CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Dancer Upstairs

Produktionsland:
Spanien, USA

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Nicholas Shakespeare

Producere:
Andrés Vicente Gómez
John Malkovich

Fotograf:
José Luis Alcaine

Klipper:
Mario Battistel

Komponist:
Alberto Iglesias
Pedro Malgheas

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 4 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Nyheder:
26-04-05:
Forman laver film om Goya
08-07-04:
Ruiz instruerer Malkovich – igen
03-05-04:
Malkovich som Potter-skurk
16-04-04:
Malkovich hitchhiker
17-06-03:
Malkovich udgiver sig for Kubrick
15-01-03:
Malkovich som kunstner
 
Anmeldelser:
29-09-08:
Kærlighed i Koleraens Tid
25-04-08:
Kærlighed i Koleraens Tid
23-03-04:
Tom Ripleys spil
24-11-03:
Before Night Falls
06-10-03:
Napoleon Bonaparte
29-04-03:
Kødet skælver
07-11-00:
Being John Malkovich
14-04-00:
Bag skyerne
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9

Lyd:
5.1 DTS & Dolby Digital, 2.0 Dolby Surround

Ekstra materiale:
Trailer, Behind the Scenes
The Dancer Upstairs

Anmeldt af:Dorthe Brandt Larsen
Genre:Drama, Thriller
Varighed:128 minutter
Instruktør:John Malkovich
 
Anmeldelsesdato:28-05-2004
Medvirkende:Som:
Javier BardemAugustin Rejas
Laura MoranteYolanda
Juan Diego BottoSgt. Sucre

En mands opgør i en verden i oprør
 
John Malkovich er især kendt for sin afdæmpede og alligevel intense stil som skuespiller, og han har det med at ramme plet i karakterportrætter. I sin debut som instruktør præsenterer han en interessant og sjælden film hvori spanske Javier Bardem, som før har vist sit potentiale og blev Oscar-nomineret for sin præstation i Before Night Falls, fører Malkovichs arv videre. I The Dancer Upstairs giver Bardem endnu en fantastisk præstation og er filmens helt store oplevelse. På trods af det kommer filmen aldrig tæt nok på forholdet personerne imellem og bliver derfor ikke overbevisende på dette niveau.

Jagten på Ezequiel
Historien udspiller sig i et uspecificeret sydamerikansk land hvor den tidligere advokat Rejas har forsøgt at finde en mere ærlig måde at praktisere loven på, og derfor nu er politimand. Han forsøger at opretholde sin selvrespekt i et job hvor han arbejder under en korrupt regering og hvor han må se langt efter lønnen. Hans sans for retfærdighed og lysten til at gøre en forskel driver værket. Rejas sættes på sagen om den mystiske terrorist-leder Ezequiel, som har iværksat en revolution i landet og opildner masserne til oprør. Han kalder sig kommunismens fjerde flamme, men ingen aner hvem eller hvor han er, blot hærger hans radikale gruppe med brutal og makaber vold overalt og bl.a. hænger de døde hunde op i lygtepæle med filosofiske beskeder fra Ezequiel. Støt vokser gruppen hvis aktioner har mange af regeringens figurer som mål, og da Rejas og hans folk ikke kommer tættere på at finde Ezequiel sættes hæren ind for at udradere terrorist-tropperne, og nu må Rejas kæmpe ligeså meget mod uretfærdighed og opposition fra hærens side som mod Ezequiel. Midt i dette fuldkomne kaos forelsker Rejas sig i sin datters smukke balletlærerinde og forholdet mellem dem kommer til at betyde mere for sagen end han nogensinde havde kunnet forestille sig.

