CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Inside Man

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2006

Manuskript:
Russell Gewirtz

Producere:
Brian Grazer

Fotograf:
Matthew Libatique

Klipper:
Barry Alexander Brown

Komponist:
Terence Blanchard

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Universal

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(55 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
19-04-05:
Denzel modarbejdes af Foster & Owen
06-04-05:
Denzel og Spike finder sammen igen
 
Anmeldelser:
23-12-09:
Duplicity
13-03-09:
The International
24-06-08:
Shoot 'Em Up
12-02-08:
The Brave One
15-05-07:
Children of Men
09-08-06:
Kinky Boots
19-11-03:
25th Hour
14-08-01:
Bamboozled
06-09-00:
Summer of Sam
 


DVD-specifikationer
Billedformat:


Lyd:


Ekstra materiale:
Inside Man

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Krimi, Drama
Varighed:123 minutter
Instruktør:Spike Lee
 
Anmeldelsesdato:21-09-2006
Medvirkende:Som:
Denzel WashingtonKeith Frazier
Clive OwenDalton Russell
Jodie FosterMadeliene White
Chiwetel EjioforDet. Bill Mitchell
Willem DafoeCaptain Darius
Christopher PlummerArthur Case
Se komplet creditliste her

Det perfekte kup
 
Af og til skal selv den mest benhårde samfundskritiker slappe af, og selv om der nok går mange år, før vi ser Michael Moore instruere Bond-film, så nøjes Spike Lee med at strø sine socialt revsende varemærker ud over den ellers regulære mainstream-underholdningshistorie i Inside Man, hvor en gammel nazi-relateret forbrydelse af moralsk karakter skal hævnes i en rigmandsbank i New York tres år senere. Filmen prydes af Lees sikre visuelle håndværk, og helt indtil den afsluttende og oprigtigt talt noget fjollede afslutning på historien, så er det også alt rigeligt til at levere varen.


Copyright:
UIP
Dalton Russell åbner filmen i en celle. Han præsenterer ganske kort baggrunden for det perfekte bankkup, og så ser vi udførelsen udfolde sig som en sindrigt psykologisk spil mellem bankrøvere, gidsler, forhandlere, politistyrke og de magtfulde, økonomiske interesser, der konstant lurer i baggrunden. Denzel Washington troner i centrum som forhandleren Keith Frazier, som får chancen for at genvinde værdigheden ved at løse den akutte hårdknude, der er opstået, da fire bankrøvere forklædt som malere har kapret en bankfilial i Manhattans finanskvarter og taget ca. 50 mennesker som gidsler. Gidslerne er blevet forklædt som røverne, så udefra er det umuligt at skelne ven fra fjende. Frazier har konstant den angrebsivrige Darius fra politiets indsatsstyrke i nakken, men der bliver ikke anvendt våben før alle sten på forhandlingernes sti er betrådt.

Indsatsen i spillet øges, da den hovedrige bestyrelsesformand for banken – nyd Christopher Plummer i en klassisk skurkerolle – begynder at blande sig, for i en af bankens mange bankbokse ligger der hemmeligheder, som han foretrækker beholder netop den status, og til det job hyrer han Miss White, der svæver som en problemløsende sky over det new york’ske hi-so-liv. Men konfrontationen må komme, og da alle udspil fra Frazier og hans ellers vældig velforberedte kolleger viser sig uden effekt, må de bevæge sig ind i banken – et skridt, som den ualmindelig velforberedte Dalton selvfølgelig også har udtænkt en løsning på.


Copyright:
UIP
Spike Lee selv aner man kun enkelte steder i dialogen, hvor der spilles på den store variation i befolkningssammensætningen, der er et af New Yorks kendetegn. Filmen har et fint flow, selv om spilletiden på noget over 2 timer er for meget, og det eneste egentlige problem ligger i detaljerne, når man efter den noget omtumlede sidste halve time prøver at rede trådene ud. Der mangler simpelthen for store brikker i puslespillet til, at det er helt tilfredsstillende – og det ansvar ligger i sidste ende solidt placeret hos den debuterende manuskriptforfatter Russell Gewirtz. Han gør sine bedste krumspring for at give historien indhold og skabe mulighed for lidt personlighed i figurerne, men plottet bliver lige en tand for kløgtigt og mangler et rimeligt svar på et altafgørende spørgsmål. Kan man leve med det, så er Spike Lees frikvarter dog bestemt glimrende underholdning.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (7 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
jkcarlo
28-2-2007 08:08
filmen underholdte mig, men jeg synes dog, at den var lidt for amerikansk i sin slutning (the bad guys goes down). spike lee følger op på den måde at lave film på som han startede med 25th hour, som jeg personligt langt bedre kan lide
**** (fire af seks stjerner)

Neel Naberentzen - Amager
27-9-2006 18:39
Synes virkelig det er en skod film, min venninde havde lejet den
og gud hvor var den stereotyp og
klichefyldt - spild af tid og penge

Louise Hansen
21-8-2006 12:40
motivationen i filmen var jo den han hovedmanden siger i slutningen af filmen, at man ikke kan købe sig til godhed og vaske sine hænder rene ved hjælp af humanitær velgørenhed (som bankdirektøren havde prøvet på) og at det er de vireklig onde som skal i fængsel og ikke blot småforbryderne....
Ringen var én hans gode ven havde givet sin kone, og den blev så taget fra hende da hun blev sendt i KZ lejr. Bankdirektøren siger så at han kunne have hjulpet vennen og konen, så de ikke endte i Kz-lejr, men "...the Nazi's paid to well". Altså var han på en måde en koldblodig morder der hjalp nazisterne og selv tjente penge på andres ulykke.
Fraizer siger jo til hende (Jodie Foster) til slut - her er nummeret til Washingtons krigsforbryderdomstol!....

Der er dog er andet spørgsmål i filmen jeg ikke får besvaret... man bruger i filmen meget tid på at se at de graver et hul inde i depotet og at de omhyggeligt rydder støvet og stumperne væk, men jeg fandt ikke ud af hvad hullet er til - for han sidder jo ikke nede i hullet???

Håber noget kan besvare :-)
Louise

Tina
3-5-2006 23:03
Hmm...du har ret, jeg kunne heller ikke lige placere ringen nogen steder...
Men en kanon film, man går bagefter og kommer i tanke om flere intersante ting om filmen.

hmm
14-4-2006 14:51
jeg var inde og se filmen i går... og den var rigtig god... men en ting jeg ikke helt forstod var hvad den ring havde med filmen at gøre... måske sov jeg bare


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Fra hvilken film hører man følgende ordudveksling:

Craig Schwartz: Can I buy you a drink, Maxine?
Maxine: Are you married?
Craig Schwartz: Yes, but enough about me.
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google