CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Ladder 49

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Lewis Colick, Terry George

Producere:
Casey Silver

Fotograf:
James L. Carter

Klipper:
Bud S. Smith
M. Scott Smith

Komponist:
William Ross

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Walt Disney Studios Motion Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(37 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
11-01-05:
Travolta i Lonely Hearts
27-12-04:
Berlin annoncerer juryformand og første konkurrencefilm
04-10-04:
Box Office uge 40: Dreamworks vinderhaj
26-04-04:
Tarantino finder en Vega-udvej
08-01-04:
Be Cools nye folk
 
Anmeldelser:
10-02-04:
Buffalo Soldiers
22-10-03:
Basic
24-04-02:
Domestic Disturbance
18-09-01:
Quills
13-02-01:
My Dog Skip
 
Artikler:
19-09-01:
John Travolta
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic WideScreen, 1.85-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor, slettede scener, featuretter, musikvideo
Ladder 49

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action, Drama
Varighed:110 minutter
Instruktør:Jay Russell
 
Anmeldelsesdato:26-05-2005
Medvirkende:Som:
Joaquin PhoenixJack Morrison
John TravoltaChief Kennedy
Jacinda BarrettLinda
Morris ChestnutTommy
Kevin DanielsDon Miller
Robert PatrickLenny Richter
Se komplet creditliste her

Noget om helte
 
Det måtte jo komme. Brandmænd verden over sætter dagligt livet på spil for at redde os andre ud af brændende bygninger. Hvis vi ikke vidste det før, så fandt vi i hvert fald ud af det i ugerne efter 9/11, hvor alt for mange af de tapre brandmænd i New York måtte lade livet, da tvillingetårnene sank i grus. Det satte sig spor i samfundet, især i USA, og derfor er der en vis kynisk logik bag, at Disney nu melder sig med Ladder 49, en barnligt begejstret heltefortælling om de modige mandfolk og deres store betydning for os alle – og især USA.


Copyright:
UIP
Usikkerheden
Jack Morrison (en glimrende Joaquin Phoenix) er en ung brandmands-rookie og mødes på sin nye arbejdsplads af en fordrukken brandkaptajn (John Travolta på rutinen) og et falsk skriftemål – for sådan er brandmænd nemlig, lune sjæle med sans for en god practical joke, når dagligdagen bliver for lang og kedelig på stationen. Jack falder til, møder en sød pige, bliver gift og får børn. En rigtig sund kernefamilie-tilværelse med den ene undtagelse, at far har et livsfarligt arbejde, og hvert morgen-farvelkys kan let vise sig at være det sidste. En af ambitionerne bag Ladder 49 har været at vise hele brandmandens virke og ikke kun de highlights, der finder vej til nyhedsudsendelserne.

Menneskeliv
Instruktøren Jay Russell iscenesætter med et drengesinds utilslørede fascination. Her handler det om de ægte helte, som der ikke er plads til at tvivle på eller lave sjov med. Det er oprigtigt på en efterhånden sjældent set måde – og selv om det får masser af alarmklokker til at ringe i et filmkritisk sind, så er der noget forfriskende over den ærlige begejstring over filmens personer. Vi rejser os og bøjer hovedet i respekt, for når klokken ringer på stationen er det alvor, alle kæmper det bedste og mest oprigtige, de har lært, for at redde menneskeliv. Det gentages nærmest som et mantra undervejs – redde menneskeliv, redde menneskeliv – og ret beset er det en beskæftigelse, der fortjener den højeste respekt.


