CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
THX 1138

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1971

Manuskript:
George Lucas, Walter Murch

Producere:
Lawrence Sturhahn
Francis Ford Coppola

Fotograf:
Albert Kihn
David Myers

Klipper:
George Lucas

Komponist:
Lalo Schifrin

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(14 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
22-10-04:
Stor hæder til George Lucas
24-08-04:
Lucas’ usagte velsignelse
26-07-04:
Star Wars Episode III - ??????? ?? ??? ????
03-06-04:
Rumrejse 2029 i Cinemateket
07-04-04:
Star Wars’ godtepose afsløret
06-02-04:
Fy George Lucas, Fy!
28-05-03:
Phantom Menace dømt værste sequel
08-05-03:
Indy-dvd - Årets julegave!
07-12-02:
Dommedag nu censureret i Vietnam
23-10-02:
Godfather bringes til live
 
Anmeldelser:
18-11-05:
Star Wars Episode 3 - Sith-fyrsternes hævn
09-05-05:
Dr. Strangelove
10-12-04:
G.O.R.A.
22-10-03:
The Indiana Jones Collection
15-11-02:
Star Wars Episode 2 - Klonernes angreb
27-08-02:
Willow
05-03-02:
Dommedag nu
20-12-00:
American Graffiti
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.40:1 Anamorphic

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Disc 1: Kommentarspor af George Lucas og Walter Murch, Theatre of Noise: isoleret spor med lydeffekter og musik, Master Sessions med Walter Murch

Disc 2: Dokumentaren "A Legacy of Filmmakers: The Early Years of American Zoetrope", Dokumentaren "Artifact from the Future: The Making of THX", Produktions-featuretten Bald, Lucas’ oprindelige kortfilm fra USC: "Electronic Labyrinth THX 1138 4EB", original trailer fra 1970 samt 5 nye trailers til 'Director’s cut'-udgaven.
THX 1138

Anmeldt af:Dorthe Brandt Larsen
Genre:Sci-Fi/Drama
Varighed:84 minutter
Instruktør:George Lucas
 
Anmeldelsesdato:14-09-2004
Medvirkende:Som:
Robert DuvallTHX 1138
Donald PleasenceSEN 5241
Don Pedro ColleySRT
Maggie McOmieLUH 3417

Mind-lock
 
Den legendariske adventure-instruktør, George Lucas, startede sin karriere i spillefilm tilbage i 1971 med denne ellers meget atypiske Lucas-film. Selvom science fiction har haft en meget fremtrædende plads i hans karriere, er denne film meget mere abstrakt, kompromisløs og ukommerciel end f.eks. instruktørens senere Star Wars-film. Den digitalt restaurerede udgave er Lucas' 'Director's cut', som han har arbejdet på i næsten to år med brug af teknologi, der ikke fandtes for 33 år siden. Lyden og de visuelle elementer er blevet skærpet og er stadig klart den største force i en ellers vanskelig kunstfilm.

Rebellen mod strømmen
Filmen foregår i en meget dyster, mareridtsagtig fremtid, hvor ekstrem konformitet, overvågning og tankekontrol er kodeordene. Alt er hvidt i hvidt og hyperklinisk, og menneskene skaber og lever side om side med robot-politimænd, som opretholder statens love. Menneskelige følelser anses for forargelige og usunde og holdes derfor nede med tvungen medicin via selvstyrende medicinskabe der konstant vil vide "What's wrong?". Som prikken over i’et er skriftestolen skiftet ud med et automatisk Messias-billede fyldt med standardsvar i en telefonboks. THX 1138 (Robert Duvall) er rebellen, der får nok af følelseskontrollen og hjulpet af sin værelseskammerat, kvinden LUH 3417 (Maggie McOmie), stopper med medicinen og allerede her begår den strenge forbrydelse "drug evasion". Han forelsker sig i LUH og de to begår sammen den ultimative forbrydelse: sex!
THX 1138 straffes herefter hårdt med fysisk og psykisk tortur og sendes til sidst i fængsel, hvor han møder andre miskonformerede og særegne karakterer. Modgangen har den modsatte effekt på THX, som anspores til at genfinde sin menneskelighed og inspireres til at gøre oprør mod hele det uniformerede samfund. Det centrale tema i filmen om rebellen der går mod strømmen er som sådan et typisk Lucas-motiv, og generelt et velbevandret tema i science fiction-genren som i mange andre genrer. Den unge Lucas har tydeligvis ladet sig inspirere af alarmerende fremtidsforestillinger som Fritz Langs Metropolis, George Orwells "1984" og Stanley Kubricks fabelagtige Rumrejsen år 2001. THX 1138 kan dog også selv ses som inspirationskilde for mange senere science fiction film, som f.eks. Blade Runner og endnu tydeligere for en vis politiklædt robot i Terminator 2 - Judgment Day.

