CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
It's All About Love

Produktionsland:
Danmark, USA

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Thomas Vinterberg, Mogens Rukov

Producere:
Birgitte Hald

Fotograf:
Anthony Dod Mantle

Klipper:
Valdís Óskarsdóttir

Komponist:
Zbigniew Preisner
Nikolaj Egelund

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(133 stemmer)

Links
Filmens officielle website

Læs også...
Nyheder:
18-05-06:
Thomas Bo Larsen synger opera for Vinterberg
23-09-05:
Vinterberg tilbage i dogmeform
11-03-05:
Filmland-prisen til Thomas Vinterberg
01-12-04:
Dear Wendy udtaget til Sundance
08-03-04:
Bodilpriser til Dogville, Lykkevej og Arven
25-02-04:
Jesper Christensen spiller med Kidman
02-02-04:
Arven toppede hos Robert
07-01-04:
Festen fortsætter på scenen
19-09-03:
Billy Elliot danser med Wendy
21-07-03:
Euroimages-støtte til Vinterbergs Dear Wendy
12-05-03:
Dear Wendy – her er din synopsis
31-03-03:
Millionstøtte til Vinterbergs Trier-projekt
23-01-03:
Scherfig og Vinterberg pynter Berlinalen
16-01-03:
Sundance 2003 startet
08-01-03:
“It’s All About…
05-12-02:
Dansk filminvasion i Sundance
25-11-02:
Festen – baseret på en opdigtet historie?
10-09-02:
Opfordring fra dogme-brødrene
02-09-02:
Festen på teatret
29-08-02:
Vinterberg instruerer von Trier-manuskript
12-05-02:
Claire Danes i Terminator 3
15-04-02:
Ingen Vinterberg på Cannes
 
Anmeldelser:
10-01-11:
I'm Still Here
25-03-10:
Submarino
08-04-08:
En mand kommer hjem
14-09-07:
En mand kommer hjem
28-06-06:
Walk the Line
15-11-05:
Stage Beauty
29-08-05:
Dear Wendy
10-02-04:
Buffalo Soldiers
26-02-03:
Signs
 
Artikler:
04-02-05:
Premiereinterview: Thomas Vinterberg
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic Widescreen, 2.35:1 Letterbox

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor ved Thomas Vinterberg og Mogens Rukov, Bag kameraet, featuretter, fraklip med instruktøren i cameorolle, skuespillerinterviews, trailer, plakatgalleri, biografier.
It's All About Love

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama/Romatik
Varighed:100 minutter
Instruktør:Thomas Vinterberg
 
Anmeldelsesdato:02-07-2003
Medvirkende:Som:
Joaquin PhoenixJohn
Claire DanesElena
Sean PennJohns bror - Marciello
Douglas HenshallMichael
Alun ArmstrongDavid
Harry DitsonGeorge
Se komplet creditliste her

Store ord i Technicolor
 
Det begynder med en død på rulletrappen. Vi er i en lufthavn ved New York. Året er 2021. Den unge polske litteraturprofessor John er på vej til at mødes med sin kone, den berømte skøjteprinsesse Elena. De skal skilles. Af Elenas assistenter får John at vide, at han bare skal skræve over den døde mand: det er helt normalt nu om dage, at folk falder om og dør - oftest på grund af ensomhed og mangel på kærlighed.
Poesien bliver ikke pakket meget ind i Thomas Vinterbergs længe ventede opfølger til verdenshittet Festen fra 1998. Inden længe erfarer man, at verden er alvorligt ved at gå i opløsning. Nyhedsrapporter fra Uganda fortæller om lokale ophævelser af tyngdeloven. Der falder sne om sommeren, og temperaturen over hele kloden falder drastisk. Disse mærkværdigheder afspejler hovedpersonernes indre tilstande. Også det bliver udtalt direkte i filmen.

Året er 2021, og Verden er alvorligt ved at gå i opløsning.
Copyright:
Nordisk Film, Fotograf: Per Arnesen
På flugt
John og Elena lever i et af tidens kosmopolitiske, karrierebetonede ægteskaber, hvor korte krydsninger af rejseruterne er bestemmende for kærlighedens udfoldelse. Og der er kærlighed imellem den. Den er bare ikke særlig praktisk. Efter nogen tid på hotellet, hvor Elena venter på aftenens store premiere, begynder det at gå op for John, at der er noget helt galt. Familien og folkene omkring Elena, der er dybt afhængige af hendes præstationer, viser sig ikke at være helt så fulde af gode intentioner, som han troede. Da Elena beder ham tage sig af hende, træder han i karakter. Sammen forsøger de at stikke af fra den ubønhørlige fremtid, der er planlagt for hende. Undervejs genfinder de naturligvis kærligheden.

