CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Salmer fra kjøkkenet

Produktionsland:
Norge, Sverige

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Bent Hamer, Jörgen Bergmark

Producere:
Jörgen Bergmark
Bent Hamer

Fotograf:
Philip Øgaard

Klipper:
Pål Gengenbach

Komponist:
Hans Mathisen

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(62 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
11-05-04:
Fra køkkenadfærd til Buchowski
20-08-03:
Vindere på Copenhagen International Film Festival
30-06-03:
Spredt fægtning i CIFFs hovedkonkurrence
 
Anmeldelser:
16-07-15:
1001 gram
17-08-04:
Salmer fra køkkenet
 
Artikler:
28-08-05:
CIFF'05: Interview med Bent Hamer
 


Salmer fra køkkenet

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Komedie, Drama
Varighed:92 minutter
Instruktør:Bent Hamer
 
Premieredato:13-02-2004
Medvirkende:Som:
Joachim CalmeyerIsak
Thomas NorströmFolke
Bjørn FlobergGrant
Reine BrynolfssonMalmberg
Sverre Anker OusdalDr. Benjaminsen

Norsk lune
 
Bent Hamer sætter i prisvinderen Salmer fra køkkenet gryden over til en roligt simrende fortælling om et umage venskab i observationernes skær. En historie uden nogen nævneværdig handling, men med så stort og lunt et hjerte, at man må overgive sig til skæve charme og oprigtigheden under den kunstige overflade.


Copyright:
SF Film
Jagten på sandheden
Salmer fra køkkenet er en stilistisk fortælling, hvis form og udtryk har fået folk til at sammenligne den med Roy Anderssons Sange fra anden sal, men det trods alt for upræcist til at yde nogen af instruktørerne retfærdighed. Bent Hamer lægger godt nok ud i samme firkantet stilistiske univers med et besøg på Hjemmets Forskningsinstitut i Stockholm, der med ægte 50’er-fascination af den nøgterne observations endegyldige sandhed er gået i gang med at måle husmoderens adfærd i køkkenet for derefter at placere de oftest anvendte køkkenapparater mest logisk i forhold til hinanden.

Objektivitet
Hjemmets Forskningsinstitut er imidlertid en ambitiøs statsinstitution, og næste punkt på dagsordenen er intet mindre end et brodersamarbejde i ægte nordisk ånd, hvor de svenske eksperter hentes til Norge for at foretage en tilsvarende køkkenundersøgelse hos enlige mænd. Det kolde laboratorium med kridtstreger på gulvet bliver vendt ryggen, og en karavane af observatører og campingvogne drager i den stilfulde åbningssekvens over grænsen til Landstad, en lille, søvnig norsk landsby. Her bliver observatøren Folke placeret hos gamlingen Isak, som ikke er helt villig til at lukke den fremmede ind i køkkenet, men ind kommer Folke, og han får placeret sine høje stol i køkkenet, så han kan sidde hævet over hverdagen og tegne Isaks slæbende fodtrin ind på de fortrykte grundplaner af køkkenet. Tidspunkter, gøremål og tempo noteres omhyggeligt, mens de korte norske vinterdage stilfærdigt henslæber sig.


Copyright:
SF Film
Metodens sammenbrud
Af hensyn til kvaliteten af undersøgelsen må observatøren og emnet ikke tale sammen undervejs, og det får Bent Hamer mange skøre og sjove situationer ud af. Gentagelsen er en vigtig ingrediens i filmens humor, og Hamer bruger den til at understrege det absurde i hele projektet, når Isak kaster sig ud i en krig, hvor stilfærdig chikane er det vigtigste våben og uendelig tålmodighed er Folkes bedste forsvar, men langsomt viger krigshandlingerne for samtale, og de to mænd finder ud af, at de faktisk har det rigtig hyggeligt sammen, men den slags ulovligheder er det klogest at holde helt skjult for både Folkes overordnede, Malmberg, og Isaks nabo og nærmeste ven Grant.

Øjet i det høje
Observationen går igen på alle niveauer af filmen. Professoren fra Hjemmets Forskningsinstitut har ikke tid til at være til stede i Langsted, men hænger derimod i sit fly højt over Skandinavien, angiveligt på vej til Finland, men dog snarere i gang med en konstant champagnefest med den letpåklædte kvinde i flyet. Han lander et par gange for at sikre sig, at Malmberg har styr på situationen i Langsted, Malmberg gør et hæderligt forsøg på at overvåge og irettesætte observatørerne, der observerer (og ret ofte også hygger sig med) indbyggerne – og da den stakkels Isak i vores lille gren af historien er ved at blive vanvittig over ikke at vide, hvad Folke registrerer på blokken, borer han et hul i soveværelsegulvet, så han kan kigge ned på observatørstolen og på den måde observere observatøren. Alle ser hinanden an uden at lære hinanden at kende – og sådan kan det naturligvis ikke fortsætte.

Tal med hinanden!
Da Isak og Folke endelig bryder reglerne og begynder at tale sammen – for øvrigt en vidunderlig scene, der oser af drenget generthed mellem to granvoksne mænd – at menneskeligheden holder sit indtog. Naturligvis kan man ikke forholde sig 100% neutralt og objektivt til et andet menneske, hvis man indleder sig på kommunikation, men er det dog ikke at foretrække at lære hinanden at kende i stedet for blot at konstatere hvordan vi går og opfører os? Bent Hamer er i hvert fald ikke i tvivl og følger sin enkle og søde pointe fint til dørs i en film, der hylder samtalen mellem mennesker og gør tykt grin med videnskabens forsøg på at kategorisere mennesker ud fra konkrete faktorer som adfærd i et køkken. Det kunne dække over et politisk budskab, men Hamer nøjes med en enkelt stikpille fra Isak, som bemærker, at svenskerne naturligvis egner sig godt til jobbet, når de også tilbragte 2. verdenskrig med at observere. Om man vil drage paralleller til aktuelle politiske begivenheder får lov at stå for egen regning, men vi bliver i hvert fald mindet om, at samtale fremmer forståelsen i en film, der reelt ikke rummer en konkret historie, men alligevel har tilstrækkelig med hjertevarme og gode intentioner til at underholde. Stilsikker og afdæmpet, en usædvanlig beretning fra et ualmindelig sædvanligt nordisk køkken.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Annette B.
16-2-2007 10:12
Hjertevarm og underfundig humor når den er allerbedst.
Denne film burde alle se.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket år udkom filmen Citizen Kane?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google