CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Gods and Generals

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Ronald F. Maxwell efter roman af Jeff Shaara

Producere:
Ronald F. Maxwell

Fotograf:
Kees van Oostrum

Klipper:
Corky Ehlers

Komponist:
Bob Dylan
Randy Edelman
John Frizzell

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(33 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
23-12-03:
Cinemateket i januar
17-10-03:
Gamle mænd i ny kupfilm
04-08-03:
Hollywood-opdatering fra Cage til Weaver
28-06-02:
Caine, Duvall & Osment
10-04-02:
Costner tilbage til det vilde vest
 
Anmeldelser:
05-09-11:
Get Low
06-05-03:
Blood Work
25-02-03:
John Q
05-03-02:
Dommedag nu
10-05-00:
Apostelen
09-05-00:
Pleasantville
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.40:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Introduktion af Ted Turner, 3 making-of featuretter, 2 musikvideoer, trailer
Gods and Generals

Anmeldt af:Monica Andersen
Genre:Drama, Krig
Varighed:210 minutter
Instruktør:Ronald F. Maxwell
 
Anmeldelsesdato:25-11-2003
Medvirkende:Som:
Jeff DanielsLt. Col. Chamberlain
Stephen LangGen. "Stonewall" Jackson
Robert DuvallGeneral Robert E. Lee
Mira SorvinoFanny Chamberlain
C. Thomas HowellThomas Chamberlain
Kevin ConwaySgt. Buster Kilrain
Se komplet creditliste her

Krig og religion
 
Med Gods and Generals har Ronald F. Maxwell begået anden del af sin trilogi om den amerikanske borgerkrig. I 1993 havde storfilmen Gettysburg premiere og nu ti år efter kommer så Gods and Generals, der tidsmæssigt ligger før Gettysburg. Ronald F. Maxwell, der selv producerer, skriver og instruerer filmene er så småt ved at begynde forberedelserne til den sidste del af Jeff Shaaras trilogi, Last Full Measure, men arbejder for tiden på en film om Jeanne D'Arc.

Den statiske stenmur
Hvor Gettysburg handlede om det afgørende slag i den amerikanske borgerkrig, slaget ved Gettysburg, tager Gods and Generals sit udgangspunkt i tiden før dette slag. Vi følger specifikt en mands skæbne, krigshelten Thomas 'Stonewall' Jackson. Valget af Stephen Lang som den religiøse, stædige Jackson er rigtigt, da han udstråler præcis den sammenbidthed, som rollen kræver (dog er det en smule underligt, at han i Gettysburg spillede en anden!).
Valget af 'Stonewall' Jackson som filmens omdrejningspunkt er straks mindre heldigt, da denne mands historie, som den fremlægges her, simpelthen ikke er interessant nok til at fylde en helaftensfilm. Ronald F. Maxwell vælger ret endimensionelt at fokusere på Jacksons religiøse side, men uden for alvor at sætte denne i kontrast til hans hensynsløshed på slagmarken og udnytte det dramaturgiske potentiale, der ligger i denne modsætning. Det antydes kort i filmen, at Jackson i sit privatliv vakler i sin tro, men der følges ikke op på dette og der er således ingen konflikt eller fremdrift i fortællingen om Jackson og hans heroiske horder.

Historisk nøjagtighed
Der er gjort meget ud af den historiske nøjagtighed og at skildre livet som det var under borgerkrigen. Der er naturligvis en masse patosbefængte scener med blafrende flag, sækkepibemusik og døende ærefulde mænd, men samtidig sættes der også fokus på, at en masse mennesker faktisk havde en hverdag med limonade på verandaen, selvom landet var i krig. Slagene er skildret som de formentlig var - uden den dramatiske orkestrering, der kendetegner mange andre film om store slag som f.eks. de sidste to Ringenes Herre-film. Dette er en film, der fokuserer på krigens betydning for almindelige mennesker – sønner, mødre, børn, ægtefæller – men samtidig er dette også filmens svaghed. Den forsømmer fuldstændig det storpolitiske, livet i Washington og borgerkrigens betydning for USA’s senere udvikling. Der fokuseres på menneskeskæbnerne og det religiøse perspektiv, men ingen af disse aspekter gøres interessante nok til at kunne bære en film af denne længde.

