CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Girl with a Pearl Earring

Produktionsland:
UK, Luxembourg

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Olivia Hetreede

Producere:
Andy Paterson
Anand Tucker

Fotograf:
Eduardo Serra

Klipper:
Kate Evans

Komponist:
Alexandre Desplat

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(73 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
09-12-05:
Scarletts to kostumefilm
13-12-04:
Mod muren kåret som årets europæiske film
31-08-04:
Kan man stole på Scarlett?
30-06-04:
Allen hyrer Johansson
23-06-04:
Egoyan hyrer Bacon og Firth
23-03-04:
Johansson i Napoleon-film
04-02-04:
Firth, Thompson & de syv rædsler
27-01-04:
Oscar-nomineringerne 2003 - City of King
21-01-04:
2003s BAFTA-nomineringer
12-01-04:
Kritikerne elsker Kongen & Splendor
19-12-03:
Golden Globe-nomineringerne for 2003
08-09-03:
Guldløve og debutantpris til russer i Venedig
19-09-02:
Maleren Firth
 
Anmeldelser:
11-07-11:
Kongens store tale
20-07-10:
A Single Man
04-03-10:
A Single Man
22-12-08:
St. Trinian's
04-06-07:
Scoop
17-11-05:
A Love Song for Bobby Long
26-10-04:
Stolthed og fordom [tv-serien]
20-07-04:
Lost in Translation
05-05-04:
Love Actually
29-04-03:
The Importance of Being Earnest
02-12-02:
In the Bedroom
19-08-02:
Ghost World
04-03-02:
Enken fra Saint Pierre
30-01-02:
Bridget Jones' Dagbog
 


Pige med perleørering

Anmeldt af:Mikkel Andersen
Genre:Drama
Varighed:100 minutter
Instruktør:Peter Webber
 
Premieredato:22-10-2004
Medvirkende:Som:
Colin FirthVermeer
Scarlett JohanssonGriet
Tom WilkinsonVan Ruijven
Judy ParfittMaria Thins
Cillian MurphyPieter
Essie DavisCatharina

Den brede pensel
 
En af den hollandske baroks største kunstnere, Johannes Vermeer, skaber mellem 1665 og 1667 det uudgrundelige værk "Pige med perleørering". Mange kunsthistorikere har siden haft forskellige forslag til, hvem skønheden på maleriet er. Men det er kun blevet til gætterier, og derfor har manuskript- og romanforfatter Tracy Chevalier kunne dramatisere sin egen version af historien. Desværre udtværes al optræk til dramatik i Peter Webbers filmatisering, der til gengæld glimrer ved en åndeløs flot komponeret billedside samt det lysende talent Scarlett Johansson.


Copyright:
SF Film
Den lille pige fra Delft
Den lille by Delft med den venetianske charme er ramme for den syttenårige pige Griets liv. På grund af forældrenes skrantende økonomi bliver hun ansat som tjenestepige hos den katolske familie Vermeer. Familiens mandlige overhoved, maleren Johannes, opdager hurtigt Griets sans for lys og farver og efterhånden også hendes unikke ansigtstræk.

og hvad så....
Men Johannes' kone og børn bliver jaloux på Griets tiltagende indvirkning på den store maler og hans arbejde. Og dermed skulle historien være klar til afgang - det er den bare ikke. De opmærksomhedskrævende børn, den grove tjenestepige, den manipulerende svigermoder, Johannes' hysteriske kone – alle synes de at have problemer med den skønne protestant, Griet. Men konflikternes ophav lærer man sjældent at kende, ligesom kun få af dem leder frem til et udløsende klimaks. Og når klimakset så endelig indtræffer, virker det som regel fladt og ligegyldigt.


Copyright:
SF Film
Lys i mørket
Lige så formørket historien fremstår, lige så oplyst glad bliver man ved fotograf Eduardo Serras arbejde samt filmens scenografi. Med stort held er udgangspunktet Vermeers elegante billeder. Fra begyndelse til slut fornemmer man, hvordan Delft samt Vermeerfamiliens stuer ser ud i denne hollandske blomstringstid. Når øjnene vænner sig til de mørkere nuancer, males interiøret i et væld af velkomponerede farver og detaljer altid med vinduet som eneste lyskilde – nøjagtig som i Vermeers malerier. Bugnende fade med farvestrålende frugter og grøntsager, forgyldte lysestager og prægtige kjoler på stillesiddende kvinder åbenbarer sig fra de glasmalede vinduers skær. Selvfølgelig er Vermeers originaler prægtigere, men det her kommer tæt på – og det virker. Som modtager forstår man, hvorfor Vermeer i sådanne omgivelser skaber billeder som "Herre og dame der drikker vin" og "Pige med vinglas".

Smukke kvinder
De kvindelige skuespillere og deres garderober smelter dramatisk sammen med de smukke billeder. Scarlett Johansson var særdeles overbevisende i Ghost World og især i Lost in Translation. Og igen er hun lærredets centrum som den fåmælte og underdanige tjenestepige med den unge piges lyst til livet prikkende i kroppen. Desværre rækker Colin Firths talent slet ikke. I den vigtige rolle som maleren selv er hans eneste ansigtsudtryk lige så kedeligt, nedtrykt og visionsløst som…ja, plottet.

Hvordan man blander farven sort
Når den brede pensel dyppes i alverdens farver på én gang, uden at nogen af farverne får lov at folde sig helt ud, ja så får man farven sort. Og sort fremstår filmens bevæggrund. Måske vil Peter Webber her i sin spillefilmsdebut gerne male et portræt af en kunstners lidelsesfulde arbejdsproces spændt op mellem idealer og virkelighed? Måske vil han nærme sig en kunstners inderste væsen ligesom i de vellykkede Pollock eller Love is the Devil, eller måske vil han bare gerne optegne den rå betagelse af skønhed? Hvad ved man som biografgænger? Ikke meget. Filmen skal ses på grund af billederne, scenografien samt det tyveårige stjerneskud Scarlett Johansson, som forhåbentligt næste gang vælger et manuskript, der giver mere plads til talentet.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Skarlagen
3-12-2006 14:50
Det er sjældent, at en filmatisering er bedre end bogen, men det er tilfældet her. Bogen er også god, men filmen er simpelthen så smuk, fyldt med maleriske billeder. En fryd for øjnene!

smuk!
12-1-2006 15:24
smuk smuk!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
C'est la vie!24/5
Solo: A Star Wars Story23/5
Standing Tall17/5
Charmøren17/5
Deadpool 216/5
Sankt Bernhard Syndikatet10/5
Farvel til Tyskland9/5
The Human Shelter9/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film vandt Oscaren for 'bedste film' i 2002?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google