CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2004

Manuskript:
Steven Kloves baseret på roman af J.K. Rowling

Producere:
David Heyman

Fotograf:
Michael Seresin

Klipper:
Steven Weisberg

Komponist:
John Williams

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(496 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
17-03-08:
Sidste Harry Potter-film i 2 dele
15-02-06:
Oldman færdig med at slås om Potter-rolle
23-02-05:
Opsummering: De tekniske priser
10-02-05:
Saturn Awards 2005: Harry & Bill i nærkamp
25-01-05:
Harry Potter-instruktør med The History of Love
18-01-05:
Nomineringerne til BAFTA 2005
14-01-05:
Alfonso Cuaróns nye roadie
21-12-04:
Hvem får en visual effects-nominering?
19-11-04:
Instruktør til femte Harry Potter film fundet
18-11-04:
Ny forfatter til Harry Potter
01-09-04:
Mira Nair på Harry Potter 5?
07-06-04:
Box Office uge 23 – Harry er en vinder!
26-05-04:
To nye Potter-folk
07-10-03:
Emma Thompson som Prof. Trelawny
25-07-03:
Ny instruktør til Harry Potter 4
24-02-03:
Dumbledore fundet
18-01-03:
Stærke navne til Harry Potter
08-01-03:
Harry Potters nye mand
27-05-02:
Mexicansk instruktør på Harry Potter 3
19-11-01:
Harry Potter smadrer alle rekorder!!
 
Anmeldelser:
31-03-17:
Fantastiske skabninger... og hvor de findes
17-11-16:
Fantastiske skabninger... og hvor de findes
16-11-11:
Harry Potter og dødsregalierne - del 2
18-04-11:
Harry Potter og dødsregalierne - del 1
17-07-09:
Harry Potter og Halvblodsprinsen
11-12-07:
Harry Potter og Fønixordenen
20-04-06:
Harry Potter og flammernes pokal
11-04-03:
Harry Potter og hemmelighedernes kammer
14-05-02:
Harry Potter og de vises sten
 
Artikler:
20-11-02:
Vejen til Hemmelighedernes Kammer
 

Læs også...
I temaet Harry Potter og flammernes pokal:
 
Harry Potter og flammernes pokal
Harry Potter og hemmelighedernes kammer
Harry Potter og de vises sten
Trailers til Narnia og Harry Potter 4
Instruktør til femte Harry Potter film fundet
Ny forfatter til Harry Potter

DVD-specifikationer
Billedformat:
Anamorphic WideScreen 2.40-1, 16:9 LetterBox

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Spil, trailers, fraklippede scener, interviews, featuretter om effekter, dvd-rom-materiale
Harry Potter og fangen fra Azkaban

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Eventyr
Varighed:136 minutter
Instruktør:Alfonso Cuarón
 
Anmeldelsesdato:23-11-2004
Medvirkende:Som:
Daniel RadcliffeHarry Potter
Emma WatsonHermione Granger
Rupert GrintRonald 'Ron' Weasley
Robbie ColtraneRubeus Hagrid
Gary OldmanSirius Black
Michael GambonAlbus Dumbledore
Se komplet creditliste her

Potter og mørkets magter
 
For alt billedmateriale med relation til filmen på denne side gælder:
HARRY POTTER characters, names and related indicia are trademarks of and © Warner Bros. Entertainment Inc. Harry Potter Publishing Rights © J.K. Rowling. © 2004 Warner Bros. Entertainment Inc. All rights reserved.


Copyright:
Sandrew Metronome

Harry Potter går ind til sit tredje år på troldmandsskolen Hogwarts i selskab med en ny instruktør, og det er altid et springende punkt i disse lange filmserier, når man begynder at skifte manden i stolen ud. Batman-serien gik op i neon og tosserier, da Joel Schumacher overtog ansvaret fra Tim Burton, og eftersom de fleste allerede kender historien i dette tredje afsnit af fortællingen om Potters oplæring fra dreng til troldmand, så har forventningerne primært drejet sig om instruktørskiftet fra den solide John Hughes-lærling Chris Columbus til den mexicanske succesinstruktør Alfonso Cuarón (Store forventninger og ... Og din mor!). Lad det være sagt med det samme: Cuarón har bestemt fundet sig til rette i Potter-universet, som han giver et solidt personligt udtryk uden at tvinge serien væk fra den form, som blev etableret med de to første film.