Copyright:
UIP
Helte, helte og endnu en helt
Men det ændrer nu ikke ved, at man savner noget drama, som går ud over den fare, der helt naturligt ligger i ilden. De røde luer bliver aldrig en decideret fjende, som man fornemmede den i Ron Howards Backdraft - og derfor savner man også snart et kvalificeret modspil til vores velbyggede hovedpersoner. Vi er udstyret med en rammehistorie, hvor Jack er styrtet ned under et redningsarbejde og nu ligger spærret inde i en brændende lagerbygning, mens han tænker tilbage på sin karriere. Vi vender flere gange tilbage til den indespærrede Jack og får små bidder af historien om indsatsen for at få ham helskindet ud igen mellem de lange flashbacks. Det deler filmen op i vignetform, og det tager i sig selv en del af drivkraften ud af dramaet. Ydermere savner filmen i grel grad flere nuancer i persongalleriet. Vi har kun helte i varierende grader, og det havde ikke været tosset, hvis man havde turdet kigge nærmere på f.eks. betydningen af det meget klarlagte hierarki på brandstationen. Det overskud er der dog ikke i Ladder 49. John Travolta er chefen, men også faderfiguren i en sådan grad, at man aldrig tvivler på undersåtternes loyalitet.

Brandmænd – i USA
Til Ladder 49s fordel tæller en håndfuld skræmmende realistiske brandscener. Der er optaget med rigtig ild i rigtige bygninger og det betyder også, at kameraet har været tvunget helt tæt på brandmændene. Effekten er præcis så svedent effektiv, som man kunne håbe på, og mellem de hurtigt gennemskuede og ærligt talt noget uinspirerende scener om alt det andet, er det ilden, der holder liv i fascinationen. Vi kan måske ikke helt dele amerikanernes næsten fanatiske heltedyrkelse af brandmændene, som en levendegørelse af deres elskede superhelte, men Ladder 49 er så oprigtig en hyldest af et af samfundets udsatte hverv, at man er villig til at tilgive den for dens lidt for kulørt-sentimentale øjeblikke.
 
DVD-vurdering
Ekstramaterialet rummer et kommentarspor med instruktøren Jay Russell og filmens klipper. De taler ganske interessant om det praktiske arbejde med filmen.

De slettede scener rummer en enkelt interessant bid, hvor man ser brandmændene reagere på 9/11-angrebet - og de tre featuretter klarer på 20 minutter at nå de vigtigste ting om optagelserne.

Endelig er der en decideret uudholdelig featurette om brandmænd i al almindelighed, og om deres store selvopofrelse for vores skyld. Helgenkåring af den mest usmagelige slags.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (7 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
jkcarlo
11-2-2007 21:51
for mig en ret intetsigende film om brandmænd. på trods af gode skuespillere synes jeg filmen er ret overfladisk eller amerikansk om man vil.
jeg savner i den grad substans
** (to af seks stjerner)

Micwiz
20-9-2005 23:54
En god film men ikke noget jeg ville sætte på igen, måske John travolta spiller meget godt iden og Joaquin også han spiller fornyet eller også er det bare mig jeg kan dog ikke li at man ser slutningen først og følger den, det ødelægger det lidt for mig.

3/6

Filmelskeren
15-7-2005 10:52
Jeg var positivt overrakset over filmen. Den var ikke så "amerikansk", som man kunne frygte med denne type film og der bliver spillet godt i samtlige roller. Den giver et godt billede af, hvordan sammenholdet er på en brandstation, samt de problemer der måtte være i deres familie-liv. Desværre er action-sekvenserne lidt forudsigelige, men det gode skuespil imellem dem trækker det op. 4/6 stjerner herfra

Johnny Pepperoni
11-6-2005 09:36
Til sidste kommentar...... AAAAAHAHAHAHHAHAHAHAH! Oh........ you're actually serious?!

Tidligere ansat ved FD Thule air base,greenland
11-6-2005 02:38
Kanon film

Har arbejde inden for brandvæsen i flere år, og miste 3 kollegaer i en branden.

Så den film kan ikke kommer mere nærmere virkligheden end noget andet film som er lavet til dato
om brandmænd

Den fortæller alt om det sammenhold der er blandt brandfolk verden over

Bedste rolle John Travolta noglesiden har spillet

Som Woody også skriver "Der er alt i den.." bedre kan det ikke beskrives


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad hedder Jack Nicholsons rolle i The Witches of Eastwick
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google