CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
This is Spinal Tap

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1984

Manuskript:
Christopher Guest, Michael McKean, Rob Reiner, Harry Shearer

Producere:
Karen Murphy

Fotograf:
Peter Smokler

Klipper:
Kent Beyda
Kim Secrist

Komponist:
Christopher Guest
Michael McKean
Rob Reiner
Harry Shearer

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(35 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
12-02-14:
Ude på Blu-ray: Big & The Princess Bride
26-08-05:
Guest laver Oscar-satire
08-04-05:
Ikke flere mockumentaries fra Guest
09-11-04:
Ny punk-mockumentary på vej
18-06-04:
Ny dansk rockumentary under optagelse
20-05-03:
This Is Spinal Tap - kultfilmen over dem alle!
 
Anmeldelser:
13-03-06:
It's All Gone Pete Tong
26-01-05:
Metallica - Some Kind of Monster
01-06-04:
A Mighty Wind
21-10-03:
The Last Waltz
11-09-01:
Best in Show
09-08-00:
Yellow Submarine
 
Artikler:
05-11-04:
CPH:DOX '04: These so-called documentaries
23-04-04:
Individet på film
 

Læs også...
I temaet CinemaZone fejrer 8-års fødselsdag:
 
Den frie vilje
A Guide to Recognizing Your Saints
Kunsten at spille med musklerne del III - Interviews med Snyder, Butler & Co.
Kunsten at spille med musklerne del II - Interviews med Snyder, Butler & Co.
Kunsten at spille med musklerne del I - Interviews med Snyder, Butler & Co.
Grizzly Man
Arbejderens død
Gasolin'
The Brown Bunny
Top Gun
Peter Pan [2003]
Straffen
Freddy vs. Jason
Out for a Kill
My Big Fat Greek Wedding
Nattens børn
Planet of the Apes
Pearl Harbor
Seven
Three Kings

DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 og 1.85:1

Lyd:
Dolby digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailer og seks tv-spots, fem musikvideoer, fraklippede scener, dokumentarfilm 'Hvor er de nu?', Flower People-pressemøde, Heavy Metal Memories
This is Spinal Tap

Anmeldt af:Pernille Flensted-Jensen
Genre:Komedie, Drama
Varighed:80 minutter
Instruktør:Rob Reiner
 
Anmeldelsesdato:13-04-2004
Medvirkende:Som:
Michael McKeanDavid St. Hubbins
Christopher GuestNigel Tufnel
Harry ShearerDerek Smalls
Rob ReinerMarty DiBergi
Tony HendraIan Faith
Paul ShafferArtie Fufkin
Se komplet creditliste her

"It's such a fine line between stupid and clever"
 
For nylig annoncerede den agtværdige engelske ordbog Merriam-Webster sit 11. oplag med ordene "We go to eleven!". Det må vel være et af de bedste beviser på den udbredelse This Is Spinal Tap efterhånden har fået. Filmen fejrer 20 års jubilæum og er stadig en afsindig grinagtig satire over både rockmusikkens dårskaber og den typiske rock-dokumentarfilm.

"Their appeal is becoming more selective"
Filmen foregiver at være en dokumentarfilm lavet af Marty DiBergi (Rob Reiner), der altid har været en stor fan af Spinal Tap, "et af Englands mest larmende bands", som han siger i indledningen. Alene dén er komisk: Bemærk øjeblikket hvor han ikke ved hvad han skal gøre af sine hænder. Og da han hører at bandet skal på turné i USA for at promovere deres seneste album 'Smell the Glove', beslutter han sig for at følge dem på turen. Resten af filmen følger bandet på den katastrofale turné, hvor de rammes af en hel del mere eller mindre selvforskyldte ulykker. Desuden står det ubehageligt klart for alle undtagen de tungnemme, men alligevel elskelige bandmedlemmer, at deres sidste salgsdato for længst er passeret. Filmen bevæger sig fra det ene komiske højdepunkt til det andet og benytter sig både af visuelle indfald og en guddommelig dialog, der næsten helt igennem er improviseret, hvilket giver et meget autentisk præg.

"My solos are my trademark"
Bandet består af forsangeren David St. Hubbins (Michael McKean), guitaristen Nigel Tufnel (Christopher Guest), bassisten Derek Smalls (Harry Shearer), keyboardspilleren Viv Savage, samt en skiftende besætning af trommeslagere – alle iført heavy metal-hår og spandex. De to førstnævnte er grundstammen i bandet; de er som "ild og vand" siger Derek Smalls i filmen: "It's like fire and ice, basically, you see, and I feel my role is to be kind of in the middle of that – kind of like lukewarm water, in a sense". Udtalelsen er symptomatisk for bandmedlemmernes mange 'dybsindige' udtalelser i løbet af filmen. Turneen byder på møder med mange mindeværdige personer, både bandets svigefulde manager Ian Faith (Tony Hendra), pladeselskabets repræsentant Bobbi Flekman (Fran Drescher), den ustyrlige pr-mand Artie Fufkin (Paul Shaffer, som nogle vil genkende som David Lettermans orkesterleder), en uheldig scenograf (Anjelica Huston), for ikke alt tale om David St. Hubbins’ astrologiinteresserede kæreste Janine (June Chadwick).

