CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Steamboy

Produktionsland:
Japan

Produktionsår:
2004

Manuskript:
Sadayuki Murai, Katsuhiro Ôtomo

Producere:
Shinji Komori
Hideyuki Tomioka

Fotograf:


Klipper:
Takeshi Seyama

Komponist:
Steve Jablonsky

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Universal

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(6 stemmer)

Links
Filmens officielle hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
18-01-05:
Steamboy på engelsk
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Fem trailers, et interview, stillbilleder og en række features om universet, grafikken, forholdet mellem det tegnede og det filmiske m.m.
Steamboy

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Tegnefilm, action
Varighed:120 minutter
Instruktør:Katsuhiro Ôtomo
 
Anmeldelsesdato:27-07-2005
Medvirkende:Som:
Anna PaquinJames Ray Steam
Anne Suzukiori. stemme, James Ray Steam
Robin Atkin DownesDavid
Ikki Sawamuraori. stemme, David
Alfred MolinaDr. Eddie Steam
Masane Tsykayamaori. stemme, Dr. Eddie Steam
Se komplet creditliste her

Forblindelse og fordampning
 
Året er 1866, æraen den mekaniske. Den store industrialisering står for døren, og forrest er den skelsættende dampmaskine, der muliggør en uhørt grad af systematisering og automatisering. Unge Ray Steam er en outsider, et teknisk geni fanget i sin bagstræberiske samtids dogmatik – lige som sin far og farfar. Netop de to har i årevis arbejdet på en lille dampkugle, hvis energi har vist sig at kunne drive kraftværker, krigsmaskiner og tiltros at kunne afgøre verdens skæbne; dét hylder den magtsyge far og den store O'Hara kapital-koncern – dét frygter den idealistiske farfar. Ray må beslutte sig: Far eller farfar? Metallisk mekanisme eller blødsøden humanisme? Nogen reel beslutning bliver det dog aldrig, for Ray er mere ren end decembersneen, og hans beslutning mere forudsigelig end industrialiseringens uundgåelige komme.

Metropolis uden mål og mening
Steamboy er et romantisk animé-action-eventyr med dramatiske familiekonflikter og desværre også mere ambitiøs end helstøbt. Den garvede Akira-animélegende Katsuhiro Ôtomo trækker på alt fra Jules Verne og H.G. Wells til Ballet mécanique og Metropolis, og lige så lammende som visualiseringen er, lige så forvirrende er fortællingen. Den naive Ray, den forblindede far, den idealistiske farfar og de øvrige er direkte uinteressante, hvorfor den overordnede etiske diskussion om videnskabens position og det mekaniske ift. det menneskelige langsomt, men sikkert punkteres i letkøbt moraliseren. Ray vil ofre hundredvis af mennesker for at redde et snobbet, iskoldt pigebarn; den bureaukratiske megakoncern O’Hara er totalt uvidende om videnskabsmændenes dommedagsvåben; og selv de mest rationelle personer synes konstant underlagt deres drifter. Undskyld – men dét går bare ikke. Det gælder også de mange overflødige scener, hvor figurerne løber rundt og skruer på ventiler, kæmper om dampkuglen og med løftet pegefinger diskuterer ansvar ift. magt, filantropi ift. misantropi. Det er én lang serie af mekaniske klimakser - og dermed én lang serie uden klimakser.

Mekanisk simpelt, mekanisk smukt
Men kun på det fortællemæssige plan. For Ôtomo er en gudbenådet maler, og animé-filmen hans kanvas. Steamboy foregår i det victorianske London med dens underligt tiltrækkende grå arkitektur, men det virkelige scoop er afbildningen af den visuelt wunderbare mekanik: Tandhjulenes knirken, pumpernes kraftfulde buldren, den maskinelle helheds fanfare. Det er en cadeau til futurismen, og et bevis på den gamle tegnetekniks fortsatte værdi. De står nærmest i kø, de smukke billeder. Men alligevel er Steamboy en skuffelse. Lidt for banal i sin dialog, tydeligvis uden større dybde og helt sikkert tre kvarter for lang. Alene tilbage står et flot mekanisk univers fanget i freeze frame - uden mennesker, uden følelser, uden liv.
 
DVD-vurdering
Den tilfredsstillende 2-disc-udgave byder på typisk lir i form af trailers, et overfladisk interview og pæne stillbilleder, men også en håndfuld gode features.
Multi-Screen Landscape Study-featuren er en 19 minutter lang split-screen collage af flotte billeder, og endnu bedre er "The Voyage of Steamboy"-featuren, der indsigtsfuld fortæller om universet, filosofien bag og inspirationskilderne. Det havde dog pyntet med et kommentarspor.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem lægger stemme til den vise kung fu-mester Shifu i Kung Fu Panda?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google