CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Nirgendwo in Afrika

Produktionsland:
Tyskland

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Caroline Link baseret på roman af Stefanie Zweig

Producere:
Bernd Eichinger
Peter Herrmann
Michael Weber

Fotograf:
Gernot Roll

Klipper:
Patricia Rommel

Komponist:
Niki Reiser
Jochen Schmidt-Hambrock

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(27 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
17-09-04:
Der Untergang pænt modtaget
25-03-03:
Tysk Oscar-glæde
24-03-03:
Årets Oscar-vindere
11-02-03:
Oscar-nomineringerne for 2002 er ude
12-12-02:
Trange tider for tyske film
18-06-02:
Caroline Link topper tysk prisuddeling
 
Anmeldelser:
31-10-06:
Den hvide masai
08-03-04:
Goodbye, Lenin!
 
Artikler:
23-03-04:
NatFilm'04 Christian Petzold – store emner, små midler
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Ukendt

Lyd:
Ukendt

Ekstra materiale:
Ukendt
Fortabt i Afrika

Anmeldt af:Alen Meskovic
Genre:Drama
Varighed:140 minutter
Instruktør:Caroline Link
 
Anmeldelsesdato:10-05-2004
Medvirkende:Som:
Juliane KöhlerJettel Redlich
Merab NinidzeWalter Redlich
Sidede OnyuloOwuor
Matthias HabichSüßkind
Lea KurkaRegina
Karoline EckertzRegina
Se komplet creditliste her

Historiens fortabte tyngdepunkt
 
Når man skal ind og se en Oscarvinder for bedste fremmedsprogede film, der i Film Guide bliver betegnet som en krydsning mellem Roman Polanskis The Pianist (2002) og Sydney Pollacks Out of Africa (1985), kan det være svært at dæmpe forventningerne. Men det er netop hvad man burde gøre, inden man sætter sig til rette foran det to timer og tyve minutter lange tyske epos Fortabt i Afrika, som er skrevet og instrueret af Caroline Link efter en roman af Stefanie Zweig.

Familien flygter
Vi er i Tyskland i 1938, og jødernes situation forværres dag for dag. Ikke engang de mest velintegrerede af dem, der læser Goethe, Schiller og Heine og elsker Tyskland som deres fædreland, kan klare sig. Juristen Walter er en af dem. Han har mistet sit job og er flyttet til det fjerne Kenya, hvor han nu forsøger sig som landmand. Hans kone Jettel og deres lille datter Regina tager den samme tur, og efter den lykkelige familiesammenføring begynder den svære flygtningetilværelse i det fremmede land. Derhjemme, hvor bedsteforældrene stadig befinder sig, spidser situationen til, og krigen rykker tættere og tættere på…

For meget af det gode
Uinteressant burde denne film ikke være, for historien om de jødiske tyskere i mødet med den afrikanske kultur midt i en krigstid er - så vidt undertegnede ved - ikke blevet fortalt tidligere. Samtidig giver den en god mulighed for en række overvejelser omkring identitetsspørgsmålet og forholdet til det fremmede. Det forsøger filmen også at berøre, men desværre fortaber disse problemstillinger sig blandt en hel del andre, der alle får mere eller mindre lige meget plads i det samlede handlingsforløb. Derfor kan Fortabt i Afrika ses som et kærlighedsdrama om ægteskabets hårde vilkår, men også som en film om kolonitidens undertrykkelse, om menneskets kamp mod naturen, om et barns opvækst i Kenya, om patriotismen, idealismen og antisemitismen. Og det er meget mere end den lange, tynde handling kan bære. Den strækker sig nemlig over hele ti år, og der går ikke lang tid, før de mange intriger, temaer og historier begynder at udvande hinanden på det groveste. Ønsker man at se en lignende film, hvor dette netop ikke sker, må man se eller gense Anthony Minghellas Den engelske patient (1997). Her behandles nogenlunde de samme problemstillinger med langt større præcision og følelse, mens hovedhistorien og sidehistorierne naturligt spejler sig i hinanden. I Fortabt i Afrika mødes sporene sjældent, og det er svært at fornemme historiens egentlige tyngdepunkt.

Den smukke baggrund
Heller ikke stilistisk er filmen noget at råbe hurra for, men hvad der er endnu værre, er, at den er frustrerende dårligt skruet sammen. Man kan til en vis grad tilgive instruktøren den klichefyldte brug af slowmotion og patosen i den ganske uoriginale musikscore, men man kan ikke tilgive hende en så dårlig timing, når det gælder de dramatiske højdepunkter, og al den unødvendige hast, der præger filmen fra starten af. Det er, som om filmen konstant skynder sig videre til den næste scene uden at gå i dybden med nogle af dem, og når temposkift endelig finder sted, dvæles der i alt for lang tid ved de unødvendige detaljer og selvfølgeligheder. Samtidig gør det store antal af begivenheder, intriger og locations identifikationen med personerne mere og mere vanskelig. Man bliver rent ud sagt ligeglad med, hvordan det vil gå med dem, og var det ikke for familiens smilende sorte kok Owuor og et par vellykkede indstillinger med det smukke afrikanske landskab, ville filmen være helt uudholdelig at se på.

Hvorfor en Oscar?
Derfor kan det være svært at forstå, at en så dårligt skrevet og instrueret film overhovedet kunne nomineres til en Oscar i en så bred kategori, som ”den bedste fremmedsprogede film” nu er. I Hollywood har man aldrig lagt skjul på sin tilbøjelighed til at belønne de film, som på en eller anden måde omhandler holocaust. Men nu er det måske på tide at spørge sig selv, om jøderne - såvel som alle os andre - ikke ville være bedre tjente med færre Oscars til den slags produktioner og flere vellykkede film om det samme emne.
 
DVD-vurdering
Vurdering af ekstramaterialet har ikke været mulig, da distributøren pt. ikke har stillet anmelderkopi til rådighed.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken profession har Stellan Skarskård i Good Will Hunting?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google