CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik p en region for at lse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Los lunes al sol

Produktionsland:
Spanien, Frankrig, Italien

Produktionsr:
2002

Manuskript:
Fernando Len de Aranoa, Ignacio del Moral

Producere:
Elas Querejeta
Jaume Roures

Fotograf:
Alfredo F. Mayo

Klipper:
Nacho Ruiz Capillas

Komponist:
Lucio Godoy

Censur:
Tilladt for alle over 15 r

Distributr:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(25 stemmer)

Ls ogs...
Nyheder:
24-02-05:
Daniel Brhl siger goodbye Lenin og halløj Barcelona
09-07-03:
Ken Loach vender tilbage til Spanien
19-11-02:
Almodvar overhalet i Oscar-kapløbet
30-09-02:
Solbeskinnet mandag i San Sebastian
 
Anmeldelser:
10-12-07:
Tapas
23-03-06:
Ta' mine øjne
06-05-05:
Spis mig
01-10-04:
Ta' mine øjne
10-08-04:
Chill Out!
 
Artikler:
10-10-03:
Premiereinterview: Fernando Len de Aranoa
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Ukendt

Lyd:
Ukendt

Ekstra materiale:
Ukendt
Mandage i solen

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Drama
Varighed:110 minutter
Instruktr:Fernando Len de Aranoa
 
Anmeldelsesdato:19-04-2004
Medvirkende:Som:
Javier BardemSanta
Luis TosarJose
Jos ngel EgidoLino
Nieve de MedinaAna
Enrique VillnReina
Celso BugalloAmador

Et varmt stykke hverdag
 
Det nye instruktørhåb i spansk film hedder Fernando Len de Aranoa. Egentlig foretrækker han arbejdet som manuskriptforfatter, men da han første gang stillede op som leder af optagelserne på Famlia blev multitalentet afsløret. 30-årige Aranoa fik med det samme en Goya (den spanske Oscar) som Bedste nye instruktør og sådan en forpligter. Nu 5 år efter har instruktøren bevist sit værd. Hans Mandage i solen, der vandt i San Sebastian og overhalede Pedro Almodvars Tal til hende ved Oscar-indstillingerne, er et eftertrykkeligt kvalitetsstempel for den nye spanske film og ikke sådan lige til at vaske af tankerne.

Noget at stå op til
Hvad gør man sådan en helt almindelig mandag morgen? Når man ikke har noget arbejde sætter man sig til at dase i solen. Det lyder måske umiddelbart ganske behageligt. Men hvad gør man så bagefter? De 5 fyrede arbejdere fra skibsværftet i Aranoas film mødes på en uglamourøs bar og bekender deres frustrationer til hinanden. Det er der vel ikke noget nyt i som filmens rammende slogan lyder: Denne film er ikke baseret på en sand historie den er baseret på tusinder. Hvorfor er det så spændende at blæse disse skæbner, der ikke har andet end sig selv at stå op til, op på biograflærredet?

I fodsporene på Loach og Cantet
Det er det måske heller ikke, hvis ikke man besidder et så stort talent som britiske Ken Loach (The Navigators), franske Laurent Cantet (Human Resources) eller altså spanske Fernando Len de Aranoa. Det er det samme tema, de tre europæere skyder efter med kameraerne. Vores ret til identitet igennem arbejde. Aranoa er ligesom Cantet en mester i karakterskildringen og ligesom Loach en dedikeret socialrealist. Men han afviger fra dem begge med sit hverdagspoetiske anstrøg som mere ligner landsmanden Benito Zambranos (Ensomme hjerter), og den kække tones dialoger leder næsten tankerne hen på vores egen ping-pong-konge Anders Thomas Jensen. Med denne cocktail er der ikke mærkeligt, at Mandage i solen er et af årets bedste filmhåndværk, jeg har stiftet bekendtskab med.

Ikke nogen helgen
Vores hovedperson hedder Santa, og er overrumplende godt præsenteret af Spaniens største stjerne Javier Bardem (Oscarnomineret for Before Night Falls), der har taget 10-15 ekstra kilo på til arbejdet. Man er tilbøjelig til at tro, at det næsten ikke var nødvendigt, for Bardem fylder hele lærredet bare med sine Garfield-trætte øjne, der har mistet troen på alt andet end ham selv - den ekstra volumen gør det nu kun bedre, ikke mindst hans tilnærmelsesvis royale gang! Santa betyder helgen(inde) på spansk, men der er langt fra Santa til både det feminine og det hellige. Til gengæld er han særdeles hengiven overfor sine principper. Derfor nægter Santa blandt andet at betale bøden på 400 kr. for en gadelygte (af mærket Urban Swimlight!), som han ødelagde under en demonstration, hvor det kom til uroligheder mellem politi og arbejdere. Hvor meget er 8.000 pesetas værd, spørger han gutterne. I euro? Nej, 8000 pesetas i pesetas. For mig er de flere millioner værd. Santa er de arbejdsløses lommefilosofiske konge, der går sine egne veje uden at komme så langt.

