CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Below

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Lucas Sussman, Darren Aronofsky, David Twohy

Producere:
Sue Baden-Powell
Michael Zoumas

Fotograf:
Ian Wilson

Klipper:
Martin Hunter

Komponist:
Graeme Revell

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(31 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
05-06-03:
Wes Andersons undervandseventyr
24-05-03:
Særlingerne samarbejder om Vonnegut-filmatisering
04-04-03:
Urban med i Riddick
31-01-03:
Aronofskys næste projekt
07-06-02:
Pitch Black bliver til filmserie
 
Anmeldelser:
07-02-08:
Stardust
16-04-03:
The Core
01-10-02:
Requiem for a Dream
12-09-01:
Lock, Stock and Two Smoking Barrels
25-07-01:
Thirteen Days
05-12-00:
Pitch Black
 

Læs også...
I temaet Gys & gru!:
 
Final Destination 2
Dødens hospital
Ondskabens hotel
Final Destination
A Nightmare on Elm Street
The Others
Exorcisten - Director's Cut

DVD-specifikationer
Billedformat:
1:85 anamorphic widescreen

Lyd:
Dolby Digital 5.1 og 2.0 samt DTS 5.1

Ekstra materiale:
Trailer, slettede scener, B-roll-optagelser, behind the scenes-featurette, soundbites
Below

Anmeldt af:Thomas Conradsen
Genre:Action/Gyser
Varighed:102 minutter
Instruktør:David Twohy
 
Anmeldelsesdato:24-06-2003
Medvirkende:Som:
Holt McCallanyLt. Loomis
Bruce GreenwoodLt. Brice
Matthew DavisOdell
Dexter FletcherKingsley
Olivia WilliamsClaire Paige
Scott FoleyLt. Coors
Se komplet creditliste her

U.S.S. Paranoia
 
Below er en velspillet, visionær film, som har et solidt manuskript og tonsvis af stemning. Historien udspiller sig på en ubåd under anden verdenskrig, og den brogede besætning ved ikke, om de er ved at blive sindssyge af de uhyggelige lyde og den trykkede stemning på skibet, eller om skibet virkelig er hjemsøgt. Men én ting, der helt sikkert gemmer sig bag hvert et hjørne, er et bæst ved navn Paranoia.

Den forkerte instruktør
Filmen skulle have været instrueret af kæmpetalentet Darren Aronofsky, der senest har begavet os med Requiem for a Dream, men han meldte desværre fra, og David Twohy (The Arrival, Pitch Black) overtog styringen. Aronofsky er dog medforfatter på filmens spændende manuskript, der snor sig flot rundt om ubåden U.S.S. Tiger Shark.
På det, som besætningen tror, er en ren og skær rutinepatrulje, kommer de på overarbejde og bliver nødt til at skyde et skib ned og redde folk ud af et brændende engelsk hospitalsskib. På grund af de vanskelige forhold får de kun reddet tre mennesker, der alle kommer til at spille en stor rolle for historien, navnlig den yndige sygeplejerske Claire Paige, spillet af Olivia Williams, der tryllebandt publikum og de to mandlige hovedpersoner i Wes Andersons Rushmore. Her gør hun det samme, og hun bliver hurtigt filmens heltinde.
U.S.S. Tiger Shark og bådens underholdende og dybt sære besætning vender snuden hjemad, men turen bliver ikke så let, som de håber på, for der begynder at ske underlige uheld, og uroen ombord vokser, til den er lige så trykkende som de milliarder liter af vand, der omgiver ubåden.

