CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Last Waltz

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1978

Manuskript:


Producere:
Joel Chernoff

Fotograf:
Michael Chapman
Michael W. Watkins
Vilmos Zsigmond

Klipper:
Eric A. Sears

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(34 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
01-10-07:
Scorsese klar til dokumentarfilm om George Harrison
18-02-04:
Nye folk til Infernal Affairs
23-12-03:
Cinemateket i januar
26-02-03:
Scorsese planlægger film om britisk filmhistorie
 
Anmeldelser:
22-07-08:
I'm Not There
17-05-06:
Lightning in a Bottle
06-12-05:
Bob Dylan - No Direction Home
01-12-03:
Standing in the Shadows of Motown
 
Artikler:
07-11-03:
CPH:DOX ’03: Aktuel og nødvendig
06-11-03:
CPH:DOX ’03: Fem spørgsmål til arrangørerne
17-03-03:
Premiereportræt: Martin Scorsese
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85.1 - WideScreen

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Featurette: Revisiting The Last Waltz, Arkivoptagelser, trailer, fotogalleri, 2 kommentarspor med både filmskaberne og bandet
The Last Waltz

Anmeldt af:Mikkel Andersen
Genre:Dokumentar
Varighed:112 minutter
Instruktør:Martin Scorsese
 
Anmeldelsesdato:21-10-2003
Medvirkende:Som:
Robbie Robertson
Levon Helm
Rick Danko
Garth Hudson
Richard Manuel
Bob Dylan
Se komplet creditliste her

Hold da helt kæft hvor det svinger!
 
Martin Scorseses koncertfilm, The Last Waltz, er et formidabelt gensyn med Woodstockgenerationen. Det legendariske folk-rockband, The Band, foreviges under deres sidste koncert efter 'sixteen years on the road'. Og som perler på en snor kigger gæstemusikere som Eric Clapton, Neil Young, Joni Mitchell, Van Morrison og Bob Dylan m.fl. forbi scenen. Et unikt tidsbillede tegnes, men også et universelt portræt af musikkens inderste væsen.

Kvinder og tunge beats
Man kan fundere over, hvorfor originaltitlen refererer til så højtidelig en genre som valsen. Ud over få studiescener finder man ingen henvisninger til klassiske former i Scorseses film. Tværtimod. De er for længst blevet skubbet til side af den generation, der fylder San Francisco Winterland Arena denne aften i 1976. Publikums ekstatiske gjalden vælter i bølger ind over scenen, når trommer og bas ruller rytmerne ud under skattekisten af rocknumre. Og i små interviews, hvor Scorsese selv interviewer The Bands medlemmer, prises kvindernes fortrinligheder langt over musikken, som blot er et middel til at score. Vi er i selskab med en fri generation.

Hvad så nu?
De 27 år gamle optagelser fastholder et intenst glimt af blomsterbørnenes musik, før protestsange, blues- og folkrock blev gemt af vejen af markedskræfter og samlebåndshit i 80’ erne. Den forstemmende afslutning på det 16 år gamle band, der bl.a. var backing for Bob Dylan i en årrække, bliver også et symbol på tidernes skiften. Revolutionens ideer er blevet trætte, og The Band og deres generation er ikke længere 22, fuld, skæv og anti-alting.

Stedet, hvor tiden går i stå
San Francisco Arena bliver ikke kun en svedende smuk tidslomme, men også et kighul ind til musikkens inderste væsen. Nerve, sving og energi lyser ud af Scorseses nærgående billeder, der fra effektive vinkler indfanger ethvert nik mellem de fem bandmedlemmer, Robbie, Garth, Rick, Richard og Levon. Linserne sanser kirurgisk skarpt, men forholder sig ellers anonyme. Al opmærksomhed tager musikken, fordi sangene stadig betyder liv eller død. Instrumenterne slås an som var det sidste gang, og via vedvarende grooves og repeterende akkordrundgange fremmaner The Band et befriende univers uden for ord og forløb. Denne aften holder tiden vejret, og hver tone føles som en evig fryd.

Livsglæde
Skidt være med at slutningen ryger i svinget på Muddy Waters’ blues, at Eric Clapton er ved at tabe sin guitar, og at tempoet generelt stiger og falder. Når blot det svinger. Og det gør det. Sex, spilleglæde og livsenergi står tilbage som et sidste uafrysteligt billede, dog med en toning af afslutningens melankoli. Folkrocken, som bl.a. Bob Dylan, Van Morrison og Neil Young har udødeliggjort, har med sin idealisme og referencer til en amerikansk og engelsk folkeidentitet haft svære kår efter halvfjerserne. The Last Waltz forbliver dog en klar klassiker inden for koncertfilmgenren og står dermed som et 'must' for enhver musikelsker. Et fantastisk lille rum af koncentreret liv, man har lyst til at blive i længere end blot små to timer.
 
DVD-vurdering
Anmeldes ikke

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Kasper C. Larsen
27-3-2003 16:39
-> Kirsten Bek

Der er desværre sneget sig en fejl ind i vores system. The Last Waltz distribueres af Miracle film og ikke ØFP. Vi beklager.

Du kan kontakte Miracle film via deres hjemmeside:
www.miraclefilm.dk

Held og lykke med plakatjagten!

Med venlig hilsen
Kasper C. Larsen, CinemaZone.dk

kirsten bek
27-3-2003 15:52
The Last Waltz.
Jeg har fået oplyst af "Øst for paradis", at det ikke er dem, som er distributør af filmen.
Kan I hjælpe mig med at finde ud af, hvordan jeg kan skaffe mig en filmplakat af filmen?
Med venlig hilsen


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Amazing Spider-Man 217/4
Det store stilehæfte - Krigsdagbogen16/4
Når vinden rejser sig16/4
Fjerkongens rige10/4
Divergent10/4
Mig ejer ingen10/4
Non-Stop10/4
Rio 210/4
Yves Saint Laurent3/4
Guld3/4
Flere bio-anmeldelser
 
A Late Quartet22/4
Prisoners15/4
Frost14/4
Insidious 211/4
Hobbitten: Dragen Smaugs Ødemark9/4
Carrie8/4
The Weight of Elephants7/4
Ender's Game4/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad hedder Jim Carreys karakter i The Truman Show til efternavn?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2014 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sà°¥ Google
シャネル バッグ シャネル バッグ