CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Douglas Adams, Karey Kirkpatrick

Producere:
Gary Barber
Roger Birnbaum
Jonathan Glickman
Nick Goldsmith
Jay Roach

Fotograf:
Igor Jadue-Lillo

Klipper:
Niven Howie

Komponist:
Joby Talbot

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(65 stemmer)

Links
Filmens hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
05-08-05:
Rockwell tilbudt Hitcher-rolle
18-05-05:
Freemans nye rolle: Laws partner
02-05-05:
Box Office uge 17: Hitchhiker overhaler xXx2
16-02-05:
Første trailer-guide til galaksen
21-01-05:
Hitchhiker's Guides nye stemmer
17-11-04:
Første klip fra den intergalaktiske blaffer-guide
16-04-04:
Malkovich hitchhiker
05-02-04:
Rockwell præsident af galaksen
29-01-04:
Mere talent til Hitchhiker's Guide
19-01-04:
Hitchhikers update
07-10-03:
Galakseguide for blaffere på vej
 
Anmeldelser:
21-02-11:
Gentlemen Broncos
02-04-10:
Moon
31-03-10:
Bottle Shock
23-07-08:
Sweeney Todd
20-07-07:
Hot Fuzz
21-11-06:
Pirates of the Caribbean: Død mands kiste
15-12-04:
Shaun of the Dead
23-11-04:
Alf
19-05-04:
Underworld
05-05-04:
Love Actually
 
Artikler:
23-04-05:
Boganmeldelse: Hvem er Douglas Adams
 


The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Anmeldt af:Erik Barkman Petersen
Genre:Adventure, Sci-Fi
Varighed:109 minutter
Instruktør:Garth Jennings
 
Premieredato:12-08-2005
Medvirkende:Som:
Martin FreemanArthur Dent
Mos DefFord Prefect
Sam RockwellZaphod Beeblebrox
Zooey DeschanelTricia McMillan
Bill NighySlartibartfast
Alan RickmanMarvins stemme
Se komplet creditliste her

En gakket galakse-odyssé
 
Da Arthur Dent en morgen vækkes af kommunalarbejdere, der vil rive hans villahus ned til fordel for en omfartsvej, bliver han godt gammeldags tvær. Men det britiske vejvæsen er i virkeligheden Dents mindste problem, for hinsides stratosfæren og alle de andre sfærer lurer en langt større fare: Vogoner, universets skrankepaver. De er godt i gang med at udbygge den intergalaktiske infrastruktur, og jorden ligger lige præcis der, hvor deres nye hyperrumsvej skal gå.


Copyright:
UIP
Reddet af en galakseblaffer
Til alt held viser Arthurs ven Ford Prefect sig at være et rumvæsen med hjemstavn i nærheden af Betelgeuse – og en garvet galakseblaffer. Så sekunder før jorden destrueres af de ærekære rum-bureaukrater, skaffer Prefects tommelfinger det umage makkerpar ombord på et af de intergalaktiske nedrivningsskibe. Men vogonerne er ikke begejstrede for galakseblaffere og andre, der ikke går bureaukratiets rette vej, og snart finder Dent og Prefect sig i en ny og lige så livstruende suppedas.

Et håbløst projekt
Lad det være sagt med det samme: Filmudgaven af The Hitchhiker's Guide to the Galaxy er ret beset et håbløst projekt. Hvor forlægget – Douglas Adams’ sci-fi parodi af samme navn – mest af alt er en samling bizarre optrin, finurlige betragtninger og studentikose absurditeter, kræver en vellykket underholdningsfilm typisk et minimum af identifikation og narrativ sammenhængskraft. Samtidig er det en noget nær umulig opgave både at tilgodese det brede biograf-publikum og de indforståede Adams-fanatikere.


