CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Sen to Chihiro no kamikakushi

Produktionsland:
Japan

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Hayao Miyazaki

Producere:
Toshio Suzuki

Fotograf:
Atsushi Okui

Klipper:
Takeshi Seyama

Komponist:
Jô Hisaishi

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(456 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
12-12-05:
Mere om asiatisk film
04-11-04:
J-POPCON – Animefestival i København!
28-01-04:
Japansk anime bliver til amerikansk action
25-07-03:
Spirited Away vinder englændernes gunst
17-02-02:
Berlinalens vindere 2002
30-09-01:
Spirited Away slår Titanic
22-09-01:
Spirited Away sætter nye rekorder
 
Anmeldelser:
21-11-14:
Når vinden rejser sig
24-09-13:
Oppe på valmuebakken
21-03-13:
Oppe på valmuebakken
07-12-12:
Laputa - Slottet i himlen
25-06-12:
Arriettys hemmelige verden
09-03-12:
Nausicaä - fra vindenes dal
14-03-11:
Prinsesse Mononoke
07-04-10:
Ponyo på klippen ved havet
01-05-09:
Porco Rosso
04-06-08:
Kiki den lille heks
09-10-07:
Min nabo Totoro
06-06-06:
Det levende slot
01-12-04:
Tokyo Godfathers
06-11-02:
Metropolis
 
Artikler:
06-11-02:
Anime: De store øjnes verden
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Anamorphic widescreen 1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1: Dansk, Japansk, DTS 5.1: Japansk

Ekstra materiale:
making of, storyboard synced to sound, finnish language commentary to storyboard (with subtitles).
Chihiro og heksene

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Animation, Adventure
Varighed:120 minutter
Instruktør:Hayao Miyazaki
 
Anmeldelsesdato:05-04-2004
Medvirkende:Som:
Rumi HiiragiChihiro
Miyu IrinoHuck
Takeshi NaitouChihiros far
Yasuko SawaguchiChihiros mor

Chihiro i eventyrland
 
Oscar for bedste animationsfilm. Guldbjørnen i Berlin. Flere solgte billetter end Titanic i Japan – som den første film nogensinde indspillede den $200mio. før premieren i USA. Det er svært ikke at lyde som en salgsagent, når man skal præsentere Chihiro og heksene, seneste udspil fra den japanske tegnefilms gudfader Hayao Miyazaki. Men der er faktisk grund til at reklamere for anime-stregerne. Sjældent overraskes man så meget af tegnefilm. Kan børnene ikke overtales, kan man roligt selv tage med Chihiro til Eventyrland!

Anime?
Chihiro og heksene er måske ikke så nemt tilgængelig for et vestligt publikum med sine mange referencer til japanske eventyr og myter. Man kan føle sig vildledt af det nådesløse fantasifyrværkeri, der synes at skyde i alle retninger, indtil det går op for én, at man også blot kan nyde de sælsomme universer i stedet for at insistere på at forstå dem. Med fordommene lukket og øjnene åbnet er Chihiros eventyr magisk og rørende for børn og voksne i alle verdenshjørner.

Chihiro flytter
Chihiro skal flytte. Vi møder hende på bagsædet af bilen. Hun savner allerede sit gamle hjem. Forældrene har travlt med begejstringen for deres beslutning og hører hende ikke rigtigt. Det gør de heller ikke, da bilen svinger ud på afveje og ankommer til en forladt forlystelsespark. Chihiro er ikke tryg ved situationen, men forældrene kaster sig hurtigt over en af stedets forladte restauranter, hvor fadene bugner med lækkerier. Inden længe er de i bogstaveligste forstand forvandlet til svin og Chihiro efterlades alene i en verden, der viser sig at tilhøre åndernes. Hun må både tilpasse sig det sælsomme univers og tage sine egne beslutninger, så hun kan redde sine forældre og igen forlade ånderiget. Hun kommer på hårdt arbejde under heksen Yubaba (inspireret af grevinden fra Alice i Eventyrland), der leder en badeanstalt for beskidte ånder (!). Heldigvis hjælper drengen og dragen Haku hende mod rigets underfundige væsener som Yubabas kæmpe-baby, tre kropsløse hoveder og den maskeklædte flodånd med navnet Nulfjæs.

Rørende og magisk
Lige så nemt som det er at komme til at lyde som en salgsagent ved kasse- og anmeldersucceser, lige så tilbøjelig er man som kritiker til at udbryde ’magisk’ og ’rørende’, når børnenes tegnefilm ruller over skærmen. I Chihiro og heksenes er klicheerne dog mere berettigede end nogensinde. Der florerer en luftig ’larger-than-life’-stemning i de dragende billeder - tegningerne er hverken flotte eller pæne – de er små mesterværker! Hayao Miyazaki har altid vægret sig for at bruge computeranimation, men denne gang har man overbevist ham om et kompromis. Alle baggrunde og karakterer er håndtegnede, hvorefter de er farvelagt og animeret af computere.

