Delete Duplicates in iTunes, How to get album artwork on iTunes? , How to clean up iTunes library , recover deleted notes on iPhone 5, How to recover deleted text messages on iphone 5 .
CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik p en region for at lse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Frida

Produktionsland:
USA

Produktionsr:
2002

Manuskript:
Diane Lake, Gregory Nava, Clancy Sigal, Anna Thomas, Edward Norton

Producere:
Lindsay Flickinger
Sarah Green
Nancy Hardin
Salma Hayek
Jay Polstein
Roberto Sneider
Lizz Speed

Fotograf:
Rodrigo Prieto

Klipper:
Françoise Bonnot

Komponist:
Elliot Goldenthal

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributr:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(266 stemmer)

L�s ogs�...
Nyheder:
21-04-05:
McKellen og Molina hyres til popmysterium
12-05-04:
Nordmænd scorer Cruz og Hayek
16-03-04:
Bandini på film
13-10-03:
Salma Hayek på dybt vand
12-09-03:
Den første 'hispanic' tegnefilm
12-09-03:
Den første 'hispanic' tegnefilm
20-02-03:
Molina i Spider-Man 2
12-02-03:
Mexicansk jagt på Hollywoods gulddreng
28-01-03:
BAFTA-nomineringerne
20-01-03:
Critic's Choice- & Golden Globe-vindere
07-11-02:
Salma Hayek vil holde 10 års pause
28-10-02:
Jackass hitter
 
Anmeldelser:
20-06-08:
Across the Universe
27-08-07:
Ask the Dust
05-06-07:
Lonely Hearts
09-06-04:
Once Upon a Time in Mexico
25-02-03:
Pollock
27-11-01:
Chain of Fools
05-09-01:
Titus
04-09-01:
Den gyldne skål
15-08-01:
Living It Up
13-11-00:
Dogma
 
Artikler:
18-08-03:
CIFF 2003: Fokus på Italien
24-03-03:
Oscar 2003: Showbiz og krigsprotester
 


DVD-specifikationer
Billedformat:


Lyd:


Ekstra materiale:
Frida

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Drama
Varighed:115 minutter
Instruktr:Julie Taymor
 
Anmeldelsesdato:30-07-2003
Medvirkende:Som:
Salma HayekFrida Kahlo
Alfred MolinaDiego Rivera
Geoffrey RushLeon Trotsky
Ashley JuddTina Modotti
Edward NortonNelson Rockefeller
Antonio BanderasDavid Alfaro Siqueiros
Se komplet creditliste her

Fridas to ulykker
 
Frida er en todelt størrelse. Den er allerede skældt hæder og ære fra af den mexicanske presse, mens den lidt længere nordpå er hyldet af den amerikanske. Forklaringen er, at den er også to slags film. Et historisk portræt af en mexicansk malerinde og en romance-formel, som kun Hollywood mestrer. Der hersker på intet tidspunkt nogen tvivl om, at den fungerer bedst som sidstnævnte, men alligevel formår Salma Hayeks personlige projekt samtidig at fungere som en udmærket introduktion til malerinden Frida Kahlo, der med sine smertefulde billeder af sin egen krops forfald samt intense forhold til kollega og ægtemanden Diego Riviera gjorde hende til Mexicos dominerende kvinde-ikon. Hvilket hun stadig er i dag.

De første kameler
Så snart - eller hvis - man har slugt filmens første betragtelige kamel: at Frida og hendes mexicanske omgivelser snakker engelsk – oven i købet med stupid spansk accent, så amerikanerne kan genkende sine latinske immigranter - bliver man stillet overfor den næste: billederne af et postkort-folkloristisk Mexico anno 1930’ere vil skære en realist i øjnene. Men begge dele kan tilgives, hvis man ikke ser på filmen som historisk dokumentation. Og det opfordrer den på intet tidspunkt til.

