CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Black Dahlia

Produktionsland:
USA, Tyskland

Produktionsår:
2006

Manuskript:
Josh Friedman

Producere:
Rudy Cohen
Moshe Diamant
Art Linson

Fotograf:
Vilmos Zsigmond

Klipper:
Bill Pankow

Komponist:
Mark Isham

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(22 stemmer)

L�s ogs�...
Nyheder:
15-03-05:
De Palma finder en partner til Hartnett
16-12-04:
Nyt om Jarhead & Dahlia
 
Anmeldelser:
26-07-16:
Hail, Caesar!
19-11-08:
Meet Bill
24-10-08:
Redacted
28-09-06:
Match Point
17-11-05:
A Love Song for Bobby Long
26-09-05:
Million Dollar Baby
20-04-04:
Hollywood Cops
03-12-03:
The Core
24-06-03:
Possession
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 2.35-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Featres
The Black Dahlia

Anmeldt af:Felix Drott
Genre:Drama, Krimi
Varighed:115 minutter
Instruktør:Brian De Palma
 
Anmeldelsesdato:24-04-2007
Medvirkende:Som:
Josh HartnettBucky Bleichert
Aaron EckhartLee Blanchard
Scarlett JohanssonKay Lake
Hilary SwankMadeleine Linscott
Mia KirshnerElizabeth Short
Mike StarrRuss Millard
Se komplet creditliste her

Helt sort
 
The Black Dahlia bygger på en roman af James Ellroy, ligesom Curtis Hansons L.A. Confidential. Men hvor sidstnævnte var velspillet og effektivt fortalt, er The Black Dahlia dens diametrale modsætning. Plottet er hullet som en si og fortællingen så rodet, at det er svært at følge med, selv hvis man har læst romanforlægget. Året er 1947. To Los Angeles-strissere Dwight 'Bucky' Bleichert (Josh Hartnett) og Lee Blanchard (Aaron Eckhart) sættes til at efterforske den berygtede Black Dahlia-sag – det bestialske mord og lemlæstelse af en ung, håbefuld skuespillerinde.


Copyright:
Angel/Scanbox
Drama uden dybde
Men manuskriptet vælger at fokusere på personerne frem for kriminalgåden. På trekantsdrama mellem Bucky, Lee og dennes forsmåede kæreste Kay (Scarlett Johansson). På Lees besættelse af Dahlia-mordet og Buckys fascination af en af sagens mistænkte, rigmandsdatteren Madeleine (Hilary Swank), der – i hvert fald ifølge filmens figurer – ligner offeret til forveksling. Desværre magter skuespillerne, med undtagelse af Eckhart, slet ikke, at skabe interesse for figurerne.
Josh Hartnetts hovedrolle savner den tyngde vi så hos fx Russell Crowe i L.A. Confidential. De hårdkogte replikker hentet fra romanen fungerer sjældent på lærredet, og uanset hvor mange cigaretter, han stikker i flaben ligner Josh Hartnett stadigvæk en lille dreng, der leger klæd ud med morfars detektivhat. Der er heller ikke megen kemi mellem ham og Johansson, og sexscenerne med Swank er decideret uerotiske.

Sort humor?
Efterkrigstidens L.A. er overbevisende skildret i kontrastrige sepiatoner, selv om der er langt fra Ellroys snuskede beværtninger til Brian De Palmas glamourøse homoklub med k.d. lang på scenen. Instruktørens hang til kamerateknisk ekvilibrisme ses mest vellykket, når vi på afstand bliver vidner til fundet af det maltrakterede lig. Og senere i kameraturen, hvor vi – sammen med Bucky – i førsteperson præsenteres for Madeleines lettere excentriske familie.
Men som filmen nærmer sig enden, hives mordgåden frem igen og billedsiden må vige for flashbacks, fortællestemme og ufrivilligt morsomme snakkescener. Den sidste halve time kammer over i skingert melodrama, på grænsen til ren parodi, når der skyndsomt skal bindes knude på alle løse handlingstråde med den ene vanvittige afsløring efter den anden.
 
DVD-vurdering
En 2-disc-udgave, der prøver at puste liv i historien bag om produktionen. Der er faktisk ganske ok materiale om ”The DePalma Touch” samt baggrundshistorien om den rigtige The Black Dahlia.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indl�g:

Seneste kommentarer: (3 i alt - L�s alle)
 
ForfatterIndl�g
truleigh
20-11-2006 14:52
Josh Hartnett skal være en blød lille dreng. Det er ikke Curtis Hanson-realisme, det her, det er Brian De Palmas dekonstruktion af sin hovedpersons moral og navnlig det modsatte.

Handlingen betyder ZERO for De Palma, derfor er slutningen som den er. Han er slet ikke interesseret i mordgåden, kun i Hartnetts reaktion, hans valg da Hilary Swank præsenteres ham for to muligheder og han ikke selv kan se den tredje vej ud, som han burde have valgt.

Hilary Swank er TOP TOP i denne film. Hun har sjældent været bedre.

Moviegoer
17-11-2006 17:48
Nu har jeg set den, men jeg synes ikke problemet med filmen er den dårlige kemi mellem Scarlett Johansson og Josh Hartnett. Problemet snarere, at han er fejlcastet til rollen. Han er ikke "rå" nok til rollen.

Hillary Swank er for maskulin og ikke videre køn.

Og så en trist meddelse: I har måske hørt rygter om hede og saftige sexscener mellem Scarlett Johansson og Josh Hartnett. De eksisterer ikke! Falske rygter!

Selvom Scarlett ser afsindig godt ud i de stramme bluser ;-)

Moviegoer
17-11-2006 05:36
Nu har jeg endnu ikke fået set filmen, men det lyder da mærkeligt, at der ikke skulle være nogen kemi mellem Scarlett Johansson og Josh Hartnett. De er kærester i virkeligheden!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Nerve25/8
Find Dory25/8
My Name is Salt25/8
Sparrows25/8
War Dogs25/8
The Lobster25/8
Florence25/8
The Shallows18/8
I morgen11/8
Suicide Squad11/8
Flere bio-anmeldelser
 
Blandt mænd og får26/8
Where to Invade Next22/8
The Brothers Grimsby19/8
Concussion12/8
Secret in Their Eyes9/8
Mustang8/8
Room5/8
Spotlight1/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Silence of the Lambs var oprindelig tænkt som Gene Hackmans instruktørdebut med Michelle Pfeiffer i rollen som Clarice Starling – hvem var det, der i stedet tog instruktørkasketten på?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2016 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google