CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Mona Lisa Smile

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Lawrence Konner, Mark Rosenthal

Producere:
Elaine Goldsmith-Thomas
Paul Schiff
Deborah Schindler

Fotograf:
Anastas N. Michos

Klipper:
Mick Audsley

Komponist:
Rachel Portman

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(70 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
02-06-04:
Julia Roberts er gravid
22-12-03:
Box Office uge 51: Kongen regerer – og slår rekorder
27-05-03:
Hanson vil gøre Dunst til prostitueret
05-05-03:
Gyllenhaal bedrages af Reilly
04-03-03:
Callie Khouri & Mike Newell
08-12-02:
Julia Stiles kæreste med prins
19-09-02:
Harden & Roberts
05-07-02:
Julia Roberts gift
26-10-01:
Julia Roberts lærer fra sig
 
Anmeldelser:
11-11-10:
Spis bed elsk
11-02-10:
Valentine's Day
17-06-09:
Han er bare ikke vild med dig
21-12-05:
P.S.
03-11-04:
Win a Date with Tad Hamilton!
18-10-04:
Secretary
13-09-04:
Carolina
21-07-04:
The Prince and Me
02-02-04:
Levity
25-02-03:
Pollock
15-05-02:
Crazy/Beautiful
05-03-02:
America's Sweethearts
16-01-02:
Hamlet
07-11-01:
Save the Last Dance
20-08-01:
The Virgin Suicides
01-11-00:
Erin Brockovich
14-06-00:
En skærsommernats drøm
06-06-00:
Strike!
 
Artikler:
15-05-03:
NAC: Maggie Gyllenhaal
24-04-01:
Julia Roberts
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Anamorphic Widescreen 1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0

Ekstra materiale:
Featuretter, trailer, musikvideo
Mona Lisa Smile

Anmeldt af:Pernille Flensted-Jensen
Genre:Drama, Komedie
Varighed:117 minutter
Instruktør:Mike Newell
 
Anmeldelsesdato:10-08-2004
Medvirkende:Som:
Julia RobertsKatherine Watson
Kirsten DunstBetty Warren
Julia StilesJoan Brandwyn
Maggie GyllenhaalGiselle Levy
Marcia Gay HardenNancy Abbey
Dominic WestBill Dunbar
Se komplet creditliste her

Dead Poets Sorority
 
Det er ikke første gang i de senere år, at 1950’ernes hykleri og reaktionære tankegang udstilles på film. Som eksempler kan nævnes Gary Ross' følsomme Pleasantville fra 1998 og naturligvis Todd Haynes’ sublime gendigtning af All That Heaven Allows, Far From Heaven. Mike Newells seneste film, Mona Lisa Smile har samme ambitioner, men den virker sine steder for uforløst, og mange personerne er for klichéprægede til rigtigt at gøre indtryk.

Sammenstød mellem Kirsten Dunst og Julia Roberts' figurer

Copyright:
SF Film
Tænk selv
Julia Roberts spiller Katherine Watson, en nyuddannet kunsthistoriker fra Californien. Hun rejser bort fra sin kæreste (John Slattery) for at påbegynde sin lærergerning på et af landets mest prestigiøse og konservative colleges, New Englands Wellesley College, hvor hun forventer at skulle undervise stræbsomme og dygtige unge piger. Og hun ser ud til at få sin bekomst, for en af filmens første scener er enhver undervisers mareridt: Den lektion som hun har forberedt er på alt for lavt et niveau, og pigerne håner hende. Men Katherine gennemskuer hurtigt, at pigerne er gode til at lære udenad, men ikke til at tænke selv.

Venindekredsen
Hun lejer fluks et værelse hos den frustrerede pebermø Nancy (en herlig Marcia Gay Harden) og lægger undervisningsstilen om. Hun åbner pigernes øjne for Picasso og Pollock – men lægger sig dermed ud med skoleledelsen. Det siger næsten sig selv at Katherine nu i bedste Dead Poets Society-stil skal ændre pigernes liv for evigt, og der er da også en del af filmen, der fra nu af er ret forudsigelig. Men helt som man venter går det nu ikke. For eksempel støder Katherine sammen med nogle af pigerne, der efter hendes smag er alt for opsatte på at blive gift i stedet for at udnytte deres evner, og dermed ofre en eventuel karriere på hjemmets alter. Den selvretfærdige Betty (Kirsten Dunst) står spidsen for kredsen, der også rummer den kiksede (læs: lidt buttede) Connie (Ginnifer Goodwin), den begavede Joan (Julia Stiles) og den udsvævende Giselle (Maggie Gyllenhaal), der bl.a. har haft en affære med skolens italiensklærer Bill Dunbar (Dominic West).