Ingen kaptajn
Endnu værre er det, at bådens kaptajn døde under mystiske omstændigheder, efter at de havde sænket skibet, så løjtnant Brice, der er flot portrætteret af veteranen Bruce Greenwood, bliver nødt til at overtage styringen. Det gør han med hård hånd og en stor portion kynisme i starten, men efterhånden som paranoiaen på skibet begynder at vokse, og det viser sig, at en dyster hemmelighed truer med at komme op til overfladen, begynder han at falde fra hinanden ligesom resten af besætningen – og skibet.
Hvad der ikke nærmer sig overfladen er ubåden. Den nærmest mæsker sig i dybets uhyggelige lyde og endeløse mørke. Det er faktisk bemærkelsesværdigt, at ingen filmskabere før har fået idéen om at lave en gyser som denne. For de lyde, der spiller deres helt egen kraftfulde rolle i filmen, er fantastiske. Man er som tilskuer ombord på ubåden, og det er ikke noget rart sted at være, for det er som om en usynlig kraft eller måske spøgelser vil have skibet til at ændre kurs – tilbage til stedet, hvor de kom fra.

Velspillet drama
Alle skuespillere i filmen er fremragende, også selvom der ikke er en eneste stjerne blandt de udtryksfulde sømænd. Ud over de to, der allerede er nævnt, skal også Holt McCallany, som den maskuline og skeptiske løjtnant Loomis, fremhæves, ligesom der er et herligt gensyn med to af skuespillerne (Jason Flemyng og Dexter Fletcher) fra Lock, Stock and Two Smoking Barrels.
Underholdningen er intakt hele filmen, og historien er god fra første øjeblik. Desværre tager filmen trods et utal af muligheder, den lette vej ud til sidst, og det ødelægger helhedsindtrykket lidt. Heldigvis redder det gode skuespil og den sublime stemning filmen fra at blive corny hen mod slutningen.
En anden anke ved filmen er dens mange flashs og chokeffekter. Selvom de for det meste er flot lavet, virker det ude af filmens stil, pludseligt at smide et uhyggeligt ansigt ind. Ubåden, folkene og begivenhederne er skræmmende nok i sig selv.

Anbefalet
Som gyser holder denne film dog fuldt ud, og der er mange scener, hvor hårene rejser sig. Samtidig indeholder filmen stort drama tilsat den rette mængde thriller, og den egner sig derfor til alle slags publikum. Den har endda en ordentlig håndfuld one-liners, serveret flot af det veloplagte cast.
Sidst men ikke mindst er filmen ikke bare lydmæssigt flot – også visuelt leverer den varen, specielt når vi en sjælden gang imellem er over vandoverfladen som i filmens start og slutning. Her bliver der virkelig kælet for det æstetiske. Man sidder med et lille, veltilfreds smil, når det hele er ovre. Endelig har man set en anderledes gyser, der – næsten – holder alt, hvad den lover. Alligevel er det umuligt ikke at tænke på, hvordan filmen var blevet, hvis den visionære Aronofsky havde siddet ved roret på dette ubådsdrama.
 
DVD-vurdering
På denne kvalitetsmæssigt glimrende DVD, der både leverer et skarpt billede og sublim DTS-lyd, er ekstramaterialet dog ikke noget, som får én op af stolen. Der er blevet plads til en række slettede scener. Tre – for at være helt præcis - og der er en grund til, de ikke er med i filmen, så de er ikke vildt interessante.

Det er til gengæld B-roll-kollagen, som er optagelser fra et ekstra kamera under optagelserne, der viser de trange kår, både skuespillere og filmfolk var udsat for under optagelserne af Below. Disse kunne dog have været endnu mere spændende, hvis for eksempel instruktøren eller scenografen havde kommenteret ind over billederne – men sådan noget er der desværre intet af på denne skive.

Behind the Scenes-dokumentaren er det sædvanlige kommercielle bras, mens soundbites er en helt række interessante interviews, der desværre er alt for abrupte. Deraf navnet 'Soundbites'.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
René.H
11-8-2003 05:26
Virkelig god u-båds Film !

Pro-x
14-7-2003 15:08
Dette er en super fed Gyser ... Bør ses af alle


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvorfor blev Arnold Schwarzenegger nødt til at nedtone sin træning under filmningen til Conan the Barbarian?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google