Kosmopolitisk humanisme
Hvor ville jeg dog gerne kunne forelske mig i den fantasi, som Vinterberg og Mogens Rukov har forelagt, og beruse mig i de fantastisk smukke billeder, som verdens mest hektiske håndholder Anthony Dod Mantle har fået ud af at holde sit kamera i ro i filmens dybt imponerende kulisser, og i de inciterende kompositioner som Kieslowskis gamle huskomponist Zbigniew Preisner nænsomt pisker stemningen op med. Det lykkes da også helt og aldeles i to scener: Den første er eventyrlig: Elena og John er flygtet til et lille luset hotel i Brooklyn, og det føles som i en lille hytte dybt inde i en stor skov, da de genfinder deres kærlighed; Den anden er en drabelig smuk skøjtescene, hvor lyssætningen og kompositionen hverken lader Kubrick eller Spielberg noget tilbage at tilføje.
Blandt mine yndlingsfilm tæller jeg Wim Wenders nærværende verdensvisoner, eksempelvis Himlen over Berlin og Until the End of the World, som It’s All About Love med sin højtsvævende symbolik og kosmopolitiske humanisme ikke ligger meget langt fra.
Som en af sine helt store styrker formår Wenders som regel at forbinde de store strøg med nærværende personskildringer. Og det er præcist der, Vinterberg og It’s All About Love slår fejl.

Fra ”en drabelig smuk skøjtescene, hvor lyssætningen og kompositionen hverken lader Kubrick eller Spielberg noget tilbage at tilføje.”
Copyright:
Nordisk Film, Fotograf: Per Arnesen
Skitser
Ideen om at skildre hovedpersonernes indre liv gennem verdensomspændende forandringer gør det noget nær umuligt at engagere sig i dem som personer. Og midt i virvaret af filmens første halvdels thriller-agtige udredning af den omspændende konspiration mod Elena, forbliver de kun skitser, man ikke kan investere noget følelsesmæssigt i. Man forstår hurtigt, at deres kærlighed er eviggyldig, så heller ikke det forhold føles truet under deres flugt. Da filmen i slutningens endegyldigt metafysiske rum, lader os komme helt tæt på dem og skaber ro omkring dem, er det for sent. Og det er med en så dyb distance, man ser de elskende ligge badet i Technicolor og puddersne, at tankerne forlader dem og får frit spil - mine egne strejfede i det øjeblik Sound of Music!
Kun Elenas bror, Michael er forsynet med en spænding, så man ikke helt ved, hvor man har ham. Det er da også betegnende, at skotske Douglas Henshall, der spiller den rolle, er den eneste af skuespillerne, der for alvor når ud over lærredet. De andre bliver hængende pænt som på plakaten.

Personligt, men uvedkommende
Springet fra den lille skarpt fokuserede dogmeproduktion med de helt igennem rentegnede karakterer, kan således knapt tænkes større. Det er da også på alle måder prisværdigt, at Thomas Vinterberg har haft mod til at tage et absolut spring, og at han stadig har formået at holde fast i noget personligt.
”Ingen vil flyve. Vi er ikke engle. Vi er mennesker”, lyder det i reportagerne fra Ugandas indbyggere. Hvis man har læst bare et interview med Vinterberg efter han mere eller mindre ufrivilligt fik kappet jordforbindelsen da Festen tog ham på jordomrejse, ved man godt, hvad det handler om.
I den modsatte ende sidder Mogens Rukov i en flyver i himlen i skikkelse af Sean Penn, der skriver på en rapport om jordens tilstand og konkluderer: ”It’s All About Love”. Eller også er det et billede af dogmestorebror von Trier, der er kommet nærmere sine himmelske klokker - I hvert fald har karakteren, der tidligere ikke kunne tåle at flyve, fået en overdosis af en vaccination, så han nu ikke kan andet.
Man mærker det personlige stærkt i stoffet. Så meget desto mere ærgerligt, er det, at det ikke gennem de valgte symboler og filmens sprog i det hele taget bliver løftet til noget vedkommende.
Måske er tiden så tungnem, at der skal tales med helt store ord, og at de ligefrem skal råbes. Jeg er ikke helt sikker. At det hele handler om kærlighed, hjælper It’s All About Love i hvert fald ikke meget til at forsikre om.

Umiddelbarhed og dygtighed
Filmen virker i det hele taget som tænkt fra toppen. Umiddelbarheden i det filmiske arbejde, som var en af de væsentligste grunde til Festens succes, er afløst af et gennemgribende stilarbejde. Vinterberg er dygtig. Hvis han kan genfinde friheden fra arbejdet med Festen og lade det være bærende for dygtigheden, så er der al mulig grund til at sætte en stilistisk parentes omkring It’s All About Love, og ønske ham alt mulig held til næste gang!
 
DVD-vurdering
At filmen langt fra blev så stor, som den var tænkt, bliver desværre kun bekræftet på kommentarsporet, som der godt nok ikke er reklameret for på DVD-udgivelsens cover, men som ikke desto mindre findes på skiven under set-up-menuen. Og hvor er det dog ærgerligt. Thomas Vinterberg og Mogens Rukovs høje tanker om kærligheden i vores kolde tid virker SÅ rigtige.

