Delete Duplicates in iTunes, How to get album artwork on iTunes? , How to clean up iTunes library , recover deleted notes on iPhone 5, How to recover deleted text messages on iphone 5 .
CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik p en region for at lse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Elephant

Produktionsland:
USA

Produktionsr:
2003

Manuskript:
Gus Van Sant

Producere:
Dany Wolf

Fotograf:
Harris Savides

Klipper:
Gus Van Sant

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributr:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(51 stemmer)

L�s ogs�...
Nyheder:
18-03-05:
Van Sant på tidsrejse
21-01-05:
Bodil-nomineringerne 2005
25-04-03:
Åbent felt på Cannes 2003
 
Anmeldelser:
03-06-09:
Milk
07-12-07:
Mala Noche
30-11-07:
Paranoid Park
27-02-06:
Lords of Dogtown
09-02-04:
Irréversible
29-07-03:
Bowling for Columbine
15-08-01:
Finding Forrester
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.33-1 Full Frame, 1.85-1 Anamorphic WideScreen

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Bag kameraet, trailer
Elephant

Anmeldt af:Alen Meskovic
Genre:Drama
Varighed:84 minutter
Instruktr:Gus Van Sant
 
Anmeldelsesdato:13-06-2005
Medvirkende:Som:
Alex FrostAlex
Eric DeulenEric
John RobinsonJohn McFarland
Elias McConnellElias
Jordan TaylorJordan
Carrie FinkleaCarrie
Se komplet creditliste her

At kunne se elefanten
 
Efter tre storproduktioner (Good Will Hunting, Psycho, Finding Forrester) vendte den amerikanske independent-instruktør Gus Van Sant i 2002 tilbage til sit oprindelige filmland. Den eksperimenterende Gerry blev siden hen efterfulgt af Elephant, sidste års palmevinder, som i dag endelig får dansk premiere.


Copyright:
Camera Film
Stilistisk gennemført
Elephant beskriver et døgn på og omkring Portland High School i den amerikanske stat Oregon. Det meste af filmen udspiller sig i løbet af den skæbnesvangre formiddag, hvor eleverne Alex og Eric bevæbnede til tænderne dukker op på skolen og sætter punktum for det, der skulle være endnu en helt almindelig dag. Forinden møder vi en række teenagere og lærere, som hver på sin måde kommer til at spille en rolle i det efterfølgende drama. Ligesom i Kurosawas Rashomon (1950) oplever vi samme hændelser flere gange fra flere forskellige vinkler. Kameraet glider igennem skolens lange gange, mens personerne mødes, taler sammen og fortsætter videre hver til sit. Filmens brug af 'slow-motion' er for en gangs skyld velfungerende, og generelt er der tale om et stilistisk gennemført filmværk, hvor billeder, lyd og musik spiller optimalt sammen.

Beethoven i baggrunden
Valget af Beethovens Für Elise og Måneskins-sonaten som to musikalske hovedtemaer kan umiddelbart lyde som det mindst opfindsomme af dem alle, men forkert er det i hvert fald ikke. For den stemning, som musikken og billederne skaber, trænger dybt ind i kroppen på tilskueren og forbliver der længe efter rulleteksterne. Hverdagen i det trygge amerikanske forstadsgymnasium er skildret med følelse og sans for detaljen, og selv om kompositionen hist og her kan virke forvirrende, er det svært ikke at blive fascineret af Van Sants håndværksmæssige kunnen.


Copyright:
Camera Film
Bowling for Portland
Lidt anderledes får man det med hans indirekte lomme-sociologiske bud på, hvad årsagerne til de amerikanske elev-skyderier kan være. Jo mere handlingen skrider frem, desto flere årsager antydes, og der skydes med stadig bredere hegl. Det er både mobningen, de uansvarlige forældre, de arrogante skoleinspektører, den lette våbentilgængelighed, de voldelige video-spil og drengenes undertrykte homoseksualitet, der får skylden for massakren. Og det er både klichefyldt, overfladisk og generaliserende. Van Sant må da have set Michael Moores Bowling for Columbine (2002). Hvorfor kunne han ikke nøjes med en underspillet og stiliseret skildring af begivenhederne, da han åbenbart hverken havde noget nyt eller noget dybt at sige om emnet?

