CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Secret Window

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2004

Manuskript:
David Koepp

Producere:
Gavin Polone

Fotograf:
Fred Murphy

Klipper:
Jill Savitt

Komponist:
Philip Glass

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(109 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
03-05-04:
Depp render efter Richards
21-01-04:
Riget på ABC
09-01-04:
Depp ved det engelske hof
21-11-03:
Depp den mest sexede i 2003
16-10-03:
Depp gentager kongerollen!
18-09-03:
Depp tilbage til sprut og stoffer
01-05-03:
Turturro i ny King-filmatisering
24-07-01:
Stephen King genopbygger Riget
 
Anmeldelser:
28-06-05:
Riding the Bullet
28-10-03:
Dreamcatcher
08-10-02:
Stephen King's It
07-08-01:
Ondskabens hotel
08-08-00:
Den grønne mil
13-06-00:
The Night Flier
 
Artikler:
25-04-03:
Stephen King - mesterværker og makværk
16-08-01:
Johnny Depp
23-05-01:
John Turturro
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Anamorphic Widescreen 2.40:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor med instruktør David Koepp, features, storyboards, slettede scener, effektscener, trailer
Secret Window

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama, Gyser
Varighed:92 minutter
Instruktør:David Koepp
 
Anmeldelsesdato:27-10-2004
Medvirkende:Som:
Johnny DeppMort Rainey
John TurturroJohn Shooter
Maria BelloAmy Rainey
Timothy HuttonTed Milner
Charles DuttonKen Karsch
Len CariouSheriff Newsome
Se komplet creditliste her

Depp på genbrugspladsen
 
Man kommer efterhånden til en Stephen King-filmatisering med visse forventninger på plads. Forfatteren er ikke længere på sit kreative højdepunkt, og især når genbrugstanken vinder ind som det er tilfældet med novellen "Secret Window, Secret Garden", der blev trykt i novellesamlingen "Four Past Midnight", så begynder det at ligne den pengemaskine, det egentlig også er. Filmudgaven af bogen lægger sig derfor også i det oplagte kølvand af to tidligere King-film, nemlig Rob Reiners vellykkede Misery om en forfatter, der plages af en insisterende fan, samt gyserkongen George A. Romeros mere tvivlsomme Mørkets halvdel, hvor Timothy Hutton var voldsomt plaget som forfatteren, der tilsyneladende levede et dobbeltliv.

Mort er netop vågnet efter en lang middagslur

Copyright:
Columbia Pictures
Et liv i skoven
Nu er det lige på nippet til, at der allerede er afsløret for meget om Secret Window for den spinkle historie tåler ikke mange ord, før selv novicer i gysergenren godt kan lægge brikkerne i et velkendt mønster. Forfatteren Mort Rainey (Johnny Depp) bor efter en grim skilsmisse i en skovhytte, idyllisk placeret ved en skovsø, men selvfølgelig også faretruende langt væk fra civilisationen taget i betragtning, at vi befinder os i en gyserfilm. Mort er ikke langt fra at gå i hundene, men en husholderske sørger i det mindste for, at der ryddeligt omkring den omvandrende badekåbe. Middagsluren udfylder det meste af dagens timer, og de resterende vågne øjeblikke bruges på frustrationer over, at den næste bog ikke bare kommer helt af sig selv.

Jaget af Shooter
En dag dukker den primitive John Shooter (John Turturro) op ved hytten, smider et manuskript på dørtrinet og anklager i skarpe vendinger Mort for at have stjålet historien. Mort er arrogant og afvisende i starten, og det får det til at slå klik for den gode Shooter, som begynder at forfølge vores hovedperson. Heldigvis kommer Mort i tanke om, at den historie, han anklages for at have stjålet, blev udgivet i et populærmagasin flere år før, Shooter selv påstår at have skrevet den – det eneste der blot mangler er en kopi af magasinet som bevis. Kopien befinder sig hos ekskonen, som nu bor sammen med den selvsikre Ted Milner (pudsigt nok Timothy Hutton), og indtil han får den at se, behandler Shooter den stakkels Mort med hård hånd. Mort søger hjælp hos en ven i byen, men af uransagelige årsager (som enhver gyserhistorie ofte har en tendens til at svømme i) bliver Mort ved med at tage ud i skoven til sin ensomme hytte om aftenen – og ikke længe efter begynder de første dødsfald at melde sig.

