CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
My Little Eye

Produktionsland:
England, USA, Frankrig

Produktionsår:
2002

Manuskript:
David Hilton, James Watkins

Producere:
Jonathan Finn
Alan Greenspan
David Hilton
Jane Villiers

Fotograf:
Hubert Taczanowski

Klipper:
Mags Arnold

Komponist:
Bias

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Universal

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(27 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
01-12-04:
Trauma
06-06-03:
Eksperimentet [I]
19-05-03:
Halloween: Resurrection
13-01-03:
Series 7: The Contenders
20-11-00:
Resurrection Man
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Ukendt

Lyd:
Ukendt

Ekstra materiale:
Ukendt
My Little Eye

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Thriller
Varighed:100 minutter
Instruktør:Marc Evans
 
Anmeldelsesdato:30-12-2003
Medvirkende:Som:
Sean Cw JohnsonMatt
Jennifer SkyCharlie
Kris LemcheRex
Stephen O'ReillyDanny
Laura ReganEmma
Bradley CooperTravis Patterson
Se komplet creditliste her

”Lille kamera på væggen der, hvem dør sidst i huset her?”
 
Gyseren er en af de første genrer, der virkelig har taget reality-konceptet, som vi kender det fra snart utallige tv-shows, til sig. Det er en oplagt idé at lade tilskuerens voyeuristiske tendenser blive krydret med lidt mord og spænding, men det kræver en original vinkel og stor eftertanke i klipperummet for at få det til at virke. Reality-delen udgjorde kernen i den noget oversete, men i bund og grund heller ikke særligt vellykkede Series 7: The Contenders, men i gyserregi er det mest gennemførte bud indtil nu Halloween: Resurrection, som lod Michael Myers rende rundt og slagte unge mennesker, der deltog i et internettransmitteret spil i et lukket hus. Konceptet i My Little Eye er præcis det samme, men den rykker alligevel grænserne et stykke videre.

Lige på og hårdt
I filmens ultrakorte indledning ser vi fem kandidater melde sig til et onlinespil, hvor det gælder om at blive boende i et isoleret hus i seks måneder. Hvis én af deltagerne forlader huset, taber de alle. Gevinsten er på $1 million, så der er på alle måder grund til at holde ud. Huset er proppet med kameraer, og der transmitteres 24 timer i døgnet til hele verden via et web-site. De ankommer til huset og efter fem minutter af filmen er vi allerede sprunget frem til de sidste dage i de lange seks måneder. Det er en decideret dårlig start på filmen; først og fremmest fordi der er intet i de fem deltageres opførsel, der tyder på, at de har opholdt sig 5½ måned uden kontakt med omverdenen – men også fordi vi lægger ud med noget nær intet kendskab til vores hovedpersoner. I isolationsfilm af denne type er det vigtigt, at vi får en introduktion til vores personer, især hvis det senere forventes, at vi skal tage deres skæbne og forsøg på at undslippe den alvorligt.

Hvem ser med?
Spillet begynder at køre skævt, da arrangørerne i de daglige pakker med mad begynder at lægge mursten, våben og andre effekter, som ikke kan spises men derimod uden problemer bruges til at slå hinanden ihjel med. Hvad er det egentlig, spillet går ud på? Hvem kigger med? Og er det overhovedet meningen, at de fem skal slippe ud i live? Det går efterhånden op for os, at deltagerne reelt intet aner om det projekt, de deltager i. Der refereres udelukkende til ”Firmaet”, ingen af dem har set en kontrakt eller mødt repræsentanter for spillet. Det virker skræmmende utroværdigt, og med et kvarter mere på spilletiden kunne en del af disse forudsætninger for filmens handling være afklaret for tilskueren.

Brutal slutning
Men hvad sker der så? I den første halvdel af filmen sker der reelt intet, selv om vi er langt henne i opholdet i huset. Der snakkes nervøst og overfladisk om forskellige emner, og historien truer flere gange med at gå helt i stå. Men så begynder pakkerne at ændre spillet. Deltagernes hemmeligheder kommer frem i lyset; én har i sin barndom moppet en klassekammerat så meget, at denne endte med at slå sine forældre ihjel med en hammer; en anden har en straffeattest så lang som et ondt år – og således begynder spændingerne at dominere. Men rigtig sjovt bliver det først, da en ubuden gæst kommer på besøg – og det første lig kort efter hænger over trappen. Derfra kører filmen linen ud på en beundringsværdig måde, stemningen bliver ondere og mere og mere menneskefjendsk – og det klæder filmen at holde sig fra at hive den traditionelle ’boogey-man’ op af skuffen, men i stedet lade vores kyniske trang til brutal underholdning og kolde kontanter være drivkraften i plottet. Her er ingen forløsende slutning som i f.eks. David Finchers åndsbeslægtede The Game eller Oliver Hirschbiegels Eksperimentet.