Rapsodisk
Den fragmentariske fortællemåde og af og til lidt forvirrende historie er bevidst usammenhængende og i harmoni med science fiction-genrens dystopiske fremtidssyn, hvor teknologien hersker og aldeles overskygger menneskeligheden. Derfor er der ingen plads til menneskene, og deres personlige historier, her THXs, fordunkles af det mekaniske samfund. Der er altså en vis pointe i de irriterende mange gentagelser og ulideligt udtrukne sekvenser som naturligvis skal annoncere den utrolige ensformighed, begrænsning og menneskeligt kvælende miljø. Tomheden er astronomisk og kun i den scene hvor THX og LUH intimt rører ved hinanden og føler ømhed og kærlighed understreges nærheden af nogle meget tætte nærbilleder. Dialogen i denne scene er lidenskabelig og den eneste menneskelige i mængden af mekaniske stemmer, befalinger og bekendtgørelser. Robert Duvall og Maggie McOmie er strålende igennem hele filmen men gør den korte kærlighedsscene specielt rørende.
Flugten er i grunden filmens svageste punkt. THXs forsøg på at bryde ud er ikke så stærk en motor, som den burde være for at holde filmen helt oppe. Der dvæles for meget ved nogle lange sekvenser, hvor der ikke sker en udvikling, og vi kommer aldrig tæt på THX, fordi han er alt for passiv som hovedpersonen, der vil bryde ensartetheden. Han kommer aldrig til at virke stærk nok.

Elegant æstetik
THX 1138 er en sjældent smuk film, der kompromisløst skaber sit eget visuelle univers. Det er på en gang smukt, roligt og symmetrisk men også larmende og afsindigt. Den stiliserede tomhed er slående og filmens visuelle udseende adskiller den fra alle andre, selvom den sterilt hvide verden også sås i Kubricks rum-odyssé med den samme dybdeskarphed og symmetri i billederne. Men Lucas har omtrent afskaffet fornemmelsen af vægge, rum og skygger. I fængselssekvensen er også perspektivet helt væk og billedet er ét stort hvidt tomrum, som virker skræmmende råt og koldt. Umenneskeligheden understreges ved, at menneskene og deres stemmer konstant drukner i et virvar af blinkende tv-skærme og legemløse stemmer, der uafbrudt kører hen over billederne. Den visuelle stil hænger dermed smukt sammen med filmens lige så fabelagtige lydside. Pioneren Walter Murch, der også har haft en hjælpende hånd med i manuskriptet til filmen og siden blev kendt for sine fantastiske lydsider til bl.a. Francis Ford Coppolas Dommedag nu og The Conversation, har stået for infernoet af mekaniske lyde der effektivt indhyller tilskueren i paranoia. Iøvrigt er THX 1138 én af de film, der har et slutbillede, som er så blændende smukt, at det brænder sig fast på nethinden, ikke mindst fordi det adskiller sig så intenst fra resten af filmens hvide rum.

Konformitet og sort humor
George Lucas har udtalt, at filmen i 1971 var en kommentar og en parallel til den konformitet og forbrugerisme, der begyndte i 1960'erne. De profetiske aspekter er heller ikke ramt langt forbi, når de uhåndgribelige stemmer fra statens højttalere konstant aflirer: "Buy more now. Buy and be happy", næsten som det ligger mellem linierne i de hjernevaskende reklamer i nutidens storcenter: man skal være en god forbruger. Er man i tvivl udpensles det klogt via nogle små klodser, som ikke har nogen funktion ud over at de skal købes, genbruges og købes igen. Den sorte humor lurer under overfladen hele vejen igennem indholdet i de overdrevne højttaler-meddelelse. Opfordringerne til at købe mere, tage sine bedøvende stoffer, når medicin-skabet siger man skal og bekendelsen til den elektroniske Jesus, hvis mantra er, at ingen er et individ, de er alle én masse som skal prise staten, er blot få eksempler. Ord som "libido-leveler", "birth borns", "malfunctioning officer" og "mind-lock" er andre, og på samme tid, som det er komisk, er det uhyre skræmmende at tænke over meddelelserne og ordene som profetiske for vores fremtid.

