CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Cube

Produktionsland:
Canada

Produktionsår:
1997

Manuskript:
Andre Bijelic, Vincenzo Natali, Graeme Manson

Producere:
Mehra Meh
Betty Orr

Fotograf:
Derek Rogers

Klipper:
John Sanders

Komponist:
Mark Korven

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(44 stemmer)


Læs også...
I temaet Verdens sci-fi:
 
XChange
Final Fantasy - The Spirits Within
eXistenZ
Heavy Metal 2000
Monstre fra det ydre rum

DVD-specifikationer
Billedformat:
4:3

Lyd:
Dolby SurroundDolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Produktion Design, Set Design, Storyboard-sketches, Special F/X Artwork, Fraklippede scener, Instruktørens kommentarer, Biografier
Cube

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Sci-Fi/Thriller
Varighed:90 minutter
Instruktør:Vincenzo Natali
 
Anmeldelsesdato:25-07-2000
Medvirkende:Som:
Maurice Dean WintQuentin
Nicole de BoerLeaven
Nicky GuadagniHolloway
David HewlettWorth
Andrew MillerKazan

Ondskabens labyrint
 
6 mennesker vågner hver for sig i et underligt univers bestående af ensartede plastikkuber forbundet af tunge skydedøre. Plottet i filmen er forbløffende enkelt. Det gælder for de seks vidt forskellige personer om at slippe ud med livet i behold. Der er ikke tid til at afsløre skumle bagmænd og sindrige komplotter - blot simpel overlevelse. Eneste problem er, at labyrinten består af mange tusinde kuber, størstedelen er fyldt med livsfarlige fælder og de bevæger sig rundt mellem hinanden i uforudsigelige mønstre.

Filmskoleprojekt
Vincenzo Natalis kompakte science-fiction film er et projekt, som er udsprunget af det fremragende canadiske filmmiljø; i dette tilfælde den rutinerede instruktør Norman Jewisons institution Canadian Film Centre, der giver særligt lovende unge instruktører en mulighed for at realisere deres projekter. Natali havde lavet et par kortfilm, som har henrykket på festivaller verden over, og det viste sig at blive adgangsbilletten til Cube. Budgettet er lavt, indspilningsplanen har været benhård, og resultatet er på en gang fascinerende og fantastisk ujævnt.

Seks forskellige skæbner
Natalis eget manuskript udnytter den klaustrofobiske stemning i labyrinten til at lade de 6 arketyper udfolde hele galleriet af menneskelig svaghed og usikkerhed. Helte bliver skurke og omvendt, og mens omgivelserne koldt forbliver uændrede, skifter personerne identitet og afslører deres sande jeg. Den grimme ælling folder sig ud som matematisk svane, den tavse svækling er i virkeligheden langt mere involveret i projektet end først antaget, og humanisten viser ubehageligt fordomsfyldte tendenser, mens træthed, sult og forvirring gør selv de simpleste beslutninger komplicerede.

Flotte kuber
Visuelt svigter Vincenzo Natali aldrig sit udgangspunkt. Med en stram komposition får han og fortografen Derek Rogers det maksimale ud af det begrænsede setting, og Cube er konstant et imponerende skue. Desværre er resten af filmen langt fra ligeså vellykket. Dens store problem ligger i kombinationen af en tung og overlæsset dialog og en række skuespillere, der er kommet alt for langt væk fra deres faste hjemmebane på de skrå brædder. Generelt har ensemblet meget lidt erfaring med spillefilm, og selv om flere af dem har høstet stor hæder på teatret, så spilles der et pænt stykke under middel. Især Maurice Dean Wint, der spiller den selvbestaltede leder Quentin, er slem til at trække i alle de forkerte mimiske tråde og lade øjnene rulle vildt i et forsøg på at virke skræmmende. Den tunge dialog falder ofte stendød til jorden, og de planlagte refleksioner over menneskets svagheder bliver i stedet til en pinlig ventetid på den næste udspekulerede dødsfælde.

