CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Matrix Revolutions

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Andy Wachowski, Lana Wachowski

Producere:
Grant Hill
Joel Silver

Fotograf:
Bill Pope

Klipper:
Zach Staenberg

Komponist:
Don Davis

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(224 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
02-10-03:
Matrix Revolutions forbereder invasionen
25-06-03:
The Matrix Reloaded: værste sex-scene
07-05-03:
Trinity går på pension
13-12-02:
72 timer med Matrix
17-05-02:
Trailer klar til Matrix 2 & 3
27-02-02:
Hack Matrix: Reloaded på filmens hjemmeside
 
Anmeldelser:
05-02-15:
Jupiter Ascending
29-10-08:
Speed Racer
02-08-05:
Constantine
09-02-04:
Irréversible
10-10-03:
The Matrix Reloaded
03-06-03:
Animatrix
04-12-01:
The Matrix Revisited
 
Artikler:
22-12-04:
DVD-box: The Ultimate Matrix Collection
07-04-04:
Boganmeldelse: Matrix og ulydighedens evangelium
07-04-04:
Interview: Jada Pinkett Smith
19-05-03:
Premiereportræt: Keanu Reeves
19-05-03:
The Matrix: Fremtidens mode
04-04-02:
Paradokser og action
 

Læs også...
I temaet what is the matrix?:
 
Interview: Jada Pinkett Smith
Boganmeldelse: Matrix og ulydighedens evangelium
The Matrix Reloaded
De mystiske Wachowski-brødre
Animatrix
The Matrix Revisited
The Matrix: Fremtidens mode

DVD-specifikationer
Billedformat:
2.40-1, Anamorphic WideScreen

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Revolutions Recalibrated, featuretter om effekterne, anglepræsentation af slutopgøret, Matrix Online, Mediegalleri, tidslinie, trailers
The Matrix Revolutions

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action/Sci-fi
Varighed:130 minutter
Instruktør:Andy Wachowski
Lana Wachowski
 
Anmeldelsesdato:02-04-2004
Medvirkende:Som:
Keanu ReevesNeo
Laurence FishburneMorpheus
Carrie-Anne MossTrinity
Hugo WeavingAgent Smith
Jada Pinkett SmithNiobe
Harold Perrineau Jr.Link
Se komplet creditliste her

Det endelige opgør
 
Sidst vi så noget til Neo befandt han sig bevidstløs i samme rum som hans ærkefjende, det rebelske computerprogram Mr. Smith. Grænserne mellem menneskets og computerens verdener var endelig blevet brudt, og i årets indiskutabelt største cliffhanger efterlod Wachowski-brødrene os lige ved begyndelsen til enden, hvor finalens ultimative opgør mellem godheden og ondskaben begyndte at tage form i horisonten. De to film, The Matrix Reloaded og The Matrix Revolutions er optaget på samme tid og i struktur tænkt som en sammenhængende film – men de bliver alligevel serveret som to selvstændige retter, og netop den beslutning efterlod mange biografgængere ret så skuffede efter The Matrix Reloaded, der ikke helt kunne slippe sit præg af 'transportfilm', der blot skulle føre hovedpersonerne frem til det afgørende slag om den frie verdens sidste bastion, undergrundsbyen Zion.


Copyright:
Sandrew Metronome
Forsvar eller angreb
Nye læsere vil sikkert allerede nu føle sig ganske fortabt, men sådan spiller The Matrix Revolutions også for sit publikum. Vi går direkte ind i samme scene, som vi forlod i Reloaded, og fortsætter samtalen mellem Morpheus og de øvrige kaptajner, der befinder sig langt fra Zions sikre havn, splittet mellem at skynde sig hjem og hjælpe med forsvaret af Zion eller at hjælpe Trinity, Morpheus og Neo yderligere i forsøget på at uskadeliggøre maskinerne. Hæren af angrebslystne robotter er i fuld gang med at grave sig ned til Zion, og som Neo lærte hos Arkitekten, så er han den eneste, der kan gøre sig forhåbninger om at stoppe dem. Det er ikke første gang, maskinerne har sat kursen mod Zion, faktisk har den anomali i The Matrix, som Neo egentlig er, en længere historie, men de første fem gange har den fejlet, fordi den træffer menneskelige valg og bliver forsvarsløs overfor de mere kyniske programmer. Men denne gang skal det være anderledes, selv om udsigterne er svært sorte, da filmen starter. Neo er bevidstløs i den virkelige verden, men befinder sig i et ingenmandsland i The Matrix, hvor han venter på Togmanden, der transporterer programmer ind og ud af The Matrix (send en venlig, copyrightbeskyttet tanke til Charon og hans færgerute over Styx). Det er den franskelskende Merovingeren fra Reloaded, der styrer Togmanden, så det er naturligvis ikke helt smertefrit at slippe fri.

