CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Solaris

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Steven Soderbergh baseret på roman af Stanislaw Lem

Producere:
James Cameron
Jon Landau
Rae Sanchini

Fotograf:
Steven Soderbergh

Klipper:
Steven Soderbergh

Komponist:
Cliff Martinez

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(46 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
08-04-05:
Soderbergh starter en krig for at få Blanchett
02-04-04:
Soderbergh får Che tilbage
19-07-03:
Malick instruerer allerede igen!
14-11-02:
Soderbergh redder Clooneys røv
05-04-02:
Soderbergh med presset kalender
22-11-01:
Clooney og Soderbergh sammen igen
04-05-01:
James Cameron i rummet
12-04-01:
Kapløb - 2 film på vej om Che Guevara
16-02-01:
Soderbergh og Clooney sammen igen
10-01-01:
Jolies og Soderberghs fortsættelser
 
Anmeldelser:
22-06-12:
Haywire
19-04-12:
Haywire
18-02-11:
The American
11-03-08:
Michael Clayton
07-07-03:
City of Ghosts [I]
20-06-03:
Laurel Canyon
15-05-03:
Confessions of a Dangerous Mind
30-04-03:
Full Frontal
27-08-02:
Ocean's Eleven
15-10-01:
Traffic
01-11-00:
Erin Brockovich
25-10-00:
Englænderen
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Ukendt

Lyd:
Ukendt

Ekstra materiale:
Ukendt
Solaris

Anmeldt af:Pernille Flensted-Jensen
Genre:Drama, Sci-fi
Varighed:95 minutter
Instruktør:Steven Soderbergh
 
Anmeldelsesdato:19-08-2003
Medvirkende:Som:
George ClooneyDr. Chris Kelvin
Natascha McElhoneRheya Kelvin
Jeremy DaviesSnow
Viola DavisDr. Gordon
Ulrich TukurDr. Gibarian

Elegant og filosofisk perle fra Soderbergh
 
Steven Soderbergh kan med rette kaldes en uhyre alsidig instruktør. Han har forsøgt sig med snart sagt alle genrer og bevæger sig denne gang ud i science-fiction-genren. Resultatet er blevet en af hans bedste film.

Mystik i rummet
Hovedpersonen i Solaris er psykologen Chris Kelvin (George Clooney), der sendes ud til rumskibet Prometheus, hvis besætning er begyndt at opføre sig mærkeligt, mens undersøgelserne af planeten Solaris står på. Meningen er, at han skal bringe rumskibet tilbage til Jorden. Han tilkaldes faktisk af sin ven, stationens leder Dr. Gibarian (Ulrich Tukur), men da han når derud, har Gibarian i mellemtiden begået selvmord, der er mystiske blodpletter overalt, og de to, der er tilbage af besætningen, den kontante fysiker Helen Gordon (Viola Davis) og den nørdede Snow (Jeremy Davies), er ikke meget for at afsløre, hvad der er sket. Snow kan ikke færdiggøre en sætning, og Helen Gordon er skræmt fra vid og sans. Chris Kelvin plages af drømme om sin afdøde hustru Rheya (Natascha McElhone), og en morgen vågner han efter mange drømmesyn op og konstaterer, at der er uventede gæster på rumskibet. De er ikke, hvad de giver sig ud for at være, men snarere manifestationer af besætningsmedlemmernes inderste længsler. Og Solaris er ikke bare en planet – ligeså vel som forskerne studerer dem, synes den at iagttage dem og at være i besiddelse af en form for intelligens.

