CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Forbrydelser

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Annette K. Olesen, Kim Fupz Aakeson

Producere:
Ib Tardini

Fotograf:
Bøje Lomholdt

Klipper:
Molly Marlene Stensgaard

Komponist:
Jeppe Kaas

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(121 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
24-03-05:
Flinth og Villum Jensen lukker dogme-serien
27-02-05:
Kongekabalen gik op for Arcel
21-01-05:
Bodil-nomineringerne 2005
17-01-05:
Robert-priserne 2005
17-12-04:
12,5 mio. biografture i 2004
14-12-04:
Robert-dysten 2005 er åbnet
15-06-04:
Flere priser til danske film
22-04-04:
Lad de små børn til festival i Karlovy Vary
09-01-04:
Sonja Richter Shooting Star i Berlin
12-12-03:
2 ryk til Berlin
03-12-03:
Forbrydelser udtaget til Berlin
02-06-03:
Jørgen Kiil er død
 
Anmeldelser:
14-11-11:
En ganske rar mand
29-08-11:
En familie
14-11-08:
Lille soldat
07-11-08:
De usynlige
19-10-06:
En soap
16-08-06:
1:1
29-08-05:
Anklaget
24-11-04:
Lad de små børn
14-08-02:
Små ulykker
 
Artikler:
29-11-05:
DVD: Dogme Kollektion 1-4
26-03-04:
Premiereinterview: Paprika Steen
03-02-04:
Berlin '04: Europæisk dominans
27-03-02:
Kim Fupz Aakeson: En kreativ slagsbror, del 2
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Standard 1.33:1 (4:3)

Lyd:
Dolby Digital 2.0

Ekstra materiale:
Pigerne bag "Forbrydelser", alternativ slutning, 4 featuretter, 9 fraklippede scener, trailer.
Forbrydelser

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Drama
Varighed:94 minutter
Instruktør:Annette K. Olesen
 
Anmeldelsesdato:04-08-2004
Medvirkende:Som:
Ann Eleonora JørgensenMaria
Trine DyrholmKate
Nicolaj Kopernikus
Lars Ranthe
Sonja Richter
Mette Agnete Horn
Se komplet creditliste her

Troen på det
 
Annette K. Olesen er ved at markere sig i branchen på den rigtige danske måde. Først den komiskalvorlige gennembrudsfilm om parlivsknas (Små ulykker), og så en Dogme-opfølger, der skal konstituere navnet. Heldigvis ser den talentfulde instruktør ud til at tage udfordringen op på sin egen måde. Hendes anden film er lidt mere kantet i sin tematik end vi normalt udsættes for herhjemme med mindre instruktøren hedder Trier eller Vinterberg. Annette K. Olesen er bare ikke endnu så konsekvent en filmskaber. Forbrydelser er ret så vellykket og viser hvad hun kan, men slet ikke hvor langt talentet rækker.

Både Ann Eleonora Jørgensen (tv) og Trine Dyrholm spiller fortrinligt de roller, de i samarbejde med instruktøren har udviklet.

Copyright:
Nordisk Film
Ikke helt som de andre
Man når lige at tro, at det bliver endnu en dansk film i den række, der har været så udskældt for at gentage sig selv. Men at filmens hovedperson Anna (Ann Eleonora Jørgensen) ikke kan få børn med sin kæreste Frank (Lars Ranthe) er ikke selve filmens omdrejningspunkt. Ann er nyuddannet teolog og bliver ansat som fængselspræst i en kvindeafdeling. Her møder hun den indsatte Kate (Trine Dyrholm), der rygtes at have særlige evner. Da Anna mod al forventning pludselig viser sig at være gravid, ændres historien drastisk.

Tvivlen
Alt er nemlig hverken fryd eller gammen. Fostret viser sig at bære en kromosomfejl, og Frank og Anna tvinges ud i beslutningen om at skulle føde et måske handicappet barn. I fængslet kaster den indestængte Kate sin tillid på betjenten Henrik (Nicolaj Kopernikus) og et spirende forhold opstår mellem de to stille sjæle. Men Kates fortid indhenter hende og Anna begynder at tvivle på sin tro.

Jens Albinus er med i en birolle og gør det ligesom kollegaen Nicolaj Kopernikus og resten af holdet upåklageligt.

Copyright:
Nordisk Film
Store temaer i lille film
Annette K. Olesen har igen allieret sig med manuskriptforfatteren Kim Fupz Aakeson, der her viser han kan andet end være pendant til dansk films sjove mand Anders Thomas Jensen. Rammen om deres historie er tragedien, hvor selv de almindeligvis så verdslige danskere tvinges ud i spørgsmål om tro og tilgivelse. Forbrydelser er ikke mindst på papiret en modig film om disse størrelser, hvor også moral, etik, skyld og ensomhed iblandes. Tør vi tro på mirakler, når virkeligheden trænger sig på? Tør vi hjælpe og ikke mindst: tør vi også at tage imod hjælp? Det er et stort brød at slå op, og filmens force og svaghed er nok på en og samme tid, at den formår at binde dem sammen i den lille fortælling. Karakterernes eksistentielle valg er her fast forankret i den grå, almindelige hverdag og Forbrydelser bliver derfor også en meget jordnær film, man godt kunne ønske fik taget det sidste skridt i den såkaldte 'nye retning' for dansk film.

