CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
In the Cut

Produktionsland:
USA, Australien

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Jane Campion, Susanna Moore

Producere:
Nicole Kidman
Laurie Parker

Fotograf:
Dion Beebe

Klipper:
Alexandre de Franceschi

Komponist:
Hilmar Örn Hilmarsson

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(21 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
12-01-06:
Stjerneinstruktører bag humanitær filmserie
16-02-05:
Meg Ryan spiller filmstjerne
14-02-05:
Eucalyptus udsat
 
Anmeldelser:
17-03-05:
The Piano
15-03-05:
En engel ved mit bord
17-11-04:
Against the Ropes
25-09-01:
Proof of Life
30-08-00:
Søvnløs i Seattle
16-08-00:
Holy Smoke
21-03-00:
Eyes Wide Shut
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic WideScreen, 1.85-1

Lyd:
Dolby Surround 2.0, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor, slettede scener, bag kameraet
In the Cut

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Thriller
Varighed:113 minutter
Instruktør:Jane Campion
 
Anmeldelsesdato:06-07-2004
Medvirkende:Som:
Meg RyanFrannie Avery
Mark RuffaloDetective James A. Malloy
Kevin BaconJohn Graham
Jennifer Jason LeighPauline
Nick DamiciDetective Richard Rodriguez
Sharrieff PughCornelius Web

De forkerte valg
 
Af og til må skæbnen udfordres og livsrejsen lægges af spor, man aldrig havde drømt om at følge. Frannie Avery (Meg Ryan) er single, skolelærer og generelt faldet fint på plads i det, der ligner hendes plads i livet. Der er ingen mand involveret i planerne, et stort problem hvis man spørger hendes halvsøster Pauline (Jennifer Jason Leigh), der bor over en stripbar og frådser i mænd og sex, så hun næsten ikke selv kan følge med. Frannie er klar over afsavnet, men ikke villig til at bryde det sikre mønster for at prøve noget nyt.

Blowjobbet
Men så sker det. På en bar leder hun efter toilettet i den mørke, drømmeagtige kælder, da hun ser en kvinde give en mand et blowjob. Råheden og det ukomplicerede i sexakten fænger hende, hun kigger på, følger rytmen på kvindens hoved, registrerer ligegyldige detaljer som en lille tatovering på mandens håndled – men forbliver ellers anonymt på afstand, ganske som hun heller ikke kan identificere de to personer i skyggerne. Et par dage efter sidder betjenten Malloy (Mark Ruffalo) på hendes trappetrin, da hun kommer hjem. Hovedet fra et lig er blevet fundet i den have, der hører til boligblokken, og nu er Malloy på udkig efter spor.

Tabt kontrol
Malloy vækker noget i Frannie. Måske var det blowjobbet, der tændte flammen, men Frannie er ikke bleg for at spille op til Malloy, der er noget yngre end hende men mystisk på den dragende måde, og han er ikke sen til at følge op på tilbuddet. De ender naturligvis i seng sammen og straks blænder begæret for Frannies normalt så analytiske realitetssans. Snart finder hun ud af, at kvinden i barens kælder, bar hovedet, som få timer senere lå afskåret i haven – og at hun formentlig har set hende sammen med morderen - og bedre bliver det naturligvis ikke, da Malloy viser sig at bære en lille, markant tatovering på håndleddet, men da brikkerne i puslespillet begynder at falde på plads for vores hovedrolle, er det for sent at stoppe det buldrende begær, og hun fortsætter med at opsøge den afventende og uforudsigelige Malloy.

Fanget
Jane Campion laver gerne film om kvinder, der mere eller mindre frivilligt lader sig fange i følelsesspil styret af kolde og kyniske mænd. Det var situationen for Holly Hunters stumme tilflytter i The Piano, for Kate Winslets hjernevaskede Ruth i Holy Smoke og ikke mindst for Nicole Kidman i den brutalt dystre Portrait of a Lady. Campion fortsætter, denne gang med Nicole Kidman som producer, med at føre sin kvindelige hovedrolle i samme, fastlåste situation, men som det blev antydet i Holy Smoke, begynder de kuede kvinder også at kunne ane en udgang på kvalerne i Campions hænder. Også Frannie, som nok er styret af kræfter, hun ikke vidste, hun besad, formår at samle sig, når det virkelig gælder.

