CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Anche libero va bene

Produktionsland:
Italien

Produktionsår:
2006

Manuskript:
Linda Ferri, Francesco Giammusso, Kim Rossi Stuart, Federico Starnone

Producere:
Andrea Costantini
Carlo Degli Esposti
Giorgio Magliulo

Fotograf:
Stefano Falivene

Klipper:
Marco Spoletini

Komponist:
Banda Osiris

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Øst for Paradis

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)Libero

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Drama
Varighed:108 minutter
Instruktør:Kim Rossi Stuart
 
Premieredato:13-07-2007
Medvirkende:Som:
Barbora BobulovaStefania Benetti
Stefano BusiriviciBarzelli
Alberto MangianteRegista
Alessandro MoraceTommi Benetti
Marta NobiliViola Benetti
Kim Rossi StuartRenato Benetti

Barndommens brogede gade
 
Først ret sent i Kim Rossi Stuarts debutfilm som instruktør finder man ud af, hvad filmens titel refererer til – og det er ikke blemærket af samme navn. 11-årige Tommi vil gerne begynde til fodbold og vil allerhelst spille på midtbanen. Hans far ser imidlertid hellere, at sønnike spiller "libero", den bagerste forsvarsspiller, hvortil Tommi svarer, at ja, libero, kunne også være en god position. En lille scene. Få, tilsyneladende uskyldige replikker. Masser af meningsfuld undertekst. Om børn, som ved at gøre alt for meget for at se deres forældre glade bliver voksne for tidligt – og om voksne, der bliver det for sent.


Copyright:
Øst for Paradis
Bitterhed og svigt
Den slags små underspillede og betydningsmættede scener er Libero rig på, og det gør den til en nænsom og på samme tid tragisk og nostalgisk slentretur ned ad barndommens brogede gader. Afdæmpet og episodisk følger filmen hverdagsbegivenhederne i Tommis liv – i skolen, i svømmehallen og derhjemme, hvor han bor alene med sin far og søster, efter at hans noget ustabile og letfældige mor har forladt hjemmet. Dét er far aldrig rigtigt kommet sig over, og man mærker efterhånden de små svigt i hans ellers store kærlighed til sine børn, udløst af bitterheden over at blive ladt i stikken af både hustru og samfund.

Sej, ikke for nuttet hovedrolle
Libero formår med en let fortællestil at antyde, hvordan skilsmisse og forældrestridigheder ser ud fra barnets indeklemte perspektiv. Problemerne udgøres her ikke af den incest, druk eller vedvarende vold, som mange amerikanske film tyer til for at skildre, hvordan sjælen ridses i de yngste år, men af mindre eksplicitte ting som faderens humørsyge samt moderens noget flygtige kærlighed, der gør barndommen til en blandet fornøjelse. Blandet nok til at Tommi som Ingemar i Halmströms Mit liv som hund og Antoine i Truffauts Ung Flugt søger tilflugt et afsides sted – i Tommis tilfælde de hustage, hvorfra verden tager sig mere overskuelig ud. Tommi spilles af Alessandro Morace, hvis ansigt er perfekt – ikke for nuttet, men både sejt og en smule usikkert, og Kim Rossi Stuart selv og især Barbora Bobulova som de to forvirrede forældre støtter op om ham med fortættet spil.

Sære barndomsoplevelser
Filmen indfanger for tilskueren ganske nostalgisk de mange sære, umiddelbart ubetydelige barndomsoplevelser, som man ikke aner, hvorfor man husker så præcist utallige år efter. I sin løse plotstruktur, sin spartanske stil, sit fokus på de mindre velstående klassers livsbetingelser og sin følsomme betragtning af barndommens ikke altid så uskyldige uskyld synes Kim Rossi Stuarts inspirationskilder blandt andet at skulle findes i fransk nybølge og italiensk neorealisme. Libero når ikke niveauet fra disse bølgers højdepunkter. Dertil er den trods alt lidt for harmløs og konventionel, og ikke alle scener havde været lige nødvendige at medtage; eksempelvis fokuseres der lidt for demonstrativt meget på den mærkelige og høje, umælende dreng i klassen, som Tommi identificerer sig med. Alligevel har Kim Rossi Stuart begået en fin og fængende debut.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem er ikke en "mystery man"?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google