Kærligheden – en ide?
Filmen drejer sig om kærligheden og dens natur. Det kan ikke betale sig at se logisk på filmens slutning, der vel bedst opsummeres i en verslinie fra Dylan Thomas-digtet 'And Death Shall Have No Dominion', der spiller en væsentlig rolle i filmen, nemlig: "Though lovers be lost love shall not". Slutningen vil måske også irritere mange rationelt tænkende, der bla. andet vil spørge, hvordan denne scene kronologisk forholder sig til resten. Men filmen stiller væsentlige spørgsmål om, hvad kærlighed er. Elsker vi andre for det, de er, eller for den forestilling vi har om dem? Og hvordan reagerer vi, når vi stilles over for det uforklarlige? De, der venter en science-fiction-film med masser af action, vil blive slemt skuffede. Jovist, der er rumdragter, apparatur og indimellem nogle tekniske gloser, men det er tydeligvis ikke disse aspekter, der har interesseret Soderbergh. Der bruges f.eks. ikke tid på at forklare, hvordan Chris Kelvin kommer op til rumskibet, der ligeså godt kunne befinde sig 1 kilometer borte som millioner.
Filmen bygger på en roman af den polske forfatter Stanislaw Lem fra 1961. Den blev filmatiseret i 1972 af den store russiske instruktør Andrej Tarkovskij, hvis version varer næsten tre timer. Selvom nogle vil kalde Soderberghs version et remake, så skal den nok snarere ses som en dugfrisk ny version af romanen, selvom der er flere lighedspunkter mellem de to film, bl.a. et adstadigt tempo og meget lidt dialog. Soderbergh har bekræftet, at han har brugt både bogen og filmen som forlæg for sit manuskript. Lem har på sin egen hjemmeside beklaget, at den nye filmversion koncentrerer sig mere om følelser end ideer men medgiver, at filmen ikke er "blottet for ambitioner og smag".

Lyd & billede
Billederne af Solaris’ violette tåger nærmer sig det kitchede, men ellers er filmen også en fryd for øjet, holdt i henholdsvis kølige blå-grå og varme brun-gule nuancer, alt i dæmpet belysning. Man genkender farveholdningen fra Traffic, hvor de blå-grå farver blev brugt i Michael Douglas-sekvenserne, og de brunlige i Benicio Del Toros afsnit. Begge film er fotograferet af Soderbergh selv (under pseudonymet Peter Andrews). Også her er der et formål med farverne: de blå-grå bruges på rumskibet og de brunlige på jorden, men de hjælper også tilskueren til at adskille hændelser, der er sket det ene sted og gentages det andet. Billederne suppleres af Soderberghs faste komponist Cliff Martinez’ vidunderligt drømmeagtige og til tider lidt uhyggelige elektroniske musik.

Den nye Clooney
Med denne film går George Clooney nye veje i sit skuespil. Hans image som cool og overlegen heltetype er tydeligst eksponeret i hans tidligere samarbejde med Soderbergh, Out of Sight og Ocean's Eleven, konsolideret i Three Kings og herligt parodieret i O Brother, Where Art Thou?. Her føjer han nye dimensioner til sit image ved at spille den plagede og eftertænksomme Chris Kelvin.
Jeremy Davies ses i sin tredje interessante film i den seneste tid (efter Secretary og Dogville), som en mand, der med sine mærkelige gestikulationer og hakkende diktion, synes at være på vanviddets rand, mens Viola Davis repræsenterer rationalitet og ekspertise som fysikeren Gordon. Natascha McElhone er også god som den overjordiske og næsten uvirkelige Rheya. Man må ønske Soderbergh tillykke og samtidig sende en stille tak til James Cameron, der nøjedes med at producere frem for at instruere som oprindeligt planlagt, for man gyser ved tanken om, hvad han ville have fået ud af materialet.
 
DVD-vurdering
Vurdering af ekstramaterialet har ikke været mulig, da distributøren pt. ikke har stillet anmelderkopi til rådighed.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (5 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jesper Kristiansen
4-7-2003 14:57
"Solaris" er en smuk og ganske fascinerende film. Solaris er en planet, men tilsyneladende også en slags levende - guddommeligt? - væsen med en uforklarlig evne til helt konkret at legemliggøre gæstende astronauters erindringer og længsler.
"Solaris" blev opfundet af forfatteren Stanislaw Lem, hvis roman "Solaris" i 1972 blev filmatiseret af russiske instruktør Andrej Tarkovskij. Resultatet blev en tre timer lang, dybt uudgrundelig metafysisk film. Jeg synes at Steven Soderbergh med "Solaris" har lavet en af sine bedste film. Sammen med "Out of Sight, Sex, Lies and Videotapes" og "Traffic". Er han om nogen, en af vor tids mest alsidige filmmagere. Som spænder fra film som "Solaris" og "Schizopolis" til mainstream "Erin Brockovich" og "Ocean's Eleven". Tillige er Soderbergh en fremragende fotograf, se bare "Traffic" og "Solaris". Sidstnævnte med foruroligende metal kolde billeder. Blandet med varme brune og røde farver. Der oser af både sensualitet, mørke og simpel ynde. Det er vanvittigt smuk.

