CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Factotum

Produktionsland:
USA, Norge

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Bent Hamer, Jim Stark

Producere:
Bent Hamer
Jim Stark

Fotograf:
John Christian Rosenlund

Klipper:


Komponist:
Kristin Asbjørnsen

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(11 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
28-08-05:
CIFF'05: Tre dobbelte vindere
22-07-05:
Wilson nasser på Hudson & Dillon
08-12-03:
Kæmpestjerner i Crash
28-08-03:
Liotta overtager Dillons voldsrolle
06-04-03:
Dillon mod mafiaen
 
Anmeldelser:
13-02-06:
Crash
07-07-03:
City of Ghosts
26-09-01:
One Night at McCool's
 
Artikler:
28-08-05:
CIFF'05: Interview med Bent Hamer
27-08-05:
CIFF'05: Den gyldne svanes 10 bejlere
 


DVD-specifikationer
Billedformat:


Lyd:


Ekstra materiale:
Factotum

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Drama
Varighed:96 minutter
Instruktør:Bent Hamer
 
Anmeldelsesdato:30-08-2006
Medvirkende:Som:
Matt DillonHenry Chinaski
Lili TaylorJan
Fisher StevensManny
Marisa TomeiLaura
Didier FlamandPierre
Adrienne ShellyJerry
Se komplet creditliste her

Bukowski Scandinavian Style
 
Den amerikanske drukforfatter møder skandinavisk melankoli og underspil i norske Bent Hamers version af Charles Bukowskis bog "Alt forefaldende arbejde". Den ses bedst som et skævt nedslag i forfatterens værk end som en egentlig filmatisering.


Copyright:
SF Film
Factotum vil opleves væsensforskelligt af dem, der i forvejen har læst Bukowskis bøger og dem, der ikke har. For førstnævnte vil filmen tage sig mindre dramatisk ud, for nyankomne i universet af druk, skriveri, kvinder og hestevæddeløb – i nævnte rækkefølge – vil filmen fint kunne fungere som appetitvækker. For her er et lille stykke Bukowski – udsat for et tvist af nordeuropæisk smil på læben. Det er der kommet en pudsig og nærmest sød lille deadpan-komedie ud af.

Sidst der for alvor var opmærksomhed omkring Bukowskis navn i filmens verden, var da Mickey Rourke påtog sig opgaven i Barfly som Henry Chinaski, Bukowski-prosaens evige alter ego, der drikker, horer og skriver sig gennem livet. For hvem selve det at skrive var lige så livsnødvendigt som alkoholen. Sprutten og ordene, der dunkede i fingrene, som en slags fysisk arbejde på skrivemaskinen. Bukowski buldrede på den indtil sin død i 1994 og er blevet udråbt til en af beat-generationens bannerførere. En titel han selvfølgelig drak og ræbede af.


Copyright:
SF Film
Barfly fungerede fint som film, men Bukowski selv har ved flere lejligheder sagt, at Hollywood aldrig fangede tonen. Det skal være 'low key', når man træder ind på baren, ikke som Rourke, storskrydende og håret hængende ned i panden som en filmstjerne. Den har både Hamer og Matt Dillon taget alvorligt til sig. Dillon er stille og god og rammer plet mange steder som den svært påvirkelige Henry Chinaksi i 1970’erne, der tager og bliver fyret fra alt forefaldende arbejde for at få råd til husleje og sprut. Og som blødes en smule op, da han endelig møder nogen, der kunne være hans kvinde (Lili Taylor).

Factotum er low key. I særdeleshed. Faktisk udsat for så meget underspil, at man til tider må kigge langt efter andre Bukowski-ingredienser som for eksempel den kompromisløse råhed, der til tider lignede kynisme, men som også kunne være så poetisk knivskarp, at ordene stak i øjnene. Den frådende arrigskab, maskuliniteten og skrøbeligheden, når den svigtede, det brusende had til faderen, borgerskabet og hykleriet. Kort sagt alle de højspændinger og eksplosive forløsninger, der gjorde Bukowskis skriverier så brutalt ærlige, at de ikke lignede noget andet. Bent Hamer strejfer dem og fanger i stedet en helt anden og humoristisk side af forfatteren. Man genkender hans tidligere film, den meget lune og fine Salmer fra køkkenet, og må uvægerligt sige, at han gør sit arbejde rigtig godt.
Factotum er en dejlig, rørende og livsbekræftende lille film, jeg ville have nydt i fulde drag, hvis ikke den påstod at være en Bukowski, der formentlig havde afskyet netop sådan en kategorisering.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Paw
7-3-2007 15:59
jeg har prøvet at finde filmen med dansk tekst men kan ikke finde den nogen der kan hjælpe mig

jkcarlo
14-12-2006 00:30
barfly er en af mine film favouritter, men factotum gør det også godt.
her er druk, hor og tomme sætninger. matt dilon flakker rundt som en anden fulderik og siger en masse uden at sige en skid. det er virkelig godt spillet og meget humoristisk.
jeg har dog ikke læst bogen, men så slipper jeg for at sammenligne og kan blot nyde denne herlige underspillede tragik
***** (fem af seks stjerner)


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det store stilehæfte - Krigsdagbogen16/4
Når vinden rejser sig16/4
Fjerkongens rige10/4
Divergent10/4
Mig ejer ingen10/4
Non-Stop10/4
Rio 210/4
Yves Saint Laurent3/4
Guld3/4
Noa3/4
Flere bio-anmeldelser
 
Prisoners15/4
Frost14/4
Insidious 211/4
Hobbitten: Dragen Smaugs Ødemark9/4
Carrie8/4
The Weight of Elephants7/4
Ender's Game4/4
Tarok1/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Fra hvilken film stammer følgende citat:

”Goodnight, you princes of Maine. You kings of New England.”
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2014 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sà°¥ Google
シャネル バッグ シャネル バッグ