CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Morvern Callar

Produktionsland:
England

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Liana Dognini, Lynne Ramsay

Producere:
George Faber
Charles Pattinson
Robyn Slovo

Fotograf:
Alwin H. Kuchler

Klipper:
Lucia Zucchetti

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(9 stemmer)

Links
Filmens website

L�s ogs�...
Nyheder:
17-07-06:
Future Shorts tilbage i København
11-11-05:
Nolte & Morton hyret til politifamilie
07-02-05:
Skuespillerinder går bag kameraet
22-05-03:
Saturn 2002-vinderne
07-03-03:
2002s Saturn- nomineringer er ude
06-02-03:
Empire-priser uddelt
08-01-03:
Priser fra Online-kritikerne
31-12-02:
Ny skotsk film i Cinemateket
21-12-02:
Britiske anmeldere nominerer film
11-12-02:
Morton i ny Winterbottom-film
25-11-02:
Irréversible vandt hovedprisen i Stockholm
11-11-02:
Kaurismäki og Almodóvars film topper EFA-nomineringer
04-11-02:
Britiske indie-priser til Bloody Sunday og Sweet Sixteen
26-08-02:
Kort dansk triumf i Edinburgh
 
Anmeldelser:
18-05-04:
In America
04-02-03:
Minority Report
22-01-02:
Ratcatcher
20-02-01:
Dur og mol
13-11-00:
Drømmen om Joseph
 
Artikler:
26-03-04:
Natfilm '04: Made in British
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Ukendt

Lyd:
Ukendt

Ekstra materiale:
Ukendt
Morvern Callar

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama
Varighed:94 minutter
Instruktør:Lynne Ramsay
 
Anmeldelsesdato:15-11-2004
Medvirkende:Som:
Samantha MortonMorvern Callar
Kathleen McDermottLanna
Raife Patrick BurchellBoy in Room 1022
Dan CadanDazzer
Carolyn CalderSheila Tequila
Jim Wilson [VII]Tom Boddington
Se komplet creditliste her

Morvern Callar
 
Det er helt præcist Morvern Callar, filmen handler om. Bag det karismatiske navn gemmer sig en 21-årig pige, der bor et sted i Skotland sammen med sin kæreste og til dagligt fylder hylder op i det lokale supermarked.


Copyright:
Gloria Film
Alene i verden
Historien starter julemorgen. Kæresten ligger på gulvet. Han er nøgen, indsvøbt i blod, og hans hud reflekterer juletræets blinkende lys. Han har begået selvmord.
Morvern, der med ét er blevet alene i verden, tager sin læderjakke på og går i byen med en veninde. Hun forklarer, at kæresten er skredet og de fester hele natten.

Brutal og delikat
Iscenesættelsen er på en gang brutal og delikat, og ligesom i Ramsays første spillefilm Ratcatcher er der tale om en realisme, der er mere psykologisk end social. Vi oplever historien i tæt nærhed med Morvern. Vi hører den musik, hun hører i walkman’en, vi ser de mider og kryb, som også hun oplever helt tæt på, for eksempel mens hun er taget ud i højlandet for at begrave kæresten. Vi ser de forvrængede farver, der skifter efter humøret og den proces, hun gennemgår, og vi er på en gang nervøse og fortrolige med hende, når hun sletter kærestens navn fra den roman, han har skrevet, dedikeret til hende, og erstatter det med sit eget for derpå at sende det ind til et forlag.


Copyright:
Gloria Film
Anderledes ungdomsfilm
Efterfølgende fortsætter festen for kærestens efterladte penge, og Morvern inviterer veninden med på ferie til Spanien. Man er aldrig helt sikker på, hvad Morvern har gang i, mens hun langsomt bearbejder sorgen og finder vej videre i sit liv. Udefra set er det langtfra alle hendes beslutninger, man umiddelbart billiger, men filmen registrerer med respekt og åbner på den måde op for forståelse og mulighed for at dømme selv.
Det er markant anderledes ungdomsfilm end hvad man er vant til at se, og så afgjort også en oplevelse for voksne.

Spændende spil
Historien i sig selv er dog - udover nogle få overraskende, næsten surrealistiske sving - ikke det mest interessante ved filmen. Det spændende er spillet, som leveres stensikkert af Samantha Morton. Det meste ligger i hendes ansigt, hendes store øjne, der umiddelbart virker forvirrede, måske endda fortabte, og som på den måde dækker over den beslutsomhed og handlekraft, der afsløres gradvist. Dét er spændende spil!
Og så er der Alwin H. Kuchlers formidable billeder i de skiftende billedlandskaber og soundtracket, der med navne som Can, Aphex Twin, Boards Of Canada, Stereolab, Ween og Lee Hazlewood er noget af det mest fornuftige, jeg har hørt længe.