Bundet af plottet
Problemet i In the Cut er, at konflikten udspiller sig under dække af en standardthriller om en udspekuleret seriemorder. Der bliver brugt uforholdsmæssig megen tid på plotafviklingen, og her er Campion gevaldigt på udebane. Filmen bliver aldrig spændende eller overraskende, og det hæmmer den underliggende historie om Frannies blinde besættelse af Malloy. Det burde være muligt at gøre en kvindes, seksuelle frihedstogt spændende på anden måde end at lade hende drages af en formodet seriemorder, og man bliver ærlig talt lidt træt af hendes utroværdigt langsomme indsigt af situationen omkring hende. Historien er baseret på en roman af Susanna Moore, som også har hjulpet Campion med manuskriptet, så ansvaret ligger ikke udelukkende hos instruktøren, men lidt nytænkning i konverteringen til film havde ikke skadet.

Genreskift
Filmen har scoret masser af opmærksomhed, fordi den markerer så afgørende et rolleskift for Meg Ryan, der har underholdt i utallige romantiske komedier af den absolut uskyldige slags. Her faker hun ikke en orgasme foran Billy Crystal, men hun smider tøjet og dyrker følelseskold sex på lærredet. Hun har selv udtalt, at det var vigtigt for hende at prøve en anden genre, og hun gør det da også helt fornuftigt, men det er stadig tæt på at være en svaghed for filmen at have så markant et navn fra en anden genre til at spille rollen. Campion scorer point på et par små, koncentrerede scener, der behandler filmens spændende element, Frannies ukontrollable lyst, men filmen som helhed taber på at være for kedelig som thriller, for usexet og kold til at være erotisk og ret beset lidt for klodset konstrueret til for alvor at overbevise.
 
DVD-vurdering
Ekstramaterialet rummer flere interessante indslag, som er med til at give lidt ekstra kød på historien om Frannie.

Turen bag kameraet er på et kvarter og rummer gode interviewbidder med de medvirkende, hvor der tales seriøst og fornuftigt om manuskriptet og historiens fascinerende sider. Som opvarmning til kommentarsporet med instruktøren Jane Campion og producer Laurie Parker er de femten minutter velvalgte, og så kan man undervejs gennem filmen lytte til småsnakken mellem de to kvinder. Det er ganske glimrende og relevant, og især Jane Campion fremtræder som en impulsiv og interessant filmskaber.

Endelig er der syv slettede scener, som sagtens kunne have været præsenteret mere elegant. To af dem stikker ud (1 og 6) som længere og interessante scener med hhv. Meg Ryan og Kevin Bacon samt Meg Ryan og Nick Damici. De to giver en fin udbygning af forholdet mellem vores hovedperson og de to biroller, mens de øvrige fem scener er ligegyldige.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
B.O. Hansen
24-7-2007 13:37
Gisp, hvor ville jeg hellere have haft en kvindelig anmelder her. Der er så meget mænd ikke forstår. Hvad?...jeg er selv mand?? Jo, men så lad os gå hen på den nærmeste café og sammenligne anima'er :-)

HeavenZanny
24-2-2004 22:57
Det der irriterer mig mest ved denne her film er, at det hele er så pokkers uelegant ! Plottet er ucharmerende, hullet og alt for let gennemskueligt... Som en kvinde irriteres jeg gevaldigt af Meg og hendes håbløse lidenskab, der egentlig bare virker sølle... For mig virker seriemorderen altså ikke spor udspekuleret... Det er langtrukkent, farvefiltre hæmmer i stedet for at underbygge filmens stemning... Og jeg undrer mig meget over, at nogen kan være så hovedløse - præsis ligesom jeg undrer mig over, at nogen kvinder stadig finder Peter Lundin tiltrækkende... :) Husmorsymdromet, hverdagstummelum og idioti - længslen efter spænding - den er altså ligesom mere sund at leve ud på overlevelsestur i Cambodia eller whatever... Hvis man nu absolut skal vove noget... :P~
Forresten tak til Frederik Asschenfeldt Vandrup, fordi han har lidt mere tiltro til det modsatte køn end Jane Campion og påpeger at Frannies opfattelse af situationen er utroværdigt langsom... Det er simpelthen endnu mere pinagtigt end Forest Gumps chokoladefilosofi... :P~


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken klassiker hører man Frank McCloud sige følgende:

"When your head says one thing and your whole life says another, your head always loses."
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google