Til gengæld kommer DVD-udgivelsens ekstramateriale så langt rundt om produktionen, at skiven er en god investering, for enhver, der tror, der er mere end stilhed efter Festen tilbage for Vinterberg. Udover kommentarsporet, hvor han og Rukov (på engelsk) kommer grundigt i dybden med intentionerne bag, er udgivelsens hit en lille 12 minutter lang featurette, hvor visual effect supervisor Peter Hjort illustrerer og forklarer, hvorledes man har lavet filmens visuelle scoops. Ikke mindst arbejdet med Claire Danes' rolle - som man ikke har lyst til at høre om, før man har set filmen! - bliver forklaret på både let tilgængelig og spændende vis.

Arbejdet med filmen bliver yderligere sat i perspektiv af tre korte interviewklip med Joaquin Phoenix, Claire Danes og Douglas Henshall, der fortæller om arbejdet med både karaktererne og Vinterberg, en anden lille featurette, der tager publikum med til Krakow, hvor Vinterberg møder Zbigniew Preisner under optagelserne af filmens score, og i DR's udmærkede bag kameraet-produktion, About it's All About Love.

I den sjove afdeling finder man to fraklip med Vinterberg og Peter Hjort i cameo-roller. Og så er der på skiven udmærkede biografier om folkene fra både bag ved og foran kameraerne, en trailer og en række alternative plakatforslag.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (13 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
trueleigh
18-10-2005 16:13
Filmen handler om at være forelsket i forelskelsen. Ikke særligt sundt. Men hvem kender ikke fornemmelsen af at møde en ekskæreste og føle et øjeblik lysten til at prøve igen trods alle odds. De gør de så. Og det skulle de ikke have gjort, men det er den omstændighed, at de prøver og har en ny drøm, der bærer filmen igennem. Det kommer ganske enkelte til at handle lidt for meget om kærlighed for dem. Fin titel og fin fin film. Minghella må da i hvert fald elske den.

Mette
24-7-2003 17:54
Filmen lider af de samme fejltrin som anmeldelsen; den bygger i for høj grad på "tomme pladser" som iagttageren ikke kan forventes at udfylde uden at støde ind i meningsløshed.
Sammenhængen i filmen halter så det basker. Det er historien der er Vinterbergs store problem; den er godt og grundigt gemt bag fine facader og til tider smuk og til tider halvplat symbolik.

Det kunne have været så godt (filmen, altså), men det blev desværre kun til rodet affære hvor instruktøren ikke formår at forklare de forskellige sammenhænge og bevæggrunde for handlingen.

Jesper Vestergaard
18-7-2003 02:12
Christina> Det kunne hurtigt udvikle sig til en diskusion a la den om hønen og ægget - hvad kom først? Er det omgivelserne, der dikterer hovedpersonernes indre liv, eller er det hovedpersonernes indre liv, der dikterer omgivelserne? Jeg mener dog ikke, at det er det, det handler om i filmen - filmen er en fantasi eller en drøm, ikke hverken naturvidenskab eller sociologi - så lad mig prøve at uddybe.

Når jeg skriver "Disse mærkværdigheder afspejler hovedpersonernes indre tilstande," så mener jeg, at den mærkværdige verden, som præsenteres i filmen i ligeså høj grad er et udtryk for hovedpersonernes virkelighedsopfattelse, som et udtryk for hvordan virkeligheden kunne forestilles at se ud i 2021. Læg fx. mærke til hvordan der er specielt fokus på John når han oplever de døde mennesker, der flyder rundt omkring, og de svævende ugandere på TV. På samme måde er den globale tilfrysning noget, som John og Elena oplever sammen.

Det helt grundlæggende for begges "indre tilstande", mener jeg, er deres kærlighed til hinanden, og den dikteres jo ikke ligefrem af omgivelserne, som du skriver. De problemer, som de oplever med kærligheden, som fx. at de har mistet jordfindelsen afspejles i omgivelserne, ved fx. de flyvende ugandere, de ved begge to godt, at de vil dø uden kærligheden, derfor viser Thomas Vinterberg os folk, der er døde pga. mangel på kærlighed.

Jeg kan ikke se, hvad du mener med at omgivelserne dikterer deres indre. En af pointerne er jo netop, at deres kærlighed eksisterer uanset omgivelsernes indretning.

Christina
17-7-2003 14:02
Jeg er ikke enig med dig Jesper Vestergaard. Du skriver at personernes indre er afspejlet i omgivelserne. Jeg synes at det er omgivelserne der i høj grad dikterer de to hovedpersoners indre. At de lever i en verden hvor der ikke længere er plads til kærlighed.
Det er jo netop pågrundaf den groteske verden at deres kærlighed har så svært ved at ånde.

Cecilie
18-4-2003 15:05
Jeg synes at Thomas laver de mest flotte film og han har gjort det igen, denne her film (It`s all about love) er fantastisk og hvoderollerne passer perfekt sammen. tak Thomas Vinterberg fordi du har gjort det igen.****** stjerner til dig.
MVH Cecilie


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
C'est la vie!24/5
Solo: A Star Wars Story23/5
Standing Tall17/5
Charmøren17/5
Deadpool 216/5
Sankt Bernhard Syndikatet10/5
Farvel til Tyskland9/5
The Human Shelter9/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket tre film har Sofia Coppola alle instrueret?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google