CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Motorcycle Diaries

Produktionsland:
USA, England, Tyskland, Chile, Peru

Produktionsår:
2004

Manuskript:
Jose Rivera

Producere:
Edgard Tenenbaum
Karen Tenkhoff
Michael Nozik

Fotograf:
Eric Gautier

Klipper:
Daniel Rezende

Komponist:
Gustavo Santaolalla

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(196 stemmer)

L�s ogs�...
Nyheder:
28-02-05:
Oscar 2005: Million Dollar tæv til The Aviator
27-02-05:
Indie Spirit 2005: Sideways årets bedste!
14-02-05:
BAFTA 2005: Sejr til Aviator & Vera Drake
18-01-05:
Nomineringerne til BAFTA 2005
14-01-05:
WGA: gamle navne og friskt blod
 
Anmeldelser:
18-01-06:
Dark Water [US]
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
5.1 DTS og Dolby Digital, Dolby Surround 2.0

Ekstra materiale:
Dokumentarfilmen Travelling With Che Guevara
Motorcykel Dagbog

Anmeldt af:Erik Barkman Petersen
Genre:Drama
Varighed:128 minutter
Instruktør:Walter Salles
 
Anmeldelsesdato:22-02-2005
Medvirkende:Som:
Gael García BernalErnesto Guevara de la Serna
Rodrigo de la SernaAlberto Granado
Mía MaestroChichina Ferreyra

Portræt af ikonet som ung mand
 
Ernesto "Che" Guevaras livshistorie har det hele: Revolutionære idealer, blodig krig og alt for tidlig død. Saftigt filmstof, skulle man synes, men hidtil har der været langt mellem fiktions-værker om den latinamerikanske socialismes største ikon. Motorcykel Dagbog er et af de første, og den går forsigtigt og lidt baglæns til emnet. I stedet for den dramatiske historie om revolutions-krigeren Che Guevara får vi en overraskende løssluppen skildring af socialisten som ung mand.

En latinamerikansk odyssé
I 1952 sætter den 23-årige medicinstuderende Ernesto Guevara de la Serna sig for at udforske det latinamerikanske kontinent sammen med vennen Alberto Granado. Bevæbnet med en ramponeret motorcykel og en sparsom pengebeholdning kører de igennem hjemlandet Argentina og via Chile og Peru til Venezuela. Over snedækkede bjerge, frodige dale og knastørre ørkener rejser de, kun afbrudt af sammenstød med lokale 'senoritas', deres mænd og hinanden.

Road-movie eskapader
Så vidt, så godt. De første tre kvarter af Motorcykel Dagbog er præget af livlige road movie-eskapader, der ikke ligger milevidt fra hovedrolleindehaver Gael García Bernals ...Og din mor!. Formen er forbilledligt stram trods det episodiske plot, dialogen er vittig og de to hovedfigurer står godt til hinanden: Livsnyderen og gavtyven Granado over for en retskaffen, intens og uhelbredeligt ærlig Guevara.

På ydmyge gåben
Men Motorcykel Dagbog tager en brat drejning midtvejs, da parrets motorcykel endegyldigt mister pusten og Guevaras kæreste, Chichina, afbryder deres forhold per brev. På ydmyge gåben – og uden mindet om en køn kæreste at koncentrere sig om – får idealisten Guevara for alvor øjnene op for kontinentets fattigdom. Herfra afvikles både den latinamerikanske odyssé og filmen selv i et langt mere sobert tempo.

Pan-amerikansk romantik
I en række lidt akavede scener udspørger Guevara og Granado de lokale indianere om den brutale landsforvisning, de bliver udsat for af griske godsejere. På udflugter til smukke Inka-byer filosoferer venner over den pan-amerikanske indianerkulturs storhed. I ørkenen møder de hjemløse kommunistiske arbejdere, der er henvist til livsfarligt mine-arbejde. Nu og da skriver de floromvundne breve til dem derhjemme.

Guevaras indre revolutionær
Imens glider skildringen af de to mænds forhold til hinanden, kvinderne og livet i baggrunden. Fokus falder tungt på Guevaras spirende revolutionære sindelag: Han gribes af medfølelse med de mindrebemidlede omkring ham – og af kærlighed til hele det latin-amerikanske folk. Klimakset falder på den lange rejses destination, en spedalskhedskoloni i Amazonas, i form af en selvopofrende og temmelig umotiveret svømmetur: En revolutions-legende er født.

Smuk gang på stedet
Man kunne med nogen ret hævde, at instruktør Walter Salles (Central Station) i dele af filmens anden halvdel taber de kvaliteter af syne, der gør den første halvdel så god. Han har svært ved at formidle den privilegerede Guevaras chokerende møde med latinamerikas bagside på en vedkommende måde, og ofte bliver det kun til alvorstung gang på stedet. Men med svimlende smukke landskabsbilleder og ukrukket spil i alle roller er Salles’ film stærk – selv når den føles lang. Og som et unikt indblik i Che Guevaras vej fra ungdommelig idealisme til småfanatisk revolutions-kamp er Motorcykel Dagbog bestemt værd at se.
 
DVD-vurdering
Af KCL

’Ekstramateriale’ er ikke helt det rigtige ord for den tilføjelse, distributøren har føjet til dvd-udaven af Walter Salles’ flotte film. Her er hverken kommentarspor, slettede scener eller ’bag-om- effekterne’. I stedet har man gjort noget, der meget gerne måtte danne præcedens på dvd-udgivelser, når det er muligt. Man har nemlig lagt en dokumentarfilm, der behandler filmen på sin egen måde, med i boksen.