Shooter lurer konstant i baggrunden

Copyright:
Columbia Pictures
Depp som redningsmand
Med især Mørkets halvdel i klar erindring kommer filmens overraskelse ikke helt ud af det blå – faktisk er den en anelse skuffende, netop fordi det forventet ekstraordinære allerede er set før. Secret Windows historie står derfor en anelse svagt, og var det ikke for Johnny Depps fantastiske indlevelse i rollen som Mort Rainey og et par små, fine visuelle detaljer fra instruktøren David Koepp (en flot kameratur i åbningsscenen samt en slet skjult hilsen til Magritte), så havde slutresultatet unægtelig været magert. Men Johnny Depp har en helt særlig evne til at løfte en film. Vi så det med Bruckheimer-eventyret Pirates of the Caribbean, hvor Depps fordrukne Keith Richards-imitation både overskyggede en ellers flot film og samtidig indbragte ham nomineringer i både øst og vest. Han stråler med samme styrke, om end en anden glød, som Mort Rainey – en rapkæftet døgenigt, der lader til at ligge lige til Depps højreben, og i sidste ende er det for hans skyld, at man skal gå ind til Secret Window, der i høj grad hører hjemme på Stephen Kings efterhånden noget opfyldte genbrugsplads.
 
DVD-vurdering
Ekstramaterialet er fyldigt og interessant - både for King-fans og almindelige dødelige. Lidt over en times features sætter fokus på arbejdet med at overføre Kings bog til et filmmanuskript og optagelserne. Man mærker især instruktøren David Koepps smittende entusiasme, og den fortsætter på det glimrende kommentarspor.

Desuden er der et par mere neutrale gennemgange af de få effektscener i filmen, især den flotte åbningssekvens, hvor vi både fysisk og tematisk bringes ind i filmen. Storyboards bliver gennemgået for et par enkelte scener og endelig vises et par slettede scener, som dels er et udslag af unødvendig uddybning af en scene eller Johnny Depps ganske frie forhold til manuskript og instruktion - David Koepp taler direkte om, at man aldrig kan være sikker på, om man får det, man vil have, når det drejer sig om Johnny Depp, men man for altid noget godt.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (13 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Trine
8-2-2007 16:15
den er bare for god kan ikk sætte ord på

Mikkel
12-9-2006 16:14
Synes denne film er dødsyg. Det eneste gode er Johnny Depps præstation. Alt det andet er totalt ligegyldigt og set masser af gange før. Twistet til sidst er desværre alt for nemt at gennemskue.

michaelw
12-9-2006 13:51
En meget psykologisk film med Johnny Depp men jeg synes lidt at filmen er en blandet poser bolcher på den ene side virke filmen utroligt god og sammenhængende og på den anden side bidrager denne her film ikke med noget nyt.
Så en blandet fornøjelse.
Tre stjerner.

sixxdog
3-11-2004 15:01
Denne film er et mesterværk!

Kameraføringen,fotograferingen og ikke mindst scoret, er helt i verdensklasse! Man bliver nærmest suget ind i filmen via den stemning David Koepp formår at lægge for dagen, i hans her, mest sublime instruktion til dato.

Johnny Depp´s skuespil er igen en præstation ud over det sædvanlige, og det er lige det sidste prik over i´et. Depp sørger for de to sidste stjerner, i denn 6-stjernede filmoplevelse!

Sidsel
16-8-2004 11:07
Johnny har gjort det igen. Han har igen vist hvor god en skuespiller han er. Historien i filmen er god og spændende, men lidt forudsigelig og det er klart Johnnys skuespil der løfter denne film. Hans mange detaljer der karakterisere Mort er virkelig spændende. Håret, chips, smøgerne osv. En film der er værd at se.
Secret Window går vist stadig i Palads.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Avengers: Infinity War25/4
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Brian DePalma skulle oprindeligt have instrueret Michael Douglas i denne thriller, men bakkede ud, da han frygtede historien var for lig Clint Eastwoods Play Misty for Me. Hvem blev den nye instruktør på projektet, og hvad blev filmens endelige titel?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google