CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Motorcycle Diaries

Produktionsland:
USA, England, Tyskland, Chile, Peru

Produktionsår:
2004

Manuskript:
Jose Rivera

Producere:
Edgard Tenenbaum
Karen Tenkhoff
Michael Nozik

Fotograf:
Eric Gautier

Klipper:
Daniel Rezende

Komponist:
Gustavo Santaolalla

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(195 stemmer)

L�s ogs�...
Nyheder:
28-02-05:
Oscar 2005: Million Dollar tæv til The Aviator
27-02-05:
Indie Spirit 2005: Sideways årets bedste!
14-02-05:
BAFTA 2005: Sejr til Aviator & Vera Drake
18-01-05:
Nomineringerne til BAFTA 2005
14-01-05:
WGA: gamle navne og friskt blod
 
Anmeldelser:
18-01-06:
Dark Water [US]
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
5.1 DTS og Dolby Digital, Dolby Surround 2.0

Ekstra materiale:
Dokumentarfilmen Travelling With Che Guevara
Motorcykel Dagbog

Anmeldt af:Erik Barkman Petersen
Genre:Drama
Varighed:128 minutter
Instruktør:Walter Salles
 
Anmeldelsesdato:22-02-2005
Medvirkende:Som:
Gael García BernalErnesto Guevara de la Serna
Rodrigo de la SernaAlberto Granado
Mía MaestroChichina Ferreyra

Portræt af ikonet som ung mand
 
Ernesto "Che" Guevaras livshistorie har det hele: Revolutionære idealer, blodig krig og alt for tidlig død. Saftigt filmstof, skulle man synes, men hidtil har der været langt mellem fiktions-værker om den latinamerikanske socialismes største ikon. Motorcykel Dagbog er et af de første, og den går forsigtigt og lidt baglæns til emnet. I stedet for den dramatiske historie om revolutions-krigeren Che Guevara får vi en overraskende løssluppen skildring af socialisten som ung mand.

En latinamerikansk odyssé
I 1952 sætter den 23-årige medicinstuderende Ernesto Guevara de la Serna sig for at udforske det latinamerikanske kontinent sammen med vennen Alberto Granado. Bevæbnet med en ramponeret motorcykel og en sparsom pengebeholdning kører de igennem hjemlandet Argentina og via Chile og Peru til Venezuela. Over snedækkede bjerge, frodige dale og knastørre ørkener rejser de, kun afbrudt af sammenstød med lokale 'senoritas', deres mænd og hinanden.

Road-movie eskapader
Så vidt, så godt. De første tre kvarter af Motorcykel Dagbog er præget af livlige road movie-eskapader, der ikke ligger milevidt fra hovedrolleindehaver Gael García Bernals ...Og din mor!. Formen er forbilledligt stram trods det episodiske plot, dialogen er vittig og de to hovedfigurer står godt til hinanden: Livsnyderen og gavtyven Granado over for en retskaffen, intens og uhelbredeligt ærlig Guevara.

På ydmyge gåben
Men Motorcykel Dagbog tager en brat drejning midtvejs, da parrets motorcykel endegyldigt mister pusten og Guevaras kæreste, Chichina, afbryder deres forhold per brev. På ydmyge gåben – og uden mindet om en køn kæreste at koncentrere sig om – får idealisten Guevara for alvor øjnene op for kontinentets fattigdom. Herfra afvikles både den latinamerikanske odyssé og filmen selv i et langt mere sobert tempo.

Pan-amerikansk romantik
I en række lidt akavede scener udspørger Guevara og Granado de lokale indianere om den brutale landsforvisning, de bliver udsat for af griske godsejere. På udflugter til smukke Inka-byer filosoferer venner over den pan-amerikanske indianerkulturs storhed. I ørkenen møder de hjemløse kommunistiske arbejdere, der er henvist til livsfarligt mine-arbejde. Nu og da skriver de floromvundne breve til dem derhjemme.

Guevaras indre revolutionær
Imens glider skildringen af de to mænds forhold til hinanden, kvinderne og livet i baggrunden. Fokus falder tungt på Guevaras spirende revolutionære sindelag: Han gribes af medfølelse med de mindrebemidlede omkring ham – og af kærlighed til hele det latin-amerikanske folk. Klimakset falder på den lange rejses destination, en spedalskhedskoloni i Amazonas, i form af en selvopofrende og temmelig umotiveret svømmetur: En revolutions-legende er født.

Smuk gang på stedet
Man kunne med nogen ret hævde, at instruktør Walter Salles (Central Station) i dele af filmens anden halvdel taber de kvaliteter af syne, der gør den første halvdel så god. Han har svært ved at formidle den privilegerede Guevaras chokerende møde med latinamerikas bagside på en vedkommende måde, og ofte bliver det kun til alvorstung gang på stedet. Men med svimlende smukke landskabsbilleder og ukrukket spil i alle roller er Salles’ film stærk – selv når den føles lang. Og som et unikt indblik i Che Guevaras vej fra ungdommelig idealisme til småfanatisk revolutions-kamp er Motorcykel Dagbog bestemt værd at se.
 