Hvorfor Dogme?
En af grundene hertil er også dens stilistiske udtryk, der i det lille digitale format ikke rigtig får noget spillerum. At Forbrydelser skulle være en dogmefilm er der sikkert mange gode markedsstrategiske forklaringer på, som Zentropa-producer Ib Tardini kunne tale længe og flot om, men Annette K. Olesens film bliver også et eksempel på at Dogme er ved at have udspillet sin rolle. Man kunne med god grund spørge sig selv, om ikke instruktøren ville have fået mere ud af helt frie rammer, eller i de mindste have eksperimenteret mere med de muligheder, der trods alt eksisterer i Dogme, som eksempelvis Tomas Vinterbergs Festen var et stærkt levende eksempel på.

Til Berlin
Alle nævnte forbehold til trods er Forbrydelser stadig en vedkommende og elegant sammenskruet fortælling, der nok skal røre de fleste danskere i mørket og også vise udlandet, at vi stadig er opmærksomheden værd. Annette K. Olesen er netop ved at gøre sig klar til at tage til Berlin Festivalen, hvor Forbrydelser under den engelske titel In Your Hands repræsenter Danmark i det prestigefyldte konkurrenceprogram, og eftersom Små ulykker fik en flot pris for Bedste Europæiske Film forrige år, er der god grund til at tro, at Forbrydelser, der har fået spidset kanter yderlige, skal kunne klare sig bedre. Det store instruktørtalent har i hvert fald bevist, hun ikke er bange for at bestige nye tematiske bjerge – næste gang, som i øvrigt bliver tredje og måske lykkens med Kim Fupz, skal hun være velkommen til også at tro fuldt ud på sit talent og kaste sig ud – også selvom landingen bliver hård.
 
DVD-vurdering
Ekstramaterialet rummer et par glimrende kig om bag filmens historie, et kig på pigerne, der lavede filmen, og de oplevelser, det har givet dem. Instruktøren Annette K. Olesen er med os hele vejen, men det er interessant at betragte arbejdet med at sætte sig ind i figurerne og overhøre nogle af overvejelserne om filmens grad af realisme. For det er tydeligt i hvert fald for skuespillerne, at Dogme-kravene om at befinde sig de steder, man optager, har været særligt hårde her i Forbrydelser, som er optaget i et fængsel og på en afdeling for forældre med sygdomsramte spædbørn.

Materialet er delt op i en stor feature og fire mindre featuretter, men det bør ses samlet for det bedste udbytte. Filmens slettede scener præsenteres grundigt og sagligt at instruktøren, som to steder må indrømme, at hun næppe aldrig finder ud af, om ikke den slettede scener burde have være forblevet i den endelige film.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (4 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
jkcarlo
13-1-2005 01:27
efter at have læst de andre indslag om denne film, undrer det mig ikke, at det en pige der vender tommelfingeren opad og de to drenge der vender den ned. Jeg sad netop og tænkte, da jeg så den, at det da primært måtte være en film for piger.
Filmen har godt nok potientale, men taber på et tidspunkt fuldstændig pusten og slutningen virker ulogisk og klodset. Ellers ærgeligt, for mulighederne er til stede og skuespillerne gør det generelt godt, især nicolaj k., trine dyrholm og undtagelsesvis også sonja richter, der blomstrer i den noget uvante rolle som junkie.
Især udnyttes præsterollen ikke godt nok (gud kontra synd) og filmens problemstof er ganske enkelt for tyndt (eller dårligt udnyttet).
Jeg forstår ikke, at filmen har fået så gode anmeldelser i de danske aviser - man foranlediges til at tro, at der er stukket noget under bordet
*** (tre af seks)

Dane
1-12-2004 09:13
Hmm, syns det er ret så tydeligt at der er "lånt" en del af handlingen fra flere amerikanske film som f.ex Den Grønne Mil.
Syns slet ikk historien holder til en dansk film. Det virker ikke overbevisende nok.
I øvrigt ringe skuespil.
Endnu et bevis på, at vi herhjemme bare ikk kan lave gode film, har hverken pengene til det eller folkene til det.
Såå, tommelfingeren nedad herfra.

helena
8-11-2004 14:05
En god film, med en meget dumt slutning. Jeg hadder slutningen hvor den sluttede bare lige sådan uden videre.. Jeg blev så gal.. men selve filmen er god, syndes jeg selv. Meget Anderledes end de hollywood filmerne..Den er meget dybt og man følger mere i hvad der handler om..

kim
6-11-2004 17:40
godnat og sov godt
død kedelig


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Kingsman: The Golden Circle21/9
Kærligheden flytter ind21/9
Paula21/9
LEGO Ninjago filmen21/9
I min datters navn21/9
Paris må vente21/9
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Smølferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Skønheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken af disse oplysninger om Jodie Foster er forkert?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google