"Rock 'n' roll! Hello Cleveland!!"
I form trækker filmen på dokumentarfilmene Don't Look Back (1967, Bob Dylan), The Kids Are Alright (1979, The Who), den skrækkelige The Songs Remains the Same (1976, Led Zeppelin) og fremfor alt Martin Scorseses The Last Waltz (1978, The Band), både generelt og i detaljen. Af Dylan-filmen har den f.eks. lånt sit cinema verité-look og scenen, hvor bandet farer vild backstage. Fra The Last Waltz har den især lånt interview-teknikken, hvor instruktøren placerer sig selv foran kameraet og får en snak med bandet. Folkene bag filmen har altid hævdet at det ikke er ét band, der er inspirationskilden til filmen (selvom det forlyder at Iron Maiden udvandrede fra filmen i sin tid, fordi de troede at den var møntet på dem, og at Ozzy Osbourne ikke synes den er spor sjov), men man kan genkende mange af rockens virkelige aktører i filmen: Tufnel og St. Hubbins’ fælles barndom i Londonforstaden Squatney minder svært om hvad man ved om Jagger/Richards (helt ned til den rigtige britiske accent), den emsige kæreste, der skaber splid imellem frontfigurerne er Yoko Ono, bandets forkærlighed for mysticisme og keltiske myter finder man bl.a. hos Led Zeppelin, det formålsløse umlaut over n’et i bandets navn kommer fra Motörhead, kortvarige psykedeliske perioder havde både Rolling Stones og Status Quo, den flamboyante manager refererer til flere andre af slagsen, såsom Andrew Loog Oldham (Rolling Stones), Peter Grant (Led Zeppelin) og Brian Epstein (The Beatles).

"You can't really dust for vomit"
Et af bandets store problemer er at deres trommeslagere bliver ved med at komme af dage på uheldig vis: Én bliver kvalt i bræk (en andens bræk!), én selvantænder og én dør i et 'bizarre gardening accident'. Inspirationen til dette er f.eks. både Led Zeppelins John Bonham og The Who’s notoriske Keith Moon, der vel er den berømteste afdøde trommeslager. Som et kuriosum kan det nævnes af Totos trommeslager Jeff Porcaro døde i 1992 af en reaktion over for et insektmiddel, han benyttede i sin have, kort sagt i et 'bizarre gardening accident'. De bands der står for skud er først og fremmest Led Zeppelin, Judas Priest, Uriah Heep, Deep Purple, Black Sabbath, Status Quo, AC/DC og Van Halen, der i øvrigt var berømte for at være besværlige mht. til forplejning – bl.a. forlangte de M&Ms med de brune sorteret fra – og dermed gav de inspiration til Nigel Tufnels arrige udfald mod afskåret pålæg, der ikke passer til brødskiverne!

"We had to rename ourselves"
Filmen byder også på lattervækkende glimt fra bandets tidligere perioder. Man ser deres 1966-inkarnation The Thamesmen spille 'Gimme Some Money' (i ens jakkesæt), og fra deres psykedeliske periode ser vi den Beach Boys-inspirerede '(Listen to the) Flower People' som også bringer stærke mindelser om Rollings Stones’ pinefuldt psykedeliske 'Their Satanic Majesties Request' (1967) med nummeret 'Sing This All Together (See What Happens)'. Ramt i plet er også bandets musik – med alle de rockklichéer der findes: lige fra guitar- og trommesoloer over sceniske 'finesser' som kæmpekraniet Jim til bandets rædselsfulde tekster. Blandt højdepunkterne er den legendariske 'Big Bottom' (inspireret af en gruppens allestedsnærværende groupier), hvori man bl.a. finder følgende verslinier: "My baby fits me like a flesh tuxedo, I want to sink her with my pink torpedo". Tåkrummende er også den prætentiøse indledning til 'Stone Henge', hvor Nigel Tufnel (iklædt kutte) fremsiger "In ancient times, hundreds of years before the dawn of history, lived a strange race of people – the druids. No one knows who they were and what they were doing, but their legacy remains". Disse tåbeligheder opsummerer bandets uhyrlige prætentioner, som selv den mest lidenskabelige musikelsker må indrømme, at man kan genkende fra den virkelige musikverden. Men selvom der er gået 20 år, er musikere ikke blevet mindre selvhøjtidelige og prætentiøse, og derfor er det stadig en udsøgt fryd at (gen)se filmen.
 
