CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Depuis qu'Otar est parti

Produktionsland:
Frankrig, Belgien

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Julie Bertucelli, Roger Bohbot, Bernard Renucci

Producere:
Yael Fogiel

Fotograf:
Christophe Pollock

Klipper:
Emmanuelle Castro

Komponist:
Antoine Duhamel
Dato Evgenidze
Arvo Pärt

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(13 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
19-02-04:
Belleville toppede hos Lumière-uddelere
 
Anmeldelser:
06-02-12:
The Tree
30-08-04:
Granny
08-03-04:
Goodbye, Lenin!
 
Artikler:
27-08-04:
CIFF04: De sidste tre - og et vindergæt
26-08-04:
CIFF04: Bedstemødre og kirurger
 


DVD-specifikationer
Billedformat:


Lyd:


Ekstra materiale:
Da Otar rejste

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:112 minutter
Instruktør:Julie Bertucelli
 
Anmeldelsesdato:05-09-2006
Medvirkende:Som:
Esther GorintinEka
Nino KhomasuridzeMarina
Dinara DrukarovaAda
Temur KalandadzeTengiz
Rusudan BolqvadzeRusiko
Sasha SarishviliAlexi
Se komplet creditliste her

Den kærlige løgn
 
Vi befinder os i Tbilisi, Georgiens hovedstad og Stalins fødeby. Et nedslidt levn fra kommunistregimet, som nu desperat forsøger at følge med kapitalismens syvmileskridt. Elværket er ikke helt stabilt, telefonselskabet har svært ved at holde forbindelsen, økonomien er nærmest brudt sammen og befolkningen splittet mellem en stålfast trofasthed mod de gamle tider og en higen mod andre horisonter. I denne grå tristesse møder vi en familie med tre kvinder – mor, datter og barnebarn. De forsøger at få hverdagen til at give mening, men tankerne er solidt forankret på den ene eller den anden måde hos Otar (søn, bror og onkel), som er flyttet til Paris for at skabe sig en tilværelse.

Den ensomme bedstemor afventer den nye verden

Copyright:
Camera Film
Bedstemor på georgisk
Den debuterende instruktør Julie Bertucelli, der har været med på sidelinien i europæisk film i flere år som assistent, tegner et stærkt og værdigt portræt af samlivet mellem de tre kvinder. Øverst i hierarkiet er bedstemoderen (smukt portrætteret af den 90 årige skuespillerinde Esther Gorintin), som ofte længes tilbage til de gode gamle dage, hvor Staten havde styr på tingene og bysbarnet Stalin ledede nationen. Hun elsker sine to børn og sit barnebarn højt, men højest dog Otar, hvis telefonopkald hun venter på i konstant spænding. I modsætning til Lidija Bobrovas Granny, så er bedstemoderen ikke til overs her, hun er tværtimod drivkraften i familien.

Mellem samfund
Datteren Marina (Nino Khomasuridze) er barn af det gamle system, og blandt dem, der med åbne arme tog imod sammenbruddet for det kommunistiske styre. Hun er billedet på generationen, der hænger uhjælpeligt fanget mellem to samfundstyper, men også en fighter, der nægter at opgive på trods af de tunge fremtidsudsigter. Hendes mand er dræbt i Tjetjenien, men hun har fundet en elsker, som kan hjælpe med de mest praktiske gøremål. Endelig har vi hendes datter Ada (Dinara Drukarova), som er vokset op i et land uden en fast identitet og som derfor har måttet bruge familien og hjemmet som støtte i opvæksten. Et af de karakteristiske kendetegn i hjemmet er de bugnende bogreoler, der er fyldt med franske bøger fra bedstefaderens rejser i Vesten. Her står alle de litterære klassikere, som familien har beskyttet mod bolsjevikkernes ransagninger, og gennem dem har Ada skabt sig en identitet med stærke rødder i det Frankrig, hun aldrig har oplevet.

De to yngre kvinder i familen modtager beskeden om Otars død.
Copyright:
Camera Film
Tragedien i Paris
De tre kvinder udkæmper deres kærlige små magtkampe i hjemmet, hvor bedstemor og barnebarn ofte finder sammen i en fransktalende alliance mod den mere praktisk anlagte Marina, der blandt andet ikke forstår, hvorfor Ada ikke ser at finde sig en mand. Livet går sin vante gang i Tbilisi, men en dag sker tragedien i Paris. Otar dør i en arbejdsulykke, og den georgiske ambassade sender besked til Marina og Ada. For at beskytte den gamle bedstemor vælger de at lade som om Otar stadig er i live, og Ada bliver sat til at fabrikere breve fra Otar, så illusionen om familiens stolthed kan holdes i live.

Den kærlige løgn
Den kærlige løgn er efterhånden blevet et yndet virkemiddel på film, både tyskerhittet Goodbye, Lenin! og festivaldarlingen Dear Frankie anvender den som kærlighedshandlingen, men som så ofte før må løgnen til sidst afsløres, og i Da Otar rejste sker det, da bedstemoderen reagerer på, at sønnike nu kun nøjes med at skrive i stedet for at ringe og en dag sælger alle de franske bøger for at skaffe penge til tre flybilletter til Paris, så hun kan sikre sig, at alt er i orden. Arven, der mindede dem om noget større og andet, bliver forvandlet til midlet, som kan bringe dem ud af Georgien.

Rejsen vestpå
Da Otar rejste udfolder sig som et sjældent portræt af livet i Tbilisi, en varm familieskildring af kærligheden, der får de tre kvinder til at lyve i både øst og vest for at beskytte hinanden fra den tragiske sandhed, og en udviklingshistorie fra det vadested, som i dén grad udgør omdrejningspunktet for østeuropæisk film i disse år. Ganske som prisvinderne ved Copenhagen International Film Festival Granny og Kontroll behandlede overgangen fra den gamle Østblok til det nye, forenede Europa, så udgør mentalitetsskiftet i det georgiske samfund også kernen i Da Otar rejste - her skildret i forskellen mellem de tre generationers ambitioner og drømme. Filmens pointer ligger under overfladen og bliver aldrig unødigt understreget i Bertucellis fine, realistiske stil. I stedet lægges der vægt på personskildringen og især styrken i de tre kvinders samliv. Det er påfaldende, at titlens mand er helt fraværende, og den eneste anden mand kun er brugbar i sengen – her er der stærke kvinder på dagsordenen uden at filmens humanistiske tone får karakter af kampskrift. En velfortjent vinder af kritikerprisen i Cannes sidste år.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad hedder Peter Sellers figur i filmen The Party fra 1968?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google