CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Elephant

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Gus Van Sant

Producere:
Dany Wolf

Fotograf:
Harris Savides

Klipper:
Gus Van Sant

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(51 stemmer)

L�s ogs�...
Nyheder:
18-03-05:
Van Sant på tidsrejse
21-01-05:
Bodil-nomineringerne 2005
25-04-03:
Åbent felt på Cannes 2003
 
Anmeldelser:
03-06-09:
Milk
07-12-07:
Mala Noche
30-11-07:
Paranoid Park
27-02-06:
Lords of Dogtown
09-02-04:
Irréversible
29-07-03:
Bowling for Columbine
15-08-01:
Finding Forrester
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.33-1 Full Frame, 1.85-1 Anamorphic WideScreen

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Bag kameraet, trailer
Elephant

Anmeldt af:Alen Meskovic
Genre:Drama
Varighed:84 minutter
Instruktør:Gus Van Sant
 
Anmeldelsesdato:13-06-2005
Medvirkende:Som:
Alex FrostAlex
Eric DeulenEric
John RobinsonJohn McFarland
Elias McConnellElias
Jordan TaylorJordan
Carrie FinkleaCarrie
Se komplet creditliste her

At kunne se elefanten
 
Efter tre storproduktioner (Good Will Hunting, Psycho, Finding Forrester) vendte den amerikanske independent-instruktør Gus Van Sant i 2002 tilbage til sit oprindelige filmland. Den eksperimenterende Gerry blev siden hen efterfulgt af Elephant, sidste års palmevinder, som i dag endelig får dansk premiere.


Copyright:
Camera Film
Stilistisk gennemført
Elephant beskriver et døgn på og omkring Portland High School i den amerikanske stat Oregon. Det meste af filmen udspiller sig i løbet af den skæbnesvangre formiddag, hvor eleverne Alex og Eric bevæbnede til tænderne dukker op på skolen og sætter punktum for det, der skulle være endnu en helt almindelig dag. Forinden møder vi en række teenagere og lærere, som hver på sin måde kommer til at spille en rolle i det efterfølgende drama. Ligesom i Kurosawas Rashomon (1950) oplever vi samme hændelser flere gange fra flere forskellige vinkler. Kameraet glider igennem skolens lange gange, mens personerne mødes, taler sammen og fortsætter videre hver til sit. Filmens brug af 'slow-motion' er for en gangs skyld velfungerende, og generelt er der tale om et stilistisk gennemført filmværk, hvor billeder, lyd og musik spiller optimalt sammen.

Beethoven i baggrunden
Valget af Beethovens Für Elise og Måneskins-sonaten som to musikalske hovedtemaer kan umiddelbart lyde som det mindst opfindsomme af dem alle, men forkert er det i hvert fald ikke. For den stemning, som musikken og billederne skaber, trænger dybt ind i kroppen på tilskueren og forbliver der længe efter rulleteksterne. Hverdagen i det trygge amerikanske forstadsgymnasium er skildret med følelse og sans for detaljen, og selv om kompositionen hist og her kan virke forvirrende, er det svært ikke at blive fascineret af Van Sants håndværksmæssige kunnen.


Copyright:
Camera Film
Bowling for Portland
Lidt anderledes får man det med hans indirekte lomme-sociologiske bud på, hvad årsagerne til de amerikanske elev-skyderier kan være. Jo mere handlingen skrider frem, desto flere årsager antydes, og der skydes med stadig bredere hegl. Det er både mobningen, de uansvarlige forældre, de arrogante skoleinspektører, den lette våbentilgængelighed, de voldelige video-spil og drengenes undertrykte homoseksualitet, der får skylden for massakren. Og det er både klichefyldt, overfladisk og generaliserende. Van Sant må da have set Michael Moores Bowling for Columbine (2002). Hvorfor kunne han ikke nøjes med en underspillet og stiliseret skildring af begivenhederne, da han åbenbart hverken havde noget nyt eller noget dybt at sige om emnet?

De unge
Enkle steder kikser instruktionen. Scenen, hvor tre bedste veninder går fra kantinen til pigetoilettet for rutineret at udføre en kollektiv opkastning, er så overspillet, at tæerne krummer til de ikke kan mere. Van Sants portræt af den amerikanske ungdom er ikke kun pessimistisk. Det er også unuanceret, stereotypiserende og grænsende til det fordomsfulde. Er alle amerikanske unge så uvidende og selvoptagede som drengene her i filmen? Går alle pigerne rundt med spiseforstyrrelser? Næppe. At Van Sant er den instruktør, der ofte tidligere har behandlet ungdommen som tema, gør ikke sagen bedre.

Personlig tone
Elephant skal derfor ses på grund af dens håndværksmæssige kvaliteter og ikke på grund af sit tematiske fokus. Van Sant har selv klippet filmen, og ligesom det var tilfældet i Gaspar Noés Irréversible (2002) og Vincent Gallos The Brown Bunny (2003) mærker man også her en personlig tone og stramhed i kompositionen hele vejen igennem. Sådan noget opleves ikke så ofte i de store produktioner, hvor for mange hænder har trukket i trådene, og hvor meget godt bliver svækket og udvandet.

Titlens gåde
Filmens titel henviser til en gammel buddhistisk fabel om de blinde mænd, der undersøger hver deres del af en elefant, sådan at de alle får et forskelligt indtryk af det ukendte dyr og ingen af dem kan begribe helheden. Det kan godt være, at Van Sant har det på samme måde med de fatale elev-skyderier på amerikanske skoler. Men i så fald burde han helt have undladt undersøgelsen af problemet og nøjes med en neutral skildring af det ubegribelige. Det sidste er han nemlig ret god til.
 
