CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Singing Detective

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Dennis Potter

Producere:
Bruce Davey
Mel Gibson
Steven Haft

Fotograf:
Tom Richmond

Klipper:
Jeff Wishengrad

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(7 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
28-04-05:
Cruise og Holmes kærester!
08-03-05:
Hollywood-opdatering: Herreafdelingen
24-02-05:
Affleck spiller Superman
15-12-04:
Holmes & Duvall i rygerfilm
17-02-03:
Downey Jr. på den lukkede afdeling
27-02-02:
Store nye roller til Hollywoods stjerner
 
Anmeldelser:
01-09-16:
Blood Father
06-02-06:
The Jacket
18-01-05:
Pieces of April
01-09-04:
Gothika
08-07-03:
Abandon
12-06-01:
Wonder Boys
27-02-01:
Natural Born Killers
10-01-01:
Black & White
02-05-00:
Hurlyburly
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Anamorphic Widescreen 1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Featurette, production notes, sneak preview, trailer
The Singing Detective

Anmeldt af:Martin Pedersen
Genre:Musical/Krimi
Varighed:109 minutter
Instruktør:Keith Gordon
 
Anmeldelsesdato:10-05-2004
Medvirkende:Som:
Robert Downey Jr.Dan Dark
Robin WrightNicola/Nina/Blonde
Mel GibsonDr. Gibbon
Jeremy NorthamMark Binney
Katie HolmesNurse Mills
Adrien BrodyFirst Hood
Se komplet creditliste her

Gamle spor uden forløsning
 
TV-serien "The Singing Detective" blev første gang sendt i 1986, og tog fra starten både kritikere og publikum med storm. Dennis Potters fabel cementerede BBCs position som førende indenfor tv-dramatik, og er siden kaldt det mest originale værk i tv'ets historie. Dette må siges at være et statement af dimensioner, men ligegyldigt hvad man måtte indvende, er det få, der vil betvivle at "The Singing Detective" er noget af det ypperste, der er produceret til tv. Derfor kan det umiddelbart virke meningsløst, at serien nu foreligger som film, også selvom det rettelig skal siges, at Dennis Potter selv kortede manuskriptet ned til spillefilmsformatet.

Fortabt i fantasien
Historien er i store træk den samme. Den tidligere kriminalforfatter Dan Dark (Robert Downey Jr.) er indlagt på et hospital, invalideret af en hudsygdom, der ville gøre Freddie Krueger grøn af misundelse. Bitter på livet, overfuser Dark alle i nærheden (hvilket stort set kun er hospitalets ansatte). I et desperat forsøg på at fortrænge sin sørgelige situation begynder Dark en deroute ind i fantasiens verden. Han bliver hovedperson i en af sine egne bøger "The Singing Detective", og langsomt mister han fornemmelsen for virkelighed og fantasi. Virkelige personer bryder pludselig ud i sang eller får plads i hans indre kriminalhistorie. Paranoiaen tager til. Hvem er venner, hvem er fjender og hvorfor? Mange spørgsmål hober sig op, og filmens fortælling begynder at køre parallelt med Darks fortælling. Ligesom han leder efter spor til opklaring af hans egen historie, leder tilskueren efter spor til opklaring af filmens plot.
Heldigt for Dark kommer psykiateren Dr. Gibbon ind i billedet (i filmen irriterende og klichéfyldt spillet af medproducenten Mel Gibson). Trods Darks modvillighed kommer de to tættere på hinanden og på løsningen af gåden om den syngende detektiv. Det viser sig snart, at Darks fantasier og hallucinationer ikke blot er fortrængning, men også en bearbejdning af et barndoms traume.

