CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Taegukgi hwinalrimyeo

Produktionsland:
Sydkorea

Produktionsår:
2004

Manuskript:
Je-gyu Kang

Producere:
Seong-hun Lee

Fotograf:
Kyung-Pyo Hong

Klipper:
Kyeong-hie Choi

Komponist:
Dong-jun Lee

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Universal

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(34 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
02-12-03:
Friend
24-09-03:
Joint Security Area
16-07-03:
The Isle
11-04-03:
Shiri
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.35:1 (anamorfisk)

Lyd:
DD 5.1, DTS

Ekstra materiale:
Instruktør-biografi, Asian Visions-trailer.
Brotherhood of War

Anmeldt af:Erik Barkman Petersen
Genre:Krigsfilm, Drama
Varighed:140 minutter
Instruktør:Je-gyu Kang
 
Anmeldelsesdato:15-08-2005
Medvirkende:Som:
Dong-Kun Jang
Bin Won
Eun-ju Lee
Hyeong-jin Kong
Yeong-ran Lee

Portræt af en glemt krig
 
Korea-krigen var kommunismens og kapitalismens første militære styrkeprøve. Efter anden verdenskrig var det befriede Korea blevet delt mellem Sovjetunionen og USA, akkurat som Tyskland blev det. Modellen var lige så ineffektiv i Asien: Selvom målet var et forenet Korea, blev realiteten to vidt forskellige nationer – et vestligt orienteret Sydkorea og et beton-kommunistisk Nordkorea. I 1950 havde spændingerne mellem de to Koreaer vokset sig så store, at Nord erklærede Syd krig.

Vendepunkt på vendepunkt
Kommunisterne havde fra starten et kraftigt overtag, og det huede ikke Sydkoreas allierede i vesten. Amerikanerne fulgte en politisk doktrin, der kaldte på inddæmning af kommunismen, og derfor sendte de og en række FN-allierede tropper til at assistere Syden. Nu vendte styrkeforholdet, og invasionen af Nordkorea var ikke langt fra at være komplet, da Kina kom deres med-kommunister til undsætning. Det hele endte i en langvarig stillingskrig ved den 38. breddegrad – og en ny grænse, der lå præcis hvor den gamle havde ligget.

Instruktør med uklare intentioner
Brotherhood of War er instruktør og manuskriptforfatter Je-gyu Kangs forsøg på at riste en rune over en blodig og brutal krig, der i den vestlige verden er noget nær glemt. Over 2,5 mio. koreanere mistede livet i en konflikt, der endte præcis som den havde startet: Med et splittet Korea. Et glimrende udgangspunkt for en anti-krigsfilm, skulle man mene, men Kangs intentioner står ikke altid lysende klare. Han vil lidt af hvert med sit værk, og resultatet er hverken fugl eller fisk.

Den lille historie i den store
I klassisk Hollywood-tradition sættes den store fortælling om blod og borgerkrig i relief af en personlig ’human interest’-historie. Vi følger to brødre, den ansvarlige, hårdtarbejdende storebror Jin-tae og den svagelige, studerede lillebror Jin-seok. Hele sit liv har Jin-tai reddet Jin-seok ud af alle de suppedaser, knægten overhovedet kunne rode sig ind i, så da lillebroren rekrutteres til den sydkoreanske hær, drager storebroren med for at beskytte ham.

Forråelse og fornægtelse
Sammen tager de hele turen med – fra en trængt begyndelse over et amerikansk-assisteret triumftog til blodige retræte og endeløs stillingskrig. Jin-tai træffer en aftale med sin overordnede om, at Jin-seok skal sendes hjem, hvis storebroren får en tapperhedsmedalje. Men Jin-tai suges snart ind i rollen som helt og kompromisløs kriger, og den forfærdede Jin-seok vender gradvist sin fanatiske storebror ryggen. Her har Brotherhood of War fat i en interessant konflikt mellem to forskellige måder at håndtere krigens realiteter på: Med forrående dedikation eller humanistisk fornægtelse.

Plot sættes skakmat
Men Je-gyu Kang følger ikke temaet til sin logiske konklusion, dels fordi Jin-tai i virkeligheden viser sig at være ”god nok på bunden”, dels fordi Jin-seoks pacifisme aldrig afsløres som det hykleri, den er – manden myrder trods alt flittigt løs hele filmen igennem. I stedet tager brødreforholdet nye drejninger, efterhånden som krigen gør det. Plottet begynder at trække i langdrag, og brødre-dramaets indlejring i den store fortælling om Korea-krigen synes stadigt mere konstrueret.