Dunst, Gyllenhaal og Goodwin - i et hyggeligt øjeblik

Copyright:
SF Film
Skitser
Filmen har held med uden at overdrive at genskabe et 1950’er-look bl.a. ved at vise glimt af gamle tv-programmer og reklamer – og den slutter med billeder fra en Levittown – om noget symbolet på konformitet. Til gengæld har den mindre succes med at give skuespillerne det rette udseende: Julia Stiles og især Marcia Gay Harden er fine, men Roberts ser ud som om en tidsmaskine indstillet på '2003' har teleporteret hende til 1950’erne. Hun er ellers forbavsende god i rollen som universitetslærer. Hun sekunderes af repræsentanter fra den nye generation af amerikanske skuespillerinder, men de går nærmest til spilde i deres små og klicheagtige roller. Julia Stiles har ikke meget at lave som den begavede studerende, der måske gerne vil drive det videre end til bare at blive hustru. Det lykkes Maggie Gyllenhaal og Ginnifer Goodwin at skabe sympati omkring deres nødtørftigt tegnede roller, men Kirsten Dunst er rent ud sagt elendig i en rolle, der kræver at hun skal veksle mellem pæn og perfid. Det første klarer hun fint, men det andet er rædsomt overspillet og lidet overbevisende. Hver gang hun skal spille ondskabsfuld, kniber hun øjnene sammen i et mislykket forsøg på at se gemen ud. Scenen, hvor hun grådkvalt peger på et billede af Mona Lisa og til sin reaktionære (og karikerede) mor spørger "Hun smiler, men er hun glad?" er også ganske pinagtig.

Svagheder
De største svagheder i filmen ligger i dens mangel på vovemod og dens skildring af Katherine. Der synes ikke rigtig at være noget på spil for Katherine. Jo, vist misbilliger skoleledelsen hendes 'uortodokse' undervisningsmetoder, men hvor uortodokse er de egentlig, og hvilke konsekvenser har det for hende og eleverne, ud over at hun indkaldes til en civiliseret samtale med rektor (den statelige Marian Seldes)?
Tag Dead Poets Society eller for den sags skyld den mere firkantede Drengene fra Skt. Judes, og se lærere, der for alvor kæmper for deres sag – med alvorlige følger for dem selv og eleverne. Det er som om filmen ikke tør gå linen helt ud, og den virker derfor som om den ikke helt kan leve op til sine egne ambitioner. Ydermere inviteres tilskuerne til at være på Katherines side, men faktisk er hun omtrent lige så lukket over for andres ideer, som de er over for hendes. Der er to situationer i filmen, hvor hun bliver fornærmet over at en kvinde efter moden overvejelse tager en anden beslutning end den hun havde tænkt sig.
Mona Lisa Smile er lækker at se på og fortælletempoet fint, men budskaberne '1950’erne var konforme' og 'man skal forfølge sine mål' er leveret før – og bedre.
 
DVD-vurdering
(af - FAV)

Ekstramaterialet afspejler glimrende filmens pæne og polerede udtryk i de to væsentlige featuretter. "What a Woman Wanted" er et kig på 50'ernes kvinder, hvor filmholdet ledsaget af rigelige klip fra selve filmen kommer med mere eller mindre dybsindige udtalelser om den periode, de har forsøgt at skildre. "College - Then and Now" giver næsten sig selv - et tilsvarende glimt af college-livet i 50'erne.

Mere ligegyldigt er skuespillerindernes syn på kunst i den påtagede "Art Forum", hvor man kan høre Julia Stiles og Kirsten Dunst forklare, hvorfor både Mona Lisa og Jackson Pollock kan betragtes som kunst.

Endelig er der musikvideoen til Elton John-sangen "The Heart of Every Girl", som spiller under rulleteksterne samt en trailer for filmen. Og som en lille godbid kan nævnes, at de indledende trailers for andre titler fra samme distributør skifter alt efter hvilket sprog man vælger, når man sætter dvd'en i - så det er en let måde at følge med i, hvad der er på vej på dvd i Sverige, Norge og Finland.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
C'est la vie!24/5
Solo: A Star Wars Story23/5
Standing Tall17/5
Charmøren17/5
Deadpool 216/5
Sankt Bernhard Syndikatet10/5
Farvel til Tyskland9/5
The Human Shelter9/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
”Fem småforbrydere. Tonvis af kokain. 27 døde. To overlevende og ikke skyggen af et bevis.” Hvilken film er der tale om?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google