CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
La Môme

Produktionsland:
Frankrig

Produktionsår:
2007

Manuskript:
Olivier Dahan

Producere:
Olivier Dahan
Alain Goldman

Fotograf:
Tetsuo Nagata

Klipper:
Richard Marizy

Komponist:
Christopher Gunning

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(58 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
25-02-08:
Oscar-vinderne 2008
19-02-08:
Kritikerpriser fra Canada
12-02-08:
Filmpriser fra Englands kritikere
11-02-08:
Bafta Awards 2008 - vinderne
23-01-08:
Oscar-nomineringerne 2008
16-01-08:
Bafta-nomineringerne 2008
14-01-08:
Vinderne af Golden Globes 2008
23-12-07:
Boston, Chicago og Dallas vælger Coen-brødrene
21-12-07:
Screen Actors Guild nomineringer 2008
19-12-07:
Satellite Awards 2007
13-12-07:
Kritikerpriser fra New York og Los Angeles
05-11-07:
European Film Awards 2007 - de nominerede!
16-10-07:
Hollywood vælger årets bedste
24-08-05:
Scott lokker flere til vingården i Provence
01-03-05:
Overraskelse toppede fransk Cesar-uddeling
 
Anmeldelser:
28-09-12:
Små hvide løgne
16-05-12:
Små hvide løgne
03-11-11:
Poupoupidou
15-12-10:
Inception
09-12-10:
Miraklet i Lourdes
03-07-09:
Public Enemies
08-08-07:
A Good Year
10-01-05:
De blodrøde floder 2
 
Artikler:
20-02-08:
Oscar 2008 - bedste kvindelige skuespiller?
 


Spurven - La vie en rose

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Drama
Varighed:140 minutter
Instruktør:Olivier Dahan
 
Premieredato:13-04-2007
Medvirkende:Som:
Marion CotillardEdith Piaf
Sylvie TestudMômone
Clotilde CourauAnnetta Gassion
Jean-Paul RouveLouis Gassion
Pascal GreggoryLouis Barrier
Caroline SiholMarlene Dietrich
Se komplet creditliste her

Pip fra en spinkel sangfugl
 
Filmatiseringer af nu hedengangne musikeres levned er et sikkert hit i disse år, og i adskillige sangeres mere eller mindre succesrige udfoldelser gemmer der sig da også en forbløffende mængde dramatisk potentiale. Vi har været igennem amerikanske udgaver af både Ray Charles’ og Johnny Cashs op- og nedture, og nu er turen så kommet til Frankrigs stolte stemme Edith Piaf, som ikke ulig de to førstnævnte måtte tackle både ulykkelige barndomsminder, et voldsomt alkohol- og stofmisbrug og tab af elskede.


Copyright:
Sandrew Metronome
Fra bordel til cirkus
Olivier Dahans Spurven - La vie en rose starter og slutter med et brag. I flot koreograferede scener overraskes man over, at en så guddommelig smuk røst kan komme fra en så svagelig, sammenkrøbet kvinde som Piaf i Marion Cotillards skikkelse, og man fornemmer, at publikum reelt ikke ved, om hun stadig står på sine ben det næste øjeblik. Hun synger for sin overlevelse, som hun har gjort hele sit liv, og det er vel sådan set hovedpointen i filmens skildring af Piafs begivenhedsrige tilværelse. Alene hendes barndom, som præsenteres via flashbacks, har stof nok til et par spillefilm: Som lille fulgte hun sin ludfattige mor rundt i Paris’ gader, før hun anbragtes hos sin bedstemor af en bordelmutter, for senere at komme med sin far rundt i et omrejsende cirkus. Med tiden fik flere og flere øje på hendes sangtalent, og langsomt arbejdede hun sig op fra lyssky værtshuse til de største scener i verden.

Uden fortrydelse
Heller ikke som temperamentsfuld, lettere uberegnelig diva levede hun en stille tilværelse, og trofast skildrer filmen hendes voksende misbrug og udskejelser, men også store kærlighed til sine nære – først og fremmest bokseren Marcel. Ikke overraskende konkluderer både Piaf og filmen dog, at hun levede sit liv stærkt, og at hun som i sin mest kendte sang, "Non, je ne regrette rien", intet fortryder. Dét budskab kommer Spurven fint ud over rampen med, og mange af de dramatiske sekvenser er både medrivende og flot filmet i lange, skæbnesvangre kameraindstillinger. Problemet er faktisk, at stort set hver eneste scene er så ladet med følelsestungt melodrama, at man alt for sjældent får tid til at trække vejret. Denne overophobning betyder, at den enkelte, ellers for det meste formfuldendte, scene mister sin kraftfulde effekt, og at man derfor i længden lidt mister interessen for Piaf. Less is more burde eksempelvis i langt højere grad have styret antallet af Piafs sceneoptrædener.

Kraftanstrengelse fra Cotillard
At filmen i tilgift er mindst en halv time for lang, højner ikke ligefrem tilskuerens tålmodighed, der dog aldrig helt slipper op af én årsag: Marion Cotillard. Sminket nærmest til ukendelighed leverer hun en kraftanstrengelse i den altdominerende hovedrolle – lige troværdig som ung og udskejende med et nysgerrigt, nærmest tragisk bedende blik i sine store øjne og som gammel og forkrøblet på én gang bange for døden og fortrøstningsfuld over for sin skæbne.
Cotillards portræt er uomstrideligt rørende, og filmen kan sagtens med et vist udbytte ses for hendes præstation og med forventninger om en gedigen, klassisk portrætfilm. Den følger genrens forskrifter fra A til Å, men man ville vitterligt ønske, at Olivier Dahan havde stoppet ved 'S' eller måske endda 'M'. Spurven er en tand for forudsigelig og dårligt disponeret og bliver derfor aldrig mere end mildt og delvist seværdig.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (6 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Stor film
22-3-2008 14:28
Ja Cotillard har æren for filmens kvalitet. Men man må ikke glemme de mange interessante bipersoner - fx den prostituerede, der elskede den lille Edith. Musikken er fantastisk, filmen er flot filmet...5 stjerner....

michaelw
26-2-2008 17:52
Filmen "spurven" starter utrolig ringe.

Filmen finder intet fodfæste det første kvarter tyve minutter.
Langsomt begynder filmen at blive mere hel og Marion Cotillard begynder at brilliere.
Marion Cotillard er den eneste grund til at se den her film resten af filmen er ikke nogen fryd.
tre stjerner.

kirsti jul arvesen
21-5-2007 07:20
hvor kan man se spurven i dag.?

Dorrit
11-5-2007 15:47
Næsten inden filmen var kommet frem, var den taget af plakaten igen. Hvor kan man se den nu, hvem kan hjælpe med oplysninger om det??

Lotte
25-4-2007 09:10
Jeg så filmen i går og var fuldstændig betaget og helt kastet tilbage i stolen.
Filmen var meget bevægende og følelsesladet, men på ingen måde for lang.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Darling19/10
Kære far19/10
Brylluppet12/10
Snemanden12/10
Good Time12/10
Blade Runner 20495/10
My Little Pony: Filmen5/10
Gensynet5/10
The Beguiled5/10
Hobbyhorse Revolution4/10
Flere bio-anmeldelser
 
Baywatch20/10
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Free Fire2/10
Get Out26/9
Kong Arthur: Legenden om sværdet25/9
Boss Baby15/9
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken amerikansk skuespiller spiller hovedrollen i Viscontis overdådige Leoparden?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google