Kunstfilm
Stor respekt for opfindsomhed og visuel udsøgt æstetik, men selve plottet havner for ofte i direkte kedelige situationer. Det er ikke en historiemæssigt, om end visuelt, fantastisk film, men alligevel en film, der giver stof til eftertanke. Selvom den til tider er enormt uengagerende for tilskueren, skal THX 1138 ses som en form for kunstværk af fremtiden. For Star Wars-fanatikere er her en chance for at se noget radikalt anderledes fra Lucas’ hånd. Filmens tilstræbte frigørelse fra narrative konventioner kunne næppe stå i større kontrast til Lucas’ senere eventyr i science fiction-genren. Det er ærgeligt at tænke på, hvad han kunne have udviklet sig til, hvis ikke han havde vendt på en tallerken og kvalt sig selv i den uendelige og eskapistiske Star Wars-mytologi.
 
DVD-vurdering
Intet mindre end en fabelagtig dvd-udgivelse!

Denne reviderede udgave af THX 1138 er særdeles gavmild med medrivende ekstramateriale. På den første disc findes et kommentarspor med Lucas og Murch, hvor Lucas bl.a. forklarer, hvorfor han har lavet de ændringer, der er i denne 'Director’s cut'-udgave. Kommentarspor består ofte af en masse sniksnak og så ind imellem noget interessant om filmen. Men Lucas og Murchs forklaringer er indsigtsfulde og lige til kernen, og der er stort set ikke en eneste uinteressant oplysning. Derudover findes på den første disc et lydeffekt-spor, så man kan se filmens billeder uden menneskenes tale men blot med de spektakulære lyd-montager som Murch har skruet sammen. Til sidst fortæller Murch i sine 'Master Sessions' om et væld af detaljer ved den meget originale skabelse af lyd til filmen. Disse sessions kan komme ind, mens man ser filmen, når en bestemt lyd dukker op for første gang, eller man kan se dem individuelt.

Disc nr. to lægger ud med udgivelsens mest spændende bestanddel: en filmhistorisk dokumentar om den triste skæbne som overgik Francis Ford Coppolas fra starten meget idealistiske selskab American Zoetrope, som blev bygget på drømme og vilje, men som blev mere eller mindre knust af THX 1138 og Warner Brothers' magt. Man kan her følge de gamle venner fra Californiens filmskoler og deres kamp for at ændre filmbranchen holdningsmæssigt såvel som indholdsmæssigt og her er sågar et stykke dansk filmhistorie inkluderet.

Den næste dokumentar er en "making-of" som er en omfattende produktions-historie om filmen. Det er interessant at høre om filmen som en 'sociologisk analyse' i interviews med Lucas og Murch, men her er også kommentarer fra bl.a. Robert Duvall og Maggie McOmie.
Et andet genialt indslag på denne udgivelse er Lucas’ oprindelige kortfilm fra filmskolen på USC. Kortfilmen har ikke den samme visuelle skønhed som spillefilmsudgaven, men det kvælende kontrolsamfund og den dystopiske tone er ligeså solid, selvom det er på en lidt anden måde og i et endnu langsommere tempo end i spillefilmen. Endnu en gang fascineres man af Lucas’ talent og spekulerer over hvad det kunne være blevet til. De kreative og særegne elementer som er til stede i originalen har Lucas taget med sig til spillefilmen og udvidet.

Denne dvd har stort set alt hvad hjertet kan begære af ekstramateriale, og sidder man med en dyster fornemmelse efter at have set filmen er her noget at glæde sig over.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
C'est la vie!24/5
Solo: A Star Wars Story23/5
Standing Tall17/5
Charmøren17/5
Deadpool 216/5
Sankt Bernhard Syndikatet10/5
Farvel til Tyskland9/5
The Human Shelter9/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket filmflop er noteret i Guinness Book of Records for at have tabt flere penge end nogen anden?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google