Stærkt personlig vision
Alt sammen er det samlet sikkert i Lynne Ramsays stærkt personlige vision. Hun fortjener både priserne og rosen. Igen markerer hun sig som en af Europas mest interessante instruktører, der har bud på, hvordan man kan lave film helt uden om det minefelt af klichéer og sikre gentagelser, som den ærgerlige overvægt i disse år ellers så gladelig kaster sig ud i.
 
DVD-vurdering
Bliver ikke anmeldt.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indl�g:

Seneste kommentarer: (4 i alt - L�s alle)
 
ForfatterIndl�g
Peter Thomsen
20-11-2008 00:50
Jeg så den fornylig (15.11.08) på TV, og var fast besluttet på at slette den. Dog har jeg en hvis forkærlighed for sådanne film, som berører det kunstneriske. "Movern Callar" har dog kun en lille bitte smule kunstnerisk over sig. Her tænker jeg så mere på dette med at den er fotograferet i Oban, og jeg har jo selv været i Skotland.
Den er lige netop god nok til ikke at blive slettet fra harddiskrecorderen, og bliver lidt bedre af at man for forklaret indledningen, ved f.eks. at læse en anmeldelse.
Jeg er ikke specielt vild med at disse to piger virker meget ufornuftige, f.eks. da Morvern foreslår at de skal væk fra hotellet, og ender ude i vildmarken. Der er ikke nogen god pointe i filmen. Og gad vide om dette med at disse to agenter, der betaler hende 100.000 pund nede Ibizia, ikke ville have checket hende lidt mere ud - efter at Movern ikke kan forklare hvad hendes næste projekt går ud på. Enhver ægte kunstner har som regel, gang i et eller andet nyt. Specielt når man ikke er ret gammel, og ca. disse 21 år.

To ud af seks stjerner.
En film som "Aberdeen" har mere handling.

jkcarlo
16-3-2007 23:53
film af den mere kunstneriske art.
som kunstværk synes jeg filmen er ok. som almindelig spillefilm irreterer den mig til tider.
der er ingen tvivl om, at forfatteren holder af hovedpersonen movern og det positive budskab i filmen, er at hun bryder med det gængse. på sin vis formår hun at få noget godt ud af sin kærestes selvmord. det er en film der giver stof til eftertanke, men også en film der til tider er lettere kedelig.
så kunne jeg meget bedre lide "my summer of love", som jeg vil betegne som et decideret mesterværk.
denne film kan lige gå an og heller ikke mere
og det er bestemt ingen ungdomsfilm!
**** (fire af seks stjerner)

Jesper Vestergaard
7-9-2003 16:35
Grunden til at jeg har anvendt betegnelsen 'ungdomsfilm' her er, dels at jeg mener at filmen passer sig specielt godt til et ungt publikum, og dels at filmens med sin historie og stil har et ungt præg. Med sine universelle temaer passer den sig selvfølgelig også til den voksne og ældre del af publikummet. Udover de universelle temaer, moviemania nævner, så mener jeg også - som jeg også skriver - at filmen handler om det at blive voksen. Og så er hovedpersonen ung og miljøet, der skildres, ungt. For mig at se kunne hovedpersonen ikke have været hverken 10 eller 20 år ældre. Hun gør hvad hun gør ud fra sin person og sit erfaringsgrundlag, og det grundlag hænger jo uløseligt sammen med hendes alder.
Desuden finder jeg, at filmens stil og musikken også er ung.
Det sætter, for mig at se, filmen ind i en ungdomsfilm-sammenhæng, selvom filmen måske ikke lige passer præcis ind i den traditionelle målgruppebestemte definition for, hvad en ungdomsfilm er. Derfor skriver jeg også, at det er markant anderledes ungdomsfilm end hvad man er vant til se.

moviemania
5-9-2003 13:37
Det er mig en gåde at anmelderen kalder denne film en 'ungdomsfilm'. Jo, hovedpersonen er ung, men er en ungsomsfilm ikke en film, der hovedsageligt eller udelukkende henvender sig til unge? Temaerne i denne film er universelle (at miste, at sørge, at skifte retning etc.), og gælder derfor også for 'voksne'. For mig at se kunne Morvern Callar lige så godt have været 31 eller 41.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Everybody Wants Some!!28/7
Bad moms28/7
Monsieur Chocolat28/7
Jason Bourne28/7
Bjerget21/7
Star Trek Beyond21/7
Den store venlige kæmpe21/7
Lights Out21/7
Wiener-Dog21/7
The Legend of Tarzan14/7
Flere bio-anmeldelser
 
Carol15/7
Brooklyn12/7
Trumbo11/7
13 Hours5/7
Zootropolis4/7
Deadpool1/7
James White27/6
Zoolander 224/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken skuespillerinde har sagt følgende
"I am a marvelous housekeeper. Every time I leave a man, I keep his house."
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2016 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google