DVD-vurdering
Af KCL

’Ekstramateriale’ er ikke helt det rigtige ord for den tilføjelse, distributøren har føjet til dvd-udaven af Walter Salles’ flotte film. Her er hverken kommentarspor, slettede scener eller ’bag-om- effekterne’. I stedet har man gjort noget, der meget gerne måtte danne præcedens på dvd-udgivelser, når det er muligt. Man har nemlig lagt en dokumentarfilm, der behandler filmen på sin egen måde, med i boksen.

Den italienske forfatter og journalist Gianni Miná fulgte instruktør, skuespillere og virkelighedens Alberto Granado med på rejsen, da filmen skulle optages. I stedet for de sædvanlige rygklapperier holdet imellem, er der kommet et lille selvstændigt værk ud af anstrengelserne, der sågar har været inviteret på festivalerne i Berlin og Sundance.

Travelling with Che Guevara skildrer med Minás egne ord ”en rejse i Granados erindring". Che Guevara rejsekammerat er måske blevet 81 og skal have hjælp til at komme op på den kopi af ’La Poderosa’, som skuespillerne Gael García Bernal og Rodrigo de la Serna i dokumentarens begyndelse symbolsk overrækker ham, men Granados skarpe mundtøj og lune livsgreb fejler skam intet. Granado var med Salles og resten af holdet under optagelserne, dels for at genopleve sit eget livs eventyr, dels for at agere manuskriptlignende støtte til instruktøren undervejs. Det kommer der både mange rørende og skægge situationer ud af.

’MiAl’ – Min Alberto, kaldte Che Guevara ham. Granado er lige så elskelig i dag, som dengang. 50 år efter den legendariske motorcykelodyssé tværs over det latinamerikanske kontinent får vi lov at følge Granado i sine egne fodspor. Iført sit evige smil og til tider den lille røde stjerne i hatten, snakker han både om rejsen, livet og filmen. I en scene er han næsten ved at overtage styringen, da han råber til instruktøren: ”Salles, den var god. Vi tager den!” Den gamle mand virker oprigtig og ganske upåvirket af de mange kameraer, der konstant følger hans mindste skridt. Miná skildrer det hele med lige dele nysgerrighed og behørig respekt. Og det er der kommet en varm og vidunderlig dokumentarfilm ud af. Et sted siger Granado: ”Mit liv har overgået mine drømme - og jeg har altid været en stor drømmer.” Travelling With Che Guevara dokumenterer det.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indl�g:

Seneste kommentarer: (481 i alt - L�s alle)
 
ForfatterIndl�g
ralph lauren polo shirts
28-7-2015 06:04
Hello would you mind sharing which blog platform you're working with? I'm looking to start my own blog soon but I'm having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looking for something unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!
ralph lauren polo shirts http://www.ralphlaurenpoloshirts.us.com

toms sko norge
23-7-2015 00:08
RidgetownA chemist's work will depend on which industry he or she is in and the type of research
toms sko norge http://m-igual.org/UserFiles/news/TomsSko/

Toms Skor norge
22-7-2015 23:20
Earlier Wednesday, the government said the economy grew at a 4% seasonally adjusted annual rate in
Toms Skor norge http://www.urlati-ph.ro/tomsskorstockholm/

Low 11s
22-7-2015 21:54
searching for those in need during cold snapDurham Rescue Mission searching for those in need during
Low 11s http://www.aularagon.org/files/UserFiles/Low11s/

Buy TOMS Shoes
18-7-2015 19:43
But the efforts of me and my few like minded fellow citizens is greatly overwhelmed by the growing mountain of thoughtlessly discarded carts blocking spaces that would have been useful to other patrons. I sure we considered quite strange by those who see no reason to waste the time and energy required to return a cart, making sure it doesn inconvenience another shopper. We may even be consideredThe complex is currently in the design review phase. Projects that could have an impact on a unique area of town go through this process where members of the public as well as city staff critique the plans to ensure they fit in with the surrounding areas. Upston said the process could take between four and six months before the city decides whether the application is acceptable. The property owners said they have the funding in place and need to begin construction next May to be prepared for peak shopping season.
Buy TOMS Shoes http://www.urlati-ph.ro/tomsmen/


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Paper Towns23/7
Kærlighed ved første slag23/7
The Little Death23/7
Peter Pedal: På eventyr i junglen23/7
Ant-Man22/7
1001 gram16/7
Ted 216/7
Violette16/7
Afskedsfesten9/7
Magic Mike XXL2/7
Flere bio-anmeldelser
 
Selma29/7
Seventh Son27/7
Wild24/7
Teorien om alting13/7
Big Eyes10/7
Whiplash1/7
Fifty Shades of Grey30/6
Mennesker bliver spist29/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har komponeret musikken til Gladiator?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2015 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google