CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Friends with Money

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2006

Manuskript:
Nicole Holofcener

Producere:
Anthony Bregman

Fotograf:
Terry Stacey

Klipper:
Robert Frazen

Komponist:
Rickie Lee Jones
Craig Richey

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(11 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
30-11-04:
Keener og Aniston er rige venner
 
Anmeldelser:
07-11-14:
Enough Said
17-06-09:
Han er bare ikke vild med dig
10-03-09:
Miss Pettigrews fantastiske forvandling
11-02-09:
Burn After Reading
29-12-06:
The Break-Up
13-06-06:
Afsporet
30-05-06:
Rygtet siger
09-04-03:
The Good Girl
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Anamorphic, Widescreen 2.35:1

Lyd:
Dolby Digital 2.0, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor med Nicole Holofcener og Anthony Bregman, Behind the scenes-featurette, 2 korte featuretter fra filmens premiere, trailershow.
Friends with Money

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama, Komedie
Varighed:84 minutter
Instruktør:Nicole Holofcener
 
Anmeldelsesdato:07-12-2006
Medvirkende:Som:
Jennifer AnistonOlivia
Frances McDormandJane
Catherine KeenerChristine
Joan CusackFranny
Simon McBurneyAaron
Jason IsaacsDavid
Se komplet creditliste her

Penge og venskaber
 
Betyder penge noget mellem venner? De fleste vil svare nej, men den amerikanske independentinstruktør Nicole Holofcener er på sin vis mere ærlig, for selvfølgelig betyder det noget, og ethvert forsøg på at foregøgle andet er falskt. Det udgangspunkt er selvfølgelig både godt og spændende, og Holofcener behandler emnet i en historie om fire veninder, hvoraf de tre har gode, solide liv, mens den sidste stadig hænger fast på et socialt trin eller tre længere nede.


Copyright:
SF Film
Jennifer Aniston, som er godt på vej til at have skubbet Rachel-rollen fra tv-serien Venner bag sig, er god på en The Good Girl-agtig måde som Olivia, der har sagt sit job som lærer op og nu ernærer sig som rengøringsdame, når hun ikke lige hænger ud med veninderne. Olivia har hverken mand eller penge, mens de andre har begge dele – men af og til er det ikke nødvendigvis lykken at have det hele. Til Holofceners ros kommer hun et godt stykke længere end denne oplagte kliché, for Olivia lever ikke det lykkelige, ansvarsfrie singleliv – hun er ikke filmens absolutte rollemodel, snarere tværtimod, for hun render rundt med en velvoksen depression over ikke at være lykkedes med livet. Hendes opdagelse af, at de fantastiske veninders velpolerede liv i virkeligheden ikke er helt så rosenrødt, bliver også vores opdagelse i filmen – en slags skæv morale, uden noget tydeligt budskab, om at tage livet i det tempo, det kommer.

Nicole Holofcener er god med dialog. Hun kan noget med ordene og måden, de får lov til at udspille sig mellem de dygtige skuespillere. Især i denne sammenhæng, hvor hun i dialogen mellem gamle veninder lader hele dramaet om betydningen af penge i et venskab udspille sig. Man kan godt forstå, at en række af branchens bedste gerne vil sætte tid af i kalenderen til at være med hos en instruktør, der i de bedste øjeblikke fremstår som en kvindelig Woody Allen, når han tog tingene mest seriøst.

Frances McDormand og Simon McByrney som det ene ægtepar.

Copyright:
SF Film
Filmen selv er en luftig størrelse. Vi svæver ind og ud af de fire kvinders liv og følger op- og nedture, som de udspiller sig, når man er rundet 40 og mismodigt må konstatere at "det var det". Man har fået manden, jobbet, huset og børnene, som dette liv havde i vente – den nok så omtalte livsbakke er blevet forceret, og skrækken ved at kunne se ned på en anden side slår igennem i lys lue. Min personlige favorit var Frances McDormands livstrætte tøjdesigner, men man vil selv finde sine heltinder undervejs i det velskrevne drama. Eneste minus er en slutning, der blinker blåøjet til tilskueren med en tvetydighed, som enten handler om, at Holofcener er markant bedre til at komme ind i sine personer end ud af dem igen – eller måske snarere blot flirter uskyldigt med tanken om en helt særlig pekuniær og samtidig amourøs lottogevinst. Uanset hvad kan Friends With Moneyanbefales for sit veldrejede replikker og sikre spil.
 
DVD-vurdering
(af LB)

De er ikke specielt interessante, de to korte featuretter fra filmens premiere på henholdvis Sundance Festivalen og i Los Angeles. Det kan nærmest betegnes som en hjemmevideo med nogle ganske hurtige interview-bidder fra instruktøren og skuespillerne.
Lidt mere informativt er det at bruge tid på det klassiske "Behind the Scenes"-indslag. Her er det igen små stykker interviews, der udgør hoveddelen af featuretten, men det er mindre kedeligt end den slags ofte er.

Endelig er kommentarsporet med Nicole Holofcener og hendes producer Anthony Bregman værd at bruge tid på, hvsi man enten er vild med filmen eller de medvirkende. For andre er det jævnt ligegyldigt, selvom parret er svært sympatiske at lægge ører til.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
ForzaBarcelona
4-4-2007 13:40
Udmærket film :-) Ja... der er nogen der har og nogen der ikke har... Jeg kom til at tænke på denne her klip da jeg så filmen... :D http://www.youtube.com/watch?v=DQaEW5Ge3ew


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
På samme tidspunkt, som Godard var i færd med at skyde À bout de souffle (Breathless) var en amerikansk film med samme titel på vej – hvad blev dennes titel i stedet?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google