Fra afsky til morbid fascination
Brotherhood of War er utvivlsomt en anti-krigsfilm, men som mange af sine artsfæller sender den stærkt blandede signaler. Den rummer mindst tre nævekampe mere end plottet egentlig kalder på, og spørgsmålet er, hvor mange afsprængte lemmer man skal se, før afsky afløses af morbid fascination? Mit gæt er, at Je-gyu Kang overtræder grænsen med adskillige armslængder. Det er også en film, der stiller modsætningerne meget forsimplet op: Førkrigs-livet skildres med en overgearet munterhed, man ellers kun finder i tyske reklamer, og krigens gru manifesterer sig i stilrent rystede kameraer og voldsomme mængder patos.

Uforløste ambitioner
Som udstyrsstykke og underholdningsfilm er Brotherhood of War fornuftig nok. Filmen er den dyreste Sydkoreanske produktion nogensinde, og det ses. Det er en film med store ambitioner, også kunstneriske, og i dén forstand er den overfladiske rædsler som Pearl Harbour overlegen. Men Je-gyu Kangs ambitioner indløses aldrig for alvor, og i sidste ende efterlader filmen et forvirret og ufokuseret helhedsindtryk: Grufulde krigsscener står side om side med skamløs heltedyrkelse, og de menneskelige historiers psykologi følges aldrig til dørs.
 
DVD-vurdering
Som Universal har for vane med deres ”Asian Visions”-serie, er Brotherhood of War udstyret med et særdeles skrabet ekstramateriale. En tekst-biografi om instruktør og manusforfatter Je-gyu Kang er alt, det kan blive til. Dvd’ens billed- og lyd-kvalitet er fornem, men som ignorant vesterlænding kunne man snildt bruge noget mere baggrund, både på filmholdet, Brotherhood of Wars tilblivelse og ikke mindst: Den ”glemte” Korea-krigs historie.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Ratib
1-8-2010 19:03
Til Steffen: Jeg er fuldstændig enig med dine ord bortset fra filmen Thin Red Line.

Anmelderens enorme hovedfokus på filmens budskab og signaler er overdreven i en forkert grad.
I nutidens filmverden burde alle instruktør tag ved lære af instruktøren Je-gyu Kang.

En fantastik krigsfilm:
5-6 stjerner

Henrik
2-1-2010 00:07
En af de bedste film der er lavet nogensinde. Se den.

Steffen
29-6-2006 17:55
I modstætning til anmelderen mener jeg at brødrenes færden fungerer rigtig godt i filmen, og jeg vil vælge at sidestille den lidt med Thin Red Line, men med mere action og mere sentimentalitet.
Om det er godt eller skidt har jeg ikke besluttet mig for, Thin Red Line er bare den bedste krigsfilm i min bevidsthed, så at sige at den er oppe og røre samme niveau siger lidt om mine tanker om filmen.

Anmelderen har lidt travlt med at pointen med filmen er uklar, og det synes jeg egentlig i dette tilfælde er en styrke. Mange film har en tendens til enten at lave "pop-pointer" eller udpensle sin pointe så det næsten bliver pinligt. Det spændende ved filmen er jo blandt andet at sydkoreanerne ikke skildres det mindste som bedre mennesker en nordkoreanerne, hvilket med garanti er bevidst, for det ville vitterligt have været plat at gøre det til standard "vi hader kommunister"-pjat. Det har vi jo set så tit, både med kommunister, men nok endnu mere med nazister. Princippet er jo det samme.

Det er rigtigt at der er rigtig mange kampscener, og også mange nævekampe, men i skrivende stund kan jeg ikke komme i tanke om nogen jeg har irriteret mig over egentligt. Flere af dem er lavet for at vise karakterernes psykologi, og det fungerer på en fin og anderledes måde. Især nævekampen i lejren om ikke at miste 3 dages med (eller er det 5?) er utrolig malende.

Jeg ville mene at filmen skulle have 5*, og vil lige indskyde at siden her har givet betydeligt ringere film 6*, så det kunne sagtens forsvares at smide den ekstra stjerne på...


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Colin Farrell blev efter sigende en gang spurgt om han ikke ville med i et boyband - hvilket?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google