Copyright:
UIP
Vid og visuelt overskud
Alligevel er Hitchhiker's Guide... ingen håbløs film, og det er i sig selv en præstation. Holdet bag gør mange ting rigtigt: De bevarer Adams’ britiske vid og en god del af hans dialog, de iscenesætter forfatterens absurde verden med visuelt overskud og de tænker kreativt i valget af skuespillere. Samtidig holdes Hollywood-konventionerne i hævd med en mere strømlinet narrativ og et fuldblods trekantsdrama mellem Dent, den eventyrlystne jordkvinde Trillian og galakse-præsidenten Zaphod Beeblebrox.

Et filmisk fornuftsægteskab
Som kompromis betragtet fungerer det fornuftigt nok: Både de uindviede og Adams’ anselige menighed vil finde noget at glæde sig over i filmen. Desværre går Adams og Hollywood – eller slet og ret den kommercielle spillefilms spilleregler – aldrig op i en højere enhed. Spændingskurven knækkes konstant af absurde optrin, ligesom den gakkede og distancerende grundtone undergraver filmens forsøg på at skildre ægte, menneskelige følelser.

Afvæbnende opfindsomhed
Resultatet er et unikt men svært fordøjeligt misk-mask, hvor kun det første kvarter for alvor fungerer. Siden nyder man filmen i bidder: De tekande-formede rumskibe, Zooey Deschanels sødme i rollen som Trillian, de stilrene animations-sekvenser, Bill Nighy som den perfekte Slartibartfast, det underskønne planet-værft på Magrathea og den eksistentialistiske kaskelot-hval. Adams’ grænseløse opfindsomhed var altid hans mest afvæbnende egenskab, og The Hitchhiker's Guide to the Galaxy finder plads til overraskende mange af forfatterens skæve påfund.

En overflødig filmatisering
Kan man nyde filmen som en samling fine momenter snarere end egentlig et velfungerende hele, er man godt gående. Men biograf-turen vil stadig være en mindre tilfredsstillende oplevelse end at læse Adams’ bøger eller høre hans radiostykker. For bøgerne kan man smide fra sig, når man har fået nok af britens tørre sarkasme, og i radiostykkerne fordeles galskaben på overkommelige 30 minutters-afsnit. Som film er The Hitchhiker's Guide to the Galaxy et velment livtag med en svær opgave, men i sidste ende både overflødig og en lille smule trættende.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (13 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Micwiz
18-12-2005 18:05
Jeg har udmærket forstået det er en parodi, men det kræver også den er sjov, syntes bill nighy er genial i andre fim, men denne nej jeg kunne ikke lade vær med at glippe med øjnene og da den sluttede wow free at last.

Men traileren er meget bedre og giver et helt andet indtryk af hvilken slags film man skal ind og se.

AA
2-9-2005 12:04
Lader ikke til at folk har fostået at filmen er en fed parodi på fx star trek og star wars og lidt mere ukendte 70`er idiotiske rum shit !! folk sammenligner m fantastic 4 og dawn of the dead (?) min anmeldelse : god syg monty phyton humor ..5 stjerner fra mig ..

Lasse
1-9-2005 14:39
Sjov film, den må jeg have

Fridrikur Ellefsen
1-9-2005 14:29
Skøn film, mange gode scener

Ole
31-8-2005 00:56
Filmen formår ikke at blive mere engagerende end traileren, som lovede godt (men lad dig ikke lokke - det man ser i traileren rummer alt hvad der er af næring i denne film) og jeg gik inden den var færdig. Der er så lidt dybde i denne film, at man efterhånden blot venter på at den er færdig, så man kan strække benene og komme ud af den flade fornemmelse, som den indgyder.
Der er en absolut mangel på et sjæleligt element. Det er eeeet langt stort antiklimaks, samtidig med at skuespillet bliver mere og mere hysterisk overgearet. Når den på et senere tidspunkt bliver vist i TV (formentlig TV3), vil jeg eventuelt gense den, som et studie i dårlig filmkunst.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Fra hvilken film hører man følgende ordudveksling:

Craig Schwartz: Can I buy you a drink, Maxine?
Maxine: Are you married?
Craig Schwartz: Yes, but enough about me.
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google