Haltende genfortælling
Filmen foregår således på tre planer. Virkeligheden, Darks indre krimi og fragmentariske minder om barndommen. Overgangen mellem disse planer, mellem realisme og formalisme, var seriens virkelige styrke og genialitet. Desværre er filmen langt fra så fin og fantasifuld i sine overgange. Skellene er for tydelige, og den knivskarpe balancegang mellem fantasi og virkelighed, der fungerede i serien, bliver i filmen reduceret til æstetisk onani. Det hele bliver 'tegnefilm', og Darks trøstesløse situation fornemmes ikke. Dette bevirker, at man aldrig rigtig kommer helt ind i hovedet på Dark. Stilen er ikke en del af ham, og karakterens forløsning deles derfor ikke af publikum. Det er synd, for Robert Downey Jr. gør det faktisk godt som den bitre Dan Dark. De scener, der således virker bedst, er scenerne med den paranoiaramte Dark og hans kone Nicola (Robin Wright). Her glider Potters dialoger, som vi kender dem, og skaber nogle af filmens få tidspunkter, hvor vi rent faktisk fornemmer og føler tvetydigheden i Darks hjernespind.

Skidte ændringer
Filmen byder også på en del bipersoner spillet af habile navne som Jon Polito, Adrien Brody og Katie Holmes. De fleste gør deres arbejde udmærket, men det ændrer ikke på, at man stadig savner en del personer fra serien. F.eks. er Dark lagt på enestue i filmen, og dermed er alle de farverige medpatienter skåret væk.
Det giver sig selv, at der er taget gevaldige dramaturgiske krumspring for at skære den over 6 timer lange serie ned til 1 time og 45 min. Som filmens instruktør Keith Gordon siger, er det heller ikke et forsøg på at lave et 'remake' af serien. Gordon siger i 'the production notes', at han giver historien en selvstændig identitet ved at sætte den ind i en ny kontekst. Musikken er ændret fra 40’ernes Ellington-swing til start 60'ernes rock n' roll, og navnene er ligeledes ændret (Dan Dark hedder som bekendt Philip Marlow i serien). Dog er disse nuancer ikke nok til at skabe en ny kontekst. Derfor er det også umuligt at se og bedømme filmen som et selvstændigt værk. Det er samme historie, samme tematik – bare i amputeret udgave.

Den evige diskussion
Hvorfor Potter valgte at korte sit manuskript ned til en spillefilm må stå hen i det uvisse (han døde i 1994). Om det var af økonomiske grunde er muligt, men det må være enhver instruktørs dyd at lade de døde og deres mesterværker hvile i fred. Det er i hvert fald svært for undertegnede at se, hvad filmen bidrager med, udover at være ny gødning til den evige diskussion. Diskussionen om hvorfor der partout skal laves en amerikansk version af alle klassikere.
Lad kulturpåvirkningen gå begge veje, og lad amerikanske tilskuere se originalværkerne, inden en eller anden amerikansk producent begynder at trampe rundt og ødelægge de skrøbelige elementer, ethvert mesterværk er gjort af.
 
DVD-vurdering
DVD’en præsenterer ikke meget ekstramateriale. "Production notes" og en behind the scenes-feature, er hvad det kan blive til.
I "Production notes" kan man læse lidt om filmens tilblivelse. Der lægges især vægt på at det er et manuskript af Dennis Potter, og der bruges ligeledes en del plads på tanker om serien kontra filmen.

Det er altid interessant at læse om begrundelserne bag en filmproduktion, og dette er ingen undtagelse. Derimod giver Behind the scenes-featuren ingen ny viden eller indsigt. Den består stort set kun ar skuespillernes kommentarer om hinanden, og symptomatisk for 'Hollywood-jargonen' bliver der øst rigeligt ud af superlativerne.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Cavi
30-1-2008 16:21
Jeg kan kun huske løsrevne billeder fra tv-serien, så jeg har ikke noget at være skuffet over. Jeg synes, filmen er sat godt sammen, skønt skuespil, god casting - men dog må jeg også sige, at Gibson gør psykiateren dårligt...


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Avengers: Infinity War25/4
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er navnet og racen på Corey Haims hund i Lost Boys?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google