DVD-vurdering
Ekstramaterialet beskrives på coveret til filmen som en kortfilm med titlen "Rolling Through Time". Det er nu bare en 12 minutters bag kameraet-featurette, der med lette strøg skitserer arbejdet med produktionen. Det bliver aldrig rigtig interessant.

Filmen kan til gengæld afspilles i både tv-udgavens full-screen-format og i biografversionens widescreen.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indl�g:

Seneste kommentarer: (33 i alt - L�s alle)
 
ForfatterIndl�g
Williamsog
27-5-2015 06:19
This column is truly most unsatisfying. It seems to often be political spin. Real journalism would be to help investigate the issues raised. For instance, who are the men you pictured from the article? What is their recent status? Changing the photo caption on this late date is very much inappropriate. This redaction of the historical and controversial news article smacks of Big brother and the Ministry associated with Truth. If the BBC appeared to be mistaken, then the mistakes have to be acknowledged and corrected in a less elliptical fashion. There must be obligation. On the other hands, if the BBC article may be correct, to the points that this might contradict the official record in the us, the matter would then require further investigation and explication within the public interest. This does raise a large number of interesting questions about knowledge ? and editing stories after their publication not just from a journalistic accuracy point of view but from a internet publishing POV too. Personally I'm always loathe to re write yesteryear. I'm not saying that is something that's happened in this article, but the more cynical in existence could point to it for example of precident setting.It's good that the amendment has been recorded publicly, and the reasons guiding it. I do hope another changes made are reflected clearly so there's no-one to say the BBC is actually re writing stories. It is yet another within a long line of misleading stories and features from popular media that seek to dissuade attention from your cold, hard facts of your 9. 11 truth movement (and to make sure, it certainly is worth the "movement" moniker). First of all, the FBI has never formally charged these people the hijackers, bin Laden, and many others from the 9. 11 attacks. Furthermore, there is significant evidence to indicate that some the supposed hijackers have been alive and well in the middle East. Finally, and most importantly, this hijacker identity theory is usually a small and relatively unsubstantiatied claim made by a few in the 9. 11 truth community, and is certainly connected with far less importance than the irrefutable and well documented evidence of a false flag surgery.
http://www.ultrasonicsindia.com/p-83.html
http://www.theromanbar.com/p-42.html
http://www.marcelocostas.com/c-4_16_39.html
http://www.marcelocostas.com/c-4_20_66.html
http://www.seamyhomerealty.com/p-275.html
http://www.theromanbar.com/p-3.

Williamsog
26-5-2015 18:24
This column is genuinely most unsatisfying. It seems to be political spin. Real journalism would be to further investigate the issues lifted. For instance, who are the men you pictured within the article? What is their latest status? Changing the photo caption from this late date appears to be inappropriate. This redaction of a historical and controversial information article smacks of Much larger and the Ministry with Truth. If the BBC appeared to be mistaken, then the mistakes should be acknowledged and corrected from a less elliptical fashion. There must be answerability. On the other hand, if the BBC article might be correct, to the points that this might contradict the official record in the usa, the matter would subsequently require further investigation and explication while in the public interest. This does raise a large number of interesting questions about heading back and editing stories after their publication not merely from a journalistic accuracy mindset but from a web publishing POV too. Personally I'm always hate to re write earlier times. I'm not saying that is something that's happened right here, but the more cynical in existence could point to it for instance of precident setting.It's good that the amendment continues to be recorded publicly, and the reasons at the rear of it. I do hope any other changes made are reflected clearly so no one can say the BBC is definitely re writing stories. It is yet another in the long line of misleading memories and features from well-known media that seek to dissuade attention in the cold, hard facts of the 9. 11 truth movement (and to make sure, it certainly is worthy of the "movement" moniker). First of all, the FBI has never formally charged such people the hijackers, bin Laden, and many others from the 9. 11 attacks. Furthermore, there is significant studies to indicate that many of the supposed hijackers have been alive and well in the middle East. Finally, and most importantly, this hijacker identity theory is usually a small and relatively unsubstantiatied claim produced by a few in your 9. 11 truth community, and is certainly of far less importance as opposed to irrefutable and well documented proof of a false flag surgery.
http://www.marcelocostas.com/c-4_20_66.html
http://www.ultrasonicsindia.com/p-96.html
http://www.theromanbar.com/p-24.html
http://www.theromanbar.com/p-42.html
http://www.myhomeschooler.com/p-329.html
http://www.theromanbar.com/p-

michael kors black handbag
30-4-2015 18:27
good articles
michael kors black handbag http://michaelkors-black.com

gucci mexico city
11-4-2015 09:07
good articles
gucci mexico city http://guccionlinestoremexico.com

louis vuitton chicago
5-3-2015 08:36
Have A Peek At This Web-site
louis vuitton chicago http://louisvuittonoutlet-chicago.org


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Testament of Youth25/6
Terminator Genisys25/6
Træk vejret25/6
Bridgend25/6
Pride18/6
Entourage18/6
A Most Violent Year11/6
Paris of the North11/6
The Man Who Saved the World11/6
Jurassic World11/6
Flere bio-anmeldelser
 
Nat på museet: Gravkammerets hemmelighed26/6
Blackhat23/6
The Gambler22/6
Mænd og høns12/6
Big Hero 610/6
Leviathan9/6
Björn Afzelius: Tusen bitar8/6
Birdman5/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film har følgende tag-line: "Violence is a way of life"?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2015 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google