DVD-vurdering
Det helt unikke ved ekstramaterialet er, at det alt sammen opretholder illusionen om at Spinal Tap (eller Spynal Tap, som det skulle have heddet) er et rigtigt band. Det er igen meget gennemført lavet – men man får altså ingen informationer om de rigtige mennesker bag filmen.

De fem musikvideoer er 'Hell Hole' (fra albummet 'Smell the Glove'), 'Bitch School' (fra 'Break Like the Wind'), 'Big Bottom' (fra 'Brainhammer'), '(Listen to the) Flower People' (fra debutalbummet 'We Are All Flower People') og endelig singlen 'Gimme Some Money'. De to sidste ser man glimt af i filmen, men det er herligt at se dem i deres helhed. De andre kender man fra liveversionerne, men her får man altså musikvideoudgaven af dem – præcist lige tåbelige som man kunne forstille sig.

De fraklippede scener varer over en time (og har ingen undertekster), og de er i nogle (men ikke alle) tilfælde lige så morsomme, som dem der kom med i den endelige film, ud over at der er flere eksempler på subplots, der ikke er med i filmen. Da Nigel Tufnel f.eks. har forladt bandet i vrede finder Janine en erstatning i form af Ricky, den hotteste guitarist i San Francisco. Uheldigvis viser det sig snart at Ricky udgør en trussel mod bandet, da han langt overgår de andre i udseende, karisma og musikalsk talent. Vi hører mere om Nigel Tufnels inspirationskilder (indonesisk musik!) og om Dereks Smalls’ skilsmisseproblemer; vi ser bandet under en pinagtig radiooptræden (folk ringer ind og spørger dem om hvordan vejret bliver), Artie Fufkin på slap line, og vi bevidner den Sinatra-elskende limousinechaufførs møde med en joint.
Derimod ser vi ikke noget til New Wave-bandet The Dose, hvis kvindelige forsanger er skyld i de forkølelsessår, som alle bandmedlemmerne plages af i filmen (undtagen trommeslageren, der er mistænkeligt fri for dem).

'Where Are They Now' er en ubetalelig morsom dokumentarfilm, der på en prik ligner dem, man kan se på VH1. Vi erfarer ikke bare hvad der er sket med alle bandmedlemmerne, men også med mange af de andre mindeværdige personer. De lever alle en lidet glorværdig tilværelse – f.eks. arbejder Nigel Tufnel i et akvarium, og det har lært ham at kende forskel på mange fisk, (big, tiny, and medium), men fortiden har det med indhente ham: tre gange på fem år er han blevet genkendt! David St. Hubbins lever nu på indianervis i ét med naturen og må konstatere: "Eventually, you become too old to stay young".
Dokumentaren indeholder både klip fra den oprindelige 'dokumentarfilm' og fra Spinal Taps comeback-turné i 1992 (også dén var tilsyneladende hjemsøgt at ulykker). Det er ufattelig gennemført – og ufattelig morsomt!

Pressemødet er et utrolig grinagtigt (men meget kort) klip af Spinal Tap i deres psykedeliske periode – komplet med kofter og broderede veste. De svarer nøjagtig lige så tåbeligt på journalisternes spørgsmål som mangen en musiker siden hen har gjort – og det er ret sjovt. På spørgsmålet om hvordan de forholder sig til stoffer, svarer Nigel Tufnel at vand er stoffer: "Water is, like, a drug".

Heavy Metal Memories er et kort tv-reklamespot for en 'special tv-collection' af bandets musik. Det er igen meget gennemført og man kan more sig over musiktitlerne, der ruller hen over skærmen (såsom 'The Incredible Flight of Icarus P. Anybody' og 'Nice 'n' Stinky').
Danske fans må undvære kommentarsporet, hvor de aldrende bandmedlemmer sammen kommenterer filmen og rakker ned på Marty DiBergi, som de mener har fremstillet dem i et helt forkert lys! Desuden mangler 'Catching Up With Marty DiBergi', en 'dokumentarfilm' om Marty DiBergis videre liv og levned.
Fans, der ikke kan få nok af Spinal Tap, bør derfor lede efter 2-disc-udgaven – men der er nu også rigeligt at underholde sig med i den udgave, der kommer på det danske marked.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
C'est la vie!24/5
Solo: A Star Wars Story23/5
Standing Tall17/5
Charmøren17/5
Deadpool 216/5
Sankt Bernhard Syndikatet10/5
Farvel til Tyskland9/5
The Human Shelter9/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken film optrådte Brad Pitt, Robert de Niro og Dustin Hoffman sammen?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google