CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Standing in the Shadows of Motown

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Walter Dallas, Ntozake Shange efter biografi af Alan Slutsky

Producere:
Paul Justman
Sandford Passman
Alan Slutsky

Fotograf:
Douglas Milsome
Lon Stratton

Klipper:
Anne Erikson

Komponist:
Alan Slutsky

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(22 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
21-03-03:
The Last Waltz
09-08-00:
Yellow Submarine
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.78:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
The Funk Brothers biografier, Multi-angle jam session, The ones that didn't make it, At long last glory, Dinner with the Funk Brothers, Honorable mentions, 4 trailers
Standing in the Shadows of Motown

Anmeldt af:Kim Dorff Hansen
Genre:Dokumentar
Varighed:112 minutter
Instruktør:Paul Justman
 
Anmeldelsesdato:01-12-2003
Medvirkende:Som:
Richard 'Pistol' Allen
Jack Ashford
Bob Babbitt
Johnny Griffith
Joe Hunter
Uriel Jones
Se komplet creditliste her

Den unikke lyd og de ukendte stjerner
 
Hvem er det, der står bag "I Heard It Through the Grapevine"? Hvem var mesterhjernen, der fik "What's Going On" til at rykke? "Ain't No Mountain High Enough"? "Reach Out, I'll Be There"? "Do You Love Me"? "Shotgun"?
Spørgsmålene bliver stillet i dokumentarfilmen Standing in the Shadows of Motown, og det svar, man selv ville give, og som bliver givet i filmens start, er forudsigeligt: Marvin Gaye, The Supremes, Stevie Wonder, Smokey Robinson og The Temptations.
Sammen udgjorde disse stjerner en kerne af kunstnere, der op gennem 60’erne og starten af 70’erne skabte den 'sound', som blev kendt under navnet Motown og satte trykbølger gennem det musikalske landskab; swingende, funket, jazzet blues-, rock- og popmusik med en helt udefinerlig groove. Men faktisk var det slet ikke de mindeværdige og medieombruste frontfigurer, der var ophavsmændene eller idémagerne til musikken. Det er den sandhed, man efter to timer i selskab med en ældgammel gruppe af musikere ved navn 'The Funk Brothers' er pinlig bevidst om.

Unik lyd
I bilbyen Detroits beduggede klubliv blev 'the sound' skabt af dem, der med etableringen af Motown-studierne, skulle blive faste husmusikere og leverandører af flere Nr. 1-hits end Beatles, Rolling Stones eller nogle andre kunstnere. Nat og dag jammede de løs i Studio A, et pænt ord for en gammel kælder i Berry Gordys (stifteren af Motown) hus.
'The Snakepit' var et mere passende kælenavn til det lumre lokale, hvor gulvet var jord og væggene gennemvædet af fugt. Her blev to årtiers trendsættende hitmusik skabt af en lille gruppe sammenspillede levebrødsmusikere, der levede og åndede for deres kunst. Producere og sangere kom med små musikstumper og idéer til sange, hvorefter 'The Funk Brothers' hurtigt vævede en hitsang sammen af det vage oplæg.

Rosenrød
Standing in the Shadows of Motown er altså historien om de ukendte musikmagikere, som i årtier er blevet overset og nu fortjener al mulig respekt og agtværdighed. Derfor er fortællingen om de fattige kår og musikalske øjeblikke i høj grad tegnet i et nostalgisk og rosenrødt skær. Det bliver gjort gennem interviews med de tilbageværende medlemmer af 'The Funk Brothers', konstruerede 'flashback'-scener og ikke mindst en mindekoncert, hvor de får mulighed for at genopleve minderne i selskab med nutidige sangere som Chaka Khan, Joan Osborne, Montell Jordan og Ben Harper.
Som dokumentar er de mere end to timers fortælling i høj grad blottet for journalistisk objektivitet; som musikalsk hyldest og glædessmittende fortælling om gamle venners gensyn med fortiden er Motown-fortællingen et charmerende, ægte og jordnært indblik i den alt for mytefokuserede musikindustri.
 
DVD-vurdering
(af -LB)

Timevis af optagelser må der være lavet, og meget af det, der ikke blev brugt i filmen, har fundet vej til ekstramaterialet på dvd-udgivelsen.

Den første featurette hedder The Funk Brothers; en lang liste over de gældende musikere, hvor man både kan læse mere om de mange musikere og se korte interviews med de overlevende eller de nærmerste til de afdøde musikguder. Lidt ekstra baggrund til hvad vi i forvejen har lært om dem i selve filmen.

Næste punkt på menuen hedder 'Multi-angle jam session' og er logisk nok en jam session mellem The Funk Brothers, hvor man kan skifte mellem to vinkler på optagelsen. Ikke en synderligt spændende mulighed.

De to næste featuretter er meget i stil med filmen med både interviews og en fortæller. Den første handler om de af The Funk Brothers, der ikke længere er blandt os, og er ligesom meget andet på disken optaget samtidig med indspilningen af filmen, så den fungerer mest som ekstra oplysning. Den følgende featurette 'At long last glory' er en lille hyldest til de gamle drenge med klip fra diverse nutidige begivenheder, hvor The Funk Brothers har fået rettet spotlyset på dem. En henholdsvis 13 og 7 minutters fin måde at bruge lidt tid på.

Den sidste featurette 'Dinner with The Funk Brothers' er derimod ikke så vellykket. Indsalget er et 12 minutters interview med The Funk Brothers, der sidder rundt om et stort bord og snakker. Lyden er nogenlunde og kameraet holdes roligt, men kvaliteten er ikke i samme form som resten af materialet på udgivelsen, og efterhånden som man er kommet igennem det udmærket ekstramateriale, har man hørt mange af historierne før, så denne lille hyggestund synes knap så spændende, som det andet bonusmateriale.

Til sidst er der en passende biografi på de mange 'løse' musikere der for sang til sang spillede med The Funk Brothers.

Personligt ville jeg gerne have haft mulighed for at se mere til koncerten med nutidens musikere, som filmen ellers viser pænt meget af. Nogle flere sange må have været opført end de 12 stk., der er med i filmen – men det er selvfølgelig luksusbrok – for ekstramaterialet er bestemt interessant nok til at bruge tid på, når man alligevel har lagt skiven i dvd-dækket.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Clara
1-2-2007 18:58
Hej, jeg er 11 år og jeg har set denne fantastiske film ovre på min skole i musik. Jeg blev meget bevæget af den, og jeg vidste ikke at jeg kendte så mange motown sange og at det var et ukendt band (the funkbrothers) der stod bag. Jeg er også blevet meget gladere for motown musik end jeg var før.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
C'est la vie!24/5
Solo: A Star Wars Story23/5
Standing Tall17/5
Charmøren17/5
Deadpool 216/5
Sankt Bernhard Syndikatet10/5
Farvel til Tyskland9/5
The Human Shelter9/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken film spiller Jack Nicholson ikke en politimand/detektiv?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google