Historien kort
Lad os begynde med et kort opsummering for alle de litterære 'mugglers', som er forbi denne anmeldelse på en kigger. Harry tilbringer som altid ferien hos sin skrækkelige tante og onkel – og dette år er oplevelsen suppleret med tante Marge, som konstant hundser rundt med den stakkels Potter Jr. og siger grimme ting om hans afdøde forældre. Harry anvender magi mod hende, hvilket er ulovligt i sommerferien (tænk, en skole, hvor man ikke må anvende sin viden i ferierne!). Han bliver nødt til at flygte og ender efter en vild bustur på kroen Den utætte kedel, hvor han møder Hermione og Ron. De tager sammen af sted til Hogwarts, men der er noget galt. Den berygtede Sirius Black (Gary Oldman) er sluppet ud af det topsikrede Azkaban-fængsel, og rygterne går på, at han er på jagt efter Harry. Sirius er nemlig anklaget for at have ført Voldemort til Harrys forældre, og han betragtes derfor som medskyldig i deres død.


Copyright:
Sandrew Metronome
Dementor-truslen
Skoleåret starter nogenlunde efter planen med nye lærere og spændende fag, men fangevogterne fra Azkaban, de forfærdende Dementorer, har slået sig ned på Hogwarts for at fange Sirius, når han som forventet dukker op. Dementorer er direkte slægtninge fra Tolkiens Ringånder, og de suger de gode minder ud af alle, der kommer dem for nær, så man kun ender tilbage med de dårligste minder, og hvis man ikke slipper i tide, snupper de også sjælen, så der kun er en tom skal tilbage. Skoleåret går, men trods alle forberedelserne kommer Sirius Blacks ankomst alligevel som en overraskelse for alle – ubehagelig for nogen, overraskende god for andre. Historiens slutning rummer en farlig manøvre rent fortællemæssigt, der stiller meget store krav til både udførsel og spændingsniveau. Det lykkes for Cuarón at holde tungen lige i munden, og selv om vi ikke får et afsluttende opgør på linie med slutkampene i de første film, så slutter dramaet tilfredsstillende af og åbner mange spændende døre på klem til de næste film.

Stilsikker instruktion
Den tredje bog i serien var noget længere end de to første, og da producenterne har fastholdt kravet om en spilletid i nærheden af 2½ time, så er tempoet ganske naturligt sat noget i vejret. Cuarón byder sig selv velkommen med en imponerende tempofyldt og underholdende indledning, der samler alle begivenheder i historien før ankomsten til Hogwarts i noget nær én rytmisk instrueret sekvens. Han udviser gennem hele filmen en stor fornemmelse for de små, visuelle detaljer og lækre, 100% computergenererede kamerature, som bringer os ind og ud af spejle og vinduer. Der instrueres med et stort og dynamisk visuelt overblik, som understøtter filmens ret høje fortælletempo. Tilmed er Columbus’ noget renskurede, solbeskinnede stil erstattet af en langt mere gritty og spændende billedside fra Alan Parkers hoffotograf Michael Seresin. Harry Potter ér på vej ind i en mørkere og mere farlig del af livet, både udviklingsmæssigt med overgangen fra dreng til teenager, og mere konkret i forhold til historien mens han nærmer sig sandheden om forældrenes død og Voldemorts sande natur.

Ensemble-fråds
Harry Potter og fangen fra Azkaban kan også byde velkommen til yderligere fem af Englands bedste skuespillere i nye, faste roller. Gary Oldman har været mest omtalt, fordi han har fået den centrale rolle som Sirius Black, der gemmer på et hav af hemmeligheder. I filmen savner man en lang række forklaringer på, f.eks. hvordan han slap forbi Dementorerne og ud af fængslet og hvorfor han lige valgte at bryde ud på det tidspunkt, men Cuarón slipper af sted med udeladelserne, og det irriterer kun, fordi man ved, at der ligger glimrende forklaringer og venter i bogen. Michael Gambon træder effektivt ind som professor Dumbledore efter afdøde Richard Harris, Emma Thompson er forrygende overspillet i en mindre rolle som den flippede Sybil Trelawney, der underviser ungerne i spådom, David Thewlis er måske næsten for præcist castet som professor Lupus, der gemmer på en mørk hemmelighed af afgørende betydning for hele historien og endelig dukker Timothy Spall til sidst op som Peter Pettigrew, som ikke har meget at lave her, men som alle fans udmærket kender betydningen af til de kommende film. Det udbygger blot et imponerende ensemble, der alle skaber det perfekte fundament for de tre unge hovedroller, som nok er vokset en del siden sidst, men som stadig rammer deres personer præcist. Det vil være meget trist, hvis man ikke når at få filmserien færdig med dem. Ingen tvivl om det.