En ulykke…
Frida Kahlo levede fra 1907-54. Vi møder hende som 18-årige studine, lige før den tragiske trafikulykke, der kvæstede hendes indre organer og ikke mindst hendes ryg så meget, at hun gennemgik utallige og nytteløse oprationer resten af livet. Men det tænker hun ikke på endnu. Hun er ganske fascineret af den revolutionære maler Diego Riviera, hun ser lave sine berømte vægmalerier omkring universitetet, men hun er endnu også ungdomsforelsket i sin kæreste Alejandro (Diego Luna). Skæbnen vil dog, at Alejandro søger til Europa efter busulykken, som han selv slap uskadt fra, og Frida er alene ladt tilbage, indtil hun begynder at male. Det leder hende nemlig i armene på hendes næste skæbne: Diego Riviera.

…kommer sjældent alene
Frida er de store dramaers film – set igennem de små øjne hos en stor kunstner. Den fungerer på samme gammeldags måde som James Ivorys lidt oversete At overleve Picasso - først og fremmest gennem det romantiske drama og måske gælder Thomas Vinterbergs lakoniske påstand It’s All About Love også for de store kunstnere. Frida sagde selv, at der var to ulykker i hendes liv: busuheldet og Diego Riviera. Førstnævnte lemlæstede hendes krop, maleren og ægtemanden Diego Riviera hendes hjerte. I hendes billeder var netop disse 2 størrelser i urørligt centrum og således er filmen også. Forførende erotisk og dirrende temperamentsfuld.

Salma Hayek
De fleste kan blive enige om, at Salma Hayek ikke er den rigtigt castede til opgaven – dertil mangler hun det rette element af maskulinitet i hendes kvindelige skønhed - men eftersom det nu engang er hendes film – hun har selv været dens primus motor og producer – er der ikke så meget mere at sige om den sag, end at hendes passion for projektet skinner igennem på lærredet efter hun får spillet sig varm. Præstationen ryster ellers i begyndelsen, hvor Hayek spiller den helt unge Kahlo, som hun spiller sine ligegyldige romantiske b-komedier. Men efterhånden som konflikterne indskærpes, træder hun i karakter. Selvom hendes ansigt stadig er for lillepigekønt og virkelighedens Kahlos ganske markante overskæg får ikke lov at stå længere end første scene, gør Hayek sit bedste for at dirre af temperament og kærlighed til malingen og Diego. Ganske som Kahlos billeder.

Doktorens diagnose: uhelbredeligt utro
Ikke mindst på grund af Diegos Rivieras konstante skørtejægeri, kommer Frida til at minde ganske meget om At overleve Picasso. For Diego siger før parrets bryllup: ”Der er en ting du bør vide. Min læge har stillet min diagnose. Jeg er uhelbredeligt utro.” Også Kahlo må igennem samme lidelser som ex-konen Lupe Marín (Valeria Golino - Rain Man), der begynder som hendes ærkefjende, men i skæbnefællesskabet ender som en ven. Frida lader sig såre dybt af sin tøjleløse ægtemand, men finder i de intellektuelle og frisindede kredse, som netop Riviera introducerer hende i, også en åbning til den lesbiske verdens nydelser. Riviera gned salt i Fridas åbne hjerte, men smed også benzin på hendes brændende sind og netop dette portræt af parrets symbiose står skarpt tilbage efter filmen.

Billedperle
Julie Taymor, der høstede mange og store roser for sin filmatisering af Shakespeares Titus fører både skuespillere og billederne med sikker hånd og undgår elegant genrens værste faldhuller. Det er ikke et one man-show som Ed HarrisPollock, for Taymor vælger konsekvent at beskrive Frida igennem Diego Riviera, der også kunstnerisk bliver malerindens tiltrækkende modpol. Som han siger: ”Jeg maler verden udenfor, du maler indefra”. Det er især et spændstigt manuskript og skarpe, vittige dialoger, der driver værket. I passager føler man sig som en flue på væggen blandt Mexicos intellektuelle elite-par, der i deres engagement skiltes og mødtes. Taymor bruger filmsprogets elegante virkemidler, når hun beskriver Fridas tungsind og hjemsavn under rejsen til USA med et billede af hendes karakteristiske kjole på en tørresnor i snevejr. Elementerne passede hende ikke, men de falder på en meget klassisk måde fint på plads i Taymors lille billedperle, der sprudler i farver og vrider sig i smerte.
 
