CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Life of David Gale

Produktionsland:
USA, England

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Charles Randolph

Producere:
Nicolas Cage
Jeff Levine
Alan Parker

Fotograf:
Michael Seresin

Klipper:
Gerry Hambling

Komponist:
Alex Parker
Jake Parker

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Paramount

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(201 stemmer)

L�s ogs�...
Nyheder:
16-07-04:
20, snart 30 bud
12-07-04:
Alan Parker planlægger film om Gagarin
12-06-03:
Alan Parker klar med roman
24-02-03:
Daredevil stadig nr. 1
 
Anmeldelser:
17-07-06:
Beyond the Sea
14-10-02:
K-PAX
17-07-02:
The Shipping News
10-06-02:
Enigma
28-01-02:
You Can Count On Me
28-08-01:
Pay It Forward
13-03-01:
Angelas aske
16-08-00:
Holy Smoke
01-08-00:
American Beauty
 
Artikler:
10-02-03:
Berlinale 2003: The Buzz #2
15-09-00:
Fokus på Alan Parker
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.78-1 Anamorphic WideScreen

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailer
The Life of David Gale

Anmeldt af:Kim Dorff Hansen
Genre:Drama
Varighed:125 minutter
Instruktør:Alan Parker
 
Anmeldelsesdato:10-03-2004
Medvirkende:Som:
Kevin SpaceyDr. David Gale
Kate WinsletBitsey
Laura LinneyConstance Hallaway
Gabriel MannZack
Matt CravenDusty
Rhona MitraBerlin
Se komplet creditliste her

Når døden kommer unaturligt
 
I Danmark har vi meget let ved at rynke på næsen af amerikanernes, og ikke mindst Texas’ og deres præsidentcowboys, brug af dødsstraffen. Siden 1930 har dødsstraf formelt set været afskaffet i fredstid, omend en særlov efter 2. verdenskrig genindførte dødsstraffen for datidens krigsforbrydere og landsforrædere.
Mens statistikken tegner et billede af USA, hvor stater uden dødsstraf har lavere kriminalitet, hvilket eliminerer dødsstraffens egentlige berettigelse, så er der hos dødsstraffens modstandere især oprør mod systemets mangelfuldhed. For mange uskyldige bliver skyldigt dømt – og hvad er værre end at tage livet fra et menneske, der ikke har gjort noget?

En forbrydelse er sket...
Alan Parkers nyeste film, The Life of David Gale, behandler netop denne vinkel af det altid brandvarme, politiske emne. David Gale er den veltalende filosofiprofessor med et haltende ægteskab, en flok tilbedende elever og et stærkt, moralsk standpunkt mod dødsstraf. Han er vores hovedperson og på sin vis helt, men han er ingenlunde ufejlbarlig. Kombinationen af for meget alkohol og en målrettet, forførende og bortvist elev bringer ham så meget i fedtefadet, at ægteskabet bryder sammen, jobbet mistes og turen ud på skråplanet er uundgåelig.
Alt dette får vi fortalt af en neddæmpet og altid tilstedeværende Kevin Spacey i flashback. For David Gale er fra filmens start sat bag tremmer, siddende på dødsgangen og afventende sin straf. Han er dømt for brutalt at voldtage og myrde sin veninde, kollega og politiske samarbejdspartner Connie (Laura Linney), men er det ikke lidt for påfaldende, at en indædt og medieomsust modstander af dødsstraf netop bliver dømt til døden? Er David Gale lokket i en fælde, eller har hans ødelagte liv og hang til alkohol fået ham til at begå en forbrydelse? Kevin Spacey er ikke til at gennemskue, men man har – måske i kraft af hans tidligere roller – på fornemmelsen, at hans figur har en skjult dagsorden.

... og gåderne skal løses
Historien bliver fortalt til New York’er-journalisten Bitsey Bloom (Kate Winslet), der mod en pæn sum penge har betalt for at høre David Gales historie. Hun bliver sammen med seeren draget ind i fortællingen, der i et adstadigt og sikkert tempo nærmer sig afslutningen: Henrettelsen.
Andre film har taget et klart og tydeligt standpunkt mod dødsstraf, og formået at danse hen over den moralske faldgrube, som emnet ofte medfører. Dead Man Walking står som et af de mest lysende eksempler på dette, men The Life of David Gale formår at tilføre ny substans . Alan Parker er en sværvægter med film som Fame, The Commitments og Angelas aske bag sig, og The Life of David Gale tager en konventionel rute igennem det velskrevne plot, omend tempoet i det, der ender med at blive en detektivhistorie, varierer voldsomt. Den mildest talt overraskende slutning skal selvfølgelig ikke afsløres her, men er ladet med melodramatisk spænding og en unødvendig løbescene til Kate Winslet; den endelige krølle er til gengæld et effektfuldt og fint punktum for en velspillet, afdæmpet og til tider medrivende fortælling.
 
DVD-vurdering
Ekstramaterialet begrænser sig til en trailer for filmen.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indl�g:

Seneste kommentarer: (8 i alt - L�s alle)
 
ForfatterIndl�g
Mathilde
6-6-2010 14:42
Cale's kollega og veninde sm han er dømt for at myrde, hedder ikke Connie, men Constance.

Maria
23-2-2009 22:37
Absolut en fantastisk film! 6 stjerner herfra!

Christel
20-1-2006 14:04
Rigtig spændende film. Jeg elsker at diskutere dødsstraf. Filmen fanger virkelig én..

jesper hjøllund
25-3-2005 17:50
sorry

Jeppe
25-3-2005 17:25
Ja, Hjøllund formåede så lige at tage spændingen fra filmen, hvis man er så uheldig og ikke har set den endnu...


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Marguerite28/4
Captain America: Civil War28/4
Amy Winehouse: I Told You I Was Trouble28/4
Månen over kirsebærtræerne28/4
Der kommer en dag21/4
Den femte bølge21/4
Valley of Love21/4
Blandt mænd og får21/4
The Daughter21/4
Dem vi var20/4
Flere bio-anmeldelser
 
Point Break29/4
Victoria18/4
Noma My Perfect Storm13/4
Spionernes bro12/4
Suffragette11/4
Taxi Teheran8/4
Eden4/4
Den tabte verden1/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film har følgende tag-line: "Violence is a way of life"?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2016 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google