Ikke konsekvent nok
Stilen er i høj grad præget af overvågningskameraernes kolde, registrerende blik. Men ganske som i Halloween: Resurrection (hvor deltagerne havde et kamera spændt på hovedet), så er filmskaberne nervøse ved kun at holde sig til billederne fra de installerede kameraer, og derfor bruges der også en hel del regulære filmoptagelser. Det er som om, man stadig ikke tør tro på, at gyset kan formidles uden brug af traditionelle filmoptagelser, men som The Blair Witch Project i sin tid demonstrerede, så kan det godt lade sig gøre, hvis man arbejder kreativt med idéen. Der er adskillige måder, hvorpå My Little Eye kunne have været bedre og mere innovativ, men modet svigter instruktøren Marc Evans i sidste ende, og da først gyset manifesterer sig i mere brutale nedslagtninger, og filmen bliver faktisk rigtig ubehagelig i den sidste tredjedel, så forfalder han til flere og flere letkøbte løsninger med slow-motion-optagelser og tung, skrærende musik til at understrege intensitet. Så nok er historien med på beatet med sine kommentarer om internettets upersonlige anonymitet og vores sygelige trang til at betragte andre menneskers liv som erstatning for at leve et selv, men i hjertet er My Little Eye en vældig gammeldags og traditionel gyserfilm – og vi venter stadig på det projekt, der reelt kan og vil forene reality-showets nøgterne voyeurisme med gysets kildrende uforudsigelighed.
 
DVD-vurdering
Bliver ikke anmeldt

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (7 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Caglar
19-10-2008 03:41
Jeg så den alene kl. 02:00 om natten, så den var virkelig skræmmende! Jeg syntes ikke det virkede som en gyser i starten, men det kunne let mærkes senere!

Louise
30-5-2006 23:55
My little eye er en af de klammeste film jeg længe har set. Synes faktisk det hele virker meget realistisk og iskoldt. Scenen hvor den unge fyr kvæler pigen med en plastiskpose var umådelig realistisk og ækelt!! Skuespilpræstationerne var også helt gode - især den tynde Laura Regan. Hun spiler helt overbevisende en meget neurotisk pige. Hun har helt sikkert talent.

Mifune
1-8-2004 10:10
Jeg synes faktisk den er ok. Men også kun ok. Den er ihvertfald bedre end alle de der "I know what you did last summer" og "Scream"-film. Ideen er rigtig god. Dog kunne den have været brugt bedre.

jkcarlo
23-7-2004 22:12
udmærket gyser men også lidt ligegyldig. personerne i filmen træder ikke rigtig i karakter (som nævnt nedenunder)
slutningen er noget demoraliserende hvilket jeg synes er godt til genren, men det reder ikke filmen helt alligevel

Johan H. Støving
2-7-2004 12:34
Korrekt at man skulle have brugt mere tid på at illustrere personernes karaktere. Der skulle have været scener med konflikter som ikke var relateret til hovedkonflikten. Men simpelthen for at man på den måde kan lære filmens personer bedre at kende. Jeg blandede 2 af personerne sammen da jeg så filmen. Det er meget skidt, da det blot viser at person karakteristiken er fuldstændig fucked og utroværdig.

Man bliver nød til først at opbygge en person for publikum, hvis man efterfølgende vil have at publikum skal blive skræmt når man smadre det opbyggede. Hvis man inden kender personerne bedre, vil man også hurtigere få sympati med sin favoritperson og kunne sætte sig bedre ind i hver af personernes tankegang. Dermed ville filmen også blive mere uhyggelig. Det er synd.

I anmeldelsen står at instruktøren forfalder til at bruge rigtige film optagelser. Det undre mig. Så vidt jeg kan se er hele filmen skudt med opsatte DV-kamera. Det håndholdte kamera undskyldes ved at befinde sig i lommelygten.
Jo, der er da et par slow sekvenser. Men jeg er da ret sikker på jeg ikke så nogle film optagelser.

I øvrigt ville en film normalt ikke virke skræmmende nok, ved kun at benytte still vinkler. Men det syntes jeg faktisk instruktøren er sluppet godt fra.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Avengers: Infinity War25/4
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
For at leve sig ind i rollen som surferen Jeff Spicoli slukkede en af de medvirkende en cigaret i sin håndflade. Hvad hed filmen?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google