CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
L'Auberge espagnole

Produktionsland:
Frankrig, Spanien

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Cédric Klapisch

Producere:
Bruno Levy

Fotograf:
Dominique Colin

Klipper:
Francine Sandberg

Komponist:
Loïc Dury

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(22 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
26-03-12:
Heartbreaker
20-04-10:
Coco før Chanel
08-08-08:
En hemmelighed
26-10-04:
Switchblade Romance
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1,85:1

Lyd:
Dolby 5.1

Ekstra materiale:
Intet
The Spanish Apartment

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Komedie, Romantik
Varighed:119 minutter
Instruktør:Cédric Klapisch
 
Anmeldelsesdato:16-03-2004
Medvirkende:Som:
Romain DurisXavier
Judith GodrècheAnne-Sophie
Audrey TautouMartine
Cécile De FranceIsabelle
Kelly ReillyWendy
Cristina BrondoSoledad
Se komplet creditliste her

Kaos for videregående uddannede
 
’L’auberge espagnole’ - den originale franske titel - er egentligt slang for ”sikke et rod!” Sådan har de fleste sikkert også følt sig i ungdommens spæde år, og lige så mange af de seneste generationer har forsøgt at afhjælpe det med en tur i udlandet. Vi taler om det ret så omtalte ’sabbatår’, som de fleste politikere helst ville til livs. Det år, man alt for hurtigt vokser og ser verden vokse. Det handler Cédric Klapisch’ lette sommerkomedie om.

Farvel gamle liv
The Spanish Apartment er mest af alt en komedie, så frisk og let som nyforelskelse, blomstrede kjoler og svalende byture i natten, der ender i lune sommermorgener. Xavier (Romain Duris - Gadjo Dilo) er en ung fransk økonomistuderende som de fleste. Lidt rådvild, men med mere appetit på livet, end hvad de vante omgivelser kan give ham. I sin forberedelse på et job i EU-administrationen bliver han anbefalet at tage kurser i spansk økonomi og sprog. Muligheden kommer belejligt, så farvel hippiemor med økologisk bulgur på middagsbordet, og farvel kæreste Martine (Audrey Tautou - Den fabelagtige Amélie fra Montmartre). ”Vi ses snart igen!” Men vi der har været af sted på samme tur ved jo godt, at alting aldrig bliver helt det samme.

Barcelona
Som for tusinder af ligesindede går turen til Barcelona, Cataloniens hovedstad i det nordspanske. Xavier møder allerede på flyveren lige præcis den slags mennesker, han helst ville undgå. Den friske, ’ung-med-de-unge’-læge Jean Michel og hans forsagte og underkuede kone Anne-Sophie. De tilbyder ham en plads på deres sofa, men Xavier får hurtig nok af deres lidt for omklamrende gæstfrihed og finder i stedet et bofællesskab med andre Erasmus-studerende. Så kan rodet for alvor begynde. Filmen er fortalt af Xavier selv, og han må igennem kærestesorger, nye fristelser og al den anden forvirring, der hører perioden til, når man er væk fra de hjemlige omgivelser og sanser alting mere levende.

Ikke som de andre
Filmens største force er, at den tager udgangspunkt i forvirringen og dermed ikke forfalder til genreklicheer som de romantiske eller sentimentale. Det andet pletskud er, at den på intet tidspunkt tager sig selv for alvorligt. The Spanish Apartment er derfor ingen traditionel kærlighedshistorie eller nostalgisk tilbageblik på ungdommens af hukommelsen forskønnede år, der aldrig kommer igen. Først og fremmest er det en komedie og her har instruktør Cédric Klapisch ramt sit persongalleri på sømhovedet. Den indledende scene, hvor Xavier er på jagt efter Erasmus-blanketter i universitets labyrintiske gange er hele filmen værd og særligt latterfremkaldende for dem, der selv har været der. Ikke mindst et ualmindeligt frisk kameraarbejde med hurtige fremspolninger og ditto klip gør filmen til et særdeles morsomt bekendtskab. Ligeledes gør de brillant castede karakterer. Her er den nerve-testende lillebror fra London, den lidt for tilbagelænede dansker, den organisationsliderlige tysker, den stenede italiener, den selvoptagede franskmand og alle de andre, der dannede verden dengang, man selv ledte efter et sted at stå og rollemodeller at styre efter. Man kan kun kippe med erindringsflaget.

Kender du det?
Kender du det, du gerne vil forklare hvordan det var netop den dag du var 19, men ikke kan finde ordene? The Spanish Apartment vil hjælpe dig et godt stykke hen ad vejen. Denne dvd kan faktisk blive din egen lille tidsmaskine. Cédric Klapisch har begået en lille liflig genistreg, som man sagtens kunne have ondt en dansk biografpremiere. Både i Frankrig, Spanien og en række mindre, europæiske lande var den et hit. Jovist, måske er den lidt rodet, måske mister den en smule af sit 'drive' i midten, og måske har du hørt det hele før. Men var det ikke netop også sådan det var, da du var 19?
 
DVD-vurdering
Intet ekstramateriale.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Kasper Hovgaard
18-4-2007 14:23
En fransk-engelsk-spansk-tysk-italiensk-belgisk-dansk film, som ikke virker fremmedgørende eller er noget konstrueret makværk? Er det muligt? Sørme så! Cédric Klapisch fanger fuldstændig essensen af det glade ungdomsliv i denne romantisk anlagte komedie, der særligt vil afsætte lykkelige minder i alle, der (især som unge) har rejst i Europa.

Filmen oppebæres af flere af europæisk films mest karismatiske (nogle ville nok skrive "flotte") unge skuespillere, hvortil særligt stjernerne Audrey Tautou, Cécile de France, Judith Godrèche og Kelly Reilly hører. Men ikke mindst filmens hovedperson spillet af Romain Duris og det unge britiske bøvehoved (Kevin Bishop), der bekræfter samtlige fordomme om årsagen til visse briters pinlige ry i udlandet(!) løfter filmen til nyklassiker-status.

En film særligt egnet for de yngre generationer, men genkendeligheden og humoren i denne velskrevne og visuelt fantasifulde film om identitetsdannelse burde kunne appellere til langt de fleste. Cinemazone's anmeldelse rammer helt i plet.

"Det Spanske Hotel" opfølges af "Les Poupées Russes" ("The Russian Dolls" eller på dansk "Forelsket, Forvirret") fra 2005, hvor Duris, de France, Tautou, Reilly og Bishop m.fl. alle kan opleves i deres respektive roller med afsæt i tilværelsen 4-5 år senere. En lidt mere kompliceret men ligeså seværdig forestilling.

Marianne Poulsen
12-11-2004 16:55
The Spanish Apartment skal ses af alle der har prøvet det selv! Jeg var erasmus studerende i Italien for snart 6 år siden og er aldrig kommet mig helt over den fantastiske oplevelse. The Spanish Apartment er ikke bare som at være 19 igen. Det er som at være der igen! Jeg er nok romantiker men jeg tudede mig gennem det meste af filmen fordi den var lige på kornet mht. hele oplevelsen af at være studerende i et fremmed land. For folk der ikke har prøvet den selv er det en let komedie. For os der har været der er det som at få et helt nyt fotoalbum med billeder fra vores eget ophold!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er navnet og racen på Corey Haims hund i Lost Boys?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google