De unge
Enkle steder kikser instruktionen. Scenen, hvor tre bedste veninder går fra kantinen til pigetoilettet for rutineret at udføre en kollektiv opkastning, er så overspillet, at tæerne krummer til de ikke kan mere. Van Sants portræt af den amerikanske ungdom er ikke kun pessimistisk. Det er også unuanceret, stereotypiserende og grænsende til det fordomsfulde. Er alle amerikanske unge så uvidende og selvoptagede som drengene her i filmen? Går alle pigerne rundt med spiseforstyrrelser? Næppe. At Van Sant er den instruktør, der ofte tidligere har behandlet ungdommen som tema, gør ikke sagen bedre.

Personlig tone
Elephant skal derfor ses på grund af dens håndværksmæssige kvaliteter og ikke på grund af sit tematiske fokus. Van Sant har selv klippet filmen, og ligesom det var tilfældet i Gaspar Noés Irréversible (2002) og Vincent Gallos The Brown Bunny (2003) mærker man også her en personlig tone og stramhed i kompositionen hele vejen igennem. Sådan noget opleves ikke så ofte i de store produktioner, hvor for mange hænder har trukket i trådene, og hvor meget godt bliver svækket og udvandet.

Titlens gåde
Filmens titel henviser til en gammel buddhistisk fabel om de blinde mænd, der undersøger hver deres del af en elefant, sådan at de alle får et forskelligt indtryk af det ukendte dyr og ingen af dem kan begribe helheden. Det kan godt være, at Van Sant har det på samme måde med de fatale elev-skyderier på amerikanske skoler. Men i så fald burde han helt have undladt undersøgelsen af problemet og nøjes med en neutral skildring af det ubegribelige. Det sidste er han nemlig ret god til.
 
DVD-vurdering
Ekstramaterialet beskrives på coveret til filmen som en kortfilm med titlen "Rolling Through Time". Det er nu bare en 12 minutters bag kameraet-featurette, der med lette strøg skitserer arbejdet med produktionen. Det bliver aldrig rigtig interessant.

Filmen kan til gengæld afspilles i både tv-udgavens full-screen-format og i biografversionens widescreen.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indl�g:

Seneste kommentarer: (31 i alt - L�s alle)
 
ForfatterIndl�g
michael kors black handbag
30-4-2015 18:27
good articles
michael kors black handbag http://michaelkors-black.com

gucci mexico city
11-4-2015 09:07
good articles
gucci mexico city http://guccionlinestoremexico.com

louis vuitton chicago
5-3-2015 08:36
Have A Peek At This Web-site
louis vuitton chicago http://louisvuittonoutlet-chicago.org

http://sealmedica.com/tmp
8-1-2015 19:32
thanks for share!
http://sealmedica.com/tmp http://sealmedica.com/tmp

louis vuitton factory outlet canada
12-12-2014 07:55
nice articles
louis vuitton factory outlet canada http://hshekari.ir/logs/?louis-vuitton-factory-outlet-canada


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Tomorrowland21/5
I dine hænder (dk)21/5
The Duke of Burgundy21/5
Salt of the Earth21/5
Jimmy's Hall14/5
Mad Max: Fury Road14/5
Wild Tales7/5
Blade Runner - The Final Cut7/5
Kys mig, for fanden7/5
The Guest7/5
Flere bio-anmeldelser
 
Exodus11/5
Taken 38/5
Bag fjendens linjer5/5
Ida4/5
Pingvinerne fra Madagascar1/5
Klokkeblomst og legenden om Ønskedyret28/4
A Hard Day's Night27/4
Words and Pictures22/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Fra hvilken film stammer følgende citat:

“You're not the boss of me, Jack! You're not the king of Dirk! I'm the boss of me! I'm the king of me. I'm Dirk Diggler! I'm the star! It's my big dick and I say when we roll!”
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2015 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google