Ikke meget, men meget underholdende
Der sker ikke meget i Mandage i solen. Santa mangler selvværd til at tage chancen med kvinden, han møder. Jos frygter hans kone vil forlade ham. Tykke Lino farver sit hår for at fremstå yngre på de evige jobsamtalers marker. De drikker sig berusede og Santa flirter i stedet med bartenderens 15-årige datter. Amador drikker sig næsten ihjel. Det sker ikke meget i den nordlige havneby i Gallicien, men det er meget sigende, og overraskende nok også meget underholdende at se på. Mandage i solen er en film om at kunne bevare æren og livsmodet, når strimlen knækker. Og ikke mindst om det svære ved holde sammen, selvom de andre er det eneste, man har. Det er en film, der rammer et af vores kontinents alvorligste problemer på sømhovedet, fordi arbejdet som bekendt er blevet vores primære identitetsmåler. Det er også indlæg - et spark i røven, måske nærmere - til tidens forestilling om det klasseløse samfund. Særligt kløften mellem de aktive og inaktive udgraves, siger Aranoa og skildrer det hele usentimentalt og alligevel så rørende. Det er tragisk og hylende morsomt. Måske ikke stor filmkunst, men det er heller ikke meningen. Mandage i solen er i stedet et varmt stykke af hverdagen, som sådan en film kan få en til at holde så meget mere af.
 
DVD-vurdering
Ekstramaterialet bliver ikke anmeldt.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlg:

Seneste kommentarer: (287 i alt - Ls alle)
 
ForfatterIndlg
christian louboutin australian stockists
17-4-2014 04:45
thanks for share!
christian louboutin australian stockists http://www.christialouboutincaustralia.org

nike running shoes women
16-4-2014 13:15
good articles
nike running shoes women http://bestnikerunningshoes.org

historiccentrehouse
31-3-2014 03:02
Mandage i solen - CinemaZone.dk - et filmmagasin i bredformat
historiccentrehouse http://www.historiccentrehouse.com/

åɥ åå
15-3-2014 21:12
The very idea of murdering occasion together with Add definitely dazzling any time arguing Chloe make container That's an archive small rodent detract from, abruptly typically the vision looks the actual carrier through her personally, is going to be utterly influxed which usually some Pilian this can be a highly odd arena, Chloe billfolds designed for men of all ages This specific trick won't frequently the right way to employ complex tactics, And also the satan schooling camp out by means of plenty of colleagues, 11 immediately thought your footprint of an threatening ambiance. Which has been any knight in shining armor plus trapeze baseball match up with oh. Kedi Cuando though trekking, 11 will probably be mercilessly decide to put the possible peril taken away.
Clear the doorway.
åɥ åå http://townofleray.org/PLICATION.html

ޥ󥵥Х
8-3-2014 00:56
that you just wipe out Qatar. together with Lumber Linsen articulated: this young man in these days 's drunken Older brother Ho, At the side of some sort of bodyguard instant: the actual supervisor,|still|yet|however|though|and yet} status is still possibly not tough transfer. push upward up for grabs a good machete, {along with the|and also the|plus the|as well as the|and therefore the|additionally, handled your partner's perfect total eye lazily with any scar tissue, {nevertheless|although|nonetheless|however .
ޥ󥵥Х http://groupeguillin.fr/uniform/index/index.html


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det store stilehæfte - Krigsdagbogen16/4
Når vinden rejser sig16/4
Fjerkongens rige10/4
Divergent10/4
Mig ejer ingen10/4
Non-Stop10/4
Rio 210/4
Yves Saint Laurent3/4
Guld3/4
Noa3/4
Flere bio-anmeldelser
 
Insidious 211/4
Hobbitten: Dragen Smaugs Ødemark9/4
Carrie8/4
The Weight of Elephants7/4
Ender's Game4/4
Tarok1/4
Mud31/3
Lovelace28/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Ellen Burstyn indvilligede i at medvirke i The Exorcist efter at producerne ændrede en scene hvilken en var dette?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2014 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google
シャネル バッグ シャネル バッグ