesker, men den falder kort mod slutningen og formår ikke rigtigt at komme til en klar konklusion, hvilket er en skam, for ideen er fremragende.

Hvor spændende er det så?
Det eneste problem med The Animatrix er i virkeligheden, at blot en håndfuld af historierne er interessante på en, for Matrix-fans, uddybende måde, mens resten blot er spændende eksperimenter med en fælles tangent, der hedder The Matrix. Således kan man godt risikere, at visse af filmene virker en kende uinteressante og ikke bidrager til en helhed, som i øvrigt ikke synes at være helt så tydelig, som man gerne kunne ønske. De ni film er lavet af en håndfuld ret forskellige folk, som – på trods af at være uhyrligt talentfulde – også har meget forskellige tilgange til historierne. Tager man de ni fortællinger som et samlet hele, får man ikke helt så meget ud af oplevelse, som man kunne risikere at have forventet, men studerer man hvert værk som en instruktørs tolkning af elementer, der trækker på The Matrix som inspiration, er investeringen helt bestemt oplevelsen værd.
 
DVD-vurdering
Man kunne fristes til at kalde hele Animatrix-skiven for ekstramateriale, men det ville måske være lige frækt nok.
Disken rummer i alt fire kommentarspor, hvor man får ganske fornuftige indblik i fire af de ni film. Dertil kommer en Making of-dokumentar til hver film, som i varierende, men oftest ganske god, detaljegrad fortæller om processen bag hver enkelt film.

Den samlede spilletid for dokumentarerne er på omkring en time, hvilket synes at være en smule kort som baggrund for ni animationsfilm. Endelige er der en trailer for Enter the Matrix-spillet og en 22-minutter lang dokumentarfilm om animé, som faktisk er ganske spændende og interessant – især hvis man ikke er gammel veteran indenfor genren.

Alt i alt en masse spændende ekstramateriale, som man kan bruge et par timer på, før man genser et par af éns favorit-film.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Cuarón : Topic : Ekstravagante filmiske værker.
8-12-2004 11:06
Animé er et spændende emne at udforske, hvis man har lyst til den slags. Det et valg.

Personligt er min erfaring meget begrænset, endnu.=) Men er meget begejstret for inspirations kilder som "final fantasy" og "spirited away" eksempelvis.

Du har mulighed for udfordring og bevægelse, udvikle din horisont, eller bare opleve noget nyt.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
En mand tager til Las Vegas for at drikke sig ihjel og møder dér en luder. I hvilken film?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Søg på Google