Utroværdig kærlighed
Grunden til at denne film stikker ud fra mængden er at den undgår mange konventioner og klichéer som ellers ofte ligger til denne type politiske dramaer som oftest ender i røg og damp. Men da kærlighedshistorien ikke gives nok tid til at blive troværdig føler man Rejas’ situation og de valg og problemer han står overfor helt ind til benmarven, mens især forholdet mellem Rejas og Yolanda, men også andre personlige forhold, aldrig uddybes og det er en mangel i filmen. Dialogen er præget af tør humor som ikke er fuldstændig forfejlet, men i mange tilfælde virker akavet og fejlplaceret. Rejas’ makker fungerer især som et comic relief-element, men på skuespiller-planet matcher Juan Diego Botto slet ikke Javier Bardems standard. Bardems stille karismatiske og let underspillede optræden minder meget om instruktør Malkovichs egen opførsel og stil som skuespiller. Derudover er det et problem at der tales engelsk i filmen, da historien finder sted i et spansk-talende land og der tales med meget stærke accenter. Disse to ting kombineret gør at man uvilkårligt fokuserer på det.

Stemningsfuldt udtryk
Filmens smukke billeder og brug af både stærke farver og en del mørke skaber en stemning og tone som viser at Malkovich har sans for detaljer i hvert eneste billede. Det giver også seeren mulighed for at bruge sin fantasi til at tænke sig til hvad der sker i de mørke gader og huse, også udenfor selve billedet. Klipningen og kameraarbejdet er effektivt med til at øge spændingen, bl.a. når der krydsklippes mellem to vigtige begivenheder i handlingen og farten øges. Tempoet er ellers skruet helt ned, og eftersom man er vant til den stramme og hurtige handling i en Hollywood-film kan det næsten føles dræbende. Men den langsomme rytme forlanger netop seerens opmærksomhed på detaljerne og den komplekse karakter Rejas. Ligesom med Malkovichs egen spillestil beherskes tempoet og tiltager kun ind imellem. Det er forfriskende med en politisk thriller der afhænger mere af karakter og stemning end af teknisk flotte men intetsigende shoot-out scener og biljagter.

Mere personligt end politisk drama
Ind imellem halter filmens definition af situationer. Det understreges f.eks. slet ikke kraftigt nok at Ezequiel ved filmens slutning har haft hovedstaden i et jerngreb i mere end 10 år. Det fremgår først tydeligt til sidst i filmen hvor længe og hvor meget det har betydet for landet. Da sættes mange ting på plads som man mangler at få at vide tidligere i filmen. Spændingsopbygningen er effektiv selvom den i perioder ligger helt stille, og man overraskes af et par betydningsfulde drejninger i plottet. Man indvies dog ikke i regeringens korruption og undertrykkelse af befolkningen og mærker mere til Rejas’ frustrationer end til det kaos der regerer i lande. Det er naturligvis i overensstemmelse med Malkovichs større interesse i hovedpersonens personlige historie end i ideologi og historiske detaljer. Portrættet af Rejas havde dog utvivlsomt virket stærkere hvis der var gjort mere ud af selve situationen i landet.
Filmen har mange lag af betydning og man kan gennemgå den på kryds og tværs i hovedet uden at man føler at man har været rundt om alt. Javier Bardem grundlægger filmen som derudover holdes sammen af en god og gribende historie som ikke fortælles konventionelt med fart over feltet, men giver sig god tid til at opbygge stemning.
 
DVD-vurdering
Der er absolut ingen grund til at råbe hurra for ekstramaterialet på denne dvd. Her er en trailer for filmen og derudover en næsten lydløs udgave af ‘bag kameraet’ som viser Malkovich instruere Bardem i en række situationer, men eftersom man intet kan høre af hvad der bliver sagt er det spild af tid at se på med mindre man finder det spændende at gætte sig frem til hvad det er Malkovich gestikulerer og taler om.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Febri
8-6-2012 12:10
this is the first I've heard of this film. wow, it actually looks GOOD! they even made a tired ass song like BACK IN THE SADDLE AGAIN work! MIRREN: the hontses (yes, I'm aware of her age)WILLIS: in the right film, STILL the man!FREEMAN: have you ever not loved him?MALKOVICH: endless love/respect.PARKER: I'd still pick MIRREN over her in regards to acting and looks, but I dig her as well.one of the better action trailers I've seen in awhile. makes me feel like I'll really be missing out if I miss this movie. I'm there.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
”Fem småforbrydere. Tonvis af kokain. 27 døde. To overlevende og ikke skyggen af et bevis.” Hvilken film er der tale om?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google