CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Darkness Falls

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2002

Manuskript:
John Fasano, James Vanderbilt, Joe Harris

Producere:
John Fasano
John Hegeman
William Sherak
Jason Shuman

Fotograf:
Dan Laustsen

Klipper:
Steve Mirkovich
Alan Woodruff

Komponist:
Brian Tyler

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(26 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
29-12-14:
Teenage Mutant Ninja Turtles
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
WideScreen, 2.40:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0

Ekstra materiale:
2 Kommentarspor, 7 slettede scener, 2 featuretter, storyboard, trailer
Darkness Falls

Anmeldt af:Thomas Conradsen
Genre:Gyser, Thriller
Varighed:82 minutter
Instruktør:Jonathan Liebesman
 
Anmeldelsesdato:16-12-2003
Medvirkende:Som:
Chaney KleyKyle Walsh
Emma CaulfieldCaitlin
Andrew BaylyOfficer Batten
Antony BurrowsThe Tooth Fairy
Lee CormieMichael
Peter CurtinDoctor Travis
Se komplet creditliste her

Tandfeen og Klokkeblomst som mordmistænkte
 
Darkness Falls lover for meget i starten til, at dens papirtynde, men spidsfindige, historie om tandfeen fra helvede, kan bære det. I løbet af filmens ellers beskedne spilletid, når den at tage så mange uintelligente drejninger, at man tager sig selv i at gætte på, hvilken farve rulleteksterne har – bare for at holde en eller anden form for hjerneaktivitet gående.

Interessant idé
Vi er i den lille by Darkness Falls, hvor den unge Kyle Walsh sidder på sit værelse med sin sidste mælketand i hånden, der faldt ud tidligere på dagen. Det betyder, at Kyle ikke længere 'blot er et barn', men det betyder også, ifølge sagnet, at tandfeen kommer svævende ind gennem hans vindue i nat. Når hun kommer, må man ikke kigge på hendes vansirede ansigt, der er gemt bag en maske, for så dræber hun én. Det er i hvert fald, hvad skrønen siger, og selvom Kyle er skeptisk over for sådan en børnehistorie, så er han alligevel urolig.
Mørket er faldet på i Darkness Falls, og Kyle ligger under dynen, hunderæd for om de skingrende lyde, der fylder hele rummet, bare er vinden udenfor, eller om det faktisk er tandfeen, der svæver over hans seng. Man han tør ikke kigge, for hvis det virkelig er hende, så når han i hvert fald aldrig at gro visdomstænder.

Uhyggelig start
Filmens start er både god og skræmmende. Man lever sig ind i Kyles skræk, når det frygtelige eventyr bliver til virkelighed. Tandfeen dræber hans mor, men han får gemt sig på badeværelset, hvor der er masser af lys – hun kan nemlig ikke tåle lys, og de næste mange år af Kyles liv er en lang ørkenvandring ind og ud af sindssygehospitaler, indtagelse af piller og så lige en kamp om at blive i lyset, for er han i mørke bare et øjeblik, så er det slut. Men 17 år efter han kom til at se tandfeens vansirede fjæs bliver han nødt til at vende tilbage til Darkness Falls og se sin værste frygt i øjnene – i mørket.
Filmen slår på alle de rigtige tangenter i starten. Lydene er herlige og skræmmende, og lyssætningen er fantastisk. De lange mørke gange har en dybde, som det sjældent lykkes for instruktører at skabe, og selvom der stjæles med arme og ben fra gyserklassikere som Den sjette sans og A Nightmare on Elm Street, så sidder man på kanten af stolen og glæder sig til, hvordan historien kommer til at udvikle sig.

Stilstand
Men historien udvikler sig desværre ikke – i hvert fald ikke i andet end den forkerte retning. Det er enormt skuffende endnu engang at se en gyser, der forfalder til den letteste udvej på trods af en spændende grundpræmis. Den udvej er efter en dejligt stilfuld start, hvor vores fantasi bliver pirret ved at holde 'monsteret' ude af skærmen og i stedet lade lydene og analoge visuelle effekter skræmme os, et CGI-monsterræs med udyret på skærmen halvdelen af tiden, mens det dræber en ordentlig omgang ligegyldige bifigurer. Hvor dette kunne have været en film i stil med mesterværket The Others, så ender vi i stedet nede i rodebunken sammen med trivialiteter som Phantoms, Deep Rising og The Relic. Der er kun to klare lyspunkter i filmen.

To stjerner
Filmens start og idé er glimrende, og det samme er hovedpersonen Chaney Kley. Kley er særdeles overbevisende i en rolle, der er meget kliche, og hans screenpresence er næsten på højde med Marlon Brando i hans unge år eller Mark Ruffalo fra You Can Count On Me. Desværre lever modspillet i filmen hverken fra de andre skuespillere eller den computeranimerede tandfe op til Kleys potentiale, men vi må håbe, at han kan få nogle bedre roller fremover.
Filmen er baseret på en interessant idé om en morderisk tandfe, men den misbruges på det skammeligste, og selvom filmen til tider besidder en herlig eventyragtig stemning, så ender det med at blive 85 fordummende minutter. Fluorskylning er bedre end den smag, man har i munden efter denne film, der selvom, den starter godt ud, ender ud med at være halvanden times smertefuld isning i tænderne.
 
DVD-vurdering
(af -MB)

SF Film har vist ikke fået tjekket deres egen udgivelse, for de har glemt at påpege, at man kan opleve hele to kommentarspor på dvd’en, hvilket er en skam, for det ene af dem er ganske spændende. Det går under menupunktet 'Director's Commentary', men omfatter ikke blot Jonathan Liebesman men også et par af filmens producere og en af forfatterne. Disse fire herre fortæller vidt og bredt om hver eneste scene og selvom de fyrer en masse jokes af, er det stadig meget relevant for filmen og pænt interessant.

Det anden kommentarspor 'Writer's Commentary', er med en af de andre af filmens forfattere, Joe Harris, der oprindeligt fik ideen til filmen og de sidste to producere. Trekløveret her er desværre ikke så interessante. Der går lang tid imellem deres bemærkninger og det virker mest af alt, som om de ikke ved, hvad de skal tale om. Spild af tid!

Det, der er især er værd at bruge tid på, er featuretten 'The Legend of Matilda Dixon', der fortæller den rigtige historie om personen, som filmen er bygget op om. Ikke vanvittigt ophidsende, men 10 nødvendige minutter, hvis man vil vide mere om 'tandfeen'.

De slettede scener er ret derimod overflødige. De er superkorte, man kan nærmere kalde dem slettede sætninger. Resten af ekstramaterialet er udmærket, men standard.
Alt i alt er ekstramaterialet langt mere interessant end selve filmen.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Oscar
11-4-2007 22:05
Syntes starten er helt fantastisk! men så bliver den bare kedelig!
og slutningen er alt for dårlig action agtig, rigtig dårlig slutning


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad fejrer Den gale Hattemager og Påskeharen i Alice i Eventyrland?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google