De gæve sydstatsfolk
Gods and Generals fokuserer primært på sydstaternes folk og tangerer indimellem at opretholde klichéerne om disse som mænd af hjerte og mandsmod, der er i pagt med naturen og det simple liv. Som modsætning til disse står folkene fra nordstaterne, der i starten af filmen portrætteres som storrygende, smådekadente og optagede af deres image. Denne hang til klichéer er dog ikke udtalt og Jeff Daniels’ figur Joshua Lawrence Chamberlain, der er oberst i nordstaternes hær, fremstilles da også som en sympatisk mand. Udover Jeff Daniels medvirker Robert Duvall (som general Lee) og Mira Sorvino i større roller, begge spiller udmærket, men ikke uforglemmeligt.
Overordnet kan Gods and Generals anbefales til folk, der er meget interesserede i detaljer om den amerikanske borgerkrig – de forskellige slag, generaler og strategier (f.eks. for hvordan man bedst krydser floder!). Som drama og populærhistorie er den dog langt mindre velfungerende og i perioder decideret kedelig.
 
DVD-vurdering
Gods and Generals har et forholdsvis omfattende ekstramateriale, der dog ikke er lige interessant alt sammen. Blandt det mere interessante er en beskrivelse af Thomas ”Stonewall” Jacksons liv. Vi får blandt andet at vide, at Jackson siden sin tidlige barndom var forældreløs og at han flyttede rundt fra familiemedlem til familiemedlem. Denne mangel på struktur og tryghed medførte senere, at han tilsluttede sig den presbyterianske kirke og der og i sin religiøse overbevisning endelig fandt de rammer, han hidtil havde manglet. Jackson havde mistet mange, der stod ham nær - sin mor, sin første kone og sit barn – og for at finde nogen mening i dette, var han nødt til at tro, at det var Guds vilje. Denne tro på, at alt var forudbestemt og at Gud havde besluttet, hvornår Jackson skulle dø, var med til at give han mod og gøre ham til en krigshelt. Portrættet af Jackson indeholder således nogle interessante informationer om hans liv og er med til at retfærdiggøre instruktørens valg af fokus, men også ekstramaterialet fokuserer i for høj grad på den religiøse og militære side af Jacksons liv. Var der virkelig ikke mere til denne mand? Hvilke mennesker betød noget for ham? Hvad brugte han sin tid på, når han ikke var i krig? Sådanne informationer kunne vi formodentlig have fået, hvis portrættet af ham ikke var kogt ned til et kvarter.

Udover portrættet af ”Stonewall” Jackson er der blandt andet et kommentarspor, hvor instruktøren er flankeret af en museumsmand og en professor. Som i filmen fokuseres der meget på det historiske, præcision og research. Det fortælles blandt andet, at noterne på tavlen på militærakademiet, hvor Jackson underviser i starten af filmen faktisk ER noter fra hans undervisning. Man hører også om, hvordan hærene i starten var uprofessionelle og ukoordinerede og ikke havde ens uniformer eller flag internt, hvilket medførte misforståelser og kaos. Generelt er kommentarsporet dog kedeligt og lidt for selvsmagende. Nogle informationer om valget af skuespillere, anekdoter fra optagelserne og sammenligninger med Gettysburg kunne have gjort det mere interessant. Udover det nævnte indeholder ekstramaterialet blandt andet to musikvideoer, informationer om tilblivelsen af filmen og forskellige locations og en introduktion af mediemogulen Ted Turner.

Bemærk, at ekstramaterialet ikke har danske tekster.


Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er det, Charlton Hestons figur finder i slutningen af den originale Planet of the Apes, der gør, at han må indse, planeten faktisk er en fremtidig udgave af jorden?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google