Fantasiens skole
I filmen savner man naturligvis en del af den baggrundsviden, som gør sig så godt i skreven form, men som næsten ikke kan blive andet end kedeligt på film. Sirius Black har en fælles forhistorie med flere af de centrale personer i filmen, som ikke bliver særlig godt forklaret. Man kan argumentere for, at den kan undværes isoleret set på denne film, men for den trofaste fanskare virker netop den del af historien nok en anelse underfortalt, og de ti ekstra minutter, det havde krævet at få den på plads, havde ikke skadet. Det ændrer dog ikke ved, at som film og især som tredje kapitel i en serie er Harry Potter og fangen fra Azkaban forrygende god underholdning. Den er nok svær at hoppe direkte på, hvis man ikke har stiftet bekendtskab med Potter-universet før, men så er det bestemt besværet værd at finde de første film på dvd og se at komme med ombord. For J.K. Rowlings eksprestog mod fantasiens land kører som smurt, og der er et godt drive over fremdriften, som det bliver spændende at se fortsat af Mike Newell i den 4’er, som efter sigende skulle være klar allerede næste år. Her skal der skæres endnu større lunser ud af bogen for at få det presset ned i det nuværende 2½-timesformat, men om det lykkes uden at underminere historien kan vi heldigvis vente med at bekymre os om. Lige nu gælder det fangen fra Azkaban, og hans tilføjelser til Potter-universet er bestemt værd at glæde sig til.
 
DVD-vurdering
Umiddelbart føles ekstramaterialet på den store 2-disc-udgave en anelse skuffende. I centrum er 45 minutters lidt overgearede interviews med en lang række af de medvirkende. Vi får fortalt alle de allerede kendte historier om børneskuespillernes forberedelser og de mere garvede kollegers forhold til det at spille med i et fænomen som Harry Potter.

Bedre er et kortere interview med instruktøren og J. K. Rowling, som roser hinanden til skyerne men trods alt også får sagt nogle ganske relevante ting omkring arbejdet med filmen undervejs.

5 snoldede fraklippede scener tilføjer hverken fra eller til, i modsætning til den flotte udgivelse af Harry Potter og hemmelighedernes kammer, hvor man virkelig fornemmede de sidehistorier, der var skåret ud af filmen. Her nøjes vi med ganske korte småklip.

Til de legesyge er der en række småspil til almindelig underholdning. Selve menusystemet, der ikke er det mest intuitive i dvd'ens historie, er oversat til dansk så selv de helt unge fans kan være med, men det er lidt trist, at spillene ikke har fået samme behandling. Enkelte er banale men også spændende gåture rundt i 3D-miljøer fra filmen, andre deciderede spil hvor man enten skal prøve at fange rotten Scabbers eller rejse rundt i Hogwarts mange levende billeder. Der er også en lille quiz, hvor man skal lægge mærke til filmens mange flotte effekter og svare rigtig på en række spørgsmål, samt en karaokeudgave af Hogwarts-korets hovednummer. Spillene giver ikke den store mening, men underholder rimeligt.

Endelig runder lidt featuretter om filmens effekter en lidt halvsløj udgivelse af. Men filmen er tilgængelig i både originaludgave og en dansk versionering, og det er vel egentlig det vigtigste argument for at investere i dvd-versionen. Men det kan man også sagtens få billigere i 1-disc-udgaven, så man skal være meget stor fan eller ualmindelig legesyg for at få fuld værdi af disc 2.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (41 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
hmm
15-3-2009 13:44
i had harry potter!

amalia
10-1-2009 12:40
harry potter i love you, somes i see you.that is film is realy good and very beutiful. im love you muahhhhh

shosha og joel
16-11-2007 20:59
det er den bedste i hele verden uden sammenligning....wuuuuuuhh

pik
2-5-2007 21:03
jeg syntes at Harry Potter bøgerne er de bedste bøger

omar
17-12-2006 17:31
jeg synes at den er rigtig god og jeg har alle filmen med harry potter


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Avengers: Infinity War25/4
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er Robocops tredje direktiv?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google