Balance i systemet
Den første halvdel af The Matrix Revolutions er afklarende og snakkende. Her er ingen stor actionscene til at fange publikums opmærksomhed, og et kort øjeblik frygter man, at vi skal trækkes gennem mere utydelig tågesnak og flere småfilosofiske betragtninger om livet af den type, som tyngede Reloaded, men denne gang giver det heldigvis mere mening. Oraklets rolle i det store spil træder pludselig i karakter (filmskaberne har fornemt klaret, at de var nødt til at finde en ny skuespiller efter Gloria Fosters død), og langsomt afslører den fundamentale struktur i The Matrix sig. Uden at afsløre for meget, så er Arkitektens bemærkning fra Reloaded om hans egen og Oraklets rolle, den vigtigste brik i det store forsøg på at få billedet til at give mening - og som et naturligt resultat af den ligning, som Wachowski-brødrene lader hele deres historie balancere på, bliver den karismatiske superskurk Mr. Smith sværere og sværere at slå, desto tættere Neo kommer på sandheden. The Matrix er nemlig bundet sammen af en række helt entydige regler om ligevægt, og når man har to skabere med modsat rettede interesser, giver det helt af sig selv en evigt eskalerende konflikt som må ende i et brag af dimensioner. Og det sker heldigvis også.


Copyright:
Sandrew Metronome
Kampen mod uret
Men midtvejs i filmen sker det uundgåelige. Maskinernes hær, der tæller 250.000 robotter, når ned til Zion, og selv om angrebet er mere traditionelt i sin opbygning, så er scenen på alle måder langt mere imponerende end de over-hypede indslag i Reloaded. Der kæmpes en brav kamp fra den menneskelige undergrundshær, men i sidste ende afhænger det hele af Neo og Trinity, som stikker af fra kampmarken for at tage opgøret direkte ind i maskinernes hjerte, byen oppe på jordoverfladen, hvor det umenneskelige system opererer fra. Så mens det ene forsvarsværk efter det andet falder i jordens dyb, må Neo hurtigst muligt indse omfanget af egne evner og tage det endelige opgør med Mr. Smith. Hans gave har vi fået et kort glimt i de sidste minutter af Reloaded - og den bliver der god brug for nu.

Et fornemt punktum
Det bedste ved The Matrix Revolutions er måden hvorpå den sætter et effektivt og umådeligt tilfredsstillende punktum for en trilogi, som virkelig stod på vippen efter Reloaded. Den er ikke nødvendigvis en fantastisk film i sig selv, men den får fornøjelsen af at blive vurderet som det afsluttende kapitel – og som sådan spiller den sin rolle godt. Nu kan vi ånde lettede op og konstatere, at det blot var manglen på forløsning, der resulterede i den omfattende skepsis efter den flotte men også sært upræcise 2’er. Nok er der stadig en designerbevidst kulde over Wachowski-brødrenes univers og især over det konsekvent kølige spil fra Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss og Laurence Fishburne i hovedrollerne, men det er også konsekvent gennemført på en måde, som mange producenter og filmskabere ikke ville have modet til. Det er en dyster historie, og den afvikles næsten uden antydningen af ironisk distance, men det vidner også om stor fingerspidsfornemmelse, at filmen ikke kammer mere over i de afsluttende scener, hvor det mytologiske potentiale i fortællingen om menneskehedens nye frelser udnyttes til bristepunktet. Som trilogi indtager The Matrix en fortjent plads på linie med de helt store, og det er som trilogi, at den skal ses. Den første film kan stadig ses isoleret – og det var også nødvendigt, eftersom den blev produceret uden sikkerhed for, at der nogensinde blev penge til at fortsætte historien. Det blev der – heldigvis - for den samlede vision er så meget mere imponerende og omfattende, at man gerne tilgiver den de småfejl og irritationsmomenter, der stikker hovedet frem hist og her.
 