Hvis man synes om George Clooney (og det gør jeg) så kan man ikke have andet end respekt for ham. Ikke bare er han en karismatisk skuespiller, er f.eks. fremragende i "Out of Sight, O' brother where art thou samt Three Kings". I "Solaris" yder han en af sine bedste og mest følsomme præstationer. Clooney er også medejer af filmselskabet Section Eight - som han har sammen med Steven Soderbergh - hvor de laver film som "Far From Heaven samt Insomnia". Og senest har Clooney instrueret den absolut fremragende "Confessions of a dangerous mind".

Hvis man bort fra den "originale" film, og ser denne film på sine egne præmisser. Der er jo nogen anmeldere, som har temmelig svært ved det. Så er "Solaris" i sin helhed en stille og meget smuk kærlighedshistorie. Som man ikke andet end kan beundre. Filmen rummer foruden Clooney, også fine præstationer af især den smukke Natascha McElhone, samt af Jeremy Davies og Viola Davis.

Kandinsky
29-6-2003 12:38
Jeg er dybt uenig med Zypher - jeg så den sjovt nok også sammen med en masse branchefolk klokken cirka 10 om morgenen, og tænk om jeg ikke synes, at den var aldeles vidunderlig!
Jeg synes på ingen måde, at filmen forsøger at fremmedgøre sit publikum, men hvis ikke man er til poetiske kærlighedsfilm, så kan jeg da godt se at man bliver lidt skuffet.
Jeg kan kun anbefale filmen. Ja, den er ikke sindssyg tilgængelig - man skal tænke lidt over den (åh nej da!) - men den er en ret skøn oplevelse - både intellektuelt og emotionelt.

Zypher
29-6-2003 02:53
Soderbergh's Solaris så jeg kl. 10 om morgenen sammen med en masse filmbranche-folk, og jeg kan ikke mindes at ha' set så mange mennesker der så ud som de lige var stået op, da filmen (endelig) var færdig :)

Jeg er normalt en meget åben film-fan og er altid interesseret i film, der kryber udenom den belastende Hollywood-skabelon, men denne film får jo 2001: A Space Odessey til at minde om en hurtig actionfilm. Jeg kedede mig bravt den sidste halve time, ikke mindst fordi filmen kategorisk nægter at byde publikum indenfor, og i stedet gør alt hvad den kan for at hægte én af.

Jens
27-6-2003 15:03
Begge kan varmt anbefales, hvis man er til det rolige, lidt mere eftertænksomme. Det er givetvist to meget forskellige fisk, men de supplerer hinanden godt, og for mig var Soderberghs Solaris en rigtig god indgangsvinkel til Tarkovskijs halvgamle sag. Har man en regionsfri dvd-afspiller, så har amerikanske Criterion udgivet en fornem version Tarkovskijs Solaris.

Jeg er i øvrigt helt enig med anmelderen. Det er en dejlig, drømmende film, og den vinder endnu mere ved gensyn. Ikke helt på højde med Tarkovskijs, men lidt mindre kan vel også gøre det. Cliff Martinez har desuden lavet endnu et smukt, smukt soundtrack, der er værd at anskaffe.

karen
27-6-2003 09:51
Hej Pernille, du ha' ikke set Tarkovskjis Solaris ah?


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket dyr slipper løs i Dinner-scenen i Drengen og jernkæmpen?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google