DVD-vurdering
Frida er afgjort en af den slags film, der tåler flere gensyn, så hvorfor ikke anskaffe sig DVD’en, der yder det overdådige farvevæld retfærdighed. Selvom det mest er for filmen i sig selv, at man vil anbefale Frida, er der alligevel lagt nogen gode appetitvækkere på filmmagi på skiven.

4 små 5-minutters featuretter og et noget længere tv-interview med Julie Taymor er, hvad det kunne blive til. Man savner ganske vist et kommentarspor med den interessante og skarpe Taymor, eller den passionerede forkæmper for projektet Salma Hayek, og man føler sig måske lidt snydt for flere informationer om, hvad kæresten Edward Nortons rolle egentlig var i manuskriptdelen, men alligevel er de små teasere fra den anden side af kameraet meget appetitlige at sætte øjnene i.

Salma Hayek får med sine egne spørgsmål kørt komponist Elliot Goldenthal langt op i det højtravende lag i et interview om, hvor unikt og smukt alle tilfældighederne, ikke mindst de musikalske, faldt på plads under produktionen. Production designer Felipe Fernández fortæller om genopbygningen af Fridas hus i et studie og de æstetiske overvejelser det måtte medføre, mens Taymor sammen med fotograf Rodrigo Prieto giver os et dybere indblik i de billedmæssige anliggender. Endelig giver den lokale sangerinde Lila Downs fine eksempler på meningen med de klassiske mexicanske folkesange, Taymor og co. har valgt til filmen. Fælles for de fire små indslag er en befriende lødig tone og spændende vinkel, der gør dem til mere end blot udvidede trailere, som vi så ofte spises af med. Bedst er selvfølgelig det længere interview med Taymor, hvor hun opmærksomt forklarer om sine visioner og professionelle baggrund fra både teater og opera.

Frida-skiven er så absolut rimelig ved DVD’ejerne uden ligefrem at kunne beskyldes for at forkæle.


Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indl�g:

Seneste kommentarer: (341 i alt - L�s alle)
 
ForfatterIndl�g
Roger Vivier online
8-2-2015 13:06
Frida - CinemaZone.dk - et filmmagasin i bredformat
Roger Vivier online http://www.rogervivier-paris.com

parajumpers
3-2-2015 03:30
Frida - CinemaZone.dk - et filmmagasin i bredformat
parajumpers http://www.landbruksutdanning.no/ikoner/Parajumpers-salg.asp

http://www.christianlouboutins-outlet.com
1-2-2015 14:43
Frida - CinemaZone.dk - et filmmagasin i bredformat
http://www.christianlouboutins-outlet.com http://www.christianlouboutins-outlet.com

New Balance 501 Femme
14-12-2014 23:35
You can certainly see your skills within the work you write. The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.
New Balance 501 Femme http://www.newbalance574-france.com/new-balance-france-new-balance-501-femme-c-1_13.html

carbon steel flange manufacturer
14-12-2014 03:13
Hi, I read your blogs. Your writing style is great, keepdoing what you're doing! And you can look our website http://cnflanges.com/ about carbon steel flange supplier. Thank you very very much.
carbon steel flange manufacturer http://www.cnflanges.com


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Teorien om alting26/2
Mennesker bliver spist26/2
Kingsman: The Secret Service26/2
Albert26/2
Sangen fra havet19/2
Whiplash19/2
Steppeulven19/2
Nightbreed - Director's Cut16/2
Der Kreis12/2
Under the Skin12/2
Flere bio-anmeldelser
 
Fury25/2
The Equalizer24/2
Boyhood23/2
Det er aldrig for sent20/2
Annabelle16/2
Sex Tape13/2
Dannys Dommedag11/2
20000 Days On Earth10/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Colin Farrell blev efter sigende en gang spurgt om han ikke ville med i et boyband - hvilket?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2015 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google