CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Under the Tuscan Sun

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Audrey Wells

Producere:
Tom Sternberg
Audrey Wells

Fotograf:
Geoffrey Simpson

Klipper:
Arthur Coburn
Andrew Marcus

Komponist:
Christophe Beck

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Walt Disney Studios Motion Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(120 stemmer)

L�s ogs�...
Nyheder:
08-10-04:
Flere hundeelskere
23-06-04:
Lane leder efter kærligheden
19-12-03:
Golden Globe-nomineringerne for 2003
29-09-03:
The Rock rydder op
29-03-03:
Mænd uden hukommelse får kvindeligt selskab
 
Anmeldelser:
12-09-05:
Shall We Dance
14-01-03:
Unfaithful
13-03-02:
The Glass House
13-02-01:
My Dog Skip
05-02-01:
Glimt af lykke
17-05-00:
A Walk on the Moon
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 og 1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Tuscany 101, slettede scener, kommentarspor
Et hus i Toscana

Anmeldt af:Pernille Flensted-Jensen
Genre:Komedie, Romantik
Varighed:109 minutter
Instruktør:Audrey Wells
 
Anmeldelsesdato:28-07-2004
Medvirkende:Som:
Diane LaneFrances
Sandra OhPatti
Lindsay DuncanKatherine
Raoul BovaMarcello
Vincent RiottaMartini
Pawel SzajdaPawel
Se komplet creditliste her

At rejse er at leve
 
Den sympatiske Diane Lane har haft en lang karriere som skuespiller og har været tilsvarende lang tid om at blive et 'navn'. I de tidlige 1980’ere medvirkede hun i en række ungdomsfilm af Francis Ford Coppola (bl.a. Motorcykeldrengen) og siden har hun ført en ret upåagtet skuespillertilværelse, indtil roller i The Perfect Storm og især Unfaithful bragte hende frem i rampelyset. Nu bærer hun smukt hovedrollen i Audrey Wells’ anden spillefilm.

Hjem, kære hjem
Den nyligt fraskilte forfatter Frances (Diane Lane) har problemer med at holde modet oppe efter den pludselige skilsmisse. For at glæde hende forærer hendes lesbiske veninde Patti (den fornøjelige Sandra Oh) hende en rejse til Toscana, hvor hun ved en pludselig indskydelse køber et 300 år gammelt hus, der kræver en hel del renovering. Hun hyrer nogle håndværkere, tre polakker, der går i gang med at genopbygge huset, ganske ligesom Frances’ humør og tro på livet genopbygges. Snart må Frances sande, at livet ikke er helt forbi: Flere repræsentanter for det modsatte køn viser hende interesse, vigtigst af alle den attråværdige Marcello (den urimeligt smukke Raoul Bova). De dyrker hed elskov i hans antikvitetsbutik (hvor ellers?) i en scene, der er på kanten af det ufrivilligt komiske. Marcello er næsten for god til at være sand, men han ér sand, og de aftaler at mødes igen i den førstkommende weekend. Under de fremmede himmelstrøg begynder Frances at finde sig selv og vove sig ud i livet.

Uforløst kærlighed
Denne historie suppleres af en hel del sidehandlinger og nogle farverige bifigurer. Den mest klichefyldte sidehandling drejer sig om kærligheden mellem en af de polske håndværkere (Pawel Szajda) og nabopigen Chiara (Giulia Steigerwalt). Pigens forældre vil ikke acceptere den unge mand, så Frances må salomonisk træde til og påtage sig en moderrolle for at få løst konflikten. Den mest irriterende biperson udgøres af den flamboyante engelske skuespillerinde Katherine (Lindsay Duncan), der aldrig er holdt op med at beundre Fellini. Hendes funktion er at lære Frances at vove lidt mere, at nyde livet i fuldere drag, men hun har fået den kedelige lod at fremsige nogle af de mest banale replikker i filmen, såsom "Never forget your childish enthusiam". Den mest velafrundede biperson er Signor Martini (!), ejendomsmægleren, der sælger Frances det gamle hus. Der er ingen tvivl om at han forelsker sig i hende, men hans forelskelse får ikke lov at blomstre, for han vil ikke ofre sine kone og sine børn for en affære. Han spilles af Vincent Riotta og er en sympatisk, men også sørgmodig figur.