Fortabte muligheder
Det samlede indtryk af Cube er derfor en blandet fornøjelse. Filmen har uden tvivl visioner og fortællelyst. Visuelt udnytter den sin trange ramme optimalt, og med sin destillerede fortælling, som kun fokuserer på hovedpersonernes flugt - vi finder aldrig ud af, hvordan de er endt der - er der lagt op til et ægte genrestykke med høj underholdningsværdi. Men det går ikke i en karakterbaseret film, at skuespillet svigter, instruktørens intentioner forbliver lukket inde i hans egen kube og med en højst utilfredsstillende slutning som punktum for forestillingen, kan man ikke undgå at komme skuffet ud af biografen.
 
DVD-vurdering
At den visuelt flotte Cube er presset ned i TV-format på den ellers så gedigne DVD, er et mysterium. Billedkvaliteten lider voldsomt under skiftet, og de visuelle herligheder er ikke længere i 'biograf'-kvalitet.
Til gengæld gør et ganske avanceret lydsystem det til en fantastisk oplevelse at se filmen. Lydsporet er i den rigtige gode ende - og med instruktørens kommentarer som ekstra lydspor, får man forklaret mange af de lidt mere suspekte dele af filmen.
Til sidst ekstramaterialet - der ved første øjekast virker overvældende. Desværre er de fraklippede scener i elendig kvalitet (og ikke kommenterede) - og kun artwork fra storyboardet og de special effects, der optræder gennem filmen, er interessante.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (119 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
http://www.helterskelterpublishing.com/wptess.html
1-12-2013 23:05
Repeat customerOne repeat Kabbage client is , founder of an internet shoe shop named , which refinishes and sells cowboy boots on eBay. Doing the job with her daughter and granddaughter, the 78yearold Prescott buys discarded footwear in bulk for $1 to $3 for each pound. Upon restoring and polishing the boots in her Minneapolis workshop, she sells them for $50 to $500 for each pair.
http://www.helterskelterpublishing.com/wptess.html http://www.helterskelterpublishing.com/wptess.html

http://borderhomes.com/news1.html
1-12-2013 21:23
That probe brought about the arrests of fourteen ROBUTRAD personnel and Morone. It is usually alleged which they stole $110,000 with the county by faulty billing for the county.
http://borderhomes.com/news1.html http://borderhomes.com/news1.html

http://www.tempestarms.co.uk/room.html
1-12-2013 20:07
The judge who experienced frozen the property of Boston biggest taxi fleet operator, together with all 372 of his taxi medallions, eased the load of that get Thursday, exempting one hundred of Edward J. Tutunjian licenses.
http://www.tempestarms.co.uk/room.html http://www.tempestarms.co.uk/room.html

http://www.italytravelsguide.com/tuscanoliveoils.html
1-12-2013 18:41
This can make their difficult situations a tad quicker, said the Rev. Jerome Spencer of recent Beginnings, that is helping in picking out internet websites which includes homeless shelters and church buildings.
http://www.italytravelsguide.com/tuscanoliveoils.html http://www.italytravelsguide.com/tuscanoliveoils.html

http://www.londoncornish.co.uk/usab.html
1-12-2013 14:06
But just as much tragedy and unhappiness we could see out that window, there was also a display screen of heroism and courageous males, Merwarth said. "There ended up troopers, there have been firefighters, there have been law enforcement officers, and so they were not working clear of anything. They ended up working into it.
http://www.londoncornish.co.uk/usab.html http://www.londoncornish.co.uk/usab.html


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Amazing Spider-Man 217/4
Det store stilehæfte - Krigsdagbogen16/4
Når vinden rejser sig16/4
Fjerkongens rige10/4
Divergent10/4
Mig ejer ingen10/4
Non-Stop10/4
Rio 210/4
Yves Saint Laurent3/4
Guld3/4
Flere bio-anmeldelser
 
Prisoners15/4
Frost14/4
Insidious 211/4
Hobbitten: Dragen Smaugs Ødemark9/4
Carrie8/4
The Weight of Elephants7/4
Ender's Game4/4
Tarok1/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er navnet og racen på Corey Haims hund i Lost Boys?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2014 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sà°¥ Google
シャネル バッグ シャネル バッグ