CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Lion in Winter

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2003

Manuskript:
James Goldman

Producere:
Dyson Lovell

Fotograf:
Sergei Kozlov

Klipper:
Henry Richardson

Komponist:
Richard Hartley

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Paramount

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
07-02-05:
SAG: Sejr til Swank & Foxx
18-06-04:
Woody Allen i London med Winslet og Rhys-Meyers
30-06-03:
Dødsfald: Katharine Hepburn
22-04-03:
Rhys-Meyers som Bond?
27-01-03:
Æres-Oscar til O'Toole
 
Anmeldelser:
09-08-12:
Albert Nobbs
26-10-04:
Troja
21-01-03:
Bedre end Beckham
05-09-01:
Titus
31-01-01:
Ride with the Devil
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Biografier, trailere
The Lion in Winter

Anmeldt af:Via Christensen
Genre:Drama/Romantik
Varighed:180 minutter
Instruktør:Andrei Konchalovsky
 
Anmeldelsesdato:20-10-2004
Medvirkende:Som:
Patrick StewartKing Henry II
Glenn CloseEleanor of Aquitaine
Andrew HowardRichard
John LightGodfred
Rafe SpallJohn
Yuliya VysotskayaAlais
Se komplet creditliste her

Bidsk familiedrama fra middelalderen
 
Det er julen 1183, og kong Henrik d. 2. af England samler sin familie på en af sine kongsborge for at meddele hvem af sine tre sønner, han vil indsætte som arving. Til lejligheden bliver også hans hustru, dronning Eleonore hentet ud af sit fængsel, hvor hun sidder, fordi hun ti år tidligere forsøgte at styrte Henrik fra tronen sammen med de ældste af sønnerne. Med til julefesten er også den purunge kong Filip d. 2. af Frankrig, der er Henriks rival til magten i Europa, og Filips søster Alais, som er Henriks elskerinde.

Familieopgør
Det er med andre ord ikke nogen ren familieidyl, for alle de involverede har deres egen dagsorden. Henrik ønsker at udnævne sin yngste søn og yndling, Johan ("Johan uden land", der senere bliver den onde prins John fra Robin Hood-historierne) til efterfølger, og samtidig forlove ham med Alais. Men Eleonore vil have sin yndling, Richard (den senere Richard Løvehjerte) på tronen, og snart er en giftig kongekabale i gang, et alles spil mod alle, hvor alliancer indgås på kryds og tværs i borgens krinkelkroge.

Remake
The Lion in Winter er baseret på skuespilforfatteren James Goldman succesrige Broadwaystykke fra 1966, der blev indspillet første gang i 1968 med Peter O'Toole og Katharine Hepburn i hovedrollerne som Henrik og Eleonore – en legendarisk film, der vandt hele tre oscars. Goldman omskrev selv sit skuespil, og det er med visse modifikationer det samme manuskript (der i 1969 vandt en Oscar) som bruges til denne indspilning, der er produceret for tv af Hallmark-kanalen.
Her er meget tydeligt tale om filmet teater, med påfaldende præcise sceneskift og endeløse dialoger, og det kan virke en kende langt, hvis man ser filmen ud i ét (den falder i to afsnit af knap halvanden times varighed hver) – men dialogen er frisk og bidende vittig og samtidig så højstemt, at filmen bliver et troværdigt bud på en skildring af historiske skikkelser fra en fjern fortid, og et billede på menneskets længsel efter kærlighed, magt og mening i en hver tid.

Forsømte børn og forstødte kvinder
For Henrys tre sønners indbyrdes kamp om kongeværdigheden er i ligeså høj grad en rivaliseren om deres fars og mors kærlighed, ligesom Eleonores forsøg på som en middelalderlig Alexis Carrington at sætte sin ægtemand til vægs og spille alle andre ud mod hinanden samtidig er den aldrende kvindes desperate hævn over den mand, som har forstødt hende og taget en ung elskerinde.
Stewart og Close er gode, og man fornemmer både deres gensidige dragning mod og beundring for hinanden, og samtidig deres angst for ensomhed og død. Af de tre sønner er især Richards (Andrew Howard) karakter interessant: en blodtørstig kriger der stræber efter kongemagten, men samtidig bærer på en hemmelig og problematisk seksualitet. John Light som den midsterste og oversete søn Godfred er mere endimensionelt kynisk og beregnende, mens Rafe Spalls bumsede teenager Johan er ynkelig med det rette gran af farlighed. God er også Jonathan Rhys-Meyers som den snu, forfængelige Filip.

Autentisk
Yuliya Vysotskaya som den unge Alais, der bruges som brik i spillet mellem Henrik og Eleonore, har ægte middelalder-look, hvilket også gælder for filmens kulisser og set: snefrosne marker, mudder, uindtagelige borge med tykke mure og iskolde stentrapper. Musikken ligner det sædvanlige sammensurium der gerne bruges ved historiske dramaer, trompet-trutten og pauker tilsat korsang ved de sentimentale højdepunkter, og det er egentlig lidt misvisende, når filmen faktisk er et moderne drama om svig og skuffelse.
 
DVD-vurdering
Der er ikke noget ekstramateriale ud over biografier over de to hovedrolleindehavere.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spillede Paprika Steens far i Okay?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google