Noget andet end Disney?
Anime-filmene og ikke mindst Miyazakis værker prises ofte af kritikere for deres overlegne åndelighed og enorme distance til de amerikanske 'fjender' på Disney. Sagen er dog snarere, at både anime og Miyazaki er stærkt inspireret af Disney-studiernes årelange landvindinger i tegneserieteknik, og resultatet er et typisk eksempel på japansk blandingskultur, hvor vestlige og østlige elementer blandes skruppelløst og frejdigt. Disneys romantik er blevet til japansk ’cutiness’; den amerikanske fascination for eksotiske baggrunde (Aladdin, Spirit, Løvernes konge - listen er uendelig) er inspirationen for blandingen af gamle lokale kulturreferencer med den moderne storbycivilisation, som Japan er et levende eksempel på.

En film om at tage ud og komme hjem igen
Chihiro og heksene lægger ikke skjul på at være inspireret af Alice i Eventyrland. Det er en film om en pige, der ankommer til en ukendt verden og klarer sig, fordi hun tænker sig om og ikke altid handler, som det forventes af hende. En fantastisk sød, fantastisk underlig og bare fantastisk historie om en pige, hvis navn trues med at blive taget fra hende. Med fantasien og realismens kræfter, med sund fornuft og hendes gode hjertes improvisation, formår Chihiro selvfølgelig at komme hjem igen. Spirited Away kan både opleves med danske stemmer og i den originale version, hvor sidstnævnte selvfølgelig skal tilstræbes, hvis ikke de mindste er med. Det er tegnefilm, som du aldrig har set det før. Nyd også musikken af den fabelagtige Jô Hisaishi, der også laver lydsider til Takeshi Kitano (Kikujiro). Chihiro og heksene er sær og overraskende. Sært vellykket og overraskende flot.
 
DVD-vurdering
En Oscar-vinder skal selvfølgelig fejres med en 2-skivers dvd-udgivelse, og på Chihiro og heksene er der således både blevet plads til det danske og japanske stemmer, men også til en 50 minutters ’dokumentar’ om filmens tilblivelse, samt hele filmens storyboard synkroniseret med lydsiden.

Her møder vi Chihiros mange fædre, selvfølgelig med anime-mesteren Hayao Miyazaki i centrum. Det er dog ikke rigtig for de mindste skyld, at man skal sætte disk 2 i afspilleren, for alt er på japansk med undertekster, og programmet er nok i højere grad rettet mod det voksne publikum. Vi følger animationsstudierne under deres arbejde ved skrivebordene, ved stemmeindspilningerne og under indspilningen af musikken. Her er ingen særlige overraskelser eller særligt dybdeborende tematiske diskussioner, blot et roligt indblik i den daglige arbejdsgang i et filmstudie i Japan.

Vil man derimod gerne blive klogere på Chihiro…s forunderlige univers, kan man se hele filmen som storyboard, hvortil der er (finske, men undertekstede) kommentarer, der på en både sober og spændende måde fortæller om anime og japansk kultur for de voksne. Man kan ikke lade være med at tænke, at de mindre er blevet snydt en smule af dvd’en. Dertil kommer, at man savner at komme tættere på Mr. Miyazaki, for eksempel med et kommentarspor. Det er dog stadig mest for filmens skyld, man skal investere i dvd’en, men den er jo også stadig lige god, og fortjener bestemt at stå på samlingshylden.


Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (51 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Mohamed
11-1-2013 06:09
Ja, den var vakker! Litt i den karigoteen over sanger man ikke orker e5 hf6re pe5 = )Passer bra se5nne dager ne5r man skal til noens grav. Se5nt er jo se5 fryktelig vondt, men samtidig kanskje litt godt ogse5?! Eller, jeg vet ikke. Det gjf6r jo noe med en He5per du fe5r en fin kveld og en toppen uke! Kusineklem!/Ingrid

Kamille
14-7-2010 14:38
det er en total skøn film bare der var en 2'er. Jeg gad godt vide hvem der ligger stemmer til chihiro og haku (dansk) er der nogen der ved det så ville det være fedt hvis i ville fortælle mig det. <3

IB
27-1-2010 23:05
Hvem har indtalt de danske stemmer?
De er fantastisk gode.
Og hvem tilhører de danske stemmer i Det levende Slot? der er lige så gode.
Send gerne svaret til inge.lake@gmail.com

tadaa
23-11-2009 18:00
- første gang jeg så den, blev jeg bange, og det gør jeg stadig, den er godt lavet!! plus at filmen har en dyb menning, som kan være svært at forstå..!;D

hi hi........
12-2-2009 16:25
filmen er pisse god!
jeg syntes at det er den bedste film jeg nogensinde har set.
men hvis der kommer en toer så skal jeg bare ha den;D


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Girls Night Out20/7
Dunkirk20/7
Abernes planet: Opgøret13/7
Wish Upon13/7
Girls Lost13/7
En hustlers dagbog13/7
Mysteriet ved Slack Bay6/7
Spider-Man: Homecoming6/7
At elske Pia6/7
Personal Shopper6/7
Flere bio-anmeldelser
 
Logan24/7
La La Land17/7
A Cure for Wellness10/7
The Great Wall4/7
Hidden Figures3/7
LEGO Batman filmen30/6
Split26/6
xXx: Return of Xander Cage23/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er navnet på Li Mu Bais sværd, som den unge Jen Yu stjæler i flere omgange i Tiger på spring, drage i skjul?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google