CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
A Dirty Shame

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2004

Manuskript:
John Waters

Producere:
Ted Hope
Christine Vachon

Fotograf:
Steve Gainer

Klipper:
Jeffrey Wolf

Komponist:
George S. Clinton

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(15 stemmer)

Links
Filmens hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
12-08-05:
Pfeiffer får modspil af Moder Natur
13-06-05:
Knoxville som baseball-bankrøver
14-05-04:
Waters-film trues af hård censur
12-06-03:
John Waters søger sex-trængende
 
Anmeldelser:
18-03-08:
Hairspray
07-05-07:
Jackass 2
06-06-05:
Grand Theft Parsons
30-07-03:
Jackass: The Movie
14-04-03:
Cecil B. DeMented
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Ekstensiv bag kameraet-dokumentar, to kommentarspor, Toy Joy-kortfilm, trailer
A Dirty Shame

Anmeldt af:Erik Barkman Petersen
Genre:Komedie
Varighed:89 minutter
Instruktør:John Waters
 
Anmeldelsesdato:14-07-2005
Medvirkende:Som:
Tracey UllmanSylvia Stickles
Johnny KnoxvilleRay-Ray Perkins
Selma BlairCaprice Stickles
Chris IsaakVaughn Stickles
Mink StoleMarge the Neuter
Patricia HearstPaige

Kitsch, camp og kedsomhed
 
Om John Waters’ frastødende kult-klassiker Pink Flamingos har den amerikanske kritiker Roger Ebert engang skrevet, at "det er fristende at rose filmen bare for at bevise, at man kan klare mosten". Ebert modstod fristelsen og gav filmen nul stjerner ud af fire mulige. Siden har Waters’ filmhåndværk taget adskillige syvmileskridt, men akkurat som sin fjerne forgænger vækker A Dirty Shame berettiget tvivl om instruktørens hensigter. Vil han egentlig andet end at provokere for provokationens skyld?

Fra frigid til frigjort
A Dirty Shame udspiller sig blandt jævne, arbejdende folk på Harford Road, Baltimore. Vores hovedperson – eller det tætteste, vi kommer på én – er Sylvia Stickles (Tracy Ullman), en gnaven kiosk-bestyrer med alt andet end sex på hjernen. Hendes liv tager en brat drejning, da hun på vej til arbejde bliver påkørt og får en mindre hovedrystelse. Pludselig er hun fyr og flamme efter stimulation syd for bæltestedet, hvor som helst og hvornår som helst.

Sex-sekt på korstog
Da hendes husbond Vaughn (Chris Isaak) må opgive at følge med, falder den seksuelt genfødte Sylvia i med en gruppe ligesindede, anført af den liderlige messias Ray-Ray (Johnny Knoxville). Også de har fået et slag i hovedet, med galopperende sexlyst og bizarre feticher til følge, og sammen går sekten på jagt efter en revolutionerende ny sex-stilling, der vil indvarsle en æra af seksuel frigjorthed og hæmningsløse udskejelser. Men deres korstog møder ivrig modstand fra de lokale moralvogtere.

Gigantiske brystpartier og erigerede buske
Plottet er tyndere end filo-dej og mangler desperat dramatisk fremdrift. Til gengæld har Waters fyldt filmen til bristepunktet med karnevalistisk kaos og bizarre optrin. Vi får strippere med gigantiske brystpartier, liderlige egerner og erigerede buske. Bjørne-feticher, baby-feticher og lorte-feticher. Flere infantile ordspil på oral-sex, end man kan tælle på to hænder. Letbenet psykolog-satire, campede Russ Meyer-referencer og David Hasselhoff på lokum. Værs’go!

89 lange minutter
Smagen er konsekvent dårlig og camp-faktoren høj – sådan skal det være, når John Waters indtager instruktørstolen – men A Dirty Shames altoverskyggende og for Waters ganske atypiske problem er, at den på intet tidspunkt er rigtigt underholdende. Det campede overspil er mere irriterende end charmerende, de vandede ordspil sørgelige snarere end sjove og det monotone, pointeforladte plot får den 89 minutter lange film til at føles endeløs.

Formålsløse feticher
Allermest problematisk er det, at Waters ikke selv synes at vide, hvad vi skal med alle de feticher, han bringer til torvs. Han bruger dem ikke rigtig til noget, viser dem blot frem til almen moro – lige fra politimanden, der får et kick ud af at gå i babytøj, til kvinden, der ynder at smøre sig ind i mad. I fraværet af en egentlig pointe fremstår instruktørens excesser som blotte og bare provokationer, designet til at befippe borgerskabet og samle os andre i et muntert fællesskab af frisindede. Den taktik er for nem, især fordi filmens uartigheder er så fjollede, at selv din farmor vil få svært ved at hidse sig op over dem.

En unik nitte
A Dirty Shame er et ægte Waters'k overflødighedshorn af camp, kitsch og referencer til B-film, hvis kulørte overflade desværre ikke dækker over andet end en jævn gang postmodernistisk pjat. Waters er unik og hans plads i filmhistoriens skumle baggårde er sikret, men A Dirty Shame er en decideret nitte fra den muntre auteur. Den er umorsom, uspændende og – af en hyldest til seksuel frigjorthed at være – håbløst usexet.
 
DVD-vurdering
På DVD får A Dirty Shame alt, hvad den kan trække af ekstramateriale. John Waters leverer et hyggeligt småsludrende kommentarspor og store dele af film-crewet et kaotisk ditto.
En lang, humoristisk bag kameraet-dokumentar fortæller alt, hvad der er værd at vide om filmens tilblivelse – og en del om Waters og menneskene omkring ham. Og en bizar dukke-kortfilm med sex-legetøj i alle hovedroller fuldender pakken.
Uddybende, grundigt og helt i Waters’ smittende uhøjtidelige ånd.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (4 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Marissa
2-3-2007 16:21
Okay, ikke den bedste film. Men åbenbart i forhold til andre synes jeg den er ok. Mange af mine venner grinte meget af den. Men var det ikke for Johnny knoxville ville jeg ikke have set den 4 gange

Moviegoer
17-7-2005 12:15
Dér fik jeg en AHA-oplevelse :-) Jeg troede faktisk , at CinemaZone havde lavet en fejl, så jeg gad end ikke at krydschecke oplysningen.

Brygger
17-7-2005 11:29
Patricia Hearst er ikke blevet skuespiller, der medvirker i en masse B-film - hun medvirker kun i John Waters' film (næsten).
Faktisk har hun spillet med i hele fem af hans film, startende med Cry-Baby (1990), så Serial Mom (94), Pecker (98), Cecil B. DeMented (2000) og endelige A Dirty Shame fra 2004.
Der er for det meste tale om mindre roller med kun kun få replikker, men hun gør det ganske fint til gengæld
:-)

Moviegoer
17-7-2005 08:24
Der står, at Patricia Hearst er medvirkende! Kan det virkelig passe?

Patricia Hearst er barnebarn af mediemogulen William Hearst, og blev i i starten af 70'erne taget som gidsel af en obskur gruppe, som kaldte sig SLA.

Patty Hearst sluttede sig til gruppen - formentlig som et offer for Stockholmsyndromet.

Er Patricia Hearst virkelig blevet B-skuespiller i lousy film?


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har spillet med i både Sicilianeren, The Crow & Metro?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google