Flokke af floskler
Selvom filmen gør et par spagfærdige forsøg på at undgå klichéer, virker handlingen sine steder så skematisk og så floskel-fyldt, at tilskueren er helt ude af stand til at tage filmen alvorligt. Nogle eksempler: Ved filmens begyndelse lider Frances af skriveblokering, men historien lader os ane, at en tid i det pittoreske Italien ændrer på sagen – og det endda til trods for at vi kun én gang ser Frances bænket foran computeren; alle italienere lever i maleriske gamle huse og holder selskaber, hvor hele familien sidder ved lange borde og spiser egnsretter under munter snak, hvis de da ikke plukker oliven i fællig: tavse polske litterater går naturligvis med alpehue, så man kan se at de er litterater (selvom de læser det samme værk af Czeslaw Milosz hele filmen igennem); og som mange andre romantiske film kræver også denne, at tilskueren ikke spekulerer alt for meget over, hvad der egentlig kan lade sig gøre. Ellers kan man nemt få det meste af filmens spilletid til at gå med at undre sig over, hvordan Frances har råd til at bo i Italien og servere overdådige måltider for håndværkerne. Senere dukker veninden Patti op, og også hun kan tilsyneladende blot vende livet hjemme i USA ryggen i længere tid uden at det volder nogen problemer.

Og sværme af symboler
Men det er ikke kun klichéer der er mængder af i denne film; der er også en sand syndflod af symboler. Der er f.eks. talrige referencer til Fellini, især Le notti di Cabiria, om en kvinde, der må meget ondt igennem, men alligevel bevarer håbet; der er solsikker, som udfolder sig under den livgivende sol; der er vandhaner, der først er tørlagte og siden udgyder rene vandfald; der tales om togspor lagt højt oppe i bjergene i en optimistisk tro på at tog engang vil kunne køre der. Det er lysende klart, at de alle tjener til at illustrere Frances’ stadigt større appetit på livet, men hvis man ikke skulle have fattet meningen med disse referencer, bliver de ofte både skåret ud i pap og bøjet i neon, bl.a. via en voice-over. Instruktøren Audrey Wells har selv skrevet manuskript til filmen, ret frit ud fra en selvbiografi af Frances Mayes. Det overordnede tema – mødet med en fremmed kultur og nye mennesker giver anledning til selvransagelse – behandles også i Sofia Coppolas langt bedre Lost in Translation, der udmærker sig ved sin fortællemæssige økonomi. Så trods de gode intentioner og en fin indsats fra Diane Lane forbliver Et hus i Toscana en overlæsset film, der skulle have været på slankekur!
Én ting kommer man dog ikke udenom: Geoffrey Simpsons billeder af toscanske byer og landskaber er ganske simpelt bjergtagende!
 
DVD-vurdering
Ekstramaterialet er fyldigt og udmærket, selvom det godt kunne være lidt mere gennemborende. "Tuscany 101" er en featurette om filmens tilblivelse med medvirken af Audrey Wells, Frances Mayes, producere og en stor del af filmens skuespillere, herunder Diane Lane. Det er udmærket, selvom det i det store og hele understreger hvad man allerede vidste i forvejen (filmens budskab etc.).

Der er tre fraklippede scener, som er tekstet, men ikke kommenteret og derfor ikke voldsomt interessante.
Endelig er der Audrey Wells’ kommentarspor, som både fortælles i et roligt tempo og tydeligvis ikke bare er tilfældige indfald. Hun kommer rundt om lidt af hvert, og det er ikke uinteressant – men ind imellem ikke helt skarpt nok. Man får ofte indtryk af at hun er en tænksom instruktør, der har meninger om fx lyssætning, skuespil og fotografi, men ofte forbliver kommentarerne af anekdotisk art. Som en fin service har kommentarsporet undertekster.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indl�g:

Seneste kommentarer: (104 i alt - L�s alle)
 
ForfatterIndl�g
Louis Vuitton Canada
25-12-2014 16:42
In today's economy, everybody is looking for a way to save money wherever they can. Coupons have always offered one of the best ways to do just that. But not everybody appreciates how valuable coupons can be. Read on into the following paragraphs for more information on the advantages of coupon use.
Louis Vuitton Canada http://www.tssa.org/report.asp

gucci singapore price list
26-9-2014 05:09
thanks for share!
gucci singapore price list http://guccisingapores.net

supra discount shoes
14-7-2014 06:08
thanks for share!
supra discount shoes http://discountsupra-shoes.org

yves saint laurent online shop uk
7-7-2014 20:46
thank you for share!
yves saint laurent online shop uk http://jimmychoosahoesonsale.com

jimmy choo shoes outlet
25-6-2014 21:06
thanks for share!
jimmy choo shoes outlet http://jimmychoosahoesoutlet.com


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Model11/2
Zootropolis11/2
Deadpool11/2
Antboy 311/2
Zoolander 211/2
Single i New York11/2
Brooklyn11/2
Trumbo11/2
Fifty Shades of Black4/2
Den danske pige4/2
Flere bio-anmeldelser
 
The Gift8/2
Tavshedens labyrint5/2
Trainwreck2/2
Den franske forbindelse1/2
Maze Runner: Infernoet29/1
No Escape25/1
Phoenix22/1
Hitman: Agent 4719/1
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket år blev Technicolor introduceret?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2016 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google