DVD-vurdering
Der er egentlig tale om en ganske rimelig udgivelse til The Matrix Revolutions, men alligevel savner man en storhed over ekstramaterialet, som man må håbe, at distributøren har gemt til den samlede udgivelse af trilogien, som bør være på vej i løbet af efteråret.

Revolutions Recalibrated er det store bag kameraet-program, som fokuserer meget på effektarbejdet og lader til at glemme, at filmen faktisk rummer andet end digitale mirakler. Featuren er lang og grundig, men der går også en anelse gentagelse i dens minutiøse gennemgang af arbejdet med at skabe det tredje kapitel i serien.

CG Revolution fortæller videre om computereffekternes mirakler gennem et par mindre featuretter, der fokuserer på hvert deres område - eller i hvert fald foregiver at gøre det. Grænserne føles ikke klart definerede, og man har i hvert fald fået nok snak om CGI og lignende, når disse er sat til livs.

Angle-funktionen kommer til anvendelse i en grundig gennemgang af Neo og Mr. Smiths store opgør, hvor vi simultant følger b-roll, storyboad og endelig film - og kan skifte mellem dem. Ganske illustrativt.

Der kigges også nærmere på computerudgaven af The Matrix, hvor man som spiller kan fortsætte historien i et multiplayerunivers, glimrende interviews med spillets udviklere, som fortæller om ambitionerne, der traditionelt er noget højere end evnerne i denne branche.

En tidslinie prøver at give mening med galskaben og sætter faktisk ret hurtigt trilogiens handling i perspektiv, og det omfattende mediegalleri med alskens grafisk materiale præsenteres avanceret og ret forvirrende, men rummer tilsyneladende noget nær uudtømmelige mængder at art work, stills, posters etc.

Tilsammen kommer vi godt rundt om den tekniske del af trilogien. Der er næsten intet relevant om filmens indhold og instruktørernes intentioner - det må vi vente med, og måske får vi det aldrig. Det vil være synd for en trilogi, der på alle måder var så meget mere end blot effekter.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (50 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Marie
5-4-2007 23:49
Jeg synes det var en smadder god film men jeg må give ret i af der ikke er så meget tankespil i denne her som i nr. 1 og det er lidt sørgeligt da de jo havde fat i noget virkeligt godt som, tror jeg, fik alle til at tænke sig om og sætte spørgsmålstegn ved mange af de ting der sker i hverdagen. Og det synes jeg ellers var så fedt for de tog fat i nogle af de ting man ikke tænkte så meget over men som bare var der og så gav de en forklaring på det hele som virkede ret logisk på deres egen lidt sære måde.

Kamilla
1-2-2007 22:23
The Matrix er den bedste film jeg har set i hele verden man.. Neo/Keanu Reeves er bare så lækker og Trinity og Neo passer PERFEKT sammen <33
Men i en film som Matrix er Neo og Trinity jo hovede personer, jeg fatter ikke hvorfor hovede personer dør i film, det var godt nok sørgeligt at de skulle dø bare der kom en 4 hvor de levede videre/genopstod.
Neo, Trinity og Morpheus er bare mine yndlings skuespillere jeg elsker dem :-*

Daemon
7-3-2005 17:10
Matrix e en av de bestefilmene laget.
Den har alt, den har blandet inn filosofiske spørsmål i en av de beste actin cenene laget på film.
Dem som ikke mener at denne filmen er bra har en skrue løs.

Svar til chr: Det kommer ikke en firer. Det blir til et onlinespill som er fortsettelse til filmen.

chr
25-10-2004 10:15
er i sikker på nat han er død, oraklet siger at hun regner med at se neo igen some day så der er lagt op til en fire'

Jesper
10-10-2004 11:34
Måske 'Sosko' kunne sætte en lille ***spoiler*** advarsel før han/hun afslører filmens slutning!?


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad var ”Sonny” Corleone’s fornavn?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google