CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Domino

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Richard Kelly

Producere:
Samuel Hadida
Ridley Scott
Tony Scott

Fotograf:
Daniel Mindel

Klipper:
Tony Ciccon
William Goldenberg
Christian Wagner

Komponist:
Harry Gregson-Williams

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(52 stemmer)

Links
Filmens officielle hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
21-12-05:
Pitt & Knightley laver film med François Girard
30-11-05:
Caviezel spiller terrorist
17-10-05:
Box Office uge 41: Tågen indhylder toppen
26-04-05:
Tony Scotts gensyn med Denzel Washington
29-09-04:
Suvari bliver Knightleys assistent
03-08-04:
Knightley skifter karriere
28-04-04:
Knightley laver Jane Austen
16-10-03:
Depp gentager kongerollen!
16-10-02:
Scott & Kellys dusørjæger
24-09-01:
Scott-brødrene & 20th Century Fox
 
Anmeldelser:
26-04-13:
Seven Psychopaths
22-03-11:
Unstoppable
07-01-11:
The Expendables
29-05-09:
The Wrestler
10-05-07:
Deja Vu
01-11-05:
Sin City
08-03-05:
Man on Fire
01-12-04:
Kong Arthur
09-06-04:
Once Upon a Time in Mexico
24-02-04:
Spun
04-02-04:
Pirates of the Caribbean
29-05-02:
Spy Game
29-01-02:
Get Carter
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2,35:1 Letterbox, 16:9 Anamorphic Widescreen

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor med Tony Scott & Richard Kelly, dokumentarfilm om Domino Harvey, featurette om filmens visuelle stil, 7 slettede scener med kommentarrer af Tony Scott, teasertrailer + biograftrailer.
Domino

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Action, Thriller
Varighed:124 minutter
Instruktør:Tony Scott
 
Anmeldelsesdato:25-05-2006
Medvirkende:Som:
Keira KnightleyDomino Harvey
Mickey RourkeEd Moseby
Edgar RamírezChoco
Delroy LindoClaremont Williams
Lucy LiuTaryn Miles
Mo'NiqueLateesha Rodriguez
Se komplet creditliste her

Rå, æstetiseret fantasi-virkelighed
 
En kvindes nøgne, rene ansigt toner frem. Der klippes ind til super-close-up, klippes ud, klippes ind, så fryser billedet. Men kun et splitsekund – så klippes der igen. Og igen. Der klippes til automatvåben, og klippes i takt med at patronerne affyres. For i Domino er teknikken film og filmen teknik. "The television screen is the retina of the mind's eye", erklærer Brian O'Blivion profetisk i Cronenbergs mesterlige Videodrome. Tony Scott bringer forvirringen af retina til nye højder. Det er et skalkeskjul for en narrativ deroute, men det er også et stilbrydende rapid-eye-movement-manifest for MTV-generationen. Domino er en jagt på at fuldende stilen og fortabe fortællingen. Det er en speciel oplevelse.

Yep, det er Brian Austin Green og Ian Ziering som Ed og Domino her står med.

Copyright:
Nordisk film
Når virkeligheden overgår fantasien
Den dels autentiske, dels fiktive fortælling om Domino Harvey er svær at gengive. Næsten umulig. Der fyldes scene på scene og lag på lag, indtil korthuset til sidst ikke blot ryster, men falder sammen med et brag. Men det er netop pointen. Dét er Domino Harveys liv. Domino (Keira Knightley) oplever som barn tabet af sin far, sin guldfisk og sit liv, og kaster sig – efter weltschmerz tidsspilde som alt fra studinde til model – ud i livet som dusørjæger. En smuk pige i et beskidt job. "I wanna have some fun", erklærer hun, og det får hun i fællesskab med partnerne Ed (Mickey Rourke) og Choco (Edgar Ramirez), der byder den overraskende rå pige velkommen. De er tre desperados på farten med haglgeværer, hård attitude, fedtet hår og et fatalt, men ingenlunde fatalistisk drive. Hellere leve livet på kanten end på sidelinjen. Selv med livet som indsats.

Det uløselige psykologiske puslespil
Domino handler om Domino Harveys rejse, hendes selvvalgte deroute i forhold til det konforme borgerskab. "You're probably wondering how a girl like me arrived here", spørger Domino indledningsvis, og ja – det gør man. Hvordan blev klassens pæne pige til årets dusørjæger 2003 (markeret via en selvudslettende parentetisk scene)? Billig lommepsykologi om tab og følelseskulde forsøger at bortforklare hendes motiver, men man er ikke overbevist og forsøger i de få ømme øjeblikke – indfanget i Knightleys tilpas uigennemtrængelige spejlansigt – at finde puslespillets manglende brikker. De må være der, tænker man, men det er de ikke. Det er Scotts skyld – men også hans fortjeneste. For bag den øredøvende, æstetiserede vold og de rå attituder gemmer der sig også en pointe: Domino Harvey var ude af stand til at forstå sig selv, og hvordan skulle vi så kunne forstå hende? Det er en overdreven mytologisering af en forvirret pige-rebel-dusørjæger, men det er også en i fortællemæssig forstand effektiv én.