Den italienske forfatter og journalist Gianni Miná fulgte instruktør, skuespillere og virkelighedens Alberto Granado med på rejsen, da filmen skulle optages. I stedet for de sædvanlige rygklapperier holdet imellem, er der kommet et lille selvstændigt værk ud af anstrengelserne, der sågar har været inviteret på festivalerne i Berlin og Sundance.

Travelling with Che Guevara skildrer med Minás egne ord ”en rejse i Granados erindring". Che Guevara rejsekammerat er måske blevet 81 og skal have hjælp til at komme op på den kopi af ’La Poderosa’, som skuespillerne Gael García Bernal og Rodrigo de la Serna i dokumentarens begyndelse symbolsk overrækker ham, men Granados skarpe mundtøj og lune livsgreb fejler skam intet. Granado var med Salles og resten af holdet under optagelserne, dels for at genopleve sit eget livs eventyr, dels for at agere manuskriptlignende støtte til instruktøren undervejs. Det kommer der både mange rørende og skægge situationer ud af.

’MiAl’ – Min Alberto, kaldte Che Guevara ham. Granado er lige så elskelig i dag, som dengang. 50 år efter den legendariske motorcykelodyssé tværs over det latinamerikanske kontinent får vi lov at følge Granado i sine egne fodspor. Iført sit evige smil og til tider den lille røde stjerne i hatten, snakker han både om rejsen, livet og filmen. I en scene er han næsten ved at overtage styringen, da han råber til instruktøren: ”Salles, den var god. Vi tager den!” Den gamle mand virker oprigtig og ganske upåvirket af de mange kameraer, der konstant følger hans mindste skridt. Miná skildrer det hele med lige dele nysgerrighed og behørig respekt. Og det er der kommet en varm og vidunderlig dokumentarfilm ud af. Et sted siger Granado: ”Mit liv har overgået mine drømme - og jeg har altid været en stor drømmer.” Travelling With Che Guevara dokumenterer det.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indl�g:

Seneste kommentarer: (492 i alt - L�s alle)
 
ForfatterIndl�g
timberland boots
10-1-2016 19:10
Between the hours of 10am and 3pm UV rays (the ultraviolet rays that give skin damage or worse) are at their strongestWear a hat, wear wrap type sunglasses with EPF10 (eye protection factor), wear a strong SPF factor water resistant sunscreen. Reduce your exposure to the sun to short bursts.
timberland boots http://www.timberland-outlets.us

christian louboutin shoes
7-1-2016 15:28
I have received two 'robo' messages from number 202.239.1424 from a foreing-sounding Officer Wyck or Wyett, cannot make out the name. The first one was on Sept. 19, 2014 and then on Sept.
christian louboutin shoes http://www.louboutin-shoe.us

north face jackets
17-12-2015 23:12
Prinsgatans klinik is surely an overseas free-to-air Swedish-language normal activity sales channel launched this season that is certainly held simply by Marjan TELEVISION business, that's proven by simply Kayvan as well as Marjan along with Rupert Murdoch's Financial support, It really is operating out of London and its software programs include documentaries, movies, string, news and studies. It offers outstripped its closest thing competition, GEMSTONE TELEVISION, according to the quantity of "likes" just about every route gets in its Zynga web site. By 2013, Prinsgatans klinik has received virtually 1.
north face jackets http://www.north-clearance.us

tiffany and co outlet
15-12-2015 16:57
Just desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply nice and i could assume youæære an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
tiffany and co outlet http://www.tiffanyco-outlets.net

ugg boots clearance
14-12-2015 05:09
http://www.bootsugg.org/ Cheap Uggs Boots http://www.oakleysunglassesoutlet.name/ Oakley Sunglasses Outlet
http://www.oakleyoutletstore.net.co/ Oakley Outlet
http://www.raybanoutletstoresonline.net/ ray ban outlet
http://www.ray-bansunglasses.top/ Ray-Ban Sunglasses
http://www.tomsoutletstore.org/ Toms Outlet
http://www.bootsugg.me.uk/ Cheap UGG Boots
http://www.ralphlaurenoutletstoreonline.com/ polo ralph lauren outlet
http://www.katespadeoutletsstore.com/ Kate Spade Outlet
http://www.air-max2015.org/air max 2015
http://www.uggoutlets.net/ Ugg Outlets
http://www.cheapraybansunglasses.org/ cheap ray ban sunglasses
http://www.yeezyboost350.us.com/ Yeezy
http://www.nikeoutletsstore.com/ Nike Outlet Store
http://www.yeezyboost.org/ Yeezy 350 Black Firday
http://www.longchampoutletstore.us.com/ longchamp outlet
http://www.katespade-outlet.org/ kate spade outlets
http://www.discontinueduggbootsclearance.com/ ugg boots outlet
http://www.oakleysunglassescheap.net.co/ oakley sunglasses


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Model11/2
Zootropolis11/2
Deadpool11/2
Antboy 311/2
Zoolander 211/2
Single i New York11/2
Brooklyn11/2
Trumbo11/2
Fifty Shades of Black4/2
Den danske pige4/2
Flere bio-anmeldelser
 
The Gift8/2
Tavshedens labyrint5/2
Trainwreck2/2
Den franske forbindelse1/2
Maze Runner: Infernoet29/1
No Escape25/1
Phoenix22/1
Hitman: Agent 4719/1
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Forfatteren bag Tilfældets musik, med bl.a. James Spader, har en cameo i filmen. Hvem?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2016 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google