CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Ondskan

Produktionsland:
Sverige

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Hans Gunnarsson, Mikael Håfström, Klas Östergren

Producere:
Ingemar Leijonborg
Hans Lönnerheden

Fotograf:
Peter Mokrosinski

Klipper:
Darek Hodor

Komponist:
Francis Shaw

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(663 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
10-01-06:
Guillou-filmatiseringer på vej
13-06-05:
Dansk kirkepris til svensk Ondskab
17-01-05:
Robert-priserne 2005
14-12-04:
Robert-dysten 2005 er åbnet
26-04-04:
En svensker i Hollywood
28-01-04:
Ondskaben Oscarnomineret og forgyldt med Guldbagger
27-01-04:
Oscar-nomineringerne 2003 - City of King
02-10-03:
Ondskaben indstillet som svensk Oscar-bud
 
Anmeldelser:
13-06-06:
Afsporet
28-10-05:
Napola
 

Læs også...
I temaet Skandinaviske ungdomsfilm:
 
Populærmusik fra Vittula
Buddy
Bare Bea
Tæl til 100
Bagland
Ketchup-effekten
Land of Love

DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic WideScreen, 1.85-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, DTS

Ekstra materiale:
Kommetarspor med instruktør og medforfatter, slettede scener, Sandheden bag Ondskab, Samtale med Jan Guillou
Ondskab

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:108 minutter
Instruktør:Mikael Håfström
 
Anmeldelsesdato:20-10-2004
Medvirkende:Som:
Andreas WilsonErik Ponti
Gustaf SkarsgårdOtto Silverhielm
Linda ZilliacusMarja
Henrik LundströmPierre Tanguy
Marie RichardsonEriks mor
Johannes RabeusEriks stedfar
Se komplet creditliste her

Det vilde menneske
 
Jan Guillous erindringer fra tiden på en benhård svensk kostskole er noget nær obligatorisk kost for gymnasieelever på den anden side af Sundet. Den er stort set ukendt i Danmark, men det rådes der bod på nu med Mikael Håfströms fine og skarpt optrukne filmatisering, som sætter et af romanens hovedtemaer på spidsen, nemlig menneskets konstante kamp mod og med den latente ondskab, vi alle bærer rundt på. Kan vi ved logisk betingede valg undertrykke vores mere impulsive sider?


Copyright:
Nordisk Film Independent
En hård negl
Hovedpersonen Erik, en spejling af Jan Guillous eget syn på sin barndom, er en presset dreng. Hjemmet er præget af kulde og en stedfar, der afslutter enhver diskussion med en omgang prygl på herreværelset, mens moderen spiller klaver for at overdøve larmen. Ikke overraskende må Erik få aflad for sine frustrationer i skolen, hvor han har forvandlet sig til et bølle af karat. Efter et voldsomt slagsmål, hvor han har tævet sin modstander til blods, bliver han smidt ud og får karantæne fra alle gymnasier i riget.

Tyranni
Løsningen er derfor, at moderen sælger dele af arvesølvet og sender Erik på kostskole, så han kan få taget det sidste år af uddannelsen. Men blot fordi man betaler i stride strømme garanteres man ikke fair behandling – for kostskolen går ind for elevopfostring, hvor de ældre elever med hård og tyrannisk hånd holder de yngste i kort snor. Erik er på ingen måder kommet ud af voldsspiralen, men er blot blevet placeret i den forkerte ende – modtagerens. Reglerne på skolen er klare – hvis man sætter sig op mod fjerdeårseleverne bliver man smidt ud uden mulighed for eksamen, og Erik har kun ét mål med opholdet: at sikre et eksamenspapir så han kan komme videre i tilværelsen.


Copyright:
Nordisk Film Independent
Et moralsk valg
Kampen mod urimeligheder og ydmygelser bliver lang og hård. Filmen viger aldrig fra sporet, og i perioder er det næsten enerverende konstant at se skruen blive strammet om stakkels Erik, som igen og igen må søge kujonens udvej og trække sig fra den konfrontation, som han udmærket ved, at han vil vinde stort i nuet, men set på lang sigt vil tabe stort ved at begive sig ud i. Men instruktøren Mikael Håfström har en pointe, og tilmed en god én. Ved at skære den omfattende roman ned til dette enkle, moralske spil og sætte Erik på den ultimative test for at se, hvornår han knækker og forfalder til den fuldt forståelige og voldelige modreaktion mod tyrannerne, spiller Håfström sorteper direkte over til tilskueren. Eriks kvaler er så urimelige og synlige for os, at man som tilskuer tvinges med ind i konflikten, og det er vel de færreste blandt publikum, som ikke når til et punkt, hvor man blot håber på, at den fysisk stærke og smidige knægt dropper sin voldsaskese og giver bøllerne tørt på.

Ud over kanten
Dermed skubbes vi direkte ud over den kant, som Erik konstant balancerer på, og hans tålmodige beslutning om ikke at forfalde til de andres primitive midler får et nærmest heroisk skær. Det kunne have været lidt for smukt og lidt for pænt – og filmen når aldrig at få vores hovedperson plettet helt til igen, men alligevel får Erik afsluttet et par hængepartier, før vi forlader ham på vej mod den karriere som forfatter, som Jan Guillou så smukt udlever i dag. Det er konsekvent og skarpt for en film at fokusere så målrettet på denne konflikt, især når den i stort set alle andre forhold har udseende og baggrundshistorie som alle andre, pæne og velopdragne historiske film. Den har kostet et par håndfulde bondegårde og har al den historiske atmosfære, som plejer at have en kvælende effekt på troværdigt og nærværende drama – men set ind i den sammenhæng har Ondskab noget ekstra at byde på – både undervejs i filmen og til den næsten obligatoriske diskussion af hovedpersonens handlinger, der må følge efter.
 
DVD-vurdering
For fans af Jan Guillou og kendere af hans erindringsroman ”Ondskab” er der ganske meget at komme efter på dvd-udgivelsen af Ondskab. I to interviewprogrammer på sammenlagt en time kigger man bag produktionen og især forbindelsen til Guillous barndom som kostskoleelev. Desværre går mange af interviewbidderne igen mellem de to programmer – det ene er et rent 35 minutters interview, det andet et mere traditionelt bag kameraet-program krydret med interviewbidder – og man bør nok nøjes med det rene interview, hvis man er i tidsbekneb.

Et par slettede scener præsenteres sagligt af instruktøren og virker i det store hele pænt undværlige, så ingen brok over, at de røg ud. Endelig er instruktøren Mikael Håfström og medforfatteren Hans Gunnarsson klar på kommentarsporet til at guide os igennem filmen. De afslører, hvor stort arbejdet med at forvandle den mest læste svenske roman gennem tiderne til en film egentlig har været. Eneste lille anke er, at der ikke er undertekster på kommentarsporet, så hvis ikke man forstår talt svensk er det begrænset, hvor langt man kommer.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (81 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Sailor
6-12-2011 02:20
God help me, I put aside a whole afternoon to fgiure this out.

...lol
28-1-2010 22:28
Faktisk ret god den film...

DVD
18-1-2010 00:57
prøv amazon, tp musikmarked eller cdon...der er masser af muligheder. Google titlen..så kommer det hele af sig selv.

Ib Petrich
17-1-2010 12:54
Er der nogen der kan fortælle hvor jeg kan købe dvd med ondskaben?

jens
7-5-2009 15:26
jeg synes det er en vildt fed film. Det er en skam man ikke ser ham tæve "faren"


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken af følgende skuespillere blev ikke klippet ud af The Thin Red Line?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google