Copyright:
Nordisk film
Heads you live, tails you die
Ligesom det ikke lykkes at udslette fortællingen fuldstændig, lykkes det heller ikke Scott at perfektionere sit stilbrud. Men det er tæt på. Domino er klippet med en musikvideos følsomhed, montage-sekventeret som 24 timer-tv-serien og frembragt i syge, gullige farver a la Traffic. Nogle vil finde det usmageligt, andre degenerativt tiltalende, men det er svært at benægte effekten. Hver en bevægelse, hvert et åndedrag er fremhævet som noget sanseligt unikt, som f.eks. da Domino stripper foran nogle gangstere, eller da hun til sidst erklærer Choco sin kærlighed, mens de ser døden i øjnene. Domino glorificerer dusørjægere, efterlader tilskueren følelseskold og er fyldt med plothuller. Men den er alligevel seværdig. Stilbrud eller stilderoute? Det er plat eller krone. Du bestemmer. "Heads you live, tails you die."
 
DVD-vurdering
Det er helt rart at se, at selv om filmen ikke fik stor succes i biograferne, er dvd-udgivelsen alligevel ikke blevet forsømt. Der er nemlig fine ting at finde i bonusmaterialet.

Et spændende kommentarspor i selskab med instruktør Tony Scott og manuskriptforfatter Richard Kelly; to gode featuretter: "I am a bounty hunter" bruger 20 minutter på at opsummere tilblivelsen af filmen og lidt om hvem Domino Harvey var, mens "Bounty hunting on acid - evolution of a visual style" - som titlen antyder - handler om filmens noget særprægede visuelle stil.

Endelig er der syv slettede scener med muligheden for at se dem med Tony Scotts kommentarer samt filmens to trailers.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (15 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
c"^,) >:-0
29-10-2007 18:10
Tag, da lige og slap lidt af! Bare fordi I er så fintfølende og ikke kan klare noget som helst, betyder det ikke at I bare skal lukke alt muligt l**t ud.
DOMINO er en af af mine favoritfilm. Helt afgjort. ULTRA FED! man får lyst til at være ligeglad med alting og bare gøre hvad der passer en og melde sig ind i en skydeklub. Yearh...
Og NEJ Keira Knightley er ikke en dårlig skuespiller! Det er da utroligt så mange forskel. roller den unge dame kan spille, og gøre det så gennemført godt. Det synes jeg.
Jeg synes ikke I kan være det bekendt. Domino Harvey har længe drømt om at få filmatiseret sin livshistorie, og når det så bliver gjort, og hun endda dør, skal der høres fra jer at den er skide dårlig. Helt ærligt, mand.R.I.P Domino Harvey

Ole O.
21-1-2007 17:56
Føj, for pokker da!!!
Sikke noget bras Tony Scott har lavet.
En forfærdelig rodebunke af en film, indeholdende en masse ulidelige klip der får Michael Bay til at ligne Orson Welles.
Også det gule/grønne filter, som den er filmet med!!
Hvad helvede er meningen Scott?!?
Jeg kan kun betegne "Domino" som en 2 timers hovedpine!

Crystal Meth lovin' ferret
17-1-2007 16:27
Nej, nu må I styre jer. Domino er da total fed! Nej, den har ikke et flot narrativt overblik. Tony Scott har klart brugt kræfterne på stilen og ikke historien, men den vanvittig morsom, vanvittig lækker at se på og vanvittig underholdende.
Personligt synes jeg, at Keira Knightley ikke fungerede specielt godt i filmen, og jeg synes normalt godt om hende. Derimod er ALLE de andre skuespillere supercool og soundtracket er genialt.
Jeg kan godt forstå, hvis de mere filmisk konservative (LÆS: ældre) filmfans synes den er for vild, for hr. Scott går jo nærmest amok med at overvælde os med sindssyge indtryk, men MTV-generationen bør dog kunne sætte pris på en hæftig omgang Fis&Ballade: For det er lige præcis hvad den film er. Rå underholdning med glimt i øjet!!

Skarlagen
3-12-2006 14:20
Det er nogle rigtig dårlige argumenter i kommer med, mange af jer...

Det er ikke den bedste film der er lavet, men det er dog udmærket action. Det er hovedsageligt Keira, der holder filmen oppe.

Karla
30-10-2006 14:58
Keira knightly er en DÅRLIG skuespiller, uanset hvad!!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Avengers: Infinity War